Reptile píše:pravě že na to spěcham do patku. a tu B3 uvaděli že budou mit od pondělí...tak jsem tomu vše přizpůsobil...a ted takovyhle švíky.... uvažuju o tý ASUS P8P67-M PRO - jakej rozdíl mezi p8p67?
mate zaply switche na enabled u toho EPU a TPU???? neva to při oc?
//edit:
prosšel sem to tu a EPU teda vypnu. a co to tpu? proč musí byt zaple turbo? ja měl za to že turbo si sam přidává když nestíha...takže je to k ničemu když mu natvrdo hodim třeba x45 na cpu ne?
Reptile píše:blba otazka...TPU je nebo neni to Turbo ?
Takže když ho budu chtit přetočit na 4,5Ghz tak musi byt zaply turbo? a iddle se stejne podtaktuje?
turbo je nutno u SB mít zaplé (auto) pro OC, je to trochu jiné než u předchozích Intel CPU. TPU není vyloženě turbo, je to spojení aplikace turboV s úsporou. Kruci,jak to vysvětlit. Prostě když máš TPU aktivní a s CPUčkem nic jiného neděláš, tak se samo uzpůsobí dle vytížení (i přetaktuje) a v idle naopak zas sníží spotřebu. Mělo by to být efektivnější než když by byl CPU na stock nastavení bez TPU.
ROG Power PC1:AMD Ryzen 7 5700X, Crosshair VII Hero, ROG Ryuo II 360, 512GB NVMe+500GB Samsung SSD, 2x 16GB GSkill TridentZ Neo RGB 3600 MHz, Dual RTX 2060,CM V750, Lian Li O11 Dynamic XL. PC2:AMD FX-8370, Silentium Fera, Asus 970 Pro Gaming/Aura, 240GB SSD HyperX 3K, R9-270X OC, 2x 4GB GSkill RipjawsX 2400 MHz, Corsair AX750, Bitfenix Pandora
Reptile píše:blba otazka...TPU je nebo neni to Turbo ?
Takže když ho budu chtit přetočit na 4,5Ghz tak musi byt zaply turbo? a iddle se stejne podtaktuje?
IDLE se podtaktuje, pokud necháš zaplé šetřící fce. Pokud ne, tak i v IDLE pojede na 4,5GHz.
Pokud máš dobrý kousek SB, tak bych dal jen násobič na 45. vše pak na auto a v IDLE budeš mít napětí CPU 1,004v a v LOAD u 4,5GHz 1,3v. Což mi přijde super
šetřící funkcí myslíš to EPU?
takže mam switch na TPU dat enabled. v biosu povolit turboV. a ve woknech si nastavit na kolik dat nasobič pri LOAD ? takže něco jako 2D a 3D profil u afterburnu?
EPU/TPU nech vypnuto, jen přetaktuj CPU (zvětši násobitel, popř. Vcore by ofset mode) na nic jiného nesahej a všechno bude fungovat jak má - přetaktování i spoření - jak jednoduché.
// k poslední otázce: vypneš EIST, pokud nebudeš chtít ani snižování napětí, přepneš Vcore na manual a zadáš hodnotu.
Core i7 8700K , Asus Prime Z370-A, 2x8GB DDR4 3200 G.Skill TridentZ, GTX1060 6GB, Adata SX 8200 Pro 512GB, 120GB Intel SSD 320, 2x Crucial MX500 1TB, X-Fi Titanium, 22" LG W2252TQ, EK water blocks (CPU+GPU, DDC1+EKtop, NexXxos Pro III+II), Avance C001 Terminator, Seasonic Focus GX-650
Zjednodušeně: EPU je automatické spoření by ASUS nad rámec intelu, které uspoří většinou 00nic a může i snižovat výkon, zkus si najít nějaké testy, u této generace desek jsem tomu nevěnoval pozornost, vycházím z předhozích zkušeností. Intel má svoje vlastní spořící funkce které jsou výborné.
TPU je automatické přetaktování, asi úplně stejné jako OC tuner funkce v biosu. Pokud to chceš používat klidně můžeš, ale většinou jde ručně nastavit lepší OC s nižším napětím.
Core i7 8700K , Asus Prime Z370-A, 2x8GB DDR4 3200 G.Skill TridentZ, GTX1060 6GB, Adata SX 8200 Pro 512GB, 120GB Intel SSD 320, 2x Crucial MX500 1TB, X-Fi Titanium, 22" LG W2252TQ, EK water blocks (CPU+GPU, DDC1+EKtop, NexXxos Pro III+II), Avance C001 Terminator, Seasonic Focus GX-650
Reptile píše:tak ted jsem z toho jelen. To byla odpoved na to jak to dat natvrdo? EPU a TPU vypnout?
jak by pak mohli jit spořící i oc funkce?
//edit:
aha. Takže všichni mate vyply TPU a EPU? dyt to TPU ma davat lepší volty v LOAD ne?
Hele, asi takto.
Pokud 80% času jsi v IDLE, tak 20W se hodí uspořit
Pokud ale většinou ti CPU jede u her, videa, grafiky, tak bych nastavil ručně hodnotu napětí a OC = v IDLE i LOAD stejná frekvence a napětí.
U mě to znamená to, že by CPU v LOAD nejel na 1,30v, ale na 1,22 u 4,5GHz. Ale jelikož hraju tak do 4-5hod týdně a zbytek jsem v IDLE, je lepší, když mám napětí v IDLE 1,004v
Ahoj,
budu si nechávat sestavovat nové PC a mám trochu pochybnosti o základovce:
Procesor: Intel Core i5-2500K
Chladič: GELID Solution Tranquillo
Základní deska: Asus P8P67 LE (rev 3.0)
Paměti: Kingston HyperX Genesis Grey 8GB (2x4GB) DDR3 1600
GK: GIGABYTE GTX 560 OC (GV-N560OC-1GI) 1GB, PCI-E
Zdroj: Seasonic S12II-620 620W
Je tato základní deska vhodná na OC procesoru a GK?