Má smysl pořizovat nový zdroj?
- Lilrascal
- Nováček

-
Má smysl pořizovat nový zdroj?
Zdravíčko, budu svůj počítač upgradovat o novou grafickou kartu ATI HD 5850 a zajímalo by mě jestli bych si měl pořídit i nový zdroj.
Můj momentální zdroj je starší Fortron 400W a když sem měřil spotřebu svého PC při zatížení ukazovalo to něco okolo 375W. Je to sice už na hraně ale PC bez problémů funguje a to je hlavní.
Zajímalo by mě následující, pokud by zdroj s novou grafickou kartou nestíhal co by se stalo? Počítač by se prostě restartoval, nebo zasekl a nebo by se to projevilo například poklesem výkonu karty, takže nižší FPS ve hře atd. ? Může se to projevit i na procesoru? Momentálně mám čtyřjádro od intelu a stejná otázka, když by zdroj nestíhal mohlo by to způsobit že procesor bude podávat horší výkon a nebo by se opět jen zasekl PC?
Jde mi hlavně o to, jestli se může stát že by mi zdroj herní výkon nějak brzdil tím, že by nestihl dodávat dostatek šťávy.. jak to tedy je?
díky za rady
Můj momentální zdroj je starší Fortron 400W a když sem měřil spotřebu svého PC při zatížení ukazovalo to něco okolo 375W. Je to sice už na hraně ale PC bez problémů funguje a to je hlavní.
Zajímalo by mě následující, pokud by zdroj s novou grafickou kartou nestíhal co by se stalo? Počítač by se prostě restartoval, nebo zasekl a nebo by se to projevilo například poklesem výkonu karty, takže nižší FPS ve hře atd. ? Může se to projevit i na procesoru? Momentálně mám čtyřjádro od intelu a stejná otázka, když by zdroj nestíhal mohlo by to způsobit že procesor bude podávat horší výkon a nebo by se opět jen zasekl PC?
Jde mi hlavně o to, jestli se může stát že by mi zdroj herní výkon nějak brzdil tím, že by nestihl dodávat dostatek šťávy.. jak to tedy je?
díky za rady
- kotas
- Středně pokročilý

Re: Má smysl pořizovat nový zdroj?
No 400W fortron je málo..jako asi by to fungovalo, ale přetěžoval bys ho(v zátěži určitě), než riskovat zničení komponent lepší bude, když upgraduješ rovnou i zdroj.
GIGABYTE B450M DS3H, AMD Ryzen 7 2700 (8C/16T), 32GB RAM DDR4 (@2933 CL14-14-14-34), Sapphire Pulse RX 5700 XT 8GB/256 bit GDDR6, SSDs CRUCIAL MX500, LCD 32" IIYAMA IPS 2560x1440, HP OMEN 1100 mechanical keyboard, Logitech G402 mouse, Windows 11PRO
- Lilrascal
- Nováček

-
Zničení komponent mi nevadí... no respektive samozřejmě vadí, ale zajímá mě hlavně to na co sem se ptal, jestli nestíhající zdroj může snížit výkon u her a nebo by se pc v takovém případě jen zaseklo... takže jestli zde platí tvrzení "Buď to funguje naplno a nebo vůbec"
- kotas
- Středně pokročilý

PC může restartovat, zdroj budeš přetěžovat, jako nabootuje a ve winech ti asi vše fungovat bude, když spustíš nějakou hru či 3D aplikaci, tak karta se přepne do 3D režimu, kde má nastaveny větší hodnoty pro napájení a takty. Jako fungovat ti to nějakou dobu bude, to je možné, ale neriskoval by jsem to..taky ti potom ve finále může sebrat většinu komponent včetně VGA do křemíkového nebeLilrascal píše:Zničení komponent mi nevadí... no respektive samozřejmě vadí, ale zajímá mě hlavně to na co sem se ptal, jestli nestíhající zdroj může snížit výkon u her a nebo by se pc v takovém případě jen zaseklo...
No ale jestli ti je to jedno, tak si tu grafiku bez nového zdroje klidně kup, mě je to dvakrát jedno, můj komp to není
GIGABYTE B450M DS3H, AMD Ryzen 7 2700 (8C/16T), 32GB RAM DDR4 (@2933 CL14-14-14-34), Sapphire Pulse RX 5700 XT 8GB/256 bit GDDR6, SSDs CRUCIAL MX500, LCD 32" IIYAMA IPS 2560x1440, HP OMEN 1100 mechanical keyboard, Logitech G402 mouse, Windows 11PRO
- Atapi
- Začátečník

Tak výkon to snad ani snížit nemůže, takže když je ti jedno jak to dopadne, tak to tam klidně dej kdyžtak to budeš mít se vší parádou (profesionální světelné a zvukové efekty).
- smrtka.smety
- Žlutá karta Bazar

-
- Kontaktovat uživatele:
Jasně kotasi, co nějaká ochrana?
Podle tebe je normální, že zdroj začne odpalovat komponenty při maximálním vytížení (i kdyby přetížení)?
Jinak by to chtělo o něco silnější zdroj, aby se současný zbytečně nepřetěžoval, trpěl by.
Podle tebe je normální, že zdroj začne odpalovat komponenty při maximálním vytížení (i kdyby přetížení)?
Jinak by to chtělo o něco silnější zdroj, aby se současný zbytečně nepřetěžoval, trpěl by.
- Lilrascal
- Nováček

-
No právěže jak sem psal, tak už s tím zdrojem jedu téměř dva roky na téhle konfiguraci bez jediného problému. A to navíc ta nová karta 5850 bude brát ještě asi o 80W míň v zátěži než moje stávající karta HD3870 x2, takže si myslím že bych měl fungovat bez problémů. Šlo mi jen o to aby to nesnižovalo podávaný výkon komponent, což se tedy zdá pravděpodobně nebude.
Pokud nastanou problémy tak holt sáhnu po nějakém tom seasonicu šestistovce, ale myslím si že tenhle 400 fortron by to měl uživit stejně bez problémů jako doposud..
Pokud nastanou problémy tak holt sáhnu po nějakém tom seasonicu šestistovce, ale myslím si že tenhle 400 fortron by to měl uživit stejně bez problémů jako doposud..
- smrtka.smety
- Žlutá karta Bazar

-
- Kontaktovat uživatele:
Bylo by dobrý napsat, zbytek komponent.
- Lilrascal
- Nováček

-
Je to intel quad s taktem 2.50 GHZ, 8gigabajtů operační paměti DDR2, grafická karta Powercolor HD 3870 x2, tv karta, SATA II WD eko disk a dvd mechanika, připojené k desce od Gigabyte ds4
- Jeltík
- Mírně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
Když ti to utáhne nenažranou X2, tak single pojede, ale bude to hučet 
- Maor
- Začátečník

Nechci zakládat nový thread, když je tu tenhle.
Mám obdobný "problém"
mám 300w fortrona a sestavu:
AMD Phenom II x2 550BE @ 3,4GHz(někdy zapnu i 4jádra)
Gigabyte AMD Radeon HD6850 @ 850 MHz na SP
Gigabite GA-785GMT-USB3.0 (mATX)
2x Kingston 2Gb 1333MHz
1x HDD WD1002FBYS
3x větráček
sestava v zátěži jela i na 235w zdroj(dal jsem tam radši 300w když se mi doma válel) a nikdy se mi nestalo že by se mašina restartovala. Když jsem si počítal spotřebu PC přes http://extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp tak mi vyšlo 322w.
Jak moc je zdroj přetěžován? Vyplatí se vůbec pořizovat lepší zdroj?
Mám obdobný "problém"
mám 300w fortrona a sestavu:
AMD Phenom II x2 550BE @ 3,4GHz(někdy zapnu i 4jádra)
Gigabyte AMD Radeon HD6850 @ 850 MHz na SP
Gigabite GA-785GMT-USB3.0 (mATX)
2x Kingston 2Gb 1333MHz
1x HDD WD1002FBYS
3x větráček
sestava v zátěži jela i na 235w zdroj(dal jsem tam radši 300w když se mi doma válel) a nikdy se mi nestalo že by se mašina restartovala. Když jsem si počítal spotřebu PC přes http://extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp tak mi vyšlo 322w.
Jak moc je zdroj přetěžován? Vyplatí se vůbec pořizovat lepší zdroj?
- Jeltík
- Mírně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
Vyplatí:
1: hluk
2: Zvýšení výkonu sestavy - ne, nedělám si legraci, opravdu to na výkonu poznáš
3: jistota, že ti zdroj neumře a i když je to Fortron - stát se může cokoliv
4: pro takovou sestavu je pro dlouhodobý provoz optimální 500W zdroj - třeba Seasonic F3 500W za 1300Kč (neplést s osekanou verzí Energy Knight T3 za 1000Kč), všem kamarádům a lidem na foru ale doporučuji o pár set Kč dražší Seasonic S-12S II 620W za 1800Kč.
4: pro takovou sestavu je pro dlouhodobý provoz optimální 500W zdroj - třeba Seasonic F3 500W za 1300Kč (neplést s osekanou verzí Energy Knight T3 za 1000Kč), všem kamarádům a lidem na foru ale doporučuji o pár set Kč dražší Seasonic S-12S II 620W za 1800Kč.
- Maor
- Začátečník

1: teď je zdroj neslyšitelnýJeltík píše:Vyplatí:
3:100%jistotu mít nikdy nebudu, spíš by mě zajímalo jaké součástky ve zdroji vybouchnou
4:pokud bych hledal nový byl by to jeden z kandidátů, Arctic cooling má taky zajímavý
2:Jak to poznám na výkonu? poznal jsem přechod z jednoho na více jader cpu, přechod z IGP na dedikovanou grafiku, kdybych měl SSD tak uvidim rychlejší boot, ale jak poznám vyšší výkon, to budu mít ve hrách místo 50FPS 55?
Názory, kup si 500w protože se to dává do všech sestav mě nezajímají, taky jsem si dal komponenty do papírový krabice a jsem spokojený.
Chtěl bych prostě vědět co se děje ve zdroji, když se občas přetěžuje, kde v PC chybí šťáva, na základě těchto faktů si udělám závěr.
- srna
- Středně pokročilý

pretezovani zdroje skodi:
PCB (nejspis se mu nic nestane, bude max. pripeceny)
polovodice (nejvice namahane, pri sikovnym prurazu budes mit na komponentech plny sitovy napeti, namahani roste se zatezi-teplotou)
kondenzatory (teplotou, ale krome SS meziobvodu moc neplechy neudelaj, krom smradu a bordelu kdyz bouchnou)
tlumivky (max se napali izolace)
transformator (pri sikovnym prurazu izolace mezi primarem a sekundarem budes mit na komponentech plny sitovy napeti)
//a kde chybi stava? nejvic zatizena je dnes 12V vetev->z ty je krmeny prakticky vse a zejmena CPU vicefazovym snizovacem
//pekny clanek: http://belza.cz/swmodeps/compow1.htm http://belza.cz/swmodeps/compow2.htm
PCB (nejspis se mu nic nestane, bude max. pripeceny)
polovodice (nejvice namahane, pri sikovnym prurazu budes mit na komponentech plny sitovy napeti, namahani roste se zatezi-teplotou)
kondenzatory (teplotou, ale krome SS meziobvodu moc neplechy neudelaj, krom smradu a bordelu kdyz bouchnou)
tlumivky (max se napali izolace)
transformator (pri sikovnym prurazu izolace mezi primarem a sekundarem budes mit na komponentech plny sitovy napeti)
//a kde chybi stava? nejvic zatizena je dnes 12V vetev->z ty je krmeny prakticky vse a zejmena CPU vicefazovym snizovacem
//pekny clanek: http://belza.cz/swmodeps/compow1.htm http://belza.cz/swmodeps/compow2.htm

- Maor
- Začátečník

Díky. Myslim, že pravděpodobnost šikovnyho prurazu je dost malá. Budu doufat, že kdyby náhodou něco, tak se zapne nějaká ochrana a zbytek kompu bude ok, zdroj mam hozeny vedle zbytku pc, takze případný výbuch ho zasáhne minimálně.