Zdravím, chtěl jsem disk před prodejem celý vymazat. Měl jsem tam relativně důležitá firemní i osobní data, takže jsem se začal koukat po nějakých programech na smazání disku. Narazil jsem právě na Killbox. Opatřil jsem si jeho plnou verzi a jakožto neznalý této problematiky jsem při bootovaní zvolil tu nejvíce hardcore metodu. Metodu Petera Gutmanna.... Resp 35 x přepsání. Čekal jsem, že to bude tak na hodinku. Když mi tam ovšem timeleft vyskočil na několik dní, říkal sem si, že bych měl přeci jen zvolit něco méně hardcore. Jako takovou pojistku jsem dal alespoň přepsání dat tou nejméně bezpečnou metodou, pouze to všechny sektory přepsalo na 0. Nicméně jsem četl že se do dá do pár hodin obnovit také.... Tak jsem dále zvolil jakousi metodu US 5220 se 3 přepisy. Myslíte že pak už data nepůjdou obnovit ? Nikdy ?
Omlouvám se, moc tomu nerozumím.
Bezpečné smazání disku Killboxem
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- k.iller
- Nováček

-
- P_V
- Začátečník

-
Re: Bezpečné smazání disku Killboxem
Pokud po tobě nejde KGB nebo CIA, tak úplně stačí 1x přepis náhodnými daty. Pak bude zvědavec potřebovat specializovanou laboratoř a nebude to vůbec levné, ani jisté. Ale jestli ta data byla tak důležitá, že si jich ceníš na víc než 2000,- , tak zájemci kup nový disk a na tenhle aplikuj hrubé násilí (přeleštit plotny šmirglem, nůžky na plech apod), to je mnohem jistější než nějaké mazání.
- LiveBomb
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Staci jeden, dva prepisy nahodnymi daty.
PC - CPU: Intel Core i5-4670K MB: MSI Z87-G45 Gaming RAM: Kingston KVR1333D3N9K2/8G GPU: Asus Radeon HD7970 3 GB HDD: Kingston SVP100/96GR, Samsung SpinPoint F3 HD502HJ, Western-Digital WD20EARS PSU: Corsair HX750 Chladiče: AC Freezer 13 Pro, 2x AC F9 PWM, 2x AC F12, AC F12 Pro PWM DVD-RW: Samusng SH-S223C Case: Thermaltake Armor VA8003BWS Monitor: LG IPS236V Keyb: Logitech Wave Keyboard Myš: Logitech MX610 Left-Hand OS: Microsoft Windows 7 Professional x86-64 Notebook - Lenovo ThinkPad E530
- P_V
- Začátečník

-
Btw ty mazací standardy dle US či kýho norem mohou být i méně účinné, než obyčejná náhodná data. Neboť některé z těch standardů vznikaly v době, kdy se na disky nebo na pásky ukládalo v jiném kódování dat, a co bylo účinné tehdy pro konkrétní typ zařízení, nelze slepě aplikovat nyní.