GTX570 SOC podtaktovani pri dlouhodobem vytizeni

Grafické karty s libovolným GPU firmy nVidia (např. Riva, GeForce).

Moderátoři: Walker1134, Wilik

Odpovědět
mikyXX
Nováček
Nováček

GTX570 SOC podtaktovani pri dlouhodobem vytizeni

Příspěvek od mikyXX »

Zdravim. Mam problem s vyse jmenovanou kartou od Gigabyte.Takty jsou default 845/1690/1900 a napeti jadra je 0.988V v zatezi.Kartu jsem lehce nataktoval na 900/1800/2000 bez zvyseni napeti a bez problemu jede,az tedy na to,ze se mi ve hre Metro 2033 po necele hodine hrani sama podtaktuje do "2D" - 405/810/324.Takovy MSI kombustor v nastaveni extreme karta bez problemu prejde,ale test trva jen chvilku.Pro poradek zbytek sestavy - core duo,2xHDD,4GB RAM.

Win XP sp3.Ovladace (jsem dal "bohuzel" nove) 275.33
Zdroj gigabyte 720W peak power, real 590W
Teploty GPU jsou max do 65'C ve zminene hre.

Takty jsem snizil na 850/1700/2000,ale po necele hodince hrani se opet podtaktovala (po podtaktovani musim restartovat pc,jelikoz karta se uz na 3D takty opet neprepne).Vylozene na default jsem to jeste nezkousel,ale stejne reknete mi nekdo,cim to muze byt.Zdrojem pochybuji (neverim,ze sestava bere vic jak 450-500W,navic zdroj "nehuci" ani nijak nedava najevo,ze by nestihal),teplotamy taky (zbytek sestavy CPU,chipset,HDD,.. nemaji v zatezi vic jak 50'C).Ze by to byla ta ochrana OCP?Ale napriklad i OBR se dusoval,ze tato ochrana nemuze zasahnout nikde jinde nez ve furmarku atp,ze ve hrach je to vylouceno. Tak jak to tedy je??

S tim mam druhou otazku,pokud OCP vypnu,davam v sanc,ze si odpalim kartu (v tomto pripade tedy i ve hrach) diky slabsimu napajeni (kaskade) u GTX 570 obecne.
Nevite,kolik fazi ma referencni GTX 570 a kolik ma tahle SOC? Nemohu to nikde najit a navic jsem nikde na netu nenasel,ze by primo tuhle kartu nekdo testoval.

Diky za vsechny rady!

Edit:
karta mi to v Metru dela i pri default taktech a ted se mi to stalo uz za pouhych asi 5 minut.Dale jsem zkousel MSI kombustor GPU burn-in a po 15 min zadny problem,teplota max 63'C.

Co se tyka toho poctu napajecich fazi,bude jich zrejme 12 (jen nevim,jestli vsechny pro GPU,nebo 12 pro GPU i pameti),coz je myslim tolik,co ma GTX580. Na karte podle zatizeni sviti led diody (12). Je zajimave,ze korektne zacaly fungovat az prave ted,pred tim svitilo vsech 12 nepretrzite od zapnuti pc. (-edit2 : aha ony ty ledky pracuji pouze je li aktivni software OC Guru)

Opravdu se s timto problemem (podtaktovani pri hrani her) u GTX580 a nejlepe GTX570 nikdo nesetkal ani pri OC a zvysovanim napeti? Jen opakuji,ze teplotou to urcite neni.
Naposledy upravil(a) Krteq dne stř 13. črc 2011, 21:12, celkem upraveno 7 x.
Důvod: Přesun z hlavní sekce GK
janis
Začátečník
Začátečník

Re: GTX 570 SOC zrejme zasahuje ochrana nad proudu-OCP ve hrach

Příspěvek od janis »

Setkal jsem se s tím u 460, počet fází nehraje roli - pokud chceš zjistit, kdy ti to dělá, nech spuštěný GPU-Z na pozadí, nebo Afterburner, Rivu atd. Z logu pak vyčteš, kdy ti to spadlo a pokud je předtím dlouhodobě +- 100% zátěž GPU, pak to bude asi ochranou. Můžeš zkusit projet i Kombustor nebo Furmark, ale delší dobu.
Mně to skákalo při OC, různě i při downclockingu (projel jsem benchmarky na 850/4000, pak snížil takt na 800 a mezitím to skočilo na 400 a už se to ve 3D nezvedlo. Nereagovalo to na změnu taktů, nahoru ani dolů - vizuálně i v GPU-Z sice ukazovala vyšší takty, ale Kombustor i Furmark prozradil setrvání na těch 400 MHz. Pomohl jen restart PC, pak zase reagovala.
Zatím jsem na důvod nepřišel.
mikyXX
Nováček
Nováček

Re: GTX 570 SOC zrejme zasahuje ochrana nad proudu-OCP ve hrach

Příspěvek od mikyXX »

Diky za reakci. A tobe to delalo i pri hrach,nebo jen pri benchmarcich typu furmark? Prave pri hre Metro je GPU vytizene dlouhodobe 95-100%,obcas to samozrejme spadne (loading). Zkousel jsem ten kombustor - OC 900/1800/2000 30min 99% zatizeni GPU a vse OK. Asi to pustim rano,nez pujdu do prace a odpoledne uvidim.. :lol:

Jinak ohledne tech fazi,to jsem zjistoval,kdybych eventuelne tu ochranu prepeti chtel deaktivovat - nekde pisou,ze to u GTX570 nedoporucuji,ze ma prave slabe napajeni oproti GTX 580.No tahle SOC verze to ma snad poresene lepe.Jeste zkusim pridat napeti GPU v zatezi na 1.000V (tech 0.988V se mi zda na tyhle takty mozna i malo,treba to pomuze) a pustit dalsi narocne hry/benchmarky..

Ted me napada,tobe to dela u GTX460,ale ta by jeste nemela mit tuhle OCP ochranu. Neco mi rika,ze s tim prisla nvidia az s radou 500. V tom pripade by to bylo jeste necim jinym.
iOioo
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: GTX570 SOC zrejme zasahuje ochrana nad proudu (OCP) ve hrach

Příspěvek od iOioo »

Mne sa to tiež pár krát stalo GTX470 a tiež netuším čím to je a pochybujem, že je to dlhodobou záťažou, teda aspoň u mňa. Hrával som BFBC2 aj 12h/deň a v pohode. Našťastie sa to stáva skôr výnimočne :)
Intel i5 3570K @ 4,2GHz | MSI Z77A-G43 | 16GB DDR3 Kingston | GTX 760 OC | Corsair TX650 V2 | Kingston SSDNow V +200 120GB + 1TB WD Black | Zalman Z11 Plus | Benq GW2320 + Dell P2414H | Razer Abyssus + Razer Kabuto + Ozone Strike Pro mx red
Intel i7 5775C @ 4,2GHz & NH-U9S | ASUS Z97M Plus | 32GB DDR3 Kingston | ASUS RTX 3070 | Seasonic M12II-520 | Crucial M500 120GB + Intel 535 480GB + 3TB WD RED | Fractal arc mini + 3xNF-F12 + 1x NF-A14 | Samsung C34F791 + BENQ XL2411P | ROCCAT® Kave XTD 5.1 + Asus Xonar DSX | Razer Mamba + Razer Destructor + Ozone Stike Pro mx red
Pepa1
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Pepa1 »

iOioo píše:Mne sa to tiež pár krát stalo GTX470 a tiež netuším čím to je a pochybujem, že je to dlhodobou záťažou, teda aspoň u mňa. Hrával som BFBC2 aj 12h/deň a v pohode. Našťastie sa to stáva skôr výnimočne :)
máte v nvidia control panelu nastaveno u power managementu na "Prefer maximum performance" ?
(sry nevím jak je to v češtně použ. anglický driver).
mikyXX
Nováček
Nováček

Příspěvek od mikyXX »

Pepa1: Tohle uz jsem taky nekde na forech cetl,ale pokud to ma byt v zalozce Global settings,tak tam power management vubec nemam.Ovladace nejnovejsi,jak mam napsano vyse
iOioo
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od iOioo »

Nie to nemám, pretože to nechcem. Nechápem prečo by mi mala grafika bežať na plno napr. pri prehrávaní videa, ale to isto nebude ten problém, keďže na 99,99% sa to správa tak ako má.
Mne sa to stalo možno 2-3x za rok takže to neriešim a správalo sa to tak ako písal janis, ale počas hrania sa mi to tuším nestalo, že by mi to znížilo takty. Pustil som hru a nezdvihli sa na 3D a kedy spadli na 2D som si nikdy nestihol všimnúť.
EDIT: len som chcel poukázať na to, že sa mi to stalo tiež, ale s inou kartou :)
Intel i5 3570K @ 4,2GHz | MSI Z77A-G43 | 16GB DDR3 Kingston | GTX 760 OC | Corsair TX650 V2 | Kingston SSDNow V +200 120GB + 1TB WD Black | Zalman Z11 Plus | Benq GW2320 + Dell P2414H | Razer Abyssus + Razer Kabuto + Ozone Strike Pro mx red
Intel i7 5775C @ 4,2GHz & NH-U9S | ASUS Z97M Plus | 32GB DDR3 Kingston | ASUS RTX 3070 | Seasonic M12II-520 | Crucial M500 120GB + Intel 535 480GB + 3TB WD RED | Fractal arc mini + 3xNF-F12 + 1x NF-A14 | Samsung C34F791 + BENQ XL2411P | ROCCAT® Kave XTD 5.1 + Asus Xonar DSX | Razer Mamba + Razer Destructor + Ozone Stike Pro mx red
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Tohle tam u desktop grafik GT200 a novějších musí bejt:

http://i.imgur.com/WZenh.gif

Musí tam bejt prefer maximum performance, jinak je toto chování normální a grafika pokud nemá 100% load tak se podtaktovává sama. Jinak U GTX570 v hrách OCP nic nedělá, a to za žádné situace. Ta graqfika nehlídá reálnej odběr, nenmi to Radeon. Geforce to hlídá jen drivery dle aplikace, ne reálným měřením odběru na kartě. + Tenhle gigabyte je nereference, ta to nemá vůbec.

Dále pak mi podobné probléym způsobovaly programy ke kartě, hlavně Asusácké k Matrixu dokázaly podtaktovávat kartu, způsobovat různé BSOD. Pryč s tim se všim, jen čistej driver z nvidia.com A i věci co taktujou board z windows pryč. Všechno pryč a popužívat jen afterburnen. Pokud budou pořád problémy, tak je karta vadná, tahle karta je docela poruchovej model.
Pepa1
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Pepa1 »

mikyXX píše:Pepa1: Tohle uz jsem taky nekde na forech cetl,ale pokud to ma byt v zalozce Global settings,tak tam power management vubec nemam.Ovladace nejnovejsi,jak mam napsano vyse

Obrázek

edit:// sry doc_zenith byl rychlejší
Naposledy upravil(a) Pepa1 dne ned 3. črc 2011, 22:52, celkem upraveno 1 x.
iOioo
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od iOioo »

Tu nejde o podtaktovanie karty, keď nie je využitá, ale o to, že sa nedokáže nataktovať na 3D taky naspäť ! aj keď to manuálne nastavíš v msi afterburner
mikyXX
Nováček
Nováček

Příspěvek od mikyXX »

Ja tam ale opravdu ten power management nemam,verte mi :)
Pak nejedna se o podtaktovani,kdyz karta neni vyuzita,ale naopak se podtaktuje,kdyz je v plne zatezi,jak pise i0ioo.
Diky ohledne vysvetleni,ze to OCP byt nemuze,to mam alespon klid.
Souhlasil bych,ze to muze zpusobovat software,na to se jeste kouknu a zkusim par veci upravit,jestli to pomuze. Vyzkousim i vic her,dam si par hodin Crysis,abych zjistil,jestli to nedela pouze to Metro.

Mam jeste jednu novinku,zvysil jsem napeti GPU v zatezi na 1.000V a po hodine hrani Metra zda se v pohode..
Naposledy upravil(a) mikyXX dne ned 3. črc 2011, 23:55, celkem upraveno 2 x.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

mikyXX píše:Ja tam ale opravdu ten power management nemam,verte mi :)
Pak nejedna se o podtaktovani,kdyz karta neni vyuzita,ale naopak se podtaktuje,kdyz je v plne zatezi,jak pise i0ioo.
Diky ohledne vysvetleni,ze to OCP byt nemuze,to mam alespon klid.
Souhlasil bych,ze to muze zpusobovat software,na to se jeste kouknu a zkusim par veci upravit,jestli to pomuze. Vyzkousim i vic her,dam si par hodin Crysis,abych zjistil,jestli to nedela pouze to Metro.

Mam jeste jednu novinku,zvysil jsem napeti GPU v zatezi na 1.000V a po hodine hrani Metra vse zda se v pohode..
Pokud to tam nemáš tak to tvoje karta defakto nepodporuje, jako starší, či v tvém případě nereferenční karty. Evidentně používá jinej voltage controller kterej driver NV neumí sám ovládat, tudiž tahle "plovoucí" frekvence + voltáž nejde aplikovat. Takže v tvojem případě pouze Ňákej ten SW nebo vadná karta.
mikyXX
Nováček
Nováček

Příspěvek od mikyXX »

Jasny, software nebo hardware,nic jinyho to byt preci nemuze :-D

Ja jsem ten management nemel ani u byvale GTX260. To byla taky Gigabyte OC. Hledal jsem ho dle rad na forech,protoze se mi stavalo,ze se karta pri hrani nenarocneho COD2 (opet pouze u tehle jedine hry) neustale prepinala mezi 2D a 3D,ale to me nijak neovlivnovalo,fps byly tak ci tak nad 60.

Jeste by me zajimalo,psal si,ze tahle karta je celkem poruchovy model.To myslis tuhle edici,nebo celkove vsechny GTX570? .. 560Ti je jeste takove orezavatko a pres 10k za uz opravdu zerouci GTX580 jsem davat nechtel.A na radeony nejsem.
Jája
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jája »

Nastavení power managementu není, protože máš win XP - tam to ovladače nemají. Kdyby jsi měl win7 tak by ti to šlo nastavit i na té staré GTX260 - vlastní zkušenost.
Core i7 8700K , Asus Prime Z370-A, 2x8GB DDR4 3200 G.Skill TridentZ, GTX1060 6GB, Adata SX 8200 Pro 512GB, 120GB Intel SSD 320, 2x Crucial MX500 1TB, X-Fi Titanium, 22" LG W2252TQ, EK water blocks (CPU+GPU, DDC1+EKtop, NexXxos Pro III+II), Avance C001 Terminator, Seasonic Focus GX-650
prochybike
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od prochybike »

Zkus starsi ovladace me s 275.33 zacala podobne kravnout GTX480 v par hrach a nejvic ve WoT :x Vratil sem starsi ovladace a najednou je po problemu.
janis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od janis »

DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Ano všichni tihle lidé si to nenastavili v dirverech na max performance.

A ano, asi to buguje, NV by to měla vyřešit, nebo v driverech dát alespoň defaultně max performance, a volitelně to adaptive.

Edit: Vždyť ono to jde nastavit v profilech pro každou aplikaci... tak v těch co to buguje dát max.
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

DOC_ZENITH píše:A ano, asi to buguje, NV by to měla vyřešit, nebo v driverech dát alespoň defaultně max performance, a volitelně to adaptive.
Spíš by to měli vyřešit, protože u starých her to adaptivní zase funguje krásně a karta (GTX580) nejede zbytečně na 780MHz když hraju Unreal, Mafii1 atd.:-)
Já to mam nastavený na Adaptivní a u nových her na snižování frekvence nenarážím.
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
mikyXX
Nováček
Nováček

Re: GTX570 SOC podtaktovani pri dlouhodobem vytizeni ve hrach

Příspěvek od mikyXX »

Zrejme to bude opravdu chyba software. Brzy prejdu na win7 a vyzkousim power management,nebo vyzkousim novy bios (jestli nejaky bude). Karta mi jede s napetim 1.1V na 1GHz (30min burn kombustor),nerad bych se ji zbavoval. Jinak vsechny zatezove testy a narocne hry mi problem podtaktovani nedelaji,jedine to Metro.
Diky za vase rady!
Odpovědět

Zpět na „NVIDIA grafické karty“