Zdravim.
Již 4 měsícem jsem deptán svým počítačem.
Jedná se o ACER TravelMate 4650 (již docela starší kousek, avšak s nešpatným výkonem)
- GeForce Go 6600 (LCD 1400x1050)
- 40GB HDD (2 oddíly, C:(15GB), E:(22GB) )
- 2GB RAM
- Pentium M 1,6 Ghz
Zde mám nainstslované dva operační systémy, Windows XP Proffesional (na C:) a Windows 7 Ultimate (na E:)
Na tomto počítači dochází k častému a nelítosnému ZAMRZNUTÍ !!
Celé 4 měsíce zkoumám čim by to mohlo být, ale nyní už jsem opravdu zoufalý.
Zkoušel jsem:
- Scanovat HDD (vše v pořádku)
- Scanovat CPU (vše v pořádku)
- Výměnu CPU (nepomohlo)
- Výměnu RAM (nepomohlo)
- Podtaktovávat grafárnu (nepomohlo)
- Vyčistit notebook od prachu, zvýšit chlazení (nepomohlo, navíc pochybuji že dochází k přehřívání)
Ovšem přes všechny mé zoufalé pokusy dochází dále k zamrzávání.
- Ve Win 7 dochází k zamrznutí mnohem častěji než ve WinXP, Win 7 jsou díky zamrzávání téměř nepoužitelné
Ve Win 7 dochází k zamrznutí za těchto situací.
- málokdy hned po přihlášení.
- skoro vždy po uzamkutí PC, když nechám PC pár minut neaktivní...
- NAPROSTO PRAVIDELNĚ U PŘEHRÁVÁNÍ JAKÉHOKOLIV VIDEA, např. z YouTube (K záseku dochází většinou po 5 minutách přehrávání)
- Ve Win7 však může dojít k zamrznutí téměř kdykoliv. Stalo se u psaní dokumentu, poslouchání hudby atd...
Ve Win XP dochází k zamrznutí pouze v počítačových hrách.
- Unreal Tournament 2004 (Zvláštní je, že k zamrznutí dojde častěji v MENU hry než při samotném hraní a to spravidla když dám třeba pauzu)
- Sins of Solar Empire (U této hry mě to vždy zamzrlo POUZE V MENU ! Ještě nidky ne během hry)
- DUNE 2000 (Tato hra ani nevyužívá 3D accelerátor a přesto zamrzává. A pro ještě lepší lámání hlavy tak ne v menu ale pouze během hry.)
Zamrznutí vypadá ve Win7 jinak než WinXP, asi to bude rozdílným fungování těchto o.s., ale jsem si jistý že to vyvolává stejný HW problém.
- Ve Win 7, když dojde k zamrznutí během přehrávání nějakého zvuku, tak poslední krátký segment zvuku se v krátkém čase ještě tak 10x přehraje.
(Zní to jak zaseknuté CD)
- Na rozdíl ve WinXP nedochází k záseku zvuku, ale k úplnému utichnutí.
Další příznaky zamrznutí jsou stejné jak ve WinXP tak ve Win7
- Obrazovka zamrzne (nelze hýbat kurzorem)
- Větráček zvýší otázky (Ale ne na maximum, tak na 75%)
- Externí disk začne blikat jako by byl odpojen od PC.
- PC přestane absolutně reagovat (Ani CAPS LOCK nelze rozsvítit, nebo zhasnout)
Věřím, že někdo moudřejší než já určitě zná nějaký šikovný software na diagnostiku, který dokáže přesněji určit problém.
Tuším, že MB je prostě v háji a nezbývá mi nic jiného než to vyhodit z okna a místo účastí na letních festivalech si šetřit na nový, ale za pokus to stojí..
Děkuji všem dobrým duším, kteří si tento můj nekrátký příspěvek alespoň přečtou.
Zamrzávání ACERU ve Win7 při přehrávání videa.
Moderátor: Don
- k-dave
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
Zamrzávání ACERU ve Win7 při přehrávání videa.
Práce: DELL Inspiron 5720, i7, 8GB, nvidia GT 630 M, Kingston SSD, WinIndex = 6,8... Doma: Digitální domácnost vytvořena síťovým propojením různého, jakžtakž funkčního haraburdí.
- Maranov
- Mírně pokročilý
Re: Zamrzávání ACERU ve Win7 při přehrávání videa.
Nejspíš nějaký špatný kontakt na GPU nebo jinde na desce, vzhledem k ceně notebooku asi nemá význam se to nějak pokoušet opravovat.
Co by jsi mohl vyzkoušet je provoz bez baterie.
Co by jsi mohl vyzkoušet je provoz bez baterie.
DESKTOP: C2D E8200 (pasivně); ATI HD 3870 (AC S1, 120 fan@5V); 4GB RAM; OCZ Vertex2 SSD 64GB; 320+320+250GB JBOD (odhlučněno); 2x FSC P19-2 (2056x1024)
MOBILE: Lenovo Thinkpad T420 4177 CTR, Crucial M4 SSD 128GB, 6GB RAM; FSC P19-2; Logitech G400
POCKET: Nokia Hulmia 800; Hitachi 500GB@Scythe Kamazo 2 (eSATA); Creative EP-630
AUDIO: Sennheiser HD 555 (foam mod), NuForce Icon µDAC, FLAC, ReplayGain, f2k
"A Man's mortality is a compass that points his way in life."
MOBILE: Lenovo Thinkpad T420 4177 CTR, Crucial M4 SSD 128GB, 6GB RAM; FSC P19-2; Logitech G400
POCKET: Nokia Hulmia 800; Hitachi 500GB@Scythe Kamazo 2 (eSATA); Creative EP-630
AUDIO: Sennheiser HD 555 (foam mod), NuForce Icon µDAC, FLAC, ReplayGain, f2k
"A Man's mortality is a compass that points his way in life."
- -- DiL --
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
jak se notebook chova v BIOS-u? taky zamrzava?
POZOR! koupim pouzity rostlinny / fritovaci olej v jakemkoliv mnozstvi!
www.NTBOOK.cz - DIY opravy, pouzite notebooky, nahradni dily pro notebooky, informace o rework-u BGA (reflow, reball - prekulickovani)
DELL Precision M70 s WUXGA (1920 x 1200) a nVidia Quadro FX Go1400
BGA rework stanice ACHI-IR-PRO-SC
www.NTBOOK.cz - DIY opravy, pouzite notebooky, nahradni dily pro notebooky, informace o rework-u BGA (reflow, reball - prekulickovani)
- k-dave
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
S tím špatným kontaktem na tom něco bude...
Zapoměl jsem s zmínit o tom, že Notebook asi tak před těmi čtyřmi měsíci přestal fungovat na baterii.
Myslel jsem, že je to baterkou, ale nedávno sem zjistil, že baterka v jiném notebooku funguje. Tedy se mi muselo stát něco s kontaktem na desce ohledně napájení...
Zvláštní je, že notebook je schopný baterii nabíjet, ale při odpojení zdroje není schopný přepnout do stavu napájení z baterie. Jde mi z toho hlava kolem, ten notebook má asi fakt dost.. xD
Přitom si ani nejsem vědom toho, že by došlo k nějaké nehodě, dřív když fungoval na baterii sem ho nosil do školy. Od té doby co napájení z baterie přestalo fungovat ho mám doma na stole.
O baterii mi stejně moc nejde, ale ty záseky mě docela deptají.
Po zamrznutí musím počítač vypínat, nic příjemného pro harddisk.
Na notebooku jsem docela závislý a docela bych i ocenil kdybych se nemusel schánět po novém...
==========================
V biosu ještě nikdy nezamrzl.
Zamrzl jednou při načítání Windows 7, ale to mohlo být něčím jiným.
Předpokládám že k zamrzávání dochází při určité grafické zátěži.
Zapoměl jsem s zmínit o tom, že Notebook asi tak před těmi čtyřmi měsíci přestal fungovat na baterii.
Myslel jsem, že je to baterkou, ale nedávno sem zjistil, že baterka v jiném notebooku funguje. Tedy se mi muselo stát něco s kontaktem na desce ohledně napájení...
Zvláštní je, že notebook je schopný baterii nabíjet, ale při odpojení zdroje není schopný přepnout do stavu napájení z baterie. Jde mi z toho hlava kolem, ten notebook má asi fakt dost.. xD
Přitom si ani nejsem vědom toho, že by došlo k nějaké nehodě, dřív když fungoval na baterii sem ho nosil do školy. Od té doby co napájení z baterie přestalo fungovat ho mám doma na stole.
O baterii mi stejně moc nejde, ale ty záseky mě docela deptají.
Po zamrznutí musím počítač vypínat, nic příjemného pro harddisk.
Na notebooku jsem docela závislý a docela bych i ocenil kdybych se nemusel schánět po novém...
==========================
V biosu ještě nikdy nezamrzl.
Zamrzl jednou při načítání Windows 7, ale to mohlo být něčím jiným.
Předpokládám že k zamrzávání dochází při určité grafické zátěži.
Práce: DELL Inspiron 5720, i7, 8GB, nvidia GT 630 M, Kingston SSD, WinIndex = 6,8... Doma: Digitální domácnost vytvořena síťovým propojením různého, jakžtakž funkčního haraburdí.
- -- DiL --
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
s nejvetsi pravdepodobnosti se bude jednat o defekt GPU nebo southbridge nebo ENE controller-u. ve vetsine podobnych pripadu neni problem primo v IC, ale v BGA spojich mezi IC a zakladni deskou, coz je vetsinou opravitelne pomoci REFLOW.
POZOR! koupim pouzity rostlinny / fritovaci olej v jakemkoliv mnozstvi!