AMD APU-Llano,Trinity/Richland,Kaveri/Carrizo,BristoRidge

Vše o procesorech Advanced Micro Devices.

Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee

Odpovědět
THANATOS
Začátečník
Začátečník

Re: AMD family 12h Fusion Llano - info, spekulace

Příspěvek od THANATOS »

flanker: to je pravda, ale sranda je na tom to, ze si ju viacmenej zacal ty v prispevku, kde si hovoril o tom, ze AMD sa drzi celkom v pohode a potom sa to zvrtlo dalsimi a aj tvojimi prispevkami na dalsiu sekciu pre buldozer.

P.S. Flanker: posledne dve strany by si mohol presunut do spravnej sekcie pre BD a tento moj prispevok zmazal.
Lenovo Legion Y540-15IRH CPU: Intel Core i5 9300H GPU: NVIDIA GeForce GTX 1650 4GB RAM: 24GB 2666Mhz Micron SSD: 512GB WDC SN720 + 1TB Crucial MX500
atomic:)
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od atomic:) »

převedu téma trošku jiným směrem -> myslíte si, že se Llano nějak více rozšíří do mainstreamu notebooků do takového září-října? Vybírám notebook a podle toho co jsem se kde dozvěděl, tak to vypadá, že Llano s "AMD Dynamics Graphics" a dedikovanou grafikou by pro mě byla ideální kombinace. Myslíte, že to bude stát za to? Mám s výběrem počkat? Pohybuju se v cenové relaci kolem těch 15 000 (kdyby se to vyplatilo tak možná i těch 20 000) a chtěl bych lehký notebook na každodenní nošení, ale s tím, že by po připojení do sítě měl taky nějaký ten výkon. Zatím jediné rozumné řešení co jsem teď vyděl, byla řada Acer TimelineX...
CPU: Athlon 64 X2 5000+ & Alpine 64 Pro / MB: Gigabyte GA-M61P-S3 / GPU: nVidia GeForce 8800GT 256MB/ RAM: 3,5GB Geil DDRII / HDD: 2x Western Digital SATAII - 250GB a 640GB
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

Já myslím, že úvaha je správná, nicméně v notebookku bude bohatě stačit i jejich integrovaná grafika....S tím si na 13-15" bez problémů zahraješ
ROG Power PC1:AMD Ryzen 7 5700X, Crosshair VII Hero, ROG Ryuo II 360, 512GB NVMe+500GB Samsung SSD, 2x 16GB GSkill TridentZ Neo RGB 3600 MHz, Dual RTX 2060,CM V750, Lian Li O11 Dynamic XL. PC2:AMD FX-8370, Silentium Fera, Asus 970 Pro Gaming/Aura, 240GB SSD HyperX 3K, R9-270X OC, 2x 4GB GSkill RipjawsX 2400 MHz, Corsair AX750, Bitfenix Pandora
atomic:)
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od atomic:) »

no co jsem tak koukal na testy, tak na grafice od Intelu si nezahraju skoro nic (+ na těch největších lowendech od ATI/nVidia) a u těch výkonnějších zase můžu zapomenout na výdrž 6-8 hodin (což podle testů ty Acer TimelineX prý fakt splňovali, a to při váze do 2kg za 13"), tak nevím jak to myslíš. Ale mám menší přehled, tak jestli máš na mysli třeba nějaké konkrétnější modely...Jinak já si právě to uvedení Llana představuju tak, že se to ponese práve v duchu, jako je ten TimelineX, takže bych měl pak větší výběr a třeba za ten půlrok zase i o něco výkonnější a propracovanější technologie. Takže mě spíš zajímaly vaše poznatky, co jste zjistili po procházení webem, jestli je teda můj odhad myšlenky správný a jestli se toho za ten půlrok dočkáme, nebo jestli jsem úplně vedle..
CPU: Athlon 64 X2 5000+ & Alpine 64 Pro / MB: Gigabyte GA-M61P-S3 / GPU: nVidia GeForce 8800GT 256MB/ RAM: 3,5GB Geil DDRII / HDD: 2x Western Digital SATAII - 250GB a 640GB
Chroustostroj
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Chroustostroj »

Atomic: Flanker mel na mysli to, ze integrovana grafika v Llanu by mela byt dostatecna i na hrani (osobne odhaduju u nejvykonnejsiho modelu herni vykon jako ma Acer 3820TG) a proto nemusis premyslet o dedikovane grafice. O tom za kolik a kdy bude dostupne v realnych produktech jeste nikdo nic nevi. Je treba pockat aspon na uvedeni cipu. Doufejme ze dostupnost a vyber bude lepsi nez u Brazosu, kde mne konkretne Acer zklamal. Cekal jsem inovovanou radu Timeline X o Zacate a ono nic. Ten 10" Ontario at si strci nekam (ac je jiste dobry, ale 10" je mi uz malo).
X6 1100T@4.1GHz (CM 212+), C&Q-ON, default voltage, MSI K9A2 Platinum V2 (790FX+SB600), 4x2GB Adata DDR2 800+,Sapphire R9 290x, Nejrychlejší a nejžravější DDR2 stroj v ČR :), LCD: HP 2475W, Corsair HX-620, Win7 x64, NB: 13" MacBook Air 2012
yuri.cs
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yuri.cs »

ntb varianta Llana: A8-3510MX 1.8GHz a Turbo 2.5GHz
http://www.youtube.com/watch?v=1YfRh1FBkI4
It will be amazing in case after 10GHz we will see 20GHz, 30GHz and so on, just like we witnessed the thorny way from 10MHz to 33MHz in the eighties. -xbitlabs.com
THANATOS
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od THANATOS »

V 13 palcovom notebooku by mohol byt zaujimavy aj co sa tyka spotreby.
Lenovo Legion Y540-15IRH CPU: Intel Core i5 9300H GPU: NVIDIA GeForce GTX 1650 4GB RAM: 24GB 2666Mhz Micron SSD: 512GB WDC SN720 + 1TB Crucial MX500
Chroustostroj
Začátečník
Začátečník

yuri.cs: Ten test je hodne nefer pro Intel. Kdyz si vsimnes vytizeni tak zjistis, ze na Intelu bezi 2x tolik threadu co na AMD. Jestli chteli objetkivni porovnani, meli AMD zatizit take osmi thready hyper PI a nebo u intelu vypnout HT.
X6 1100T@4.1GHz (CM 212+), C&Q-ON, default voltage, MSI K9A2 Platinum V2 (790FX+SB600), 4x2GB Adata DDR2 800+,Sapphire R9 290x, Nejrychlejší a nejžravější DDR2 stroj v ČR :), LCD: HP 2475W, Corsair HX-620, Win7 x64, NB: 13" MacBook Air 2012
webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

Chroustostroj píše:yuri.cs: Ten test je hodne nefer pro Intel. Kdyz si vsimnes vytizeni tak zjistis, ze na Intelu bezi 2x tolik threadu co na AMD. Jestli chteli objetkivni porovnani, meli AMD zatizit take osmi thready hyper PI a nebo u intelu vypnout HT.
Nechci se AMD zastávat, ale pokud jsem dobře viděl, tak na obou systémech běžely jen 4 instance superPI.
Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
GPUreport.cz
Maor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maor »

tyhle marketingový věci trochu přehání, ale určitě to nemění nic na tom, že s Llanem AMD odvedlo dobrou práci, a když něco udělaj pro notebooky, tak to pro ně bude dobrý
yuri.cs
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yuri.cs »

Chroustostroj píše:yuri.cs: Ten test je hodne nefer pro Intel. Kdyz si vsimnes vytizeni tak zjistis, ze na Intelu bezi 2x tolik threadu co na AMD. Jestli chteli objetkivni porovnani, meli AMD zatizit take osmi thready hyper PI a nebo u intelu vypnout HT.
LoL; ja to postnul jenom kvuli prokazani Turbo frekvence. Samozrejme, ze je to jen a pouze marketingove video. Nevim, kdo si koupi do desktopu i7 2600 s integrovanou grafikou...

Intelu pry vadi to, ze ma L3 sdilenou s grafikou. Tudiz mu pri zatizeni obou komponent cache absolutne nestiha.
It will be amazing in case after 10GHz we will see 20GHz, 30GHz and so on, just like we witnessed the thorny way from 10MHz to 33MHz in the eighties. -xbitlabs.com
webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

yuri.cs:
S tou L3 je to sice jen domněnka, ale vzhledem i k předchozímu porovnávacímu videu to opravdu vypadá, že SB má nějakou "nekázeň" u sdílených komponent CPU-GPU. Zřejmě AMD tuto slabinu SB objevilo a všechny jeho srovnávací testy se nesou v duchu masivního multitaskingu/threadingu a současně maximálního využití GPU, kde jde výkon SB dopryč. IMHO
Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
GPUreport.cz
Chroustostroj
Začátečník
Začátečník

webwalker píše:Nechci se AMD zastávat, ale pokud jsem dobře viděl, tak na obou systémech běžely jen 4 instance superPI.
Proc je tedy u intelu vytizeno 8 jader ? Musi na nem tedy jet vice threadu najednou a jestli vystupem toho testu neni cas za ktery urcitou ulohu oba cpu zvladnou, ale pouze fps nejake dalsi ulohy pustene behem testu, pak se mi zda test nefer. Kdyby totiz Llano melo zpracovavat stejne mnostvi threadu co jede na intelu, mozna by i ty jejich fps vypadaly jinak.
To ale nic nemeni na faktu, ze si Llano se stejne pravdepodobne koupim, jen se mi nelibi tohle srovnani.
ched
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ched »

Chroustostroj píše:Proc je tedy u intelu vytizeno 8 jader ? Musi na nem tedy jet vice threadu najednou ...
Ano, víc threadů je najednou aktivních, ale celkem jich bude na obou systémech +- stejně.
AMD Athlon 64 3200+, ATI Radeon 9800 Pro, SB Audigy 2 NX, Maxtor 6Y160P0 57000~ hodin provozu + EIZO FlexScan S2411W
AMD Athlon 2000+, Nvidia GeForce4 4200 Ti, Maxtor 80GiB
AMD Athlon 500, Nvidia TNT2 Ultra, Quantum Fireball 4GiB
Intel Pentium 120, S3 trio + memory upgrade + VooDoo 2, WD Caviar 850MiB
Intel 486 DX2 66, Trident 9000i 512k, WD Caviar 320MiB
webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

Chroustostroj:
Myslím, že jde o nepochopení. V tom testu běžely 3 aplikace - Cyberlink, nějaká DX simulace a HyperPi ve čtyřech instancích (4 x superPI), tedy celkem 6 programů souběžně (multitasking) plus samozřejmě služby OS. Stejně na obou strojích. Zdánlivou výhodou by tedy měl mít SB se svým HT - tedy 4 fyzická/8 logických jader a 8 threadama oproti llanu, které má jen 4 fyzická jádra (4 thready). A to ještě nepočítám velký rozdíl v pracovních frekvencích.
No, ale výhoda se nějakých příčin nekoná. Proč, to je otázka do pranice. Jednak AMD má o poznání lepší grafiku, ale to nemůže být všechno. Něco je zřejmě u SB špatně v případě, kdy se současně využívá masivně CPU i GPU, kde vzniká v komunikaci nějaký bottleneck. Nevím. Nicméně shození HT u SB by IMHO jeho situaci ještě zhoršilo.
GPUreport.cz
Chroustostroj
Začátečník
Začátečník

Webwalker: V tom videu neni vysledny cas pri kterem oba procesory dokoncili ulohu. Jestli je pravda, ze u SB je L3 sdilena s GPU casti tak je to jasne. Jde mi o to, ze klidne mohli pro tento "test" vymenit Llano za Zacate a tvrdit, ze je stejne vykonne jako Sandy Bridge. Z vysledku fps by to tak imho vypadalo.
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

AMD Llano Fusion APU to Feature Radeon HD 6550 Graphics
Llano's embedded GPU carries the AMD Radeon SKU of HD 6550. It will feature on AMD's Fusion A8-3550 and A8-3550P APUs, is DirectX 11 compliant, has 400 stream processors, and a core clock speed of 594 MHz. It uses memory shared from the main memory, but in all likelihood, AMD might work on SidePort-based memory support. Further, the Radeon HD 6550 can work in tandem with discrete AMD Radeon HD 6570 and HD 6670 "Turks" based graphics cards in the same way as AMD's IGPs have been known to work with entry-level Radeon GPUs using Hybrid CrossFireX. When the HD 6550 iGPU is working in tandem with HD 6670 or HD 6570, the graphics hardware will be recognized as "Radeon HD 6690".

http://www.techpowerup.com/145064/AMD-L ... phics.html
ROG Power PC1:AMD Ryzen 7 5700X, Crosshair VII Hero, ROG Ryuo II 360, 512GB NVMe+500GB Samsung SSD, 2x 16GB GSkill TridentZ Neo RGB 3600 MHz, Dual RTX 2060,CM V750, Lian Li O11 Dynamic XL. PC2:AMD FX-8370, Silentium Fera, Asus 970 Pro Gaming/Aura, 240GB SSD HyperX 3K, R9-270X OC, 2x 4GB GSkill RipjawsX 2400 MHz, Corsair AX750, Bitfenix Pandora
Maor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maor »

tak úchylná frekvence 594, kdyby dali radši 600MHz. Side port zní hodně dobře, ale ten měl být už od začátku.
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

Zpráva týkající se z větší části Llana a jejich uvedení
http://www.techpowerup.com/145122/AMD-A ... ailed.html
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

První retailová deska pro Llano, jak vidíme, má také zkrácené "packy" na uchycení chladiče.
Obrázek
http://pc.sk/novinka/prva-zakladna-doska-pre-amd-llano
Odpovědět

Zpět na „Procesory AMD“