V čem je lepší MKV než AVI?

Veškerý software týkající se zvuku, videa, fotografie, počítačové grafiky a podobné.
Odpovědět
robocop
Nikdy nic nevím
Nikdy nic nevím
Kontaktovat uživatele:

V čem je lepší MKV než AVI?

Příspěvek od robocop »

Hele, já se občas dostanu k filmum MKV v 720p nebo 1080p, no a taky je na nich nekolik dubingů a nekolik ruznych titulku a zabiraji vetsinou i přes 10GB na disku.
Já mám vždy pouze zájem (pokud se mi ten film libi), si jej prekonvertovat do AVI (Xvidu) a jen s CZ dubingem naprosto bez titulku.
Přijdu tím o něco na kvalitě filmu (videa)? - vim že je to blba otazka, vim že sniženim bitratu prijdu o kvalitu, aůe jsestli prijdu jeste o neco vic o cem ani netusim?
Vždy si nastavim vlastni bitrate videa i audia a tak aby mi kvalita vizuelně vyhovovala.
Já to chápu jen tak, že to zabere mene mista a je mi to kvalitativně dostačující.
Myslíte si nekdo, že tím přicházím ještě o neco víc?
MKVéčko se používá asi rok dost casto a moc nechápu jeho význam oproti AVI.
mužete mi nekdo vysvetlit jeho výhody pro Mě, když já nechci více dubingů ani ruznych titulků.
Nebo vysvětlit mi všeobecný význam tohoto formátu?
Díky.
karf
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: V čem je lepší MKV než AVI?

Příspěvek od karf »

No hlavní výhoda mkv kontejneru bude v možnosti mít vše (video+zvuky+titulky) v jednom souboru. Co si z toho pro vlastní potřebu vycucneš je už jen na tobě. A přijde mi lepší spíš z mkv souboru vymáznout pro tebe nepotřebný titulky a zvuky a video překomprimovat pod menším bitrate než to házet do avi.
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
robocop
Nikdy nic nevím
Nikdy nic nevím
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od robocop »

karf píše:No hlavní výhoda mkv kontejneru bude v možnosti mít vše (video+zvuky+titulky) v jednom souboru. Co si z toho pro vlastní potřebu vycucneš je už jen na tobě. A přijde mi lepší spíš z mkv souboru vymáznout pro tebe nepotřebný titulky a zvuky a video překomprimovat pod menším bitrate než to házet do avi.
No, tvoje rada je dobrá a tak by se mi to taky líbilo, ale který software to tak zvládne udělat, jak mi to tu píšeš?...
Ssnake
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Ssnake »

mkv je jen kontejner, melo by byt jedno (v pripade 1x video + 1x audio) jestli je to mkv nebo avi. problem je, ze kdyz das 1080p/720p mkv (nejspis v H264) do avi (Xvid) tak kvalita pujde dolu asi 2-4nasobne oproti velikosti souboru (mozna vic, mozna min, zalezi uz primo na kusu).
tzn 1GB H264.MKV bude kvalitou asi jako 2-4GB Xvid.avi, jestli z 10GB H264 udelas 2GB Xvid tak kvalita pujde dolu asi 20x (pri stejnem rozliseni, prip. kvalita bude stejna pri 20x mensim obrazu)
takze je asi jasne co je lepsi a vyhodnejsi pouzit, nehlede na to, ze konverze ti taky musi sezrat dost casu (lepsi je stahnout primo dvdrip/xvid pokud ti tahle nizka kvalita staci)

vlastne konverzi 1080p/H264/mkv na Xvid/avi povazuji za nejhloupejsi napad siroko daleko co se prevodu videa tyka

//karf: kazdy film se da sehnat vetsinou ve verzich: 1080p, 720p, 480p, Blu-ray, DVD, DVDrip 1CD, DVDrip 2CD, DVDrip R5, kinorip/telecine/cam/nebo jiny shit. konvertovat cokoliv je vzdy horsi nez stahnout verzi co chces

//edit: umi to MEGUI/mkvtoolnix, viz link u me v podpisu - je tam navod...
FD node 202, ST45SF, Z97i, i7-4980HQ CB20:1718,CB24:254 NH-L9i, 2x8, R9NANO , 5100MAX
x850xtPE, x1950xtx, hd2900gt, hd3870, hd4890, hd5870 - - 6800ultra, 7900gtx, 8800gtx, 9800gtx+, gtx285
robocop
Nikdy nic nevím
Nikdy nic nevím
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od robocop »

Ssnake píše:mkv je jen kontejner, melo by byt jedno (v pripade 1x video + 1x audio) jestli je to mkv nebo avi. problem je, ze kdyz das 1080p/720p mkv (nejspis v H264) do avi (Xvid) tak kvalita pujde dolu asi 2-4nasobne oproti velikosti souboru (mozna vic, mozna min, zalezi uz primo na kusu).
tzn 1GB H264.MKV bude kvalitou asi jako 2-4GB Xvid.avi, jestli z 10GB H264 udelas 2GB Xvid tak kvalita pujde dolu asi 20x (pri stejnem rozliseni, prip. kvalita bude stejna pri 20x mensim obrazu)
takze je asi jasne co je lepsi a vyhodnejsi pouzit, nehlede na to, ze konverze ti taky musi sezrat dost casu (lepsi je stahnout primo dvdrip/xvid pokud ti tahle nizka kvalita staci)

vlastne konverzi 1080p/H264/mkv na Xvid/avi povazuji za nejhloupejsi napad siroko daleko co se prevodu videa tyka

//karf: kazdy film se da sehnat vetsinou ve verzich: 1080p, 720p, 480p, Blu-ray, DVD, DVDrip 1CD, DVDrip 2CD, DVDrip R5, kinorip/telecine/cam/nebo jiny shit. konvertovat cokoliv je vzdy horsi nez stahnout verzi co chces

//edit: umi to MEGUI/mkvtoolnix, viz link u me v podpisu - je tam navod...
Moc díky Vám všem za kvalitní rady.
Jinak já osobně podporuji rozlišení a kvalitu videa v 720p a výše. K nějakým 480p se mi už fakt nechce. Dneska už je jiná doba a možnosti jsou daleko lepší, než tomu bylo před několika lety.
Díky.
Mr.Nigga
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Mr.Nigga »

robocop píše:No, tvoje rada je dobrá a tak by se mi to taky líbilo, ale který software to tak zvládne udělat, jak mi to tu píšeš?...
Handbrake http://handbrake.fr/ - nejjednodušší a nejpřehlednější converter, co jsem kdy používal. A samozřejmě umí co požaduješ (odstranit zvukové stopy, titulky, změna bitrate nebo přímo nastavení výsledné velikosti v MB...)
I'm living on reds, vitamin C and cocaine. Everything's a blur
robocop
Nikdy nic nevím
Nikdy nic nevím
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od robocop »

Mr.Nigga píše:
robocop píše:No, tvoje rada je dobrá a tak by se mi to taky líbilo, ale který software to tak zvládne udělat, jak mi to tu píšeš?...
Handbrake http://handbrake.fr/ - nejjednodušší a nejpřehlednější converter, co jsem kdy používal. A samozřejmě umí co požaduješ (odstranit zvukové stopy, titulky, změna bitrate nebo přímo nastavení výsledné velikosti v MB...)
Omí i ořez videa? (myslim tim uřezat konec videa se seznamem hercu, kteri ve filmu hrali).
No podívám se na něj.
Mr.Nigga
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Mr.Nigga »

Ano, umí. Dá se nastavit začátek i konec videa. Buď podle kapitol, sekund nebo konkrétní políčko filmu (frame). Na hlavní obrazovce v části Source změníš v rolovací nabídce Chapters na Seconds a potom zvolíš od - do. Kdyby jsi to nenašel, tak sem dám screen, ale je to celkem na očích.
robocop
Nikdy nic nevím
Nikdy nic nevím
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od robocop »

Mr.Nigga píše:Ano, umí. Dá se nastavit začátek i konec videa. Buď podle kapitol, sekund nebo konkrétní políčko filmu (frame). Na hlavní obrazovce v části Source změníš v rolovací nabídce Chapters na Seconds a potom zvolíš od - do. Kdyby jsi to nenašel, tak sem dám screen, ale je to celkem na očích.
Takže ted použivám ten HandNrake a frčí naprosto skvěle i pro zkracovani filmu.
Jen když přednastavím velikost výsledného videa na nekolik MB (treba 2300MB), tak výsledek není moc přesný. Ten program asi pri konverzi pouziva proměnný bitrate a nedopadne to vždy nijak přesně. Odchylky přesnosti jsou cca 30MB.
Mr.Nigga
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Mr.Nigga »

Mám tu zkušenost, že i když natvrdo nastavím bitrate videa i audia, tak mi odchylka u několika 22min seriálů osciluje v řádu nějakých 10 %, jak píšeš. Mně to zase tak nevadí, ono i těch 30 MB není moc :)
robocop
Nikdy nic nevím
Nikdy nic nevím
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od robocop »

Mr.Nigga píše:Mám tu zkušenost, že i když natvrdo nastavím bitrate videa i audia, tak mi odchylka u několika 22min seriálů osciluje v řádu nějakých 10 %, jak píšeš. Mně to zase tak nevadí, ono i těch 30 MB není moc :)
No však 30MB je daleko mene než 10% jak Ty píšeš.
No to je jedno, aspon neco to umi.
Dobrý prográmek.
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

muzes zkusit trebas i MeGUI nebo hardcore verzi v podobe prikazoveho radku u encoderu a avisynth :-D
Ssnake
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Ssnake »

Mr.Nigga píše:Mám tu zkušenost, že i když natvrdo nastavím bitrate videa i audia, tak mi odchylka u několika 22min seriálů osciluje v řádu nějakých 10 %, jak píšeš. Mně to zase tak nevadí, ono i těch 30 MB není moc :)
prevadel jsem DVD a vysledek byl +-1-2MB, takze 10% mi prijde straaaaasne moc (u 800MB by to bylo 80MB!)
FD node 202, ST45SF, Z97i, i7-4980HQ CB20:1718,CB24:254 NH-L9i, 2x8, R9NANO , 5100MAX
x850xtPE, x1950xtx, hd2900gt, hd3870, hd4890, hd5870 - - 6800ultra, 7900gtx, 8800gtx, 9800gtx+, gtx285
Alfajk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Alfajk »

to prenasis film po disketach ze ti prijde 80MB na dvdcku moc? :-D
CPU: AMD Ryzen 5 7600X@5,5GHz | GPU: EVGA GeForce RTX 3080 12GB XC3 ULTRA GAMING | MB: ASUS PRIME X670-P WIFI | RAM: 32GB DDR5 6000MHz CL36 FURY EXPO | SSD: WD Black SN770 NVMe 2TB | PSU: Seasonic Focus GM-850 Gold | CPU Cooler: Noctua NH-D15 | Case: be quiet! Pure Base 500DX Black | OS: Win 10 Professional | Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQL1A
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

ono jde spis o to, aby se zaplnilo cele dvd (vypocet volne misto deleno pocet dilu= velikost. osobne pouzivam konstantni bitrate kolem 1500kbps a na velikost kaslu, nepotrebuju mit stejny pocet dilu na kazdem dvd :)
Mr.Nigga
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Mr.Nigga »

Ssnake píše:prevadel jsem DVD a vysledek byl +-1-2MB, takze 10% mi prijde straaaaasne moc (u 800MB by to bylo 80MB!)
Jsem vůl a nepřemýšlel jsem, když jsem to psal. Mělo to být cca 1 % a ne 10 :oops:
Nastavím velikost 200 MB na jeden díl a vyleze mi většinou 198, občas 201.
Ssnake
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Ssnake »

Alfajk píše:to prenasis film po disketach ze ti prijde 80MB na dvdcku moc? :-D
ja jedu v radu TB (na jeden film i 20GB), takze 80MB je nic, ale kdyz chci film na 2100MB, a vysledek by mel byt 1900-2300MB, tak to neni zrovna presne :-D
Flegy píše:...osobne pouzivam konstantni bitrate kolem 1500kbps a na velikost kaslu...
presne tak....(
Mr.Nigga píše:...Mělo to být cca 1 % a ne 10 :oops:
Nastavím velikost 200 MB na jeden díl a vyleze mi většinou 198, občas 201.
jo to uz je lepsi ;-)
robocop
Nikdy nic nevím
Nikdy nic nevím
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od robocop »

No teda už tady dost civim na to, jak tady jeste nekdo vypaluje vice filmu na DVD (Si myslim, že ta doba, kdy se to tak jestě dělávalo, je už opravdu dávno pryč).
Ono se to pro všechny časem změní. (pro mne už asi pred 2 roky).
Jako dneska (a vubec už pár let) jdou kupředu především přenosné HDD).
Dnes se již běžně vyrábí nárazuvzdorné maličné 2,5" disky - menší počet z nich je narazuvzdorny i proti padu ze 2 metrů (nebo minimalně padu ze stolu).
A když si vezmete, že nosite v kapse 1TB 2,5" USB3 disk, který pomoci USB dnes připojíte snad opravdu kamkoli (na každou TV či třeba a taky PC), tak už Vám prijde i divné, něco někde vypalovat.
Když vypalujete na kvalitni DVD, tak stejně je životnost cca 10let (u těch levných šrotů třeba jen 5 let a je konec)
S takovým USB diskem - levněji, rychleji, kvalitněji, s delší životností a hlavně ten velký datový objem říka přece svoje.
Odolnost vuci pádu: http://interlink.tsbohemia.cz/iomega-eg ... 15560.html
Kolem 2 litru se da koupit 1TB: http://www.shop.itechnology.cz/?cls=stoitem&stiid=13801
Už nějakou dobu se rozbihaji 1,8" USB2.0 přenosne disky (v podstatě velikosti maleho mobilniho telefonu), bohužel prozatim do 200GB, ale to se časem rozjede...
http://interlink.tsbohemia.cz/externi-d ... 17785.html
Potom už se na velikost dat a jejich nizky bitrate nemusime vubec ohližet - nebude nás to trápit a uvidime kvalitu videa a zvuku na vlastni oči a uši.
No není to tak lepší? Pro mě už teda delší dobu ano!

Teda pokud má někdo jeste starší TV (bez aspon USB vstupu), tak tomu rozumím, ale v dnesni době už o tom celkem pochybuji. (i moje babička si pouští doma strožitné filmy na TV z USB disku).
Odpovědět

Zpět na „Audio, video a grafika“