Dobrý den,
zajímalo by mě, jaké byste doporučili multimediální přehrávače/prohlížeče obrázků, zvuku a videa?
Hodlám si přeinstalovat svůj Windows XP a až ho budu vybavovat, tak chci mít předem jasno, čím ho mám zas*at, abych to nemusel brzy měnit za něco jiného, protože s tím nebudu spokojen. Jinými slovy nechci, aby se opakovalo, že budu mít 2-3 přehrávače, z nichž mě všechny budou něčím štvát a v každém nebude dobře fungovat nějaká důležitá funkce.
Nepotřebuji žádného všeuměla, raději specializovaný program (tedy v rámci kategorií, takže abych zas neměl jiný program pro každý formát zvlášť), ale aby fungoval co nejlépe a danou funkci zvládal co nejkvalitněji. A samozřejmě, tohle je důležitá podmínka: ABY BYL FREEWARE.
Tak jednak nějaký prohlížeč obrázků a fotografií. Dle mých informací jsou nejoblíbenější Irfan View, Faststone nebo Google Picassa. Který je podle vás na tuto funkci nejlepší? Moje představa vypadá tak, že to bude prohlížet co nejvíce typů obrázků/fotografií/animací (např. typu GIF), půjde to zvětšit přes celou obrazovku, půjde to snadno přibližovat/oddalovat. Co se týká třeba editace, tak tu složitější si můžu samozřejmě udělat třeba v GIMPu nebo Photoshopu, ale když budou přítomny nějaké ty nejběžnější úpravy typu odstraňování červených očí, nebo snadná a rychlá úprava kontrastu/světlosti/živosti a tak dále, budu za to rád.
Za druhé přehrávač zvuku a hudby. Tady se rozhoduji mezi WinAmpem a AIMPem, dále třeba nějaký Foobar. U hudebního přehrávače uvítám kromě efektivní práce s playlisty také různé "hrátky" se zvukem, dodání zvukových efektů (ozvěny, flanger), nastavení rychlosti, tempa, výšky, funkce extra-stereo, atd.
Poté samozřejmě přehrávač většiny videí a filmů, tedy hlavně těch v ne-HD kvalitě. Zde jsou hlavními adepty GOM Player a KM Player, kousek za nimi třeba BS Player. Tady by bylo dobré, pokud by to dovedlo kvalitně a bez komplikací (že třeba nepůjde zvuk, nebo naopak obraz, jako se mi to stává ve WMP) přehrát co nejvíc video formátů. A samozřejmě opět na celou obrazovku s minimem rušivých vlivů, vítané jsou i funkce s úpravami a efekty obrazu i zvuku a samozřejmě také snadné přehrávání a práce s titulky (u WMP s titulky, pořízenými k videosouboru dodatečně, mívám problém). Nemyslím tedy jejich tvorbu, od toho je třeba Sony Vegas nebo Premiere. Ale aby se tam daly bez problémů přidat, když sleduji cizojazyčný film, potažmo upravit jejich velikost, posunout je, pokud nebudou synchronizovány s filmem, atp.
A dostáváme se k poslednímu bodu, a tím jsou přehrávače, které obvykle nemají třeba tak dobrý vzhled a intuitivní ovládání, jako ty výše jmenované, ale budou efektivně přehrávat filmová DVD a HD videa, třeba natočená HD kamerou. Údajně ideální jsou na tohle VLC Player a Media Player Classic Homecinema. Pak třeba Cyberlink Power DVD, ale obávám se, že ten není freeware. Moje představa - musí to přehrávat plynule a kvalitně, rychle a bez trhání přetáčet (pokud bude problémem špatné nastavení, pak mi to u toho programu nevadí, zvláště, pokud budete tak laskaví, že poskytnete instrukce k přenastavení), správně to zachovalo poměr stran, tj. když bude video 16:9, tak aby se to na mém širokoúhlém monitoru opravdu roztáhlo, a ne aby to bylo smrsklé na poměr 4:3, jako se mi to už v některých přehrávačích stávalo. Titulky pokud možno viz. odstavec výše, i když na filmových DVD jsou obvykle rovnou zakomponované, takže tady to není tak důležitý bod. Když jsme ale u těch DVD, dostáváme se k podstatně podstatnějšímu bodu, a to je, aby to to DVD přehrálo správně, tj. zobrazilo menu, kde budou tlačítka a všechno ostatní fungovat ne-hůře, než kdybych si to pouštěl na DVD přehrávači k televizi.
Doufám, že jsem své požadavky zformuloval dostatečně jasně. Ještě si dovolím ujasnit své stanovisko, co se týká specializace těch programů, kdyby to náhodou někomu nebylo jasné:
Zmínil jsem to hlavně s ohledem na vaše porovnávání kvality těch programů. Prostě mi jde o to, aby až budete porovnávat třeba WinAmp s AIMPem, tak abyste do výhod WinAmpu (nebo třeba Irfan Viewu) nezahrnovali, že narozdíl od AIMPu může taky přehrávat některá videa. Ano, může, ale od toho jsou tu spíš jiné programy, WinAmp na přehrávání videí stejně moc lidí nepoužívá a asi oprávněně. Takže při porovnávání WinAmp-AIMP, jakožto programů, určených HLAVNĚ k přehrávání audia, mi jde o kvalitu a možnosti přehrávání zvuku, na video v případě těchto programů kašlu. To zase naproti tomu budeme posuzovat u GOM nebo KMP, ale že u přehrávačů tohoto typu nepůjde u zvukové stopy přidat efekt flanger nebo zrychlit tempo, to mě tady zas tolik trápit nebude.
Děkuji za případné rady a doporučení.
Nejlepší specializované multimediální přehrávače
- Smolař
- Nováček

-
- zombux
- Odborník PCT

Re: Nejlepší specializované multimediální přehrávače
obrázky - XNView. zvuk - Foobar2000. video - na to asi nejde jednoznačně odpovědět, bohužel různé přehrávače si různě rozumí s různými typy videí a je vždycky lepší mít jich v záloze více; já používám Media Player Classic Homecinema a jako sekundární mám VLC.
ignorelist: kremrole a dezoláti
- Nagant
- Mírně pokročilý

-
Re: Nejlepší specializované multimediální přehrávače
Já používám (dříve ve Windoxs XP, nyní ve Windows 7):
Pro videa AVI/MPEG, DivX/XVid s titulky: GOM Player v aktuální verzi (ale v XP a nějaká starší verze mi fungovala líp, některá drobná videa mi nejdou zcela plynule a některá se na začátku vylupují ze zelené "kaluže")
alternativně VLC Player, MS Multimedia Player nebo Media Player Classic
Pro přehrávání DVD: Power DVD 5 (byl u nějaké mechaniky Samsung)
Pro přehrávání MP3: MS Multimedia Player
Pro slideshow obrázků: ACDsee Classic 2.43 (shareware)
Pro běžnou úpravu fotek: PhotoFiltre (dřív jsem měl oblíbený 602PhotoSuite)
Pro tisk obalů CD a DVD: XnView (umí nastavit skutečný rozměr tištěného)
Tolik asi rámcově, s čím vystačím.
Pro videa AVI/MPEG, DivX/XVid s titulky: GOM Player v aktuální verzi (ale v XP a nějaká starší verze mi fungovala líp, některá drobná videa mi nejdou zcela plynule a některá se na začátku vylupují ze zelené "kaluže")
alternativně VLC Player, MS Multimedia Player nebo Media Player Classic
Pro přehrávání DVD: Power DVD 5 (byl u nějaké mechaniky Samsung)
Pro přehrávání MP3: MS Multimedia Player
Pro slideshow obrázků: ACDsee Classic 2.43 (shareware)
Pro běžnou úpravu fotek: PhotoFiltre (dřív jsem měl oblíbený 602PhotoSuite)
Pro tisk obalů CD a DVD: XnView (umí nastavit skutečný rozměr tištěného)
Tolik asi rámcově, s čím vystačím.
ASUS Prime X370-A, AMD Ryzen 5 2600, 2x8GB DDR4 Ballistix Sport LT 3000 White, SSD NVME Transcend MTE220S 256GB, WD20EARX-00PAS, WD20EFRX-68EUZ, ST4000DM004-2CV104, LG BH08LS20, Pioneer DVR-112, GeForce N210, IEEE1394b PCI-E, Seasonic S12II-430; Windows 10 Pro 64bit; MS Office 2019; Vodafone GigaCube 5G (TCL LinkHub HH500V) se sim T-Mobile 100GB