Regulace otáček + Speedfan - problém

Chlazení vzduchem, vodou, peltierem, tekutým dusíkem, pasivem a dalšími + odhlučnění PC.

Moderátor: morke

Pravidla fóra
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.

Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
Odpovědět
mantis89
Začátečník
Začátečník

Regulace otáček + Speedfan - problém

Příspěvek od mantis89 »

Zdravím,
nechtěl jsem zakládat víc vláken tak se budu moje problémy snažit shrnout v jednom

1. Akorát jsem nainstaloval Speedfan abych trochu uklidnil svoje větráky a i přes rozličné návody se na vás musím obrátit :sad:

http://imageshack.us/photo/my-images/96/speedfant.jpg/ tady je foto mého problému.

Restartoval jsem systém, aby Speedfan rozeznal fany a když sem ho spustil tak mi to ukazuje milion větráků. Přitom mám v case jen 3, na CPU 4pin (mám BOX chladič na AMD), jeden Arctic Cooling 3pin zapíchnutý v desce a poslední Thermaltake - ten mám zapojen jen na molex, protože tam není klasický 3pin (teda je, ale jen senzor, který když strčím do CHA_FAN na desce bůhví proč stejně nefunguje).

Moje otázka zní jak to udělat, aby mi Speedfan ukazoval normálně jako komukoliv jinému jen aktuální počet větráků? A aby šlo snížit otáčky tomu AC na 800 ot./min.

2. Jelikož větrák na mým BOX chladiči jede pořád na 100% (3000 ot./min) chtěl jsem mu trochu ubrat, ale nevím jak to provést.
V BIOSu jsem přepl z DC (mohl by mi někdo tenhle pojem vysvětlit, díky) na PWM abych to měl regulované pulzně. Nic mi to ale nepomohlo. Váže se to PWM nějak na Q-Fan, který moje deska podporuje? Moje deska je Asus M2A-VM http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=44486 . Jak to provést abych otáčky toho větráku na CPU mohl snížit ve Speedfanu?

3. Šlo by nějak udělat aby při operacích, které nezatěžují procesor, se otáčky CPU fanu snížily na minimum?

Za vyčerpávající odpovědi díky :)
PC: i5 3570k, P8Z77-M, 8GB DDR3 Adata XPG, Gainward GTX 1060 6GB, Crucial MX100 256GB + WD 640GB, EVGA SuperNOVA 750 G2
Dvorix
Začátečník
Začátečník

Re: Regulace otáček + Speedfan - problém

Příspěvek od Dvorix »

1. v nastavení/Fans si zaškrtneš jen větráky, které opravdu fungují :wink:
2. samotná utilita od Asusu na regulaci je podle mě víc vymakaná než SpeedFan, zkus ji. Jinak se pokoušej měnit nastavení regulace ventilátorů v biosu, někdy brání SpeedFanu v regulaci. Pak samozřejmě musíš mít v nastavení SF/Advanced nastaveno Software controlled.
3. k tomu slouží dynamická regulace SpeedFanu, jakmile dosáhne vyšší než nastavené teploty (desired), začne fungovat na nejvyšší povolenou rychlost.
mantis89
Začátečník
Začátečník

Re: Regulace otáček + Speedfan - problém

Příspěvek od mantis89 »

Díky, skusím to, snad to půjde. :)
PC: i5 3570k, P8Z77-M, 8GB DDR3 Adata XPG, Gainward GTX 1060 6GB, Crucial MX100 256GB + WD 640GB, EVGA SuperNOVA 750 G2
Odpovědět

Zpět na „Chladiče a chlazení“