Zapojení ventilátoru ze zdroje Enermax PRO82+

Vše co se týká chlazení vzduchem - větráčky, ventilátory, žebrované pasivy, atp.

Moderátor: morke

Odpovědět
Lulus
Začátečník
Začátečník

Zapojení ventilátoru ze zdroje Enermax PRO82+

Příspěvek od Lulus »

Zdravím, vyndal jsem ze zdroje Enermax ventilátor a chtěl bych ho použít jinde. Ale mimo zdroj ho nemohu za žádnou cenu donutit, aby se točil. Vypadá to, že ventilátor má PWM konektor, ale není to tak.

sám Enermax říká:
“We use a bivoltage fan. We have a patent on this. Normally, when you use a fan, you lower voltage down to 3-4 V, which impacts also the hall IC of any fan, which controls the fan. With such voltage it gets unstable. By using a bivoltage fan (12 V for the hall IC and custom voltage to the bearing – any voltage, way lower than 3) we can go down to 450 rpm (even lower if we would want to). By still having the hall IC powered by 12 V, it can run/control the bearing with its custom voltage more smoothly. That's the difference to any single voltage. But we do use a standard two ball bearing fan, custom manufactured for us. That is what is looking like PWM, but you can see two 12 V wires and no PWM cable."

Z toho tedy usuzuji, že ventilátor má dvojité zapojení napájení. Netušíte tedy, jestli mám do ventilátoru přivést dvě napětí aby se točil? např.: 12v, 12V, GDN, nic. Děkuji za případné rady. Obrázek konektoru přikládám.
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Re: Zapojení ventilátoru ze zdroje Enermax PRO82+

Příspěvek od Flegy »

zmer konektor ve zdroji a uvidis. ale bylo by to krajne nepraktick kdyby do fanu vedli dvoje napeti
Yiri
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Yiri »

Já bych se o jakýkoliv jiný zapojení tohohle fanu nepokoušel.

Kdysi jsem narazil na jednu diskuzi na diit:

Caleb | 12. 8. 2008 19:26 0
POZOR, VETRAK V TECHTO ENERMAXECH NENI RIZEN PWM! Dnes jsem chtel vymenit vetrak v Modu82+ 525 W a zjistil jsem, ze uvnitr zdroje je uplne specialni vetrak, ktery NENI kompatibilni s PWM rizenim jake maji obycejne vetraky do PC. Vetrak ma ctyri vyvody, a to:
1. Napajeni ridiciho cipu vetraku (uvnitr natvrdo spojeny s +12V1), to je zluty drat.
2. GND (cerny drat).
3. Vystup snimace otacek (bily drat). Uvnitr zdroje neni NIKAM zapojen a je pouze vyveden ze zdroje ven, aby se dal zapojit do mainboardu.
4. Drat (cerveny), ktery do zdroje pripojuje horni spolecne konce civek vinuti statoru. Po tomto dratu nejak dochazi k rizeni otacek vetraku, ale princip je uplne jiny nez klasicke PWM.

http://www.diit.cz/diskuze/23988/

A tohle jsem někde vygooglil:

yellow wire -- 12V
black -- 0V (ground)
white -- 0.25V -- this has to be RPM sense wire
red -- 2.6V -- this is the variable voltage that drives the fan motor.
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

jako je mozny, ze to ridej buzenim misto klasickyho magnetu...
Lulus
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lulus »

Yiri - OK, radši se pokoušet nebudu. Pokud ho budu nutně potřebovat, tak ho zapojím do konektoru ve zdroji a prodloužím mu přívodní dráty tak, aby mi došáhl na požadované místo v bedně. Nevýhodou bude omezení otáček v rozmezí od 500 (bez zátěže) do cca. 630 (v zátěži), ale např. na CPU, který má spotřebu jen 95W, je to ideální
Odpovědět

Zpět na „Vzduch“