SSD záloha celého disku

Vše kolem disků bez pohyblivých částí - SSD, flash, nand, atp.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Pepa1
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

SSD záloha celého disku

Příspěvek od Pepa1 »

Chci si udělat zálohu celého ssd na druhý disk, abych ho mohl v případě potřeby jednoduše obnovit. Vyzkoušel jsem Acronis True Image Home, Easeus Todo Backup a Marcium Reflect free. Všechny tyto programy bezproblému ve Windows udělají image celého disku.

Problém však nastává když chci zálohu použít při použití jejich bootovacího disku. Acronis a Marcium nenajede vůbec (je nutno natvrdo restartnout PC) a Easeus až po delší době (je nutnost mačkat Esc - vyčetl jsem u nich na foru). Jediný použitelný pro nabootování je tedy s problémy easeus, u ostatních je zřejmě nějaká nekompatibilita s AHCI či s USB myší a klávesnicí (v biosu mám povolené Legacy USB).

Jenže i když obnovím image a znovu spustím windows, tak AS SSD Benchmark hlásí že mám ssd špatně zarovnané (bad). Tak se chci zeptat jestli nevíte nějaký použitelnější řešení......
Jen doplním, že když jsem měl normální disk (ne ssd) a jel jsem v IDE režimu, tak žádný problém nebyl a vše fungovalo.
Pepa1
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Re: SSD záloha celého disku

Příspěvek od Pepa1 »

hmm... žádná odpověď, že by nikdo nezálohoval :?
Don Carlos
Nováček
Nováček

Příspěvek od Don Carlos »

Používám Acronis i na SSD disky bez problémů. Nejnovější verze (tuším 11) umí i správně zarovnávat.
Igoreso
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Igoreso »

Potvrzuji,používám poslední verzi Acronis a vše funguje skvěle i obnovování.
AMD Ryzen 7 5800X / 32GB DDR4 3600MHz CL16 / RX 6700 10G / SSD FireCuda 530 2TB - PCI-E 4 / TUF GAMING B550-PLUS /
Pepa1
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Pepa1 »

Jak jsem psal - ve Win funguje perfektně. Problém mám s bootovacím CD.
Mě acronis nejede... zobrazí se úvodní okno s výběrem činosti a na tom to zamrzne.
Máte disky v AHCI režimu ? A co klávesnici a myš - ty máte do USBčka ?

edit 1\\ Tak jsem se na fóru Acronis dočetl, že asi nejsem sám komu to nechodí......
http://forum.acronis.com/search/apaches ... 20keyboard

edit 2\\ tak jsem zkusil Disc Wizard (ořezaný Acronis - mám Seagate disk). Stejný jako acronis. Zjistil jsem že to bude USBčkem, respektive tím,že mi program při bootování nedetekuje správně USB klávesnici a myš. Znovu jsem zkontroloval v Biosu Legacy USB a mám to na enabled. Zkusil jsem to ze srandy dát i na disabled, ale to se klávesnice a myš ani nerozsvítí. Takže zpět na enabled. Ještě jsem znovu zkusil vytvořit bootovací CD s parametry a to jak Acronis tak Disc Wizard, ale stále stejné. Tak já už nevím, já si snad půjdu někde do bazaru sehnat myš a klávesnici do klasického portu :x

edit 3\\dnes vyšel easeus todo backup 2.5beta, tak jsem ho zkusil jako poslední možnost.... Kupodivu funguje bootování dobře, načte se myš i klávesnice. Tak teď ještě zkusím obnovu disku jestli bude dobře zarovnané SSD....

edit 4\\ Tak bohužel zarovnal zase špatně AS SSD Benchmark hlásí BAD :angry2:

edit 5\\ Zarovnám pomocí Paragon Alignment Tool - viz. info zde: Zarovnané oddíly zrychlí i HDD
http://pctuning.tyden.cz/hardware/disky ... ku?start=6

Závěr: Na mojí konfiguraci (viz. níže) nejde pro obnovu dat použít spolehlivě žádný dále uvedený software - Acronis True image Home 2011 (k dnešnímu dni nejnovější verze), Disc Wizard, Marcium Reflect a Easeus Todo Backup.

P.S. Slušně řečeno mě to docela štve :evil:
Pepa1
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Pepa1 »

Neznáte někdo jiný soft než výše uvedené, nebo postup co by fungoval?
díky za odpověď.
Pepa1
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Pepa1 »

pls...
Pepann
Nováček
Nováček

Příspěvek od Pepann »

A to boot medium je vypáleno v pořádku? Není náhodou vadný? Jinak bych zkusil na to klonování přepnout HDD do legacy IDE. Acronis normálůně používám a vím, že na desce od Gigabyte X58A-UD5 a X58-UD5 jsem musel HDD dát na legacy IDe, nebo se mi to kouslo. Ve Windows to chodilo.
BOHOUSEK: Intel Corei7 5820K, Asus x99 deluxe, 8x16GB crucial ddr4, Sapphire AMD Radeon 7590 (dočasně), SSD samsung Evo pro 256GB Nvme, 1x WDGreen 6TB, 1x seagate 8 Tb archive, BluRay Liteon iHB2122, Zdroj seasonic 650W, záznamová karta Avermedia, Akasa USB 3.1 card ( 1x USB, 1x USB type C)
Monitory: 2x Dell U2412M
Notebook: ASUS ROG GL552VX-CN146T, 16 gb ram ddr4, 256 gb crucial Sata ssd
Pepa1
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Pepa1 »

Pepann píše:A to boot medium je vypáleno v pořádku? Není náhodou vadný? Jinak bych zkusil na to klonování přepnout HDD do legacy IDE. Acronis normálůně používám a vím, že na desce od Gigabyte X58A-UD5 a X58-UD5 jsem musel HDD dát na legacy IDe, nebo se mi to kouslo. Ve Windows to chodilo.
CD medium bylo v pořádku , zkusil jsem jich několik a rovněž jsem zkusil bootovat s flash diskem, což mi pak přišlo pohodlnější (z důvodu spotřeby CD). Na tom přepnutí do IDE něco bude, pročítal jsem fóra na Acronisu a tam to taky radili. Ale přijde mi to jako docela rošáda to přehazovat...
simiksimik
Nováček
Nováček

Příspěvek od simiksimik »

Pouzivam na zalohu disku program Clonezilla. Sice nemam ho vyzkouseny na W7 (ani Vista), ale NTFS normalne podporuje tak by to mohl behat (XP i W2k behaj v pohode).
Pepa1
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Pepa1 »

simiksimik píše:Pouzivam na zalohu disku program Clonezilla. Sice nemam ho vyzkouseny na W7 (ani Vista), ale NTFS normalne podporuje tak by to mohl behat (XP i W2k behaj v pohode).
program vypadá zajímavě (spíš pro adminy než běžnýho usera), ale mám obavy aby správně zarovnal ssd. To je ten největší problém, totiž když už se podaří nabootovat a obnovit, tak je to blbě zarovnané.
simiksimik
Nováček
Nováček

Příspěvek od simiksimik »

Pepa1 píše:program vypadá zajímavě (spíš pro adminy než běžnýho usera), ale mám obavy aby správně zarovnal ssd. To je ten největší problém, totiž když už se podaří nabootovat a obnovit, tak je to blbě zarovnané.
Ma hodne nastaveni, ale pro jednoduchy zalohovani staci bouchat do enteru, pak vybrat pozadovany ukon a pak ho odsouhlasit.
Jinak ho v podstate nepouzivam :-)

Podle me v tom neni velky rozdil oproti klikani u grafickych nastroju krome toho, ze klavesnice je rychlejsi a pohodlnejsi nez graficke rozhrani. Nojo jsem ze stare skoly a nedam dopustit na dobre navrzene ovladani pres klavesnici :-D

Sice umi spoustu veci, ale ja ho pouzivam pro jednoduche zalohovani a klonovani. V pripade zalohy 1:1 tj. obnova dat na stejny disk bych tomu zarovnani i veril. Muzu to nejak vyzkouset s klasickym HDD?

Nicmene Clonezilla je asi sada linuxovych nastroju s prednastavenymi parametry(dala by se dohledat dokumentace).
Te volby pro experty se neni treba bat, je tam moznost volby nekolika variant(ruzne nastroje ci jine nastaveni) a tedy velka sance na spravne zarovnani.
Pepa1
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Pepa1 »

simiksimik píše: Muzu to nejak vyzkouset s klasickym HDD.
já jsem taky ze starý školy :) ... ale je fakt že jsem si zvykl na grafické prostředí. Jinak já myslím, že se to asi s klasickým HDD nedá vyzkoušet.

Potřeboval bych někoho s podobnou konfigurací, tzn. Windows 7, ssd disk + druhý SATA disk v AHCI režimu, usb myš a klávesnici a nejlépe P55 čipset.....

jak už jsem psal, když jsem měl dva klasický sata disky tak jsem se o žádný zarovnání nestaral a acronisem a pozdějí i marcium reflect obnovovaly jako fík. Sice si SSD nemohu vynachválit, ale je okolo toho mnoho "dětských nemocí" :angry2:
-HoNY-
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -HoNY- »

Ahoj pročetl jsem to. Je potřeba používat PS/2 myš i klávesnici (ale USB klávesnice mi funguje).

Právě jsem začal na ftp PCTuningu kopírovat image Acronicsu od Kingstonu, pak dám link.

//edit: http://pctuning.tyden.cz/ilustrace3/cer ... cronis.iso
Já bych všechny ty pisálky, co se opravdové práce bojí, nahnal do Mišelinky tahat gumy.
Pepa1
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Pepa1 »

-HoNY- píše:Ahoj pročetl jsem to. Je potřeba používat PS/2 myš i klávesnici (ale USB klávesnice mi funguje).

Právě jsem začal na ftp PCTuningu kopírovat image Acronicsu od Kingstonu, pak dám link.

//edit: http://pctuning.tyden.cz/ilustrace3/cer ... cronis.iso
děkuji moc :)
-HoNY-
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -HoNY- »

Funguje? Pokud ano, už by tu měl být děkovný příspěvek.
Já bych všechny ty pisálky, co se opravdové práce bojí, nahnal do Mišelinky tahat gumy.
Pepa1
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Pepa1 »

-HoNY- píše:Funguje? Pokud ano, už by tu měl být děkovný příspěvek.
já to zatím nemohl vyzkoušet jelikož dělám novou instalaci win (předchozí zkoušení všeho možného mi rozhodily win). Takže snad dneska to zkusím. Jinak nemám PS/2 klávesnici ani myš tak snad to bude fungovat alespoň s tou usb klávesnicí (no není to moc "user friendly" :sad: ), ale když to bude fungovat tak zaplaťpánbu za to. :)

Jen se chci zeptat zda je to instalační CD nebo recovery CD ?

Ještě doplním, že jsem pročítal forum Easeus Todo Backup (to byl zatím jediný soft který mi na mé konfiguraci dokázal obnovit, ale špatně zarovnal) a bylo tam vyjádření k zarovnání:

ToDo backup keep ssd alignment?
http://forum.easeus.com/viewtopic.php?t ... c&start=30
...For our product can't help you align the partitions, after your clone or restoring the SSD, we suggest you use other alignment tools from the manufacturer of your SSD to align your partitions. We will do our best to improve our product. Sorry for the inconvenience.
-HoNY-
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -HoNY- »

Recovery CD, tzn. disk EN/DE/FR/ES verzí Acronics True Image. Vložíš do mechaniky, myší nebo klávesnicí vybereš jazyk a pak se proklikáš na průvodce klonováním.
Pepa1
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Pepa1 »

Takže jsem vyzkoušel Acronis recovery CD, naběhlo to na okno pro výběr jazyka a pak "ende" - zamrzlo a musel následovat tvrdý restart. Jelikož nemám žádnou záložní PS/2 klávesnici ani myš tak s tím asi končím....

Pro zajímavost jsem ještě vyzkoušel Paragon Backup 2011 free
http://www.paragon-software.com/home/br-free/
a ten mi nabootoval korektně. Zkusil jsem obnovit data na ssd a kupodivu obnovil dobře , následoval restart a spuštění win, kde bylo dobře zarovnáno. :) Tak jsem si říkal že všechno dobře dopadlo. Jenže problém nastal při dalším zapnutí PC kdy se spustil windows recovery konzole a začala "něco" opravovat.... :evil: Takže už na to fakt dlabu.... a počkám si na dobu kdy výrobci zálohovacích softwarů přejdou z doby kamenné na dobu SSD disků a USB klávesnicí a myší..... :twisted: :twisted: :twisted:

P.S. - Widle už instaluju počtvrtý a nebaví mi to :evil:
-HoNY-
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -HoNY- »

USB -> PS/2 redukci nemáš?

Memtestem ti tvoje paměti projdou? Co stabilita v Prime?
Odpovědět

Zpět na „SSD a flash disky“