THANATOS píše:webwalker Za 3 roky dokazali splatit dlh na polovicu aj vdaka Intelu, ale ked si zoberieme o kolko ich pripravil svojimi praktikami mam pocit, ze mohli kludne pytat aj 3x tolko na tom urovnani sporov.
Zvedavy som ako dopadne Q2 2011. Ak budu v stale v zisku, tak je to v pohode.
Pojem splatit dluh pro mě znamená vydělat peníze a spatiti dluh. Ne rozprodat továrny arabům, tak že už nemaj žádný a... dnes jsou v rukouch Globalfounders.... To že musím prodávat část své infrastruktůry abych nebyl v červenejch číslech je hodně bledé...
del42sa píše:AMD má co dohánět, hlavní problém ale spatřuji ne v IPC, ale v tom, že je AMD stále o jednu generaci výrobního procesu za Intelem. To je mnohem větší problém než nižší single thread výkon. Na ten bude do budoucna stejně dáván stále menší důraz...
Výrovní proces neni kritickej. Kritickej je návrh čipu. Můžeme dát za příklad třeba samotnou NV, která dříve tahla na nejlepší výrobní proces, s GF2 jí to přineslo obrovské vítězství, později s FX zase obrovskej průser. A od té doby vždy sedí na staršim vyladěnějším procesu dokud to jen jde. Třeba G80 byla 90nm čip a R600 byla 80nm, přesto víme jak to dopadlo, a 90nm byla i G71.... daj se ty čipy srovnávat? Ani omylem, jde především o návrh. Ani Intel se už do novejch procesů nehrne, vždy si je napřed odzkouší na menších čipech, případně na starší architektuře kde proces vyladí a pak až na něm začne něco stavět. (tick/tock strategie) Protože kdyby to nevyšlo, maj další půlgeneraci na tom s tim něco udělat a mezitim můžou furt vyrábět na starším. Nemůžeš počítat s tím, že "teď v tenhle moment uvedeme novej čip na nové architektuře i výrobním procesu zároveň! A ještě k tomu to bude velkej high end čip! " Na tomhle si každej zatím rozbil hubu, tak snad to AMD s buldozerem vyjde. Lano docela funguje, ale furt velký voltáže a load oběr na to jaké CPU v tom je je nic moc.
Další příklad může bejt třeba AMD K8. Byla uvedena na odladěnám 130nm procesu, nedávno jsem měl v ruce FX-55 Clawhammer, cpu byl krásně chladnej a porařilo se mi ho rozject na 2,95Ghz. Pak mělo AMD 90nm a 65nm K8 čipy. Vzal jsem ten 65nm a od toho 130nm pokročil asi tak o 200Mhz. Výrobní proces tam nic nezachránil. To samé Intelácká Core2. Mezi prvnim 65nm a poslednim 65nm modelem Intel udělal takové pokroky v revizích, že poslední 65nm modely dávaly v klidu 4Ghz a rozdíl mezi posledním 65nm a 45nm byl mnohem menší jak mezi prvním a posledním 65nm.
Dále pak si můžeme říci kde se to extra povedlo a naprosto to změnilo trh. Ano vrátim se k Nvidii a Gefroce 2. Kde nvidia vsadila vše. Naprosto uspěchala vývoj, dala to na fungl novej proces, dala na to celou paletu od low-endu po high end. A ono to vyšlo, bum a zahrnuli tim celej trh a udělali takovou čáru přes rozpočet konkureci, že to 3Dfx neustála. jen si představte kdyby se to NV nepovedlo a proces nebyl moc dobrej, či se to nestíhalo vyrábět, či se k tomuto riskantnímu kroku neodvážili a zůstali ještě chvíli zpátky. Co by se stalo? 3Dfx by si vydala Rampage architekturu a ta by odkopla NV zpět na pozicy jasné dvojky. GF3 a 4 by pravděpodobně nic neprovedly, a pak by přilo ATI a konkurovalo 3DFX s R300, NV by měla jen FX a propadla by se na třetí místo, ztatila tunu peněz, kontaktů, vlivu, a do roka by možná seděla v koutě s S3 a Maxtorem a dnes by jsme jí už neznali. Rozhodla tak malá věc.
Kde se to naopak tvrdě nepovedlo? 90nm proces Intelu a horororvej Prescott. 80nm ATI.... 65nm AMD..... 130nm a Gefroce FX u NV.
Jen doufejme že AMD se to teď povede a tenhle velkej risk jim vyjde, konkurence je zdravá. Nelíbí se mi soudobej laxní postup Itelu, ala vydává CPU na 1+GHZ menší frekvenci než by moh, oddaluje vydání novejch věcí které už má stejně hotové, jen proto že ho nic netlačí. Nelíbí se mi to, chci aby to bylo na trhu hned a aby se potili s tim do vydaj přístě a co nejdříve, a ne že si seděj a 2+ produktama defakto hotovejma a jen si to plánujou a posouvaj v roadmapě na pláži u kafe bez jakejchkoliv obav či tlaku.