nova grafika
Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO
- majk118
- Nováček

-
nova grafika
zdravim
vybiram novou grafiku cca do 4k a stojim pred otazkou zda nvidia nebo ati. doposud jsem vzdy pouzival ati. jak jsou na tom karty v soucasne dobe? ma cenu vzit nvidii kvuli physx i kdyz se ati zdaji byt co se cisel tyce lepsi?
vybiram novou grafiku cca do 4k a stojim pred otazkou zda nvidia nebo ati. doposud jsem vzdy pouzival ati. jak jsou na tom karty v soucasne dobe? ma cenu vzit nvidii kvuli physx i kdyz se ati zdaji byt co se cisel tyce lepsi?
- ArgCZ
- Začátečník

Re: nova grafika
http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... archType=1
žádná alternativa od nV myslím není, GTX460 je o dost slabší a stojí jen nepatrně míň a GTX560 Ti je o dost dražší
žádná alternativa od nV myslím není, GTX460 je o dost slabší a stojí jen nepatrně míň a GTX560 Ti je o dost dražší
PS5 Pro, LG OLED65BX, Samsung HW-Q700A + SWA-9500S = 5.1.4 Dolby Atmos, DTS:X
- renek1
- Začátečník

Jo mam pocit, ze to je dobra volba za slusny peniz 
MB: ASUS PRIME Z370-A; CPU: Intel Core i7-8700K + Noctua NH-D15; RAM: Crucial Ballistix 32GB DDR4 3600MHz CL16; VGA: ASUS TUF GeForce RTX 4070 SUPER O12G GAMING; SSD: Samsung SSD 970 PRO 512GB + Samsung SSD 960 EVO 250GB + Samsung SSD 860 EVO 4TB; PSU: Seasonic FOCUS Plus 750 Platinum; CASE: Fractal Design Define R5; LCD: Dell AW3418DW Alienware; KEYBOARD: Logitech G910; MOUSE: Logitech G502 Hero; HEADPHONES: Logitech G635
- del42sa
- Pokročilý

"The more you buy, the more you save" AI everywhere - Nvidia CEO at Computex 2023 https://www.youtube.com/watch?v=FhlE3m1trM4
Vega Primitive Shader combines the functions of vertex and geometry shader and with the right knowledge you can discard game based primitives at an incredible rate" https://pcper.com/2017/01/amd-vega-gpu- ... tecture/2/
MSI MPG GUNGNIR 110R White | CPU AMD Ryzen 7 9700X Granite Ridge | DeepCool AK500 White | GPU Sapphire Pure RX 9070 XT 16GB plus UV | MB MSI MAG X670E GAMING PLUS WIFI | 32GB DDR5 A-DATA XPG LANCER RGB Dual KIT 7200 MHz | system HDD SSD M.2 Kingston FURY Renegade NVMe 1TB | Seagate Baracuda HDD 1TB SATA III | data HDD WD RED 1TB SATA III | Quad HD VA monitor 27" MSI Optix G27CQ4 Free Sync 165 Hz 10bit HDR | Soud Blaster Audigy Fx | PSU MSI MAG A850GL 850 W 80 PLUS Gold PCIe 5 II | Win 10-64 bit Pro
Vega Primitive Shader combines the functions of vertex and geometry shader and with the right knowledge you can discard game based primitives at an incredible rate" https://pcper.com/2017/01/amd-vega-gpu- ... tecture/2/
MSI MPG GUNGNIR 110R White | CPU AMD Ryzen 7 9700X Granite Ridge | DeepCool AK500 White | GPU Sapphire Pure RX 9070 XT 16GB plus UV | MB MSI MAG X670E GAMING PLUS WIFI | 32GB DDR5 A-DATA XPG LANCER RGB Dual KIT 7200 MHz | system HDD SSD M.2 Kingston FURY Renegade NVMe 1TB | Seagate Baracuda HDD 1TB SATA III | data HDD WD RED 1TB SATA III | Quad HD VA monitor 27" MSI Optix G27CQ4 Free Sync 165 Hz 10bit HDR | Soud Blaster Audigy Fx | PSU MSI MAG A850GL 850 W 80 PLUS Gold PCIe 5 II | Win 10-64 bit Pro
- majk118
- Nováček

-
to je prave to. jsou tady dve karty a nevim jakou vybrat
.co to physx u nV? mam tomu venovat nejakou pozornost? koukal jsem na tyto dve karty v testu a treba radeon ma napr ve stalkerovy cca o 30 fps vice ale u ostatnich her takovy rozdil neni. jednoduse nevim podle ceho vybrat
ze by podle vzhledu chladice 
- ArgCZ
- Začátečník

http://extrahardware.cnews.cz/recenze-g ... t?page=0,4
tady máš pěkný test i s minimama, tak se podívej na hry co tě zajímaj(hlavně né na hloupý průměry na konci) a porovnej HD6870 s GTX460, k PhysX se vyjadřovat nebudu, ve hrách na něj v GPU podobě nenarážím.
tady máš pěkný test i s minimama, tak se podívej na hry co tě zajímaj(hlavně né na hloupý průměry na konci) a porovnej HD6870 s GTX460, k PhysX se vyjadřovat nebudu, ve hrách na něj v GPU podobě nenarážím.
- Bum
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
AMD 6870 jsem měl a výkonově byla velmi dobrá a s nízkou spotřebou. Referenční karta byla klidu neslyšitelná, ale v zátěži hučela dost. Na tom linku od ArgCZ je s vylepšeným chladičem, takže počítám že hlučnost v zátěži bude menší. Největším negativem je podle mě absence PsysX.
Kartu jsem kupoval minulý rok před vánoci za 6000, ale vrátil jsem ji a teď si za tu samou cenu koupil AMD 6950 2GB a tu už si nechám
2 ArgCZ - to je výborný test v tom odkaze. Minima by měli být standartně součástí všech testů, pro nerušený zážitek ze hry je to minimálně stejně důležitá veličina jako průměrné fps.
Kartu jsem kupoval minulý rok před vánoci za 6000, ale vrátil jsem ji a teď si za tu samou cenu koupil AMD 6950 2GB a tu už si nechám
2 ArgCZ - to je výborný test v tom odkaze. Minima by měli být standartně součástí všech testů, pro nerušený zážitek ze hry je to minimálně stejně důležitá veličina jako průměrné fps.
Intel i5-3570k, Deska Gigabyte GA-965P-DS4, 16GB DDRIII 1600Mhz, AMD HD 6950 (Asus).
- del42sa
- Pokročilý

no tu MSI GTX460 to chce samozřejmě přetočit, rezerva tam je velká.( a máš z ní "560Ti" )
To ten Radeon už jede skoro nadoraz....
i když na defaultních frekvencích je samozřejmě lepší volbou.
i když na defaultních frekvencích je samozřejmě lepší volbou.
"The more you buy, the more you save" AI everywhere - Nvidia CEO at Computex 2023 https://www.youtube.com/watch?v=FhlE3m1trM4
- ArgCZ
- Začátečník

mno z GTX460 GTX560 Ti nepůjde tak snadno viz.
http://extrahardware.cnews.cz/recenze-t ... h?page=0,6
základ je GTX460 na taktech GTX560 Ti a jak je vidět, tak je takt na takt GF114 o nějakých 11-13% v průměru rychlejší, to je první věc, druhá věc je, že GF114 má přeci jen o malinko lepší OC potenciál než GF104 v GTX460(sám nechápu jak je to možný, nemyslím procentuální růst ale strop čipu) a poslední věcí je, že Barts na HD6870 po zvednutí napětí končí mezi 1025-1050MHz, takže tam OC potenciál je prostě taky. No a poslední věcí je, že celé OC je o štěstí, klidně mu nemusí ta HD6870 dát ani 970MHz ale stejně tak mu ani ta GTX460 nemusí dát víc jak 850MHz i takového "šťastlivce" s HAWKem jsem na fóru viděl.
http://extrahardware.cnews.cz/recenze-t ... h?page=0,6
základ je GTX460 na taktech GTX560 Ti a jak je vidět, tak je takt na takt GF114 o nějakých 11-13% v průměru rychlejší, to je první věc, druhá věc je, že GF114 má přeci jen o malinko lepší OC potenciál než GF104 v GTX460(sám nechápu jak je to možný, nemyslím procentuální růst ale strop čipu) a poslední věcí je, že Barts na HD6870 po zvednutí napětí končí mezi 1025-1050MHz, takže tam OC potenciál je prostě taky. No a poslední věcí je, že celé OC je o štěstí, klidně mu nemusí ta HD6870 dát ani 970MHz ale stejně tak mu ani ta GTX460 nemusí dát víc jak 850MHz i takového "šťastlivce" s HAWKem jsem na fóru viděl.
- TOC
- Začátečník

Ten Radeon půjde nad 1GHz i když ta GTX460 by mohla taky (já ze své GTX460 Cyclone 768MB vytáhl taky 980MHz na jádře stabilně).
Ale pak se budeš muset spokojit s hlučnějším větrákem.
Ale pro mě je PhysX velká výhoda, teď chystám upgrade na HD6850 CF + Eyefinity a moc by mi chybělo.
To se ale řeší většinou koupí nějaké 8800GT nebo něčeho podobného na Aukru, kde se to dá sehnat "za pár šupů".
Podporuji to i u nV, kde to znatelně ulehčí celému systému a FPS vylétnou nahoru. V Mafii 2 se s APEX na High dá mluvit o velice rapidních nárůstech.
V téhle ceně bych bral HD6850 + něco na PhysX (klidně i 8600GT).
Ale pak se budeš muset spokojit s hlučnějším větrákem.
Ale pro mě je PhysX velká výhoda, teď chystám upgrade na HD6850 CF + Eyefinity a moc by mi chybělo.
To se ale řeší většinou koupí nějaké 8800GT nebo něčeho podobného na Aukru, kde se to dá sehnat "za pár šupů".
Podporuji to i u nV, kde to znatelně ulehčí celému systému a FPS vylétnou nahoru. V Mafii 2 se s APEX na High dá mluvit o velice rapidních nárůstech.
V téhle ceně bych bral HD6850 + něco na PhysX (klidně i 8600GT).
Laptop: Lenovo Legion 5 Pro 16" (R7 5800H, RTX3060, 16GB, 2TB) ///
Periferie: Razer BlackWidow Elite (yellow) / Razer Orbweaver Chroma / Roccat Nyth / Dell S3220DGF + Dell U2719D (portrait) + Alza Ergo ///
Audio: Sennheiser HD650 / Cambridge Audio Dacmagic / Hypa 1 ///
Periferie: Razer BlackWidow Elite (yellow) / Razer Orbweaver Chroma / Roccat Nyth / Dell S3220DGF + Dell U2719D (portrait) + Alza Ergo ///
- ArgCZ
- Začátečník

nj ale třeba Mafii II jednou dohraješ a co pak? zase budeš rok čekat na jednu hru kde to trochu využiješ a kvůli jedný hře za rok živit přídavnou kartu nonstop? A když už teda vemeš nV kvůli tomu jednomu titulu ročně zase se připravíš o MLAA který třeba rozumě využiješ u her kde se s AA nechytíš ani u nV... Gothic IV, Risen, já bych opravdu koukal po výkonu a ceně protože kopí jedné či druhé se vždycky připravíš o nějaké features co ti ta konkrétní značka nabízí, ale není to zas tak horký abys musel vyloženě mít jednu či druhou
- TOC
- Začátečník

PhysX se stále rozšiřuje, bude více titulů.
UE 3 APEX také má.
U ATi je problém v tom, že ty ovladače nejsou dobré.
Možná využívají potenciál karet a krásně se škáluje CF, ale jsou s nimi problémy více než u nV ovladačů.
Ale jak jsem řekl, tady bych bral HD6850 + něco na PhysX (pokud nemá dostatečně silný CPU).
Bylo by dobré uvést sestavu.
UE 3 APEX také má.
U ATi je problém v tom, že ty ovladače nejsou dobré.
Možná využívají potenciál karet a krásně se škáluje CF, ale jsou s nimi problémy více než u nV ovladačů.
Ale jak jsem řekl, tady bych bral HD6850 + něco na PhysX (pokud nemá dostatečně silný CPU).
Bylo by dobré uvést sestavu.
- ArgCZ
- Začátečník

jo? tento rok se to rozšíří ze třech na čtyři... možná
problém s AMD ovladači nemusíš člověku který
problém s AMD ovladači nemusíš člověku který
asi vysvětlovat, typuju že má s nimi víc zkušeností než tymajk118 píše: doposud jsem vzdy pouzival ati.
- majk118
- Nováček

-
Tak výborně, já všem děkuju za rady a nároty. osobně se do taktování asi pouštět nebudu protože to je pro mě naprosto španělsá vesnice a nerad bych něco vyvedl
, asi půjdu do http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 0BX50I1184 a snad bude spokojenost
- TOC
- Začátečník

Pokud nebudeš taktovat, tak vem: http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 0BV4YS12AT
- majk118
- Nováček

-
Co vůbec znamená udaj Počet stream procesorů 336 (CUDA Cores)? jakto že je tak rozdílný u Radeon HD 6870 a GeForce GTX 460?
Ještě k té sestavě, ještě přesně nevím co tam bude desla asi http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 0984YC14O0
CPU
http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 09853314GK
a 4BG RAM, s tou MB si ještě nejsem jist
Ještě k té sestavě, ještě přesně nevím co tam bude desla asi http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 0984YC14O0
CPU
http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 09853314GK
a 4BG RAM, s tou MB si ještě nejsem jist
- Alfajk
- Začátečník

-
http://www.nvidia.com/object/cuda_home_new.html tohle je cuda
CPU: AMD Ryzen 5 7600X@5,5GHz | GPU: EVGA GeForce RTX 3080 12GB XC3 ULTRA GAMING | MB: ASUS PRIME X670-P WIFI | RAM: 32GB DDR5 6000MHz CL36 FURY EXPO | SSD: WD Black SN770 NVMe 2TB | PSU: Seasonic Focus GM-850 Gold | CPU Cooler: Noctua NH-D15 | Case: be quiet! Pure Base 500DX Black | OS: Win 10 Professional | Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQL1A
- majk118
- Nováček

-
Stále nechápu co to je CUDA a stále nechápu proč má nVidia o tolik stream procesorů méně...
- Krteq
- Středně pokročilý

-
Tohle je krapet složitější, ale pokusím se to nějak jednoduše shrnout.
NVIDIA staví na jiné architektuře než AMD/ATi, proto se také počet alumetrických jednotek (těch, co provádějí základní matematické výpočty vykreslování) liší. NVIDIA používá tzv. skalární architekturu výpočetních jednotek, zatímco AMD/ATi staví na tzv. WLIV architektuře, která pro různé kombinace matematických operací používá různé typy výpočetních jednotek (4 VLIW/5 VLIW), které jsou spřaženy do jednoho "ALU bloku". Marketingově se používá počet všech jednotek, např. pro sérii karet ATi/AMD Radeon HD 2000 až HD 6800 (VLIW 5) musíš dělit pěti aby jsi získal srovnatelný počet výpočetních jednotek jako u nV, u série HD 6900 (VLIW 4) musíš dělit čtyřmi. Stále je to stále míchání jablek s hruškami, je to jen pro představu proč je ten počet jednotek tak rozdílný.
CUDA je marketingový název pro General-Purpose computing on Graphics Processing Units, tzn. "provádění obecných výpočtů na grafickém procesoru/grafické výpočetní jednotce". Konkurence používá stejný nic neříkající název - ATi Stream/AMD Accelerated Parallel Processing.
NVIDIA staví na jiné architektuře než AMD/ATi, proto se také počet alumetrických jednotek (těch, co provádějí základní matematické výpočty vykreslování) liší. NVIDIA používá tzv. skalární architekturu výpočetních jednotek, zatímco AMD/ATi staví na tzv. WLIV architektuře, která pro různé kombinace matematických operací používá různé typy výpočetních jednotek (4 VLIW/5 VLIW), které jsou spřaženy do jednoho "ALU bloku". Marketingově se používá počet všech jednotek, např. pro sérii karet ATi/AMD Radeon HD 2000 až HD 6800 (VLIW 5) musíš dělit pěti aby jsi získal srovnatelný počet výpočetních jednotek jako u nV, u série HD 6900 (VLIW 4) musíš dělit čtyřmi. Stále je to stále míchání jablek s hruškami, je to jen pro představu proč je ten počet jednotek tak rozdílný.
CUDA je marketingový název pro General-Purpose computing on Graphics Processing Units, tzn. "provádění obecných výpočtů na grafickém procesoru/grafické výpočetní jednotce". Konkurence používá stejný nic neříkající název - ATi Stream/AMD Accelerated Parallel Processing.
- ArgCZ
- Začátečník

probůh pokud nebudeš taktovat tak vem tu HD6870, nebuť blázen a neplať stejný peníze za slabší kartu