Digitronové hodiny

Nevizuální úpravy HW, elektronika - Voltage-mody, regulace otáček, schémata... nejde o přetaktovávání.
Trinom
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Digitronové hodiny

Příspěvek od Trinom »

to máš jako doma?
Obrázek Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj
OndraSter
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OndraSter »

Čím napájíte anody? Sehnal jsem ze školy devět červených Tesla ZM1080T včetně 74141 (a řídit je atmegou není problém). Napadly mě dvě možnosti:

1) Udělat síťové trafo 230 -> 180 + 5 (5 ÷ 15, uřízeno 7805 - pro atmegu a 74141) a vyřešit rovnou otázku napájení.
2) Nějaký 5V DC -> 180V DC obvod, na ebayi jsem našel hotový za 13 babek (http://cgi.ebay.com/Nixie-power-supply- ... 20b2d4a430 nebo http://cgi.ebay.com/Nixie-power-supply- ... 20b2170e7c). Anebo si pak postavit nějaký doma (asi 555, tranzistor/FET, malé trafo?)

//
ad 1 - navinul bych si vlastní obvod na toroida, není problém (odhadovaným výpočtem jsem došel k tomu, že bych potřeboval 28mm vnitřní průměr při .4mm vodičích)
ad 2 - jednoduché, koupit potom jen 230V -> 5V/1A (1.5A) hotové trafo.
PC: i5-2500k 4.5GHz/24GB RAM/GTX560 Ti 1GB/>5TB - W7 Prof x64; Microsoft SideWinder X3 notebook: HP 6715b (4GB RAM) - W7 Prof x64;
mobil: Nokia Lumia 800 Cyan, 16GB; tablet: Toshiba Portege M200 (2GB, 64GB SSD, GeForce FX5200) - W7 Prof x32

Nahraďte Arduino výkonnější variantou!
Vývojová prostředí a nástroje | Webové prohlížeče | Seznam freehostingů
srna
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od srna »

ja tam mam menic s IRF....12V->170V tusim

ze site budes potrebovat a motat extra trafo, 12V nebo 5V vykostis z kdeceho
ad ebay...proc ne, ale zamyslel bych se nad kvalitou a moznosti nekde sehnat nahradu
odobne bych si ty co mam postavil znovu, pokud bych mel vetsi digitrony, je to odzkousene zapojeni..
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
OndraSter
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OndraSter »

Podle toho z prvního postu? http://www.micro-examples.com/public/mi ... clock.html

To vypadá jednodušše - MOSFET řidit přes PWM z ATMegy (nemám PICa, mám atmegu) a z cívky sbírat naindukované napětí.

// K čemu je tam ta vpravo dole zenerka a VREF 1.4V?
http://www.micro-examples.com/pics/150- ... ematic.JPG
PC: i5-2500k 4.5GHz/24GB RAM/GTX560 Ti 1GB/>5TB - W7 Prof x64; Microsoft SideWinder X3 notebook: HP 6715b (4GB RAM) - W7 Prof x64;
mobil: Nokia Lumia 800 Cyan, 16GB; tablet: Toshiba Portege M200 (2GB, 64GB SSD, GeForce FX5200) - W7 Prof x32

Ollie
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ollie »

Ondro, myslím že nejlepší bude použít ten měnič s MC34063, to je odzkoušený zapojení. Generovat PWM přímo Megou samozřejmě můžeš, ale pokud třeba špatně nastavíš timer nebo komparátor, na výstupu se může objevit místo 170 V bez zátěže třeba 400 V. :twisted: Proto je tam taky ta zenerka, aby chránila brouka. Ale není nutná, Mega má ochranný diody na všech pinech v sobě, spolu s R1 a R3 to bude stačit...
// Vref 1.4 V je jenom pojmenování toho drátu, nikam jinam se to nepřipojuje.
Obrázek
OndraSter
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OndraSter »

Tak výstupní frekvenci si můžu změřit a ověřit externím čítačem. V tom návodu ^ je 40kHz, ale já pro zkoušku začnu níže (1kHz třeba). Jednoduchým programem pro atmegu pomocí tlačítek udělám jakýsi testovací obvod, kde budu moci měnit frekvenci PWM (a na výstupu za diodou a kondíkem budu měřit napětí - pro sichr jsem tu vytáhnul ze staré televize 385V).

Když už, tak už :twisted: .

Ollie
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ollie »

Frekvenci použij nad 20 kHz ať ti to nepíská. Ale o tu ani tolik nejde, jako o střídu (duty cycle). A hlavně musí fungovat ta zpětná vazba, aby se po dosažení 180 V vypnula PWM nebo zmenšila střída... Tlačítkama měň střídu, a na výstup si připoj odpor, abys to zatížil předpokládaným proudem. Hodláš použít ADC nebo komparátor?
// A na tom schématu chybí odpor mezi Gejtem spínacího FETu a zemí! Bez vstupního signálu drží ten FET zavřený, použij 1k až 10k.
/// To schéma je celý docela blbý, je nesmysl pouštet do toho měniče stabilizovaných 5V, a tím si zatěžovat stabilizátor a rušit procesor, připoj to před stabilizátor na vstupní napětí, 7-15 V bude OK.
Obrázek
OndraSter
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OndraSter »

Jojo, taky jsem na to koukal. Ty rány z cívky by asi nedělaly dobře zbytku obvodu.

Na zpětnou vazbu můžu použít ADC, tam jsem se ještě nedostal.

Hmm, to zapojení s MC34063 vypadá najednou jednodušše :D

// jestli chápu dobře http://elbastl.sweb.cz/hodiny.htm, tak se použije 34063 jakožto výstupní regulátor a před ním pro regulaci se používá dělič napětí?
Tudíž vpodstatě můžu levou část zmenšit (když nechci budík) a dát tam jenom 7805 (s kondíkama na IN a OUT) a nechat pravou část?

Ollie
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ollie »

Ten dělič je prostě ve zpětné vazbě toho obvodu, tak aby při 180 V na výstupu bylo 1,25 V na pinu č. 5 toho obvodu, viz datasheet :-)
A ty tři diody už jsou maličkost, i když šikovnější než zálohovat přímo procesor je lepší mít zvlášť RTC obvod zálohovaný CR2032, to pak vydrží desítky let :-)
Nebo můžeš zkusit připojit krystal 32768 Hz k AVRku a tím suplovat to RTC, viz dataheet :-)
Odvozovat hodiny od hlavního krystalu je dost nepřesný.
Obrázek
M4r1hu4n3
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od M4r1hu4n3 »

A já tam mám násobič, taky jednoduché řešení, a jak jsem to četl jen tak namátkou tak se přimlouvám taky za zapojení s MC34063, a není extrémně náchylné na použité součástky. Nejjednoduší bude použít zapojení z datasheetu, myslím že tam maj i ukazaný to posílení přes ten tranzistor.
"Lepší než za ženštinami hampejznými se píditi, jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti." Jan Amos Komenský
OndraSter
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OndraSter »

Tak s tím MC34063 to mám hotové, teď musím ve škole vyžebrat 74141 (vím, že jich má plný šuplík) od jedné profesorky. Anebo vypájím ty co tu mám, ale ten starý laminát bude opět smrdět, jak bolavá noha :D.

Obrázek

darkgt
Nováček
Nováček

Příspěvek od darkgt »

Hy.
Pekná prace , chel by som sa opytat ze vedel by vedel mi poslať schemu tu ktoru na plosák si leptal.

Čakam na odpoveď
Ollie
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ollie »

darkgt: Ta otázka byla na koho? Srna tu pokud vím bastlil nejznámější českou konstrukci od S. Pechala, jeden z prvních odkazů z Googlu! http://elbastl.sweb.cz/, zbytek spíše vlastní konstrukce...

// Btw. tento náš thread je u mě v Googlu na druhým místě, to potěší 8-)
Obrázek
srna
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od srna »

ano, ja jsem stavel dle vyse uvedeneho odkazu. zrovna na hodiny koukam :roll: a v zasuvce jsou celou dobu
smoula
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od smoula »

OndraSter píše:Čím napájíte anody? Sehnal jsem ze školy devět červených Tesla ZM1080T včetně 74141 (a řídit je atmegou není problém). Napadly mě dvě možnosti:

1) Udělat síťové trafo 230 -> 180 + 5 (5 ÷ 15, uřízeno 7805 - pro atmegu a 74141) a vyřešit rovnou otázku napájení.
2) Nějaký 5V DC -> 180V DC obvod, na ebayi jsem našel hotový za 13 babek (http://cgi.ebay.com/Nixie-power-supply- ... 20b2d4a430 nebo http://cgi.ebay.com/Nixie-power-supply- ... 20b2170e7c). Anebo si pak postavit nějaký doma (asi 555, tranzistor/FET, malé trafo?)
//
ad 1 - navinul bych si vlastní obvod na toroida, není problém (odhadovaným výpočtem jsem došel k tomu, že bych potřeboval 28mm vnitřní průměr při .4mm vodičích)
ad 2 - jednoduché, koupit potom jen 230V -> 5V/1A (1.5A) hotové trafo.
Máš dvě trafa ? Sekundárama k sobě, uděláš nějakých 250V a pak waťanem snížiš napětí.
OndraSter
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OndraSter »

Trochu pozdní odpověď, viz moje poslední fotka. :P

Použil jsem to hotové schema s DC-DC DIY měničem s MC34063.

Ollie
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ollie »

Nějak jsem se zapomněl pochlubit svým výtvorem.
Použil jsem digitrony IN-12, což umožnilo hodiny udělat stejně velké (nebo spíš malé) jako optická mechanika v PC.
Jinak nic zvláštního - měnič s MC34064, řízení v multiplexu s Mega32, zálohovaný čas s RTC PCF8563, podpora teplotních čidel DS18B20.
Obrázek
Více info na provizorních stránkách http://ollie.xf.cz/, časem tam ještě pár bastlů přibude...

Pěkné Vánoce s digitronovými hodinami :)
Obrázek
Trinom
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trinom »

Máš to pěkný. A taky přeju veselé Vánoce a hodně štěstí v novém roce.
Obrázek Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj
smoula
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od smoula »

Ollie píše:Nějak jsem se zapomněl pochlubit svým výtvorem.
Použil jsem digitrony IN-12, což umožnilo hodiny udělat stejně velké (nebo spíš malé) jako optická mechanika v PC.
Jinak nic zvláštního - měnič s MC34064, řízení v multiplexu s Mega32, zálohovaný čas s RTC PCF8563, podpora teplotních čidel DS18B20.
Obrázek
Více info na provizorních stránkách http://ollie.xf.cz/, časem tam ještě pár bastlů přibude...

Pěkné Vánoce s digitronovými hodinami :)
Seš frajer, taky bych rád něco podobnýho udělal ale neřídil bych to mikroprocesorem ale hradlama jak ve starých digitronových hodinách.
srna
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od srna »

hradlovy jsem videl u kamarada....spooooousta svabu :lol:
Odpovědět

Zpět na „Modifikace hardware“