Wass píše:Síťovejm věcem moc nerozumím a potřebuju normální router na rozdělení netu od UPC 10/1 (přes kabel) mezi 2 PC. Můj dosavadní TP-Link neumí provozovat net a wowko zároveň O_o S cenou okolo 700,-, takže mi padl na výběr D-Link DIR-100 nebo Belkin LAN 10/100. D-Link prej není zas tak špatnej, ale nevím. Téma jsem trochu pročetl, ale poznámky k těmto routerů jsem nenašel. Díky.
Tak to jsem zrovna přečetl, že do 1000,- je v celku jedno, co to je za značku, ale tak mně šlo konkrétně o ten D-Link apod... no asi ho vemu, pokud s nim teda nikdo nemá extra potíže. Dík.
DIR-100 bude neco jako DIR-300, docela bezproblemovy zarizeni z toho levnejsiho. Alespon me teda ta 300 nejak nechcipala. Btw. nemas lepsi o par desetikorun navic poridit neco s wifi?
PC - CPU: Intel Core i5-4670K MB: MSI Z87-G45 Gaming RAM: Kingston KVR1333D3N9K2/8G GPU: Asus Radeon HD7970 3 GB HDD: Kingston SVP100/96GR, Samsung SpinPoint F3 HD502HJ, Western-Digital WD20EARS PSU: Corsair HX750 Chladiče: AC Freezer 13 Pro, 2x AC F9 PWM, 2x AC F12, AC F12 Pro PWM DVD-RW: Samusng SH-S223C Case: Thermaltake Armor VA8003BWS Monitor: LG IPS236V Keyb: Logitech Wave Keyboard Myš: Logitech MX610 Left-Hand OS: Microsoft Windows 7 Professional x86-64 Notebook - Lenovo ThinkPad E530
Tak samotnej modem je na LAN, nevěděl jsem, že může být wifi router za lan modemem. WiFi by nebyla špatná, jen to pak nějak nastavit, zaheslovat a taky ani nevim, jestli integrovaná síťovka v základní desce umí wifi, předpokládám, že asi ne ( http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=65839 - není tam o tom zmínka).
Myslim, že ne. Ten net máme asi 3 roky (?) a v té době (myslim, že i teď) je wifi modem za příplatek. Nemá na sobě žádnou anténku, je to jen černá krabice. Takže asi zbejvá lan.
Takže i když mám tenhle net a obyčejnej lan modem, tak za něj dám wifi router a pojede to? Není tam potřeba změnit něco od UPC? Sorry za takovýhle dotazy, ale tak radšej se ptám někde si něco pročtu.. Jinak wifi síťovku bych pořídil třeba D-Link DWL-G510. Asi by to bylo OK. Díkes.
Tak to jsem špatně pochopil. Koukam, že routery maj jak konektory na lan, tak i wifi antenu... takze bych pouzival lan konektory a kdyby bylo treba, tak wifi... asi to chápu, tak to tady nebudu už spamovat Díky za rady.
Zdravim, chci si koupit novej router (mám kabel od UPC) a našel jsem pro svůj stávající router (Asus WL-520gC) jiné využití a tak plánuju nákup nového routeru. Vzhledem k tomu, že se mi doma za poslední dobu objevili 2 zařízení podporující N-kový WiFi, takže bych rád, aby to mělo N-ko.
Navíc když už novej router, tak by mohl mít i nějaký to USB pro připojení USB disku sdíleného v LAN.
Další věc, kterou bych asi uvítal je tlačítko WPS, ale není to nutné. Nedávno jsem četl, že některé routery dokáží něco jako "rodičovskou kontrolu" - asi to bude něco jako blokování nějakých webů nebo podle klíčových slov. Nevím.
No ale hlavně mě zajímá, aby byl spolehlivý a měl dobrý výkon.
Bohužel mé finanční možnosti jsou omezené a tak bych volil něco mezi 1000 - 1500 stovkama.
Uvažuji o těchto (ani jeden nesplňuje všechno, co bych rád, ale zdají se být cenově přijatelné):
Tak touto odpovědí je mi potvrzeno to, co jsem si myslel. Takže má cenu uvažoval pouze o NETGEARu. Teď se ještě neumím rozhodnout mezi 2 zařízeními, které jsou pro mě cenově zajímavé: NETGEAR WNR3500L nebo NETGEAR JWNR2000. Rozdíly, které řeším:
WNR3500L:
+ Gigabitové porty LAN
+ USB konektor pro připojení disku
+ nějaký ten RangeMax - dle tabulky vhodné pro stream HD videa, gamesení bez LAGů atd...
- vyšší cena
JWNR2000:
+ IPv6 Pass-Through - chápu to doufám správně, že je to připravenost na IPv6
+ Guest network se čtyřmi profily - vhodné pro návštěvy
+ nižší cena
- 100Mbps porty
- není vhodný (dle tabulky) pro HD stream atd...
Řeším to, že USB port by šel využít na vytvoření jakoby NAS disku. Super, ale jedná se pouze o jeden USB disk. Zatímco když si koupím (což časem chci) klasický krabicoidní NAS server, který připojím k routeru, tak USB nepotřebuju. Otázkou je, pokud si pořídím NAS server s podporou DLNA, tak aby nebyl ten JWNR2000 "brzdnou" v streamu např. HD videa a případná DLNA televize se přes tento router dokázala k NASu připojit.
Ale kvůli budoucnosti (asi hodně vzdálené) mi přijde super podpora IPv6 a také možnost spustit "návštěvnickou síť".
Jsou tam ještě nějaké rozdíly, které jsem nezaznamenal nebo jsem si jich nevšiml. Jaký router byste mi doporučili.
Pokud uvazujes o 300 Mbit wifi, NASce a podbnych vecech, tak vyhod vsechno co nema 1 Gbit porty.
A mozna bych par dni pockal, na uvedeni WNDR3800 a 4000, mohlo by to stlacit cenu 3700.
Do 3500 neni problem narvat DD-WRT (on to neni problem treba i do 3700, ale ta 3500 se k tomuhle tvari hodne pratelsky)...
Jinak co se IPv6 tyce - moje 3700 to taky nemela, ale v novym FW uz to je. Nehlede na to, ze kdyztak tu je DD-WRT. Takze bych spis hledal krabicku alespon trochu HW na urovni a s podporou DD-WRT a na funkce moc nehledel.
PC - CPU: Intel Core i5-4670K MB: MSI Z87-G45 Gaming RAM: Kingston KVR1333D3N9K2/8G GPU: Asus Radeon HD7970 3 GB HDD: Kingston SVP100/96GR, Samsung SpinPoint F3 HD502HJ, Western-Digital WD20EARS PSU: Corsair HX750 Chladiče: AC Freezer 13 Pro, 2x AC F9 PWM, 2x AC F12, AC F12 Pro PWM DVD-RW: Samusng SH-S223C Case: Thermaltake Armor VA8003BWS Monitor: LG IPS236V Keyb: Logitech Wave Keyboard Myš: Logitech MX610 Left-Hand OS: Microsoft Windows 7 Professional x86-64 Notebook - Lenovo ThinkPad E530
Já zatím vše jedu přes WIFI (do LAN nemám nic). Ale časem, až jeden PC přestěhuji do stejný místnosti kde je router, tak možná pojedu 1 PC po LAN. Nicméně od UPC mám zatím 10Mbps a tak mě 100Mbps WLAN nijak neomezuje. Ale opravdu by se časem mohly stát 100Mbit porty úzkým hrdlem.
No tak o NASu uvažuju ve stádiu "výhledu" a přání. No tak čekat na modely 3800 a 4000, byť dle specifikací, co jsou na stránkách NETGEARu, to jsou ideální routery, tak ty jsou zcela mimo moje současné finanční možnosti. Ne z vlastní viny se prostě musím vejít do určité částky, aby se to dalo vložit do účetnictví (je to složitější...) a ta je cena max. kolem Kč 1500,- +/-.
V routerech NETGEAR jsem nováček (doteď mám ASUS) a tak jaksi netuším, co je DD-WRT. Ale tipnul bych, že to bude nějaký alternativní firmware nebo tak něco?
A jaký z těch výše zmíněných routerů je celkově lepší/vhodnější a který mám koupit?
Ja sem rikal, ze 3800 nebo 4000 by mozna teoreticky mohly srazit cenu 3700 (ta je dneska za 2200,-). Co sem se zatim docetl, tak 3800 by mela byt totozna s 37AV (3700v2), takze bych tam cekal jen zmeny ve FW. Ale pokud je fakt strop 1500,- tak bych bral tu 3500L. Na ty 100 Mbit se vazne vykasli, ty zarizeni sou kolikrat poddimenozvany uz ted, natoz pri necem narocnejsim. A rozdil za neco lepsiho uz dneska neni tolik.
DD-WRT je alternativni firmware, rekl bych ze pokud nemas cas neco dlouhodobe kutit nebo dodelavat sam tak je to asi i nejlepsi volba.
Jinak z toho co si vybral ty se za jeste solidni da povoazovat Linksys (ale ten mi co se do funkcnosti pripada spis jako "demo" Cisca, aneb pokud chcete vic kupte si Cisco, zbytek sou vicemene smejdy - u Linksyse sem se nedival na specifikace, takze pokud je to 100 Mbit tak nebrat).
Jasně, díky za pomoc. Už jsem objednal ten NETGEAR WNR3500L - tak snad to bude vše OK.
Co mě ale zaráží na všech NETGEARech je "neviditelnost" antén. Což o to, že netrčí mi nevadí, ale trošku se bojím, pokud bych chtěl nebo potřeboval anténu s větším ziskem, tak mám u NETGEARu asi smůlu co? Maj tyhle routery dobrý pokrytí? Nebo je třeba to ještě nějak samo-domo dořešit?
Jediný co mě trošku chybí je podpora IPv6, ale ta (pokud bude třeba) bude v novějším či alternativním firmwaru. A ještě jedna zajímavá fce u modelu JWNR2000 je tzv. Návštěvnická síť - to u 3500L asi nepůjde co?
Ty integrovane anteny nejsou problem. Svuj WNDR3700 chytam 60 metru od baraku (v baraku to prochazi starou 60 cm nosnou zed + 25 cm obvodovou zed a pak se ta chytit tech 60 metru na volnem prostoru). Imho. je to srovnatelne nebo lepsi.
Co se tyce guest network v defaultim FW nevim, v DD-WRT ale 100% je.
Podpora 3500L je zde http://www.dd-wrt.com/site/support/router-database a navod vcetne modlych FW http://tinyurl.com/32akjqv
Super, díky za link na návod - sice očekávatelný postup, ale přesto díky moc. Nicméně mám pár dotazů. Když jsem si v databázi těch alternativních firmwarů vyfiltroval svůj budoucí router. Tak mi vyskočilo 8 firmwarů a jeden *.chk file s popisem "Special File for initial flashing".
Z toho plynou následující otázky:
1) i když se i na ofiko stránkách NETGEARu o DD-WRT mluví, přijdu jejich použitím o záruku nebo budu mít ev. nějaké problémy při reklamaci?
2) lze nějak v případě potřeby zazálohovat ten defaultní firmware a popř. jej tam znova vrátit?
3) co je to ten *.chk soubor? K čemu je třeba?
4) jak poznám, který z těch 8mi firmwarů mám vybrat? Který je pro mě nejlepší (co ten který nabízí - žádné info jsem tam nikde nenašel, ale hledám blbě - uznávám).
Já sám bych chtěl, aby router uměl vše, co je v defaultním firmwaru + IPv6 + nějakou tu guest network a budu úplně 100% šťastnej.
Díky
----------EDIT------------
tak někde jsem se tam dočetl, že ten CHK soubor se tam musí uploadnout před samotným BINem. Co mě ale mate je, že tam pořád upozorňujíc na nějaký _K2.6_ build a že jinak si můžu zařízení bricknout. Takže jak provedou kontrolu co za verzi v routeru mám a co za verzi tam můžu dát.... No je v tom hokej koukám - teda pro laika....
Ja nevim, ja do WNDR3700 nahraval jen pres graficke rozhrani. Ty dalsi soubory na strance dd-wrt jsou ruzna sestaveni od ruznych lidi. Ja byl rad ze sem nasel jeden a jeste neni doladeny. Zpet sem to vracel pres recovery mod (drzet reset a router zapnout) za pomoci tftp klienta.