FAQ: Chladič CPU - aktualizace 14.11.2014

Vše co se týká chlazení vzduchem - větráčky, ventilátory, žebrované pasivy, atp.

Moderátor: morke

Odpovědět
SpeedyGT
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: FAQ: Chladič CPU

Příspěvek od SpeedyGT »

renek1 píše:
Flegy píše:nic bych nemenil. akotat by to virilo
Netusim proc by to melo vířit? Bylo by to idealni chladny vzduch ze spoda a ze predu a odvod tepleho vrchem a zadem. Podle me to nejidealnejsi reseni. zepredu se castecne vzduch roztristi o disky a tomu spodnimu jeste navic daji trochu smer do grafiky a ten zbytek se zepredu privede k procesoru a odvede vrchem a zadem.
Vyhrabal jsem nějaký 12x12 větráky, tak je trochu ztišim a hodim jeden dolu do bočnice a pak na spodek case a snad to trochu zabere. Jinak vyměnil sem chladič na grafice, mám tam Zalmana VF3000A, místo orig. větráků sem tam rovnou šoup 2 12x12 větráky tak teď to zespod case potáhne dobře i díky přesahu přes grafku :)
Btw dopředu před disky nic nenarvu, navíc tam mám odhlučňovací hmotu, drobnej pískot co zbude od boxů s disky odhluční skvěle.
AMD Ryzen R7 7700X + AiO Fractal Lumen S36 V2 / ASUS TUF Gaming B650-PLUS / Kingston FURY 2x32GB 5200MHz / Gigabyte RX 7900GRE OC / WD Black SN770 NVMe 1TB / Corsair RM850e (2025) / Fractal Meshify / 3x Samsung Odyssey G5 G50 2560x1440 180Hz
renek1
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od renek1 »

Zalman VF3000A- no to je krasnej chladic. Nevim jestli je dobre davat ventilator dolu do bocnice, jelikoz ti to mozna bude asi srazet proudeni vzduchu od toho spodního. To bych uz snad dal dolu nejaky s vetsima otackama aby ti tam vehnal vic vzduchu.
MB: ASUS PRIME Z370-A; CPU: Intel Core i7-8700K + Noctua NH-D15; RAM: Crucial Ballistix 32GB DDR4 3600MHz CL16; VGA: ASUS TUF GeForce RTX 4070 SUPER O12G GAMING; SSD: Samsung SSD 970 PRO 512GB + Samsung SSD 960 EVO 250GB + Samsung SSD 860 EVO 4TB; PSU: Seasonic FOCUS Plus 750 Platinum; CASE: Fractal Design Define R5; LCD: Dell AW3418DW Alienware; KEYBOARD: Logitech G910; MOUSE: Logitech G502 Hero; HEADPHONES: Logitech G635
RastyFOX!!
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od RastyFOX!! »

Zdar, pokoukavam se po nejakem dobrym vetraku na quadcore q6600 pro lga775. chtel bych to taktovat z 2,4 na nejake 3Ghz a neco. I kdyz to odkladam cca 4 roky a mirne pochybuju jestli to ma jeste smysl, alespon se chci natrenovat protoze sem jeste poradne netaktoval (vlastne kdysi sem si pretocil pentium100 na 120 xD) a chladic si snad muzu ponechat i pro pristi cpu. Z prispevku asi 5 stranek dozadu me prozatim vychazeji jako vhodny tihle vetraky:

Thermalright Silver arrow

Corsair H70

NOCTUA NH-D14

Hodne mi taky zalezi na omezeni hluku jak to jen jde
zayl
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od zayl »

Je videt, ze jsi vybiral podle ceny a nic nezkousel, protoze na boxu to das taky. Ja si myslim, ze by stacila ta noctua d14. Jak se tady rika, je ticha, ma super montaz a je to noctua, takze to musis mit, psano s nadsazkou. Noctua je ticha a dostupna, silver arrow je na malo obchodech a vetsina lidi se nevyhne poste a k H70 neshlizim, ale taky jsem ho nemel. Nebo muzes vzit taky slusnou koupi, gelid tranquillo, teda pokud byses spokojil s cislem 3 cela.
Intel Core i5 2500K + COGAGE ARROW · ASUS P8P67 Deluxe · Gigabyte GTX560 Ti SOC · G.Skill RipjawsX 1600MHz 6-8-6-24 1.5V · WD WD6402AAEX CB 640GB · Corsair TX850 · CoolerMaster HAF 922 · Samsung P2450H
RastyFOX!!
Začátečník
Začátečník

Dle ceny nevybiram, sem spis koukal na nazory lidi co se mi zda ze vi o cem mluvi vlastne celej den se vtom snazim nejak zorientovat. Jasne zebych chtel nejradeji neco levne a sakra dobre...

Jinak s tim boxem si delas prdel? Mozna nepotrebuju nejakej extra vetrak na c2q6600 ale preci jenom planuju si poridit nove cpu nejdil do roku a pak to poradne pretocit. No nemam stale jasno, zkoukl sem ten gelid tranquillo a cena je velice prijemna, ale to je vse co o nem vim. Jak bys videl moje sance na pretaktovani z timhle vetrakem a hlavne me zajima hlucnost v porovnani z treba boxovim chladicem ktery po tech letech je cim dal vic otravny.
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

zayl trosku prestreluje.

jinak neni nic lehciho, nez si nalezt nejake recenze, at uz na mistnim magu nebo na jinych strankach. osobne se mi nejevi spatny ani AC Freezer 13 Pro (to je takova rozumna stredni cesta chlazeni/hlucnost)
RastyFOX!!
Začátečník
Začátečník

tak jsem si prosel Arctic Cooling Freezer 13 i Gelid tranquillo a na oba jsou vicemene pozitivni ohlasy a pomalu se zacinam priklanet k ceste mainstream chladice pro tohle cpu( q6600 2,4Ghz na asu p5k - e /wifiap + mirne zmorfovana pamet DDR2 cl5-5-5-12). Kvalitnejsi kousky az k novymu cpu, kdovi co pak bude na trhu...
Zajimalo by me jakych vysledku bych mel bejt schopen dosahnout s temihle chladici
zayl
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od zayl »

Nevim jak jsou s pretaktovanim tyhle quad cory, ale spis bude limitaci deska nebo teplota, ale potrebujeme mit o tech prislovecnych par MHz vice? Gelid by byl urcite na chvili, protoze bysis pak koupil stejne lepsi. Chtel jsem napsat noctuu 14, ale rikam si, ze se kouknu kde se da koupit silverarrow a on na AC stoji krasnych: 1 452 Kč, to musis! Kdybych se ted rozhodoval nad koupi chladice a chtel bych tuhle tridu, tak bych nevahal. Neni to tak davno co stal 1,8k Kc. Jestli chces kupovat jednou, tak je tohle dobra volba.
Intel Core i5 2500K + COGAGE ARROW · ASUS P8P67 Deluxe · Gigabyte GTX560 Ti SOC · G.Skill RipjawsX 1600MHz 6-8-6-24 1.5V · WD WD6402AAEX CB 640GB · Corsair TX850 · CoolerMaster HAF 922 · Samsung P2450H
renek1
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od renek1 »

Na Silver arrow i Noctua aby mel clovek skrin vohromnou jako blazen, jelikoz ne do kazde se asi vejde a tady je porovnani kde Silver arrow je o neco vyssi a tudiz ten bude mit vetsi problem se vejit do skrine standartne siroke. Nicmene chladici vykon vypada vic nez dobre. http://www.youtube.com/watch?v=DRv4zUCI ... ure=fvwrel
MB: ASUS PRIME Z370-A; CPU: Intel Core i7-8700K + Noctua NH-D15; RAM: Crucial Ballistix 32GB DDR4 3600MHz CL16; VGA: ASUS TUF GeForce RTX 4070 SUPER O12G GAMING; SSD: Samsung SSD 970 PRO 512GB + Samsung SSD 960 EVO 250GB + Samsung SSD 860 EVO 4TB; PSU: Seasonic FOCUS Plus 750 Platinum; CASE: Fractal Design Define R5; LCD: Dell AW3418DW Alienware; KEYBOARD: Logitech G910; MOUSE: Logitech G502 Hero; HEADPHONES: Logitech G635
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

zayl: docela me fascinuje, jak vzdycky neco napises a pak si odporujes tim, ze najednou nevis nic o danem hw. :sigh:

renek1: jmenovane chladice se vejdou do jakekoli ATX case, ktera je cca 19cm siroka, :)
renek1
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od renek1 »

Flegy: Tak s tim si dovolim nesouhlasit, jelikoz moje skrin je 202mm siroka a s chladicem co mam jsem skoro na plechu. Tudiz 190mm je myslim na hrane, az nedostacujici pro Silver arrow ktera meri presne 162,7mm viz obr. a stranky vyrobce: http://www.thermalright.com/products/in ... d=27&id=96
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
zayl
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od zayl »

Bohuzel nesleduji ceny denne, nebo aspon kdyz o necem pisu. Ted jsem se nekoukl, tak jsem napsal tu noctuu, pak jsem se tedy koukl na ceny SA a byl jsem udiven, tak jsem to napsal...

O velikosti by se mel starat tazatel, navic si ho sam vybral nebo pridal do vyberu.
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

renek1: vesel se napr. i do CoolerMaster Elite 430 :)
RastyFOX!!
Začátečník
Začátečník

Tak mam uz sice postarsi skrin Thermaltake ale myslim ze z prostorem to bude ok. Sem ale temer rozhodnutej pro gelid tranquillo, nakolik to muze dopadnout z taktovanim spatne protoze po vcerejsich nezdarenych pokusech (chtel sem jen malinko na box chladici) je mozny ze chladic bude jen na snizeni hluku. Mozna tam mam spatnou verzi biosu nebo neco jiniho nebo nejspis sem jen lama lol. V kazdem pripade se jeste nevzadvam...
renek1
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od renek1 »

Flegy píše:renek1: vesel se napr. i do CoolerMaster Elite 430 :)
Vesel se, vesel se, to jsou hezke reci :wink: , ale ja jsem radeji dam presne rozmery, nez nekoho ujistovat, ze se vejde, on ho koupi a pak zjisti, ze ne. Takhle si to muze zmerit a sam uvidi. :idea:
RastyFOX!!
Začátečník
Začátečník

Tak sem konecne zasadil uder - z 2,4ghz na 3,02 z boxovim chladicem, trochu sem si zahral TDU1 cca pul hodku a myslim ze to pujde s dobrym chladicem jeste vys a teploty pujdou dolu. Znovu uvazuju o thermalright SA a jdu promerit zda bude vse ok (thx za ty rozmery)
shelby_nr
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od shelby_nr »

Dnešné a najmä budúce cpu netopia toľko/budú ešte menej topiť, preto ak neplánuješ taktovať na max. tak max. by som zobral NH-D14...ideálne Coolink Corator DS
PC: Fractal R3+ Noiseblocker eLoop B12-PS, Noctua S12B FLX@ U.L.N.A + King Mod Premium, Seasonic X-560, G630 (dočasne) + Prolimatech Armageddon, MSI ZH77A-G43, 2x4 Kingston Blu, WD 6400AAKS. Monitor: Dell P2314H
NB: IBM/Lenovo T60 + 9 cell
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

shelby_nr: to neni tak docela pravda. ve vyssim mainstreamu a highendu si myslim bude strop TDP porad nekde kolem 95-130W. sice prechod na mensi technologie znamena nizsi ztraty a nizsi prikon, ale musis si take uvedomit, ze pocet tranzistoru (a i jader) neustale roste, a poroste nadale). :)
RastyFOX!!
Začátečník
Začátečník

takze z 2,4 na 3,3ghz sem dal z boxem a chvilicku si zahral a ten vykon navic je HODNE znat. Sem peknej nouma ze sem to neudelal o 4roky drive. Vemu Gelid Tranquillo a pokud mi udrzi tech 3,3 = spokojenost, kdyz ne pak se uvidi ....

Dekuji vsem za rady
Franke
Nováček
Nováček

Příspěvek od Franke »

Zdravím, nevíte o nějakém dobrém chladiči tak do 1000Kč? Nějak extrémně taktovat nebudu, bylo by to na AMD Athlon X2 5000+ (AM2). Prosím o posty z tohoto e-shopu http://interlink.tsbohemia.cz/
Odpovědět

Zpět na „Vzduch“