Asus Rampage III Black Edition (1366, X58 + ICH10R)
Moderátor: Eddward
- G19:DD
- Začátečník
Asus Rampage III Black Edition (1366, X58 + ICH10R)
Dobrý den, http://www.alza.cz/asus-rampage-iii-ext ... 232003.htm
Zajímá mě maximální kapacita pamětí.. Těch 48 gb je jen na jeden modul (blbost) nebo na všech 6 ?
Zajímá mě maximální kapacita pamětí.. Těch 48 gb je jen na jeden modul (blbost) nebo na všech 6 ?
]Club HD5970 2GB DDR5 , I7 930 3,33 GHZ, GIGABYTE EX58-UD3R, 6GB RAM OCZ, HAF 922, 1000W CORSAIR, LG CH08LS Blu-ray, Roccat Kone V2, Logitech G19 gaming keyboard, 26" LCD ASUS VW266H
- kocourleo
- Začátečník
Re: Maximální kapacita desky
Na všech 6, čili 8GB na modul.
Gigabyte GA-MA78G-DS3H, Athlon 64 X2 5050+, 6GB RAM, 2X WD6400AAKS 640GB, integrovaný zvuk i grafika, zdroj SEASONIC S12-550 Energy+, AverTV DVB-T Volar X, Samsung SH-203B, Logitech MX-518
- tominosik
- Nováček
-
ASUS Rampage III Black Edition - recenze z pohledu amatéra
- ASUS Rampage III Black Edition - recenze z pohledu amatéra
Na začátku musím udělat jasno v pár věcech. Nejsem žádný drtič gigahertzů, nejedná se o novou desku a mistři svého oboru se zde patrně nic nového nedozví. ASUS výrobky mám však rád a ROG produkty natolik, že jsem se rozhodl sepsat krátkou uživatelskou recenzi o tom, jak se mi deska líbí, co mě na ni překvapilo a nakonec i pár tabulek, grafů a různéjch hejblátek, aby se měl na co dívat i zarytý overclocker. A pokud vás tím nenadchnu, tak vás alespoň odkážu na super recenzi p. Obermaiera.
ASUS Rampage III Black Edition
Tak nějak se celá moje sestava počítače soustředí kolem procesoru Intel Core i7 950, což je dnes již dědeček, z jehož moudrosti však čerpají dcera Sandy a vnučka Ivy. Na konci roku 2010 byla patice 1366 v nejlepších letech a tak volba padla právě na tento procesor s tím, že v budoucnu můžu upgradovat na šesti jádrový, který byl tehdy ještě nekřesťansky drahý. No a dnes ještě stále upgraduju a zaplátovávám...
První potřeba upgradovat přišla spolu s novými hrami a tak jsem vyhodil stařičkou Radeon x1650Pro. Další investice šla právě do základní desky, neboť ta předešlá mi už nevyhovovala. Následoval SSD disk, zdroj a chladič CPU. Takže když to sesumíruju, tak nynější sestava vypadá následovně:
- Asus Rampage III Black Edition x58
Intel Core i7 950 3.2GHz
Kingston HyperX 1600MHz CL9
ATI Radeon HD5770
SSD OCZ Vertex2 90GB
HDD Samsung F3 1TB
Case Cooler Master Elite 370
Corsair 850W
Noctua NH-D14
Samsung 24" 2443BW
Win7 Pro x64 SP1
Instalace
Musím říct, že při instalaci desky jsem se lehce zapotil. Jednak proto, že nejsem žádný expert, mám nikterak velký case a procesor je na desce umístěn malinko na stranu a už nelícoval s výřezem v mém počítačovém case. Když jsem to při uchycování chladiče CPU zjistil, tak jsem zase desku musel vymontovat a postupovat v opačném pořadí.
No a vevnitř se mi to povedlo poskládat takhle. Udržovat kabelový management ve skříni, kde je zdroj dole, je poněkud složitější… Deska má však zahnuté SATA porty, takže aspoň pár kablíků jsem mohl odvést a schovat jinam.
Zezadu to taky nevypadá nejhůře.
Následuje pohled na voltáže a teploty.
Postřehy
Začnu chvalozpěvem na USB3.0 porty, neboť ty byly jedním z důvodů, proč jsem si novou základní desku pořídil. Mám totiž 3TB externí disk k televizi a přesouvat HDTV film přes USB2.0 je opravdu k zbláznění, ale s trojkovým USB jedna radost!
Budu pokračovat ódou na integrovanou wi-fi/bluetooth kartu, která byla super bonusem při koupi, protože jsem tak mohl přes inzerát prodat wi-fi kartu do PCI ze "staré sestavy". Připojil jsem dvě anténky (nějak se mi nechtělo zjišťovat, která je bluetooth a která pro wi-fi) a už jsem frčel. Napřed jsem je měl magnetem přichycené k pc skříni, ale když jsem zkoušel délku jejich kabelu, tak mi dosáhly až ke skříni, kde byly blíže ke zdroji signálu. Naprostá spokojenost.
Jelikož se obecně patice 1366 potýká s velkými teplotami severního můstku, a ve staré sestavě jsem ho chladil velice podomácky sestrojenou konstrukcí, zde mě potěšila přítomnost větráčku právě pro zapojení do žebrování northbridge. Bohužel větráček je dost maličký, ale zatím je stále ještě prakticky bezhlučný a v zátěži (Battlefield 3) dokázal přece jenom ubrat aspoň tři stupínky.
Koukl se na tu desku už někdo očima malého kluka, který vždycky musel mít nejlepčejší hračku ze všech děcek na pískovišti? Sakra no koukněte se na ni! No není to nádhera? Luxusně elegantní design, svítící ROG logo a všudypřítomné poblikávání stovek dalších diodek! Weeeee!
Tolik písmenek a čísílek! Diagnostický sedmisegmentový displej mě nadchl! No a pak jsem desku strčil do case a zadělal bočnice.
SATA6? Perfektní! Dva BIOSy? Super! Velký počet fan konektorů? Jasan! Největší kvalita komponent? Ano! Podpora SLI a Crossfire? Třeba časem využiji. Thunderbolt Audio/Lan karta? Patrně zůstane v šuplíku...
Závěr
Republic of Gamers se ještě nikdy nepodepsala pod špatný produkt! A tenhle stojí určitě na výsluní. Masterpiece, na který se mi určitě nebude jen prášit! - Asus Rampage III Black Edition x58
- flanker
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Asus Rampage III Black Edition (1366, X58 + ICH10R)
Jo, zkoušeli jsme ji svého času v OC a vedla si slušně. Spíše jsme se trápili tehdy s procesorem, chtělo to více času. Vzhledově je moc pěkná. Doma mám pouze klasickou starou Rampage.
ROG Power PC1:AMD Ryzen 7 5700X, Crosshair VII Hero, ROG Ryuo II 360, 512GB NVMe+500GB Samsung SSD, 2x 16GB GSkill TridentZ Neo RGB 3600 MHz, Dual RTX 2060,CM V750, Lian Li O11 Dynamic XL. PC2:AMD FX-8370, Silentium Fera, Asus 970 Pro Gaming/Aura, 240GB SSD HyperX 3K, R9-270X OC, 2x 4GB GSkill RipjawsX 2400 MHz, Corsair AX750, Bitfenix Pandora
- tominosik
- Nováček
-
PWM větrák běží stále naplno
Zdravím.
Na desce Asus Rampage III Black Edition (x58/1366) mám zapojen 4pin PWM větrák Aimaxx, který se však ne a ne nechat řídit biosem/teplotou a stále běží na full speed. Asi tušíte, že to po delší době práce v jinak tichém prostředí nebude zrovna ono.
V nastavení biosu mám vše na default, jenom poladěnou frekvenci ramek a samozřejmě práve ten fan controll na standard. A nic. Jo a málem bych zapomněl říct - 3 pin DIM větráčky taky běží na full. Proto jsem si myslel, že to ten 4pin vyřeší. A ono ne...
Bios 0602.
Prosím o radu.
Na desce Asus Rampage III Black Edition (x58/1366) mám zapojen 4pin PWM větrák Aimaxx, který se však ne a ne nechat řídit biosem/teplotou a stále běží na full speed. Asi tušíte, že to po delší době práce v jinak tichém prostředí nebude zrovna ono.
V nastavení biosu mám vše na default, jenom poladěnou frekvenci ramek a samozřejmě práve ten fan controll na standard. A nic. Jo a málem bych zapomněl říct - 3 pin DIM větráčky taky běží na full. Proto jsem si myslel, že to ten 4pin vyřeší. A ono ne...
Bios 0602.
Prosím o radu.
- Voracek
- Mírně pokročilý
-
Re: PWM větrák běží stále naplno
Stáhni si speedfan a nastav podle tohohle schematu http://www.svethardware.cz/forum/imageh ... 7e8b41.png mě osobně ta automatická regulace podle teploty nefunguje a ventilátory si reguluju sám... k tomu ti stačízáložka konfigurace 

Intel Core i5 2500+box,MSI 7850 2GB,GIGABYTE GA-Q67M-D2H-B3,6GB DDR3 1333Mhz,250GB Seagate,520W seasonic,CM elite 330RC
- tominosik
- Nováček
-
Jó, to by mi musel SF fungovat... Sekne se při načítání zdrojů. Zkoušel jsem ho spouštět i s různými parametry jako /NOASUS a podobně, ale nic... Nenajede.
- Lokomotiva
- Začátečník
Třeba je k těm otáčkám důvod.
Jaká je teplota procesoru?
Jaká je teplota procesoru?
- tominosik
- Nováček
-
Ne
Na x58 docela slušná teplota 35 - 45°C

- tominosik
- Nováček
-
Nějaká rada prosím? Narvat všude regulátory a omezovat to manuálně? To fakt radši ne.
- Voracek
- Mírně pokročilý
-
zkus spustit speedfan v nouzovym režimu třeba se načte....
Intel Core i5 2500+box,MSI 7850 2GB,GIGABYTE GA-Q67M-D2H-B3,6GB DDR3 1333Mhz,250GB Seagate,520W seasonic,CM elite 330RC
- froxic
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Tome, to se budu muset na to fakt někdy kouknout, když už to píšeš i tady do fóra
Zkusíme jiný BIOS nebo rozchodit speedfan.

FACEBOOK fanpage | HWBOT profil | YouTube kanál | Napsané recenze a novinky na PCT | Official Czech and Slovak Republic overclocking FB Trust Me, I'm an "overclocker" =)
- ArgCZ
- Začátečník
ASUS má vlastní programy co ovládají regulaci né? Třeba já mam AIsuite II s FAN Xpert

PS5, LG OLED65BX, Samsung HW-Q700A + SWA-9500S = 5.1.4 Dolby Atmos, DTS:X
- Nagant
- Mírně pokročilý
-
A na nastavení Manual, resp. v ostatních módech, ty otáčky taky nereagují?
Je to fakt ve správným konektoru CPU_FAN?
Je to fakt ve správným konektoru CPU_FAN?
ASUS Prime X370-A, AMD Ryzen 5 2600, 2x8GB DDR4 Ballistix Sport LT 3000 White, SSD NVME Transcend MTE220S 256GB, WD20EARX-00PAS, WD20EFRX-68EUZ, ST4000DM004-2CV104, LG BH08LS20, Pioneer DVR-112, GeForce N210, IEEE1394b PCI-E, Seasonic S12II-430; Windows 10 Pro 64bit; MS Office 2019; Vodafone GigaCube 5G (TCL LinkHub HH500V) se sim T-Mobile 100GB
- tominosik
- Nováček
-
ArgCZ: Tak tenhle FanXpert mi tež nejede. Zamrzne a nejede. Podobně jako ten Speedfan. Vypadá to na sabotáž! 
Ali: Rád bych...
Nagant: Správný
Nevím co myslíš tím normal. Z toho Biosu nic nemá vliv, žádné nastavení.

Ali: Rád bych...

Nagant: Správný

- flanker
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Asus Rampage III Black Edition (1366, X58 + ICH10R)
zajímavé....V těchto BIOSech bývalo buď PWM a nebo DC fan nastavení. Už si to z hlavy přesně nevybavím
. ALe proč by pak nemělo fungovat regulování, to netuším...Ve 4 pinu PWM by to totiž teoreticky být problém neměl 

ROG Power PC1:AMD Ryzen 7 5700X, Crosshair VII Hero, ROG Ryuo II 360, 512GB NVMe+500GB Samsung SSD, 2x 16GB GSkill TridentZ Neo RGB 3600 MHz, Dual RTX 2060,CM V750, Lian Li O11 Dynamic XL. PC2:AMD FX-8370, Silentium Fera, Asus 970 Pro Gaming/Aura, 240GB SSD HyperX 3K, R9-270X OC, 2x 4GB GSkill RipjawsX 2400 MHz, Corsair AX750, Bitfenix Pandora