router a ntb

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Odpovědět
pepablok
Nováček
Nováček

router a ntb

Příspěvek od pepablok »

Zdravím,
Chtěl bych se zeptat (jsem v tomhle úplný nováček, síťe jdou mimo mě), mám doma wifi internet. Teď jsem si pořídil ntb a chtěl bych se připojit. Chtěl bych se poradit co je hlavními kritérii při výběru routeru? Připojovat budu pouze ntb a ipod. Ještě jsem se chtěl zeptat jak je to se signálem, jestli např. ho chytnu i na zahradě. Uvažoval jsem nad něčím takovýmhle http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=84564. Ještě takový dotaz jaký je rozdíl mezi LAN a wifi routerem?
Díky za pomoc.
Lachot
Začátečník
Začátečník

Re: router a ntb

Příspěvek od Lachot »

pepablok píše:Ještě takový dotaz jaký je rozdíl mezi LAN a wifi routerem?
Díky za pomoc.
Ahoj, no Lan router nemá Wifi, je to pouze na propojení PC, tiskáren, ... bez wifi.
LiveBomb
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LiveBomb »

Ten router co si vybral by nemusela bejt spatna volba, ale muzes si precist i vlakno ktere je tu na vyber zrizeno.
Co se signalu tyce, nikdo ti nerekne jak to bude fungovat protoze v podstate kazda jedna wifi sit je jedinecna a nikde nenajdes druhou stejnou.
PC - CPU: Intel Core i5-4670K MB: MSI Z87-G45 Gaming RAM: Kingston KVR1333D3N9K2/8G GPU: Asus Radeon HD7970 3 GB HDD: Kingston SVP100/96GR, Samsung SpinPoint F3 HD502HJ, Western-Digital WD20EARS PSU: Corsair HX750 Chladiče: AC Freezer 13 Pro, 2x AC F9 PWM, 2x AC F12, AC F12 Pro PWM DVD-RW: Samusng SH-S223C Case: Thermaltake Armor VA8003BWS Monitor: LG IPS236V Keyb: Logitech Wave Keyboard Myš: Logitech MX610 Left-Hand OS: Microsoft Windows 7 Professional x86-64 Notebook - Lenovo ThinkPad E530
pepablok
Nováček
Nováček

Příspěvek od pepablok »

díky za vysvětlení. Toho vlánka jsem si ráno nevšíml to se omlouvám. Takže jediný kritérium je to aby můj internet nebyl rychlejší než umožňuje router podle toho co jsem četl (protože potom by byla rychlost podle routeru). Jinak tedy můžu bez obav koupit jakýkoliv, jinak je to s pásmy těch routerů díval jsem se na czc a tam mají ty routery rouzdělený na 2.4GHz, 3GHz a 5GHz. Vyčetl jsem že standard je 2.4GHz. Jinak jaký je mezi tím rozdíl, vadilo by kdbych koupil např. 5GHz? Ještě takový hloupý dotaz je k něčemu dobré nebo využitelné IPv6 pokud to ten router umožňuje?
LiveBomb
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LiveBomb »

No 5 Ghz klidne koupit muzes, jestli ho tvuj notebook a eyePod podporuje. Ja treba mam kombinaci 2,4 a 5 Ghz.
Jinak nevim co resis rychlost internetu, torie je takova ze do 100 Mbit by mel fungovat kazdy levnuy router, praxe ukaze ze ve skutecnosti umiraji pri 25-30 Mbitech. Urcite se ti nestane, ze by si mel net pomalejsi, spis ti nebude fungovat vubec. Proto se taky doporucuje poridit router ktery ma 1 Gbit porty, tam se totiz da predpokladat ze to nebude az tak odflaknuty poddimenozvany smejd.
A 3 Ghz tam urcite nebude, takove pasmo asi vubec neexistuje nebo je to pasmo licencovane, jedine co by tam mohlo bejt je 3G router, ale to si dneska poridi spis jen cvok nebo zblbnuta ovce.
PC - CPU: Intel Core i5-4670K MB: MSI Z87-G45 Gaming RAM: Kingston KVR1333D3N9K2/8G GPU: Asus Radeon HD7970 3 GB HDD: Kingston SVP100/96GR, Samsung SpinPoint F3 HD502HJ, Western-Digital WD20EARS PSU: Corsair HX750 Chladiče: AC Freezer 13 Pro, 2x AC F9 PWM, 2x AC F12, AC F12 Pro PWM DVD-RW: Samusng SH-S223C Case: Thermaltake Armor VA8003BWS Monitor: LG IPS236V Keyb: Logitech Wave Keyboard Myš: Logitech MX610 Left-Hand OS: Microsoft Windows 7 Professional x86-64 Notebook - Lenovo ThinkPad E530
pepablok
Nováček
Nováček

Příspěvek od pepablok »

Jak poznám jestli můj ntb a iPod podporuje 5GHz? Ale koukal jsem na specifikace na czc u toho routeru co jsem zmiňoval a tam je taky že podporuje obě frekvenční pásma 2.4 tak 5 GHz, takže by to neměl být doufám problém pokuď by ntb nepodporoval 5GHz. Ty 1Gb porty myslíš toto 4x LAN 10/100/1000 Mbps (RJ45)? Ještě takový mini dotazy abych v tom měl přehled. Když si pořizuji router nemusím o tom dát vědět providerovi že? Konkrétně tenhle model routeru http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=84564 myslíš že je dobrý a nebo by jsi mi doporučil jiný? Jinak takový shrnutí koupím router, zapojím internet a adaptér a potom nakonfiguruji a nastavím heslo, potom zjistím SSID a v ntb se připojím a to by mělo být vše že?
LiveBomb
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LiveBomb »

1 Gbit = 1000 Mbit
Na zbyle otazky je tu odpovedi vsude docela dost. Ja bych mozna zvazil zda 400,- nepriplatit za WNDR3700 (na alfa.cz), ale ani ten Linksys nemusi byt spatny.
pepablok
Nováček
Nováček

Příspěvek od pepablok »

Takže včera mi přišel ten router, který jsem si vybral (Linksys E2000-CE). Instalace během 5 minut a připojení ipodu a ntb taky jde, takže jsem šťastný že takový laik jako já to dokázal. Jen sem se chtěl ještě zeptat když chci vědět heslo od výchozí brány musím zavolat providerovi a on by mi ho měl říct že?
LiveBomb
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LiveBomb »

eee? co?
pepablok
Nováček
Nováček

Příspěvek od pepablok »

Když zadáš do prohlížeče 10.0.0.1 tak to jsem myslel. Login a Password od výchozí brány. Jelikož není defaultní heslo jako "admin" "admin" tak musím zavolat providerovi aby mi řekl heslo a login?
Exp
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Exp »

Výchozí brána je pro koncová síťová zařízení ten router, takže pokud jsi neměnil login, tak musí být stejný jako uvádí manuál.
LiveBomb
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LiveBomb »

Linksys jednu dobu mel username prazdne a password byl admin. Projdi manual, smudlo. Ale jestli si to nastavoval, tak si se uz musel prihlasit ne?
pepablok
Nováček
Nováček

Příspěvek od pepablok »

Počkej ale to výchozí brána nemá co dočinění s routerem jako login a pass že by měly stejný. Udělal jsem tři screeny první je z 10.0.0.1 bez přihlášení, druhý je když zadám login a pass který jsem si nastavil a třetí obrázek je screen z routeru ale to není výchozí brána a tam mi můj login a pass který jsem si zvolil funguje normálně, ale chtěl bych prostě znám heslo a login od výchozí brány.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Exp
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Exp »

Tak ale musíš říct, že máš na mysli výchozí bránu pro router, což je nějaké tvoje AP. Podívej se na značku, vygoogluj default login a pokud nepůjde, tak jedině dotaz na ISP.
pepablok
Nováček
Nováček

Příspěvek od pepablok »

nevěděl jsem že to je AP. Jinak default login a pass nejdou provider je změnil. Takže jedině zavolat providerovi.
Díky moc všem za pomoc :wink:
LiveBomb
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LiveBomb »

Vypada to na Motorolu Canopy ze serie 54 nebo 57. A pochybuju ze neco takovyho ma zakaznik na svoji strane. A stejne se v tom nema co vrtat.
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“