Custom herní USB čudlíko-přepínačo ovladač

Vše ostatní - tiskárny, skenery, zdroje, klávesnice, myši, herní zařízení, skříně a další.

Moderátor: L4mka

Odpovědět
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Custom herní USB čudlíko-přepínačo ovladač

Příspěvek od Maxtor »

Nema tady nekdo nejakou zkusenost s vyrobou home-made USB herniho tlacitkoveho ovladace, pripadne neceho podobnyho..?
Uz delsi dobu si lamu hlavu jak na custom panel pro simulatory typu MS FS apod.. jediny, co jsem zatim objevil je web "http://www.desktopaviator.com", kde se da sehnat hotovej plosak jak pro tlacitka, tak jakozto pulsni generator atd..

viz.
http://www.desktopaviator.com/Products/ ... /index.htm

V podstate by me zajimalo, jestli nekdo neco podobnyho nevidel i v nasich luzich a hajich.. vite jak to chodi.. prvni se zeptam a pokud hold nic jineho nenajdu, budu muset objednat od nich.. sam jsem v elektro oboru laik, ktery lecos umi a zvlada, nicmene integraky, to uz jde mimo me..
Ollie
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Custom herní USB čudlíko-přepínačo ovladač

Příspěvek od Ollie »

Jednou z možností je firmwarová implementace USB do běžně dostupných (GM) jednočipů od Atmelu, dá se ubastlit třeba MJoy (resp. MJoy 16), což je joystick s 6 analogovýma vstupama (osy), a 24 digitálníma (tlačítka). Tenhle zajímavej projekt už z netu zmiznul, ale dá se vygooglit nebo bych ti poslal podklady. Nebo se dá vybrat z hromady jiných hotových projektů tady http://www.obdev.at/products/vusb/prjhid.html
K naprogramování brouka stačí v nouzi 4 odpory připojený k LPT portu, nebo v Ově by ti ho měli naprogramovat přímo v GM.
Tahle implementace není úplně dokonalá, ale na domácí použití stačí, vyzkoušel jsem několik projektů z těch stránek.
Pokud opravdu nechceš nic bastlit tak ještě mrkni sem http://www.leobodnar.com/
Obrázek
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

Super.. zatim diky za odkazy.. prozatim jen sbiram info a resim co a jak to vubec postavit.. kdyz tak koukam na ty ceny hotovych reseni, mozna bych se fakt na bastl vykaslal, alespon co se tyce PCB usetrilo by me to vzhledem k mym elektro-znalostem kupu prace (se sammotnym bastel problem nemam ,ale integrakum fakt nerozumim vubec)..
Jediny prozatimni elektro dotaz.. kdyz tak koukam po vsech tech hotovych resenich na netu, co si mam predstavit pod informacema o bitovym roziseni tehle obvodu.. tyka se to citlivosti onech analogovych vetvi? nebo si to vykladam uplne spatne..

EDIT: kdyz uz te tady mam, tak te trochu zneuziju..
V pripade napr. http://www.leobodnar.com/products/BU0836A/ a rozpisu matrice..
Jak to mam chapat s tema diodama.. jsou potreba pokud budu pouzivat 3 a vice tlacitek najednou.. jasny.. pokud ne, muzu je vynechat.. jasny.. pokud dobre chapu k cemu dioda je, melo by cely tohle zapojeni diody vyuzivat kvuli napeti v matrici.. co by se obvodu mohlo stat, pokud bud tlacitka zbesile mackat dohromady a zapojeny je budu mit bez diod..? :oops:
Ollie
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ollie »

Počet bitů udává vlastně počet možných kroků u analogové osy - 8 bitů znamená 2^8 tedy celkem hrubých 256 kroků, 10 bitů je slušných 1024 kroků, 12 bitů je luxusních jemných 4096 kroků. A ty bity jsou vztaženy většinou ke vstupnímu napětí 0-5V, takže když bys měl např. pedály s hallem nebo s potenciometrem dávající výst. napětí v rozsahu 2V až 3V, využiješ jenom odpovídající část rozsahu, v tomto případě jednu pětinu.
Pokud bys tlačítka zapojil do matice bez diod, tak by se zřejmě nerozpoznávaly ty stisky správně, poškození ale nehrozí.
Jestli chceš zapojit hodně tlačítek, tak by byla možná lepší ta varianta BU0836X, tam žádný diody nepotřebuješ, ani nemusíš nic pájet protože jsou tam Wago svorky (pravda, cena skoro dvojnásobná...).
Obrázek
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

Nejde ani tak o tu cenu, i kdyz tady to leze uz ke 2k, ale spise o to, ze ja jsem stara skola.. Wago svorky pro me nejsou vyhodou.. neptej se me proc, ale zaplat panbuh za konektor, pripadne sroubovaci cokoladu.. :)
Slo me spise o ten smysl poskozeni obvodu.. matrix pro me neni problem a v tomhle pripade ony diody potreba nebudou.. nejaky multi-touch nepotrebuju..
Co se tyce investic je fakt, ze castecne to roli hrat bude, protoze krome tohole rozhrani by se mi hodil i pulsni generator, kterej budu muset resit zvlast.. na panelu by mely byt jak klasicka tlacitka, tak i packovy prepinace, kde jsou pulsy v podstate nutnosti.. "always ON" rezim tyhle hry nepodporujou a neresi..
V kazdym pripade diky moc za rady.. dneska jeste sednu a ujasnim si, kolik tech cudliku a co vsechno bych vlastne na onom panelu chtel, podle toho budu premyslet a dumat dal.. :wink:
Ollie
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ollie »

Ty pulzy by šly vyřešit páčkovým přepínačem bez aretace, nebo snad i zapojením kondíku jako derivačního článku...
Obrázek
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

Oukej.. po dlesi odmlce, kdy nebyl cas v podstate ani na hrani, tady mam mensi upgrade threadu..

Co se tyce elektroniky, nejschudnejsi reseni je Leo Bodnar s jeho nejvetsim, svorkovym "BU0836X".. sestavovat matrici je fakt pakarna a v pripade podobneho panelu by to znamenalo nepohodlnou sit kabelu.. pulsni generator je spise otazkou, protoze FSX s dnesnima letadlama pulsy vlastne nepotrebuje, takze kdyz, tak dokoupit nekde zvlast malej, k tomuhle Bodnarovi.. ja osobne asi vynecham..

K cemu jsem za tu dobu dospel.. design je jasny.. jednoduse, podlouhle, krabicoidne.. VrInsight MCP budis krasnym prikladem..
Osobne premyslim nad displejem pro frekvence, jinak jen tlacitka apod.. uvidime.. konstrukce bude jasna.. lasercut hlinik jako panel, pod nim na distancnich sloupcich jeste jeden, pro "zazemi" elektriky, potenciometru, pripadnych LED apod.. to cele s nejakym krytem.. nic vic.. prubezny propocet je o tom, ze by to slo postavit v rozmezi 3-4k.. to mi pripada snesitelne, jen to hold bude chtit cas si to navrhnout a nakreslit..

V mezidobi, abych si alespon trochu v hlave usporadal, co konkretne na panel narvu (chci neco univerzalniho, ne kopii jednoho letounu), jsem lehce prekopal malou klavesnici pro SimConnect prikazy.. a za 200,- parada..

http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=51362
Klavesnice je to strasna.. kazde tlacitko "tancuje" po svem stredu.. pouzivat to na psani/pareni bych nechtel.. pro letce ale idealni vec HID standardu vhorna pro HIDMacros..

Jde o klasickou membranovku.. kazda klavesa v ni drzi jen v takovym rekneme tunylku, kde je zacvaknuta.. zespoda jdou nadherne "vycvakat" ven.. pod kazdou je mala gumova vlozka, ktera doleha na membranu..
Obrázek

..ten ohnuty plech na spodni strane je zarazka na podstavec pod monitor.. mam tady takovou tvednutou desku o kterou se to takhle krasne zapre a klavesnice tak "stoji" skoro kolmo ke stolu..
Obrázek

Tlacitka jsou prhla do U, takze jsem vzal smirgl a postupne je sjel na plocho.. ziskal jsem tim rovnou plochu pro nasledujici polepeni, druhou veci je, ze jsem odstranil pismenka..
Smirek 80.. jen zarovnat..
Obrázek

..smirek 120.. odstranit nehrubejsi skrabance..
Obrázek

..presel jsem na 240 a pak 400 pod vodou..
Obrázek

..vysledkem jsou nadherne rovna tlacitka.. skrabance jsou na fotkach jasne viditelne.. v realu uz ale daleko mene.. na stole, pokud na to clovek nekouka z blizka si jich ani nevsimne.. kdyz se tady clovek koukne na okraje onoho brouseni, je jasne viditelne, ze jde o rovnou, hladkou plochu..
Obrázek

Vice jsem se s tim trapit nechtel.. jednak jsou tlacitka i pres ony skrabance opravdu nadherne hladka a leskla.. druhak je tohle vice nez dostacujici.. zatim to vypada takhle..
Obrázek
Obrázek

Proklikal jsem co se dalo a hledam aktualne nejakou technologii, jak to co nejlepe polepit.. zatim to vypada na vyrezavaci plotter, na kterem lze udelat vinylove samolepky, ktere by mohly dobre drzet a snad neco vydrzi.. co jsem nasel, A4 tyhle reklamky delaj za 60Kc nebo podobne, coz je zadarmo..
Uvidime.. zatim me nic lepsiho nenapadlo.. rovnou si tak predkreslim vzory pro pozdejsi pouziti az se bude resit cely custom panel..

V kazdem pripade.. dulezitou veci k tomuhle je SW HIDMacros ktery uz dneska umi i SimConnect prikazy, coz je tim padem naprosto easy reseni.. staci mit FSX Deluxe, nebo se Service Packy.. manualne nakopirovat SimConnect knihovny do FSX slozky (jsou napr na onom FSX Deluxe DVD ve vlastni slozce) a jedem.. v HIDMacros se nam krasne zobrazi ktere tlacitko na kterem zarizeni mackame.. na pevno ho ulozime jako prikaz a nastavime pro nej SimConnect prikaz (rekneme napr. "Gear Up").. po spusteni FSX klikneme v okne HID Macros na prvni tlacitko "SimConnect" a z klavesnice je razem flight panel.. alespon si poradne rozmyslim co a kde na novem panelu bude..
Odpovědět

Zpět na „Ostatní hardware“