Nízký výkon, vysoké teploty, vyčištění

Doporučení, výběry, názory a řešení problémů s notebooky, UMPC, deskbooky, apod.

Moderátor: Don

Odpovědět
JtG
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Nízký výkon, vysoké teploty, vyčištění

Příspěvek od JtG »

Zdravím, minulý srpen jsem si pořídil notebook Toshiba Satellite A660-133 (Core i3 330M, 4GB RAM, nvidia GT330M 1GB) a až donedávna jsem byl spokojený, s nižší výdrží jsem se smířil...ale asi dva týdny zpátky jsem si všiml znatelného poklesu výkonu, hry, které jsem dřív hrál v pohodě se teď sekají (Mass Effect, Starcraft 2). Pokles FPS nastane vždy po pár minutách hraní, zkoušel jsem všemožné softwarové triky, které mě napadly (různé ovladače, čištění, dokonce jsem to formátoval...), pak jsem zjistil, že se přehřívá - CPU mělo v zátěži až 86 °C, GPU 84 °C. Může to být zaneseným ventilátorem? Faktem je, že běží velkou většinu dne, někdy přes noc a osm měsíců je docela dlouhá doba.

Chtěl jsem se zeptat, jestli budu schopen ho vyčistit sám nebo musím do servisu, popřípadě co k tomu budu potřebovat a jestli otevřením poruším záruku?
Kdo jinému jámu kopá, dál doskáče
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Re: Nízký výkon, vysoké teploty, vyčištění

Příspěvek od Lokomotiva »

Já ti povím, jak to dělám já.
Každých cca 1/2 roku vezmu noťas s sebou k benzínové pumpě ke stojanu na huštění pneumatik.
Tam stlačeným vzduchem - v protisměru toho, jak normálně chladící vzduch noťasem proudí - ho profouknu.
Je to rychlé, účinné a zdarma.
Zvaž, jestli je to praktické řešení i pro tebe.
Maranov
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Maranov »

Kompresor je dobrá věc.

Záruku notebooku neporušíš, pokud jej rozděláš "uživatelsky". Každý notebook lze jednoduše rozdělat, pro výměnu disku, pamětí, klávesnice a podobně, to záruku neruší. Problém by mohl být, kdyby jsi ho začal kuchat i jinde, než praví návod, ale to pořád samo o sobě není důvod ke zrušení dvouleté záruky, leda nějakého rozšířeného servisu výrobce.

Koukej po plombách, jestli tam nějaké jsou, konzultoval bych to s prodejcem/servisem.
DESKTOP: C2D E8200 (pasivně); ATI HD 3870 (AC S1, 120 fan@5V); 4GB RAM; OCZ Vertex2 SSD 64GB; 320+320+250GB JBOD (odhlučněno); 2x FSC P19-2 (2056x1024)
MOBILE: Lenovo Thinkpad T420 4177 CTR, Crucial M4 SSD 128GB, 6GB RAM; FSC P19-2; Logitech G400
POCKET: Nokia Hulmia 800; Hitachi 500GB@Scythe Kamazo 2 (eSATA); Creative EP-630
AUDIO: Sennheiser HD 555 (foam mod), NuForce Icon µDAC, FLAC, ReplayGain, f2k

"A Man's mortality is a compass that points his way in life."
petr_
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petr_ »

Pokud to chcete foukat kompresorem, je dobré zablokovat ventilátor, jinak se může poškodit.
NTB: 13" MacBook Air mid. 2013, Haswell i7-4650U, 8GB LPDDR3, 256GB SSD
PC: Xeon 5550, 6GB DDR3, geforce 8800GTS 640MB
Odpovědět

Zpět na „Notebooky a netbooky“