Rozumne minimum

Vše ohledně rad s nákupem a srovnání notebooků a netbooků.

Moderátor: Don

Odpovědět
N_o_c_l_a_f
Začátečník
Začátečník

Rozumne minimum

Příspěvek od N_o_c_l_a_f »

Základní otázky

Jaký je váš rozpočet?
Co nejnizsi, ale nejsem tak bohaty, abych si mohl kupovat levne veci. Notebook mi neplati rodice, ale ja sam, takze se tlumte :)

Jakou velikost notebooku preferujete?
14“ – 16“ - zlaty stred, muze byt vic nez 16, ale min nez 13 urcite ne.

Preferujete nějaké značky?
Ne

Co budete na notebooku nejčastěji dělat?
Office, filmy

Budete ho nosit stále s sebou nebo nechávat doma na stole?
Spis doma s obcasnym prenesenim ( nebo spis prevozem )

Chcete na něm hrát hry? A pokud ano tak jaké?
Jo. Ale tak maximalne trackmanii, OpenTTD ( :) ), Settlersy... jsem spis na strategie a u her mi jde o relaxaci po praci a ne koukani na to, jestli drat plotu je rovny nebo kostrbaty

Jak dlouhou výdrž na baterie požadujete?
Aby dokazal alespon hodinu fungovat v officech, kdybych treba nekomu neco ukazoval mimo adapter. Vic potesi, ale neni nutnost.

Jaký operační systém (Windows Vista, XP, Linux, FreeDOS, bez OS)?
W7 HP ( preferably 64bit? )

Displej
Matny je lepsi, ale v soucasnosti ziju s lesklym a nesrazi mi to sebevedomi .

Je pro vás design počítače důležitý? A pokud ano, můžete připsat jaké se vám líbí.
Preferuju nenapadny a funkcni design. Ale notebook mam od pouzivani a ne od vystavovani ve vitrince. Takze privitam i extravagantnejsi reseni, pokud bude funkcni a nebudou za nej chtit moc.

Jak dlouho má laptop vydržet (dokud nebudete kupovat nový)?
Budto at kompletne chcipne jeste v zaruce ( idealne tak za rok a trictvrte :). Nebo at moralne zastara driv, nez me bude trapit, ze odesel.

Komponenty
Myslim, ze si bohate vystacim s dvoujadrem. Znacku nepreferuju, ale pritulka si pred dvema roky koupila ntb s nejakym AMD a byla to dost hruza co se tyce chlazeni. Neustale prehrivani a vetracek rval na ply otacky. Ten model tim byl proslusly, ale trochu me to od AMD odrazuje. Ale mohlo se to od te doby zmenit, nebo to byl jenom pech na konkretni model.

Jak velká má být operační paměť?
Budto 1x2 nebo 2x2 GB. Nemam moc rad kombinaci 2+1. Dual-channel na tom nefunguje a kdyz si clovek dokoupi 2, tak se musi 1 zbavit.

Jakou značku a typ grafické karty preferujete?
Pravdepodobne s tim co potrebuji bude stacit integrovana, ne?

Jak velký má být pevný disk?
>250 GB. 99% procent veci stahuju na NAS. Takze na ntb se musi vejit - dokumenty :), instalace programu/her, par filmu ( DVD/ HD rip, kdyz budu chtit nekam odjet, pripadne nejaky instalacni image pokud bych potreboval lokalne a to je vicemene vsechno

Potřebujete optickou mechaniku? A pokud ano tak jakou?
Nemam doma aktualne zadnou vypalovacku krome ntb, takze by se asi sikla. Staci DVD, nemusi byt BD. Neni podminka.

Vyžadujete nadstandardní funkce zabezpečení (TPM čip, čtečku otisků prstů)?
Ne, Truecrypt to jisti.

Extra feature
Premyslim, ze docela nice feature by byla Gbit sitovka. Koukal jsem, ze se stale prodavaji ntb s max 100. Vzhledem k tomu, ze doma mam krome wifiny Gbit kabelaz, tak by se to hodilo - kopirovat z/na NAS velky veci 11,5MB/s neni vzdycky uplne optimalni.
Neni "must", ale je to prijemny detail.

Dodatek
Nebranim se Aukru ani spolehlivym bazarum/repasum.
viktor123321
Začátečník
Začátečník

Re: Rozumne minimum

Příspěvek od viktor123321 »

Nové rozumné minimum je HP 62x
Starší nějaká ta klasika IBM/Lenovo (třeba T60)
Odpovědět

Zpět na „Rady s výběrem a porovnání“