Jakou grafickou kartu do +-6000kč ?

Cokoli se týká koupě nové grafiky, upgradu starší či porovnání různých typů.

Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO

Odpovědět
PetrFialacz
Nováček
Nováček

Jakou grafickou kartu do +-6000kč ?

Příspěvek od PetrFialacz »

Čau lidi.
Potřeboval bych radu ohledně kupování nové GK. Chtěl bych do toho dát tak do +-6000kč, ale takovým způsobem, aby to mělo smysl. Popřípadě bych si koupil i nový zdroj.
Moje sestava, kterou budu časem vylepšovat:
CPU : AMD Phenom 9550 x4 2200Mhz
Základovka : Gigabyte M57Sli-S4
RAM :2x DIMM DDR2 2048mb 800
Zdroj :seasonic SS-500ET-T3 500W
Grafika : GeForce 9800gt 512mb 256bit ddr3

Už jsem něco hledal, ale chtěl bych slyšet váš názor na : http://www.alza.cz/msi-r6950-2pm2d2gd5- ... .htm#popis a také jestli nevíte o nějakých výkonnějších a vhodnějších kusech.

Předem děkuju.
durod
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Jakou grafickou kartu do +-6000kč ?

Příspěvek od durod »

2 stovky priplatit a vzit HD6970 za 6200.-
Nebo nejlevnejsi ref. HD6950 za 5200.- a unlocknout
i5 2500K, 16GB RAM, HD7750
PetrFialacz
Nováček
Nováček

Někde jsem tady na fóru četl, že tahle unlocknout jde, tak nevim
PetrFialacz
Nováček
Nováček

btw. je ten unlock obtížnej a může se něco nějak poškodit?
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

Je to pouze přeflashování BIOSu, nemůže a tahle odemknout jde. Pokud popoženeš i toho Phenoma, mohlo by to být tak akorát :)
PetrFialacz
Nováček
Nováček

Krteq píše:Je to pouze přeflashování BIOSu, nemůže a tahle odemknout jde. Pokud popoženeš i toho Phenoma, mohlo by to být tak akorát :)
Phenoma už jsem zkoušel - mám jeden topic v procesorech, ale prostě mi nejde nijak vytáhnout na víc než 2,33Ghz :/

a ještě, jak by to bylo s případnou reklamací flashnuté grafiky?
durod
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od durod »

nijak, kdyz se flash nepovede, prehodic vypinac a je tam puvodni BIOS, karta ma 2 biosy, jeden flashovatelny, druhy zalozny. Ale precti si clanky na PCmagu, nebo projed forum, je tam toho hodne,nebudeme te vest za rucicku

//uznaji,vetsina serioznych shopu nema problem sreklamaci, kdyz neni karta nejak mechanicky poskozena

ad DOC_Z, mas pravdu zcasti, v novych hrach se HD5870 na 6950 nechyta(dx11) a je dost draha, v bazarech jede kolem 4500.-,coz je na hlavu,kdyz za takovou cenu mas funglovku 1GB HD6950

Kdyz tak koupit nejlevneji HD5850 z bazaru za 2500-2800 a nataktit na vykon HD5870. GTX560 a hlavne 570 jsou imho prodrazene
Naposledy upravil(a) durod dne čtv 16. čer 2011, 16:06, celkem upraveno 1 x.
i5 2500K, 16GB RAM, HD7750
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Smutnej faktr je ten, že Radeon 6950 je bez unlocku furt vesměs pomalejší jak stará 5870. Pokud by se někde dalo sehant ještě třeba výběhovou 5850 (ale bacha, referenci, ať tam jde zvedat vcore) tak by to byl asi nejlepší tak díky jejímu velkému OC a absenci problémů spojených s powertune. A jinak bych díky SW stavu volil spíš GTX560, případně připaltit na 570, + obě karty maj naprosto úžasné OC které přidá více % výkonu jak 6950 i s unlockem.

Jo a btw. Na ten phenom je to totál mrhání, tam bych koupil maximálně 5770 nebo nejlevnější GTX460 1GB co najdeš. Napřed upgraduj ten CPU a pak grafiku.
PetrFialacz
Nováček
Nováček

durod píše:nijak, kdyz se flash nepovede, prehodic vypinac a je tam puvodni BIOS, karta ma 2 biosy, jeden flashovatelny, druhy zalozny. Ale precti si clanky na PCmagu, nebo projed forum, je tam toho hodne,nebudeme te vest za rucicku
myslel jsem v případě, že bude flashnutá a třeba se po nějaký době rozbije způsobem, že prostě nebude nijak reagovat atd. např. uhodí blesk do baráku a nepojede to. uznají v tomto případě reklamaci? (už mi uznali vyhořelej kompl po zásahu blesku do domu)
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Když je karta elektronicky mrtvá, nikdo z ní už nic nevyčte, tvou záruku to neovlivní.
PetrFialacz
Nováček
Nováček

DOC_ZENITH píše:Smutnej faktr je ten, že Radeon 6950 je bez unlocku furt vesměs pomalejší jak stará 5870. Pokud by se někde dalo sehant ještě třeba výběhovou 5850 (ale bacha, referenci, ať tam jde zvedat vcore) tak by to byl asi nejlepší tak díky jejímu velkému OC a absenci problémů spojených s powertune. A jinak bych díky SW stavu volil spíš GTX560, případně připaltit na 570, + obě karty maj naprosto úžasné OC které přidá více % výkonu jak 6950 i s unlockem.

Jo a btw. Na ten phenom je to totál mrhání, tam bych koupil maximálně 5770 nebo nejlevnější GTX460 1GB co najdeš. Napřed upgraduj ten CPU a pak grafiku.
No, asi koupím přecejenom prvně tu grafiku a pak cpu, tu grafiku potřebuju lepší docela dost a nechci si pak hned zas kupovat další.. CPu budu měnit asi v říjnu, takže to už nějak vydržím. jinak přemýšlím, že bych se vykašlal na ati a koupil bych nějakou tu geforce..

Vzhledem k tomu, že chci grafiku spíše na hry (rozlišení 1920 x 1080) a na to by právě měla být geforce lepší (cuda, physx), tak bych ji asi zvolil, ale zase mi připadá docela vysoká cena, ono už těch 6k je docela hraničních :/ Chtělo by to nějakej kompromis :D
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Je ti doufám jasné, že Phenom 1 na 2,2 Ghz u některejch her jen tak tak splňuje minimální požadavky? Ten CPU místy brzdí i tu 8800GT....
PetrFialacz
Nováček
Nováček

Je mi to jasný, ale teďka nejde o nejnovější hru. Vím, že potřebuju grafiku, protože mi kvůli té 9800gt padá hra docela zvláštním způsobem. A jak říkám, to CPU koupím skoro v zápětí.. Ale priorita je teď grafika.
PetrFialacz
Nováček
Nováček

takže v podstatě říkáš, že ty GTX 560/570 jsou lepší na hraní her na 24" FulHD, případně něco málo ve photoshopu (nehraje žádnou roli v rozhodování) než 6950? V podstatě s kterou ty hry vypadají líp.
Jeltík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jeltík »

Dokud si nepořídíš nějaký nový CPU (i5-ideál, PhenomII-dobrý poměr cena/výkon), tak na novou GK zapomeň, 2,2GHZ phenom1 je tragickej i na tvoji stávající grafiku.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Ty hry vapadaj stejně na obouch. Ano NV má stále lehce lepší AF filtering a ve více hrách tam funguje TRAA. Taky si tam jde lépe pohrát s nastavením barev v driverech, atd. Ale to jsou detaily které většina lidí nikdy ani nepostřehne nebo se k nim nedostane. Co se týče výkonu, tak vfšechny tyhle jmenované karty jsou ok. Karty které nejsou nic moc jsou třeba Radeon 6970, 6870, nebo GTX560 non-TI. Tyhle karty se nedaj moc přetaktovat, nejde na nich získat moc % výkonu zadarmo. Co se Radeonu 6950 týče, musíš hledat referenční verzi, je i docela kvalitní a jde odemknout na plnou 6970. Problém je, že sice je to krásnej boinus ve výkonu, ale další OC karty už je problematické, hlavně kvůli powertune, kterej snižuje výkon i v hrách pokud se karta dále přetaktuje/zvedne se vcore. Takže ačkoliv to vypadá lákavě ta karta nemá tak obrovské OC. Když se podíváme na NV, GTX 560 jde ocnout jádrem nad 1Ghz. Spočítej si %. Mínus té karty je jen 1GB vram. GTX570 má výhodu v tom že je to Fermi jádro, které má solidní potenciál do budoucna, hodně dobrou teselaci, atd. Její OC je taky dost dobré Mé pokusy končily průměrně 900-930 mhz s referenční kartou, což je dost solidní nárůs t výkonu. Ale skoro bych ani referenční nedoporučil kvůli okuchané napájecí kaskádě. Asi největší potenciál má dle mého názoru nereferenční Gigabyte, ta s třema větrákama. Ale, to už je drahá karta. Vesměs se dá říci, že jde jen o to kolik hodláš investovat, všechny 3 tyhle karty jsou fajn koupě. Jejich rozdíly v ceně odpovídaj rozdílům v možnostech.

Ale jak již bylo řečeno, ten CPU je tragickej. I ten nejlepší phenom X6 bude v některejch hrách třeba takovou 570 limitovat. Natož tenhle tvůj, to jhe CPU ok tak k té 8800GT, a i tu může občas někde brzdit. Napřed ten cPU a platformu, pak grafiku. CPU jde v rendering procesu vždy první, a GPU také nejrychleji z celé sestavy zastarávají. Bejt tebou, investuji spíš do I5 2500K a ňáké P67 desky pro ní, než do grafiky. Tu kup až potom, nebo pokud možno současně, ne opačně.

Pokud na to nemáš, získáš lepší výkon kompromisem typu koupit výběhovou 460 1GB či 5850 a trvdě je přetaktovat, a investovat ušetřené peníze do CPU. Tvůj výslednej výkon bude lepší než jakákoliv karta na tomhle Phenomu.
PetrFialacz
Nováček
Nováček

Ok, rozhodl jsem se, že koupím prvně ten i5 -2500K a nebo i7 - 2600K, ale až budu kupovat tu grafiku, tak mě zajímá, je lepší GTX 480 nebo GTX 570? Případně prosím i které verze.
Odpovědět

Zpět na „Rady s nákupem a porovnání“