Po vložení PCIe RAID karty nefunguje obraz, GPU i RAID je OK

Vše ostatní - tiskárny, skenery, zdroje, klávesnice, myši, herní zařízení, skříně a další.

Moderátor: L4mka

Odpovědět
A.l.ee.x
Nováček
Nováček

Po vložení PCIe RAID karty nefunguje obraz, GPU i RAID je OK

Příspěvek od A.l.ee.x »

Ahoj,
setkal jsem se teď se zajímavým problémem a říkám si, zda by mi prosím někdo znalý neporadil.

Z jedné pracovní stanice se vyndala funkční grafická karta SAPPHIRE HD 5450 11166-09-20R. S počítačem se pak nějakou dobu nic nedělalo, snad jen krom toho, že se vytáhly pevné disky. Po nějaké době se vložila nově koupená grafika SAPPHIRE HD 5450, tentokrát ve verzi 11166-00-20R, u níž je jediný rozdíl v tom, nepodporuje funkci HyperMemory, která se stejně u původní grafiky nevyužívala. Po výměně přestal fungovat obraz. Počítač ale evidentně najíždí - POST displej ukazuje FF a z disku se čte.

Když jsem postupně vytahal všechny karty, tak jsem zjistil, že problém dělá HW RAID řadič 3ware / AMCC 9650SE-4LPML. Když se řadič vytáhne, tak obraz normálně funguje. Řadič je přitom v pořádku - otestoval jsem jej v jiném počítači. Nová grafika je taktéž v pořádku - bez řadiče funguje. Grafiku jsem zkusil nahradit za SAPPHIRE HD 5670 Ultimate a opět se nic nezměnilo, s řadičem nefunguje obraz. Taktéž jsem zkoušel řadič a grafiku dávat do různých PCI-E 16x slotů, ale nic se nezměnilo. V počítači je základní deska GIGABYTE GA-P55-UD6, která má dva klasické PCI-E 16x sloty a jeden PCI-E 16x, který funguje pouze jako 1x. Deska je evidentně v pořádku - bez řadiče vše funguje a v PCI-E 16x slotech fungují jiné karty.

Nemá prosím někdo tušení, v čem je problém? Jak může řadič blokovat grafiku, když před tím to nedělal? Vyměnit řadič není levná záležitost a řadič je navíc plně funkční.

Děkuji Vám za každý tip.
Aleš Papoušek
ramaya
Začátečník
Začátečník

Re: Po vložení PCIe RAID karty nefunguje obraz, GPU i RAID je OK

Příspěvek od ramaya »

Veľmi zaujímavé.
Nič rozumné ma nenapadá.

- Možno nastaviť bios na default hodnoty
- skúsiť NVIDIA grafiku ...
CPU: Intel Q9650 3.0GHz + Noctua NH-D14 MB: ASUS P5Q Deluxe RAM: DDR2 - 8gb (4x2gb) Corsair 800Mhz CL5 VGA: Gigabyte GTX560 1gb + Prolimatech MK-13 + 2x Noctua NF-P12-1300 HDD: 60gb SSD Corsair F60 + 750gb Samsung HD753LJ (v boxe Silentmaxx) PSU: Seasonic X-760 Gold Case: Thermaltake Armor VA8003BWS (2xNoctua NF-S12B-ULN intake + 1xNoctua NF-S12B-ULN a 2xNoctua NF-B9 outtake) Regulátory otáčok: Cooltek Fan Controller LSK435B + PCW DVD-RW: Samsung SH-S223F Satelitná karta: Skystar2 rev.2.3 + programátor smart kariet PHOENIX (serial port) + dekódovacia karta CSLink (cryptoworks) Monitor: 24´Samsung SyncMaster 2433BW (1920x1200) Klávesnica: Chicony KB-9885 Myš: Benq M800-C9G
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Po vložení PCIe RAID karty nefunguje obraz, GPU i RAID je OK

Příspěvek od X-COM »

V BIOSu je položka Init Display First a tam by měla být možnost nastavení PCI, PEG1 a PEG2, zkus si s tím pohrát, změna by mohla pomoct.
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
Odpovědět

Zpět na „Ostatní hardware“