Taktování Athlon 4800+

Vše o procesorech Advanced Micro Devices.

Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee

Odpovědět
hovnaa
Začátečník
Začátečník

Taktování Athlon 4800+

Příspěvek od hovnaa »

Ahoj,dneska jsem zkoušel taktovat Athlon 4800+(Brisbane) na desce
Gigabyte GA-M61PM-S2,šlo to dobře ale na BusSpeed jsem se dostal max. na 235Mhz,při více už to na úvodní obrazovce psalo,že je pc v safe modu.Násobič sem nechal na maximu,x 12.5.HT jsem nastavil na 3x,paměti na 400 Mhz,vypnul CnQ...takže tim to nebude.I když jsem násobič snížil,přez 235 Mhz sem se stejně nedostal..Napadlo mě,jestli by to náhodou nechtělo přidat napětí,bohužel sem to v BIOSu nikde nenašel...
Zdrojem to neni,táhne to 500W Seasonic S12.

http://imageshack.us/photo/my-images/68 ... 11178.jpg/

Díky za rady,rád bych se dostal na 3000 MHz
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Re: Taktování Athlon 4800+

Příspěvek od Lokomotiva »

Máš desku která není určena k taktování, když na ní není možnost změnit ani napětí procesoru.
Pokud existuje novější verze BIOSu, je možné, ale ne jisté, že se ti s ní taková možnost objeví.
Pokud ne, zůstane ti zase ten nesoulad mezi chtít a mít...
hovnaa
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od hovnaa »

To je bohužel pravda.
BIOS je nejnovější,F9D.
Jinak když se podíváš na screen,neni tam nastaveno něco,co by to taktování omezovalo?Přijde mi,že jsou zapnuté nějaké ochrané funkce,protože když se rozhota např. FSB zvětší trochu více tak PC naběhne v safe mode-FSB 200.U kamarádový 6000+ se nedostatek napětí projevoval spíše resetováním při načítáni woken,nebo častou BSOD.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

HT speed si prosimtě zvedni na 3x. Ano, říká se že HT na výkon vliv nemá. To opravdu nemá, pokud ale neběží pod 500Mhz pak teda fakt má. Dej to HT alespoň na 3x, pojede v klidu i 4x. Teď to máš se zataženou brzdou.

A jak už bylo řečeno, s touhle deskou jsi s tím FSB 235 docela uspěl, tohle je top low-end deska, maximální kancelář, buď rád že to šlo alespoň trochu taktnout.
Enemy
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Enemy »

Osobní zkušenosti mam hlavně s deskami Asus a trochu s MSI ale nejsou náhodou možností biosu u desek Gigabyte rozšířeny po stisknutí určité kombinace kláves (tuším v hlavním menu CTRL+F1)? Potom by možná přibyla položka s napětím pro CPU.
Ale jak už psala Lokomotiva táhle deska není tím pravým pro taktování.
Intel core i7 860, Asus P7P55D EVO, 2x2GB Kingstone 1600Mhz CL8, Gigabyte Nvidia GTX580 SOC, 2x 320GB Samsung, Seasonic M12D 750W, ThermalRight Ultra 120Extreme ("lapovano") + Arctic Silver 5 + 4x Noctua NF-P12 + Thermaltake Swing

AMD Phenom II X2 555 BE 4300Mhz, MSI 790FX-GD70, 2x1GB Patriot 1333Mhz CL7, Gigabyte Radeon HD5850 970Mhz, 250GB Seagate, Enermax Liberty 500W, ThermalRight IFX-14 ("lapovano") + Arctic Silver 5 + ThermalTake Tsunami
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Ano je to crtl+F1 ale vždy se oběví detailnější nastavení pamětí, ne voltáže., voltáže tam jsou už od základu, pokud to ta deska vůbec umí a tahle ne. Ve své době to byl fakt ten top cheapest low, end, deska za 1000 kč.
hovnaa
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od hovnaa »

Ano HT mam na 3x,na fotce sem to měl jen provizorně daný.
Právě že přes F1 jsem se dostal na obrazovku,kterou jsem ofotil :-D .Jinak u první položky v BIOSu(inteligent tweaker) je dole mezi funkcema i změna voltáže,kterou jsem tam ale nikde nenašel.Ale i tak,u známého se nedostatek napětí projevil BSOD nebo nenabootováním,nikdy ne startem PC v safe modu.Neni to nějakou nevypnutou ochranou?CnQ vypnuto...
Mam poslat screeny z BIOSu?Třeba jsem na něco zapomenul..

Díky všem.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Ještě nastav pci-E na 101. A ano, takhle se může projevovat obecná nestabilita. Hlavně nestabilita ram. Na jaké ti běžej frekvenci, snížil jsi děličku ?
hovnaa
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od hovnaa »

Dal jsem je manuálně na 400mHz,snížení jejich děličky jsem nenašel.Ještě bych se chtěl zeptat,k čemu slouží 3.možnost od zhora a 1 od zdola?
Nafotím další screeny.

Díky
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

3 možnost od zhora ti umožní přepnout HT z nativního 16-bit modu na poloviční 8-bit mod. Rázem se tím sníží prostupnost HT na polovinu. Je to věc spíš zapomenutá v biosu než cokoliv jiného. Úplně prní ES samply K8 a první chipsety K8 vůbec měly s 16-bit HT problém ale to je rok 2003. Fakt u týhle desky to tam nemá co dělat.

Robust graphics booster umí u GPU starších než je ta deska zvednout frekvenci. Rozhodně nepoužívat! Přináší akorát problémy.

Jinak ty paměti 400 ehm to je 400 real nebo efektivní? Dej radší screen z CPU-Z na kolika ty paměti opravdu běží.
hovnaa
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od hovnaa »

Dobře,díky za vysvětlení.Když tam rozkliknu položku memory clock,dostanu na výběr 400,533,667,800-mam dáno 400,samozřejmně dočasně,normálně jedu na 800 mHz.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Hmm, 400 je moc málo ( automaticky se ti nastavěj až moc agresivní latence ), zkoušej to spíš na 533. Ale fakt možná budeš na stropu desky, či CPU pokud nenajdeš tu voltáž.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Sorry ale s touhle deskou se vejš nedostaneš, zkus dát trochu vejš ty paměti. A to bude vše.
hovnaa
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od hovnaa »

Teda CAS latency 3-6,poslední,i když stejně zbytečný :-D screen: http://imageshack.us/photo/my-images/26 ... 11184.jpg/ .Zkusím si s tim ještě pohrát...
Jinak díky všem co radily :)

Btw:Až dorází Bulldozery od AMD,půjdou procesory ze sc.1155,hlavně i5-2500K,s cenou dolů?Díky
Odpovědět

Zpět na „Procesory AMD“