Umřel disk WD

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Maor
Začátečník
Začátečník

Umřel disk WD

Příspěvek od Maor »

ted mi umřel wd2033FYYS (2TB bestie z raid edice 4). přeskládával jsem kompa a po zapnutí se neroztočí. jen se hřeje jedna půlka tišťáku. Disk mi ani nespadnul na zem, strana s tištěným spojem byla zakrytá chladičem, takže skratování bych vyloučil. Všimnul jsem si, že na straně se objevil menší rýpanec v té stříbrné nálepce, ale není skrz. Nemáte někdo tušení čím by to mohlo být?
Může to být klidně i nějakou blbostí jako se dřív stávalo, když člověk nespojil piny na HDD aby mu oznámil, že je master/slave, to se potom nehlásil, ale aspon se točil. Bohužel u tohodle kousku se už piny nespojují.
Případně, kolik stojí obnova dat někde, kde člověka nebudou žalovat za warez.
Naposledy upravil(a) Maor dne úte 5. črc 2011, 20:44, celkem upraveno 2 x.
LiveBomb
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Umřel disk WD

Příspěvek od LiveBomb »

Obnova dat se uctuje podle narocnosti, ale pocitej v radech tisicu a desetitisicu ....
PC - CPU: Intel Core i5-4670K MB: MSI Z87-G45 Gaming RAM: Kingston KVR1333D3N9K2/8G GPU: Asus Radeon HD7970 3 GB HDD: Kingston SVP100/96GR, Samsung SpinPoint F3 HD502HJ, Western-Digital WD20EARS PSU: Corsair HX750 Chladiče: AC Freezer 13 Pro, 2x AC F9 PWM, 2x AC F12, AC F12 Pro PWM DVD-RW: Samusng SH-S223C Case: Thermaltake Armor VA8003BWS Monitor: LG IPS236V Keyb: Logitech Wave Keyboard Myš: Logitech MX610 Left-Hand OS: Microsoft Windows 7 Professional x86-64 Notebook - Lenovo ThinkPad E530
Maor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maor »

za to mi ten warez nestoji, skoda ze jsem nepouzival raid, budu do budoucna chytřejší, ale jestli tam je nějaká závada, tak dost triviální, zkusim sehnat stejny disk a hvezdickovy sroubovak a vyměnit tišťáky, počkat, to asi nebude tak jednoduchý, co tam vlastně je? dráty k motoru, a něco od hlav a toho bude docela dost, když jich tam je 8. nejdřív zkusim motor roztočit po zlym, když mu připojim k drátům napětí a uvidim, jestli se vůbec roztočí. jestli se nějak zasekly plotny, tak pěkně kecaj, že vydrží 30G
Maor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maor »

co to má bejt? změřil jsem napětí na těch 4vodičích co jdou do toho co vypadá jako motor a na všech je 3,2V a na tom mrvym je 0V
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

Maor píše:pěkně kecaj, že vydrží 30G
30G pri "padu" na tvrdou podlozku je maly tuknuti. neco jako kdyz trosku klepnes mobilem o stul. vuz google. zkus sehnat elektroniku a uvidis
Mastodont
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od Mastodont »

Každej si pod 30G představí start raketoplánu. :P
Maor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maor »

jen se divim, že s jinejma jsem dělal psí kusy a jedou krásně a tenhle je navíc RE4 a chcípne jen tak. Nikdy jsem neměl hdd rozdělaný, ty hlavy jsou k elektronice připojený konektorama nebo napevno? Asi budu mít stejný nový a tu elektroniku bych zkusil přendat, ale letovat si do toho netroufnu.
Mastodont
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od Mastodont »

Jakmile disk rozděláš, tak je konec. Externí elektronika by měla být připojená konektory.
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

maor - jak je psano nademnou. disk nerozdelavat. max co muzes je vymena elektroniky, ktera je snadna. jsou tam dotykoy kontakty + maximalne pruzny plochy vodic ktery zasunes do konektoru
Krevety
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Krevety »

Lepší disk vyreklamovat ne? Pokud mu na tom jeho "warezu" nezáleží...
NB: ---
PC: AMD Ryzen 7 5700X3D, AMD Radeon RX 6800, ASUS TUF GAMING X570-PLUS, 32GB DDR4-3600, Samsung 990 PRO 4TB, Samsung 960 PRO 2TB, Win10 x64 Pro
Maor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maor »

takže ten tišťák stačí odšroubovat a na ničem nedrží, takže jen sundat a dat jiny.
Proč přijít o data, když se možná daj zachránit a nemusí se znova stahovat? reklamovat muzu az potom co zjistim jak jsou na tom data
Alfajk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Alfajk »

jakmile jednou ten plosnak sundas,zapomen na reklamaci...zcela urcite tam bude nejaka pecet
CPU: AMD Ryzen 5 7600X@5,5GHz | GPU: EVGA GeForce RTX 3080 12GB XC3 ULTRA GAMING | MB: ASUS PRIME X670-P WIFI | RAM: 32GB DDR5 6000MHz CL36 FURY EXPO | SSD: WD Black SN770 NVMe 2TB | PSU: Seasonic Focus GM-850 Gold | CPU Cooler: Noctua NH-D15 | Case: be quiet! Pure Base 500DX Black | OS: Win 10 Professional | Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQL1A
Maor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maor »

WD a všichni reklamace disků neřeší, když jsem reklamoval jeden seagate, tak jsem ho tam přines (někde z něho vypadl jumper a nedetekoval se) prodavač se zeptal co mu je, napsal si to, podival se na disk, jestli náhodou neletěl z okna a řekl že ho vymění. proč by to rozdělávali, aby se podivali na pečeť, když se s tim nebudou opravovat a rovnou to zrecyklujou
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

Alfajk: zadna pecet tam neni. uz sem elektroniku menil u dost disku a nikdy nic takoveho tam nebylo :)
Alfajk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Alfajk »

Flegy píše:Alfajk: zadna pecet tam neni. uz sem elektroniku menil u dost disku a nikdy nic takoveho tam nebylo :)
kdyby to nahodou zkoumali,tak to nepoznaj ?
CPU: AMD Ryzen 5 7600X@5,5GHz | GPU: EVGA GeForce RTX 3080 12GB XC3 ULTRA GAMING | MB: ASUS PRIME X670-P WIFI | RAM: 32GB DDR5 6000MHz CL36 FURY EXPO | SSD: WD Black SN770 NVMe 2TB | PSU: Seasonic Focus GM-850 Gold | CPU Cooler: Noctua NH-D15 | Case: be quiet! Pure Base 500DX Black | OS: Win 10 Professional | Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQL1A
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

staci, kdyz neozvejkas sroubky. jinak elektroniku musis sehnat z toho sameho disku a nejlepe tu samou revizi
Maor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maor »

Disk seženu až po prázdninách, ale mam dotaz k RAID1. Když si seženu 2 tyhle disky a použiju RAID1 v biosu, asi nebude problém pokud se zase jeden podělá, ale co když odejde deska? Předpokládám, že z 1 disku zapojenym přes AHCI nic nepřečtu a Bios RAID na jiné desce z nich data taky nepřečte.
Jestli to tak je, existuje nějaká utilita, která nepřetržitě klonuje disk v AHCI modu?
Zivan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zivan »

RAID ti jako ochrana taky nemusi pomoct, staci vada zdroje nebo blesk a mohou byt v cudu oba disky :)
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
Caderom
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Caderom »

Nezáleží na desce, záleží na řadiči. Pokud zachováš výrobce řadiče, tak by to mělo jít minimálně směrem na novější řadič přenést (u tradičních dvoudiskových polí RAID0 a RAID1 postačí i starší deska). Data o poli RAID jsou uložena na discích, takže stačí jen povolit v BIOSu RAID.
Maor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maor »

jestli by mi raid z gigabytky šel vpohodě přenýst na msi, tak by to bylo super(když už něco umře tak bych měnil za lepší), známý ze serverovny si stěžoval, že když se podělá hw řadič už se s tim moc dělat nedá a sw raidu nevěří, než mi odešel disk tak jsem na raid moc nevěřil
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“