Formátování HDD?

Všechny dotazy, problémy a řešení týkající se Windows 7.

Moderátor: Loki5567

Odpovědět
vikicek
Začátečník
Začátečník

Formátování HDD?

Příspěvek od vikicek »

Ahoj, mám novej čistej 1TB disk a instaluju wokna. Při instalaci při vybírání diskovýho oddílu se tam zobrazí jeden řádek - oddíl 930GB volného prostoru. Myslel jsem, že je potřeba ten disk ještě naformátovat před tou samotnou instalací systému, ale položka naformátovat je zašedlá a nejde na ni kliknout. Jedině můžu dát vytvořit nový oddíl a pak naformátovat, ale pak se mi tam zobrazují 2 oddíly a já chci mít na kompu jen 1 oddíl ... Win7 ten disk teda naformátuje automaticky anebo je z výroby už naformátovaný ? Nebo jak to mám udělat manuálně? Díky za váš čas, jsem v tomhle trochu začátečník :roll:
Naposledy upravil(a) vikicek dne pát 1. dub 2011, 15:32, celkem upraveno 1 x.
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Re: Formátování HDD?

Příspěvek od zombux »

nech to na automat, Win7 si tam vytvoří 100MB oddíl který ale pak v systému není vidět a nijak nepřekáží, nehledej v tom složitosti :)
ignorelist: kremrole a dezoláti
Exp
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Exp »

Ten jeden 100MB oddíl je bootovací + BitLocker, nevšímej si ho, nikdy ho nemaž, prostě dělej že tam není. Druhej oddíl naformátuj a instaluj.
vikicek
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od vikicek »

No já sem to upřímně nevydržel .. měl sem už ty wokna nainstalovaný jakoby na ten "automat" .. a teď jsem je teda chtěl přeinstalovat a viděl jsem tam najednou právě 2 oddíly, ten druhej byl asi ten 100MB bootovací. Smazal sem ho a udělal to v podstatě jako napoprvé (jelikož sem zase nepřišel na možnost formátování), dal jsem tedy instalovat na ten velkej 930GB oddíl a pravděpodobně teď zas jako minule vytvoří sám i ten druhej malej 100MB oddíl. Už to teda necham bejt asi takhle .. nebo dá se poznat, že ten systém nebyl na disk správně nainstalovanej? Trochu se v tom ztrácim, sorry :cry:

// teď je teda ještě možnost do třetice přeinstalovat a ted tam nechat ten vytvořenej 100MB oddíl a ten druhej oddíl naformátovat a nainstalovat to na to .. nevim jestli teď jak to mám je ten disk naformátovanej nebo ne, achjo :oops:
jan.svoboda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od jan.svoboda »

Ahoj, takhle - pokud Ti systém funguje, neřeš to - pravděpodobně se tam ten 100MB bootovací oddíl sám vytvořil.
Zde na foru již nejsem aktivní, vyskytuji se na Google+ (http://gplus.to/JanSvoboda), kde aktivně píšu nejen o IT.
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

technicky vzato, ono to jde opravdu vyřešit bez toho 100MB oddílu - jen je třeba se v tom instalačním okně proklikat nastavením a ručně tam vytvořit oddíl o maximální velikosti, Windows 7 si pak bootovací a další data uloží na ten velký oddíl - ale nevidím důvod proč to takhle komplikovat
vikicek
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od vikicek »

Nakonec jsem teda znova nabootoval, viděl sem tam 2 oddíly, 100MB a druhej ten 930GB a ten jsem tedy naformátoval (trvalo to asi 5sekund, zvláštní) a nainstaloval na to. A dušička má klid .. Ještě že se ty W7 instalujou 15minut. Tak dík chlapi a sorry za zbytečný téma .. :wink:
Exp
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Exp »

Jasně, dá se to obejít i pomocí WinPE, respektive příkazu diskpart, ale taky k tomu u běžného uživatele nevidím důvod.
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

vikicek píše:ten 930GB a ten jsem tedy naformátoval (trvalo to asi 5sekund, zvláštní)
Windows Vista/7 standardně používají Rychlý formát, ten Normální snad už ani neznají, takže pětisekundové formátování oddílu není nic zvláštního :)
Odpovědět

Zpět na „Windows 7“