SAS Disk 10k
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- Gary
- Nováček

-
SAS Disk 10k
Zdravím,přemýšlím o koupi tohohle HDD http://www.i-tech.com.au/products/87461 ... T_HDD.aspx a mám dotaz,půjde mi do normálního stolního pc ?
edit: spíše mám možnost sehnat dva tyto,šlo by to nějak .. ?
Děkuji
edit: spíše mám možnost sehnat dva tyto,šlo by to nějak .. ?
Děkuji
- Igoreso
- Moderátor

-
- Kontaktovat uživatele:
Re: SAS Disk 10k
Musíš si samozřejmě pořídit řadič.
připrav si částku okolo 4000kč
takže pokud neseženeš ty HDD zdarma,nebo velmi levně,kup si SSD.
připrav si částku okolo 4000kč
takže pokud neseženeš ty HDD zdarma,nebo velmi levně,kup si SSD.
AMD Ryzen 7 5800X / 32GB DDR4 3600MHz CL16 / RX 6700 10G / SSD FireCuda 530 2TB - PCI-E 4 / TUF GAMING B550-PLUS /
- Gary
- Nováček

-
Jaký nejlevnější řadič by jste doporučili ? aby fungoval tak jak má. Hodilo by se,aby na sobě měl SATA vstupy od disků ( kabel SATA -> SAS) je to vůbec možné ?
http://www.lan-shop.cz/lsi-logic-sas3041e-84200 našel jsem tohle - vypadá že má na sobě SATA konektory
http://www.lan-shop.cz/lsi-logic-sas3041e-84200 našel jsem tohle - vypadá že má na sobě SATA konektory
- Maxtor
- Začátečník

-
Je otazka, jestli potrebujes RAID apod, ale obecne bych se i nejlevnejsiho Adaptecu nebal..
S kabelazi je to takove, ze v podstate stejna je, a neni.. casto se z jednoho konektrou vytahnou 4 disky apod.. vetsina specialnich kabelu ma potom sdruzene data a napajeni do jednoho konektoru, kde pak nastava zmena konektoru na strane radice.. tam by se te tykalo potom tohle..
Jak ale bylo psano.. naklady budou kolem 5k bez disku a je otazkou, jestli nema smysl se na to vykaslat s ohledem na SSD
S kabelazi je to takove, ze v podstate stejna je, a neni.. casto se z jednoho konektrou vytahnou 4 disky apod.. vetsina specialnich kabelu ma potom sdruzene data a napajeni do jednoho konektoru, kde pak nastava zmena konektoru na strane radice.. tam by se te tykalo potom tohle..
Jak ale bylo psano.. naklady budou kolem 5k bez disku a je otazkou, jestli nema smysl se na to vykaslat s ohledem na SSD
- Igoreso
- Moderátor

-
- Kontaktovat uživatele:
Za kolik seženeš HDD a co na tom PC děláš?
stejně bude asi na 90% lepší koupit SSD. Nejenže to bude levnější,ale to SSD bude i rychlejší.
stejně bude asi na 90% lepší koupit SSD. Nejenže to bude levnější,ale to SSD bude i rychlejší.
AMD Ryzen 7 5800X / 32GB DDR4 3600MHz CL16 / RX 6700 10G / SSD FireCuda 530 2TB - PCI-E 4 / TUF GAMING B550-PLUS /
- Gary
- Nováček

-
PC mám poslední dobou nejvíce na střih videa a grafiku,ani ne tak hraní ...
Jedu už třetím rokem na starém Seagateu 7200 ot. 320gb,takže si myslím že i tak rychlost poznám
Disky mam opravdu výhodně. Ted sem narazil na řadič -> http://www.nejlevnejsipocitace.cz/shop/ ... 78030.html
počkat 1,2 TB přece nebude levnější v SSD než ted v SAS .. ne ?
Jedu už třetím rokem na starém Seagateu 7200 ot. 320gb,takže si myslím že i tak rychlost poznám
Disky mam opravdu výhodně. Ted sem narazil na řadič -> http://www.nejlevnejsipocitace.cz/shop/ ... 78030.html
počkat 1,2 TB přece nebude levnější v SSD než ted v SAS .. ne ?
- pantypek
- Nováček

-
Mohl by mi nekdo napovedet?
Koupil jsem si pred nejakou dobou 146GB/15kOt. HDD s SAS 4Gb interface a moc rad bych ho propojil se svim stolnim PC. Zatim jsem bouzel nenarazil na potrebny HW.
Jedna se o Seagete Cheetach 15K.6 - ST3146356FC Pozor na oznaceni FC!! S odstupem casu jsem zjistil ze FC je Fiber Cannel!! Ovsem HDD ma nejaky 40pin predpokladam Hot-Swap konektor. Nikde jsem nenasel ani kabel ani redukci ani radic s obdobnym zapojenim.
Mezi tim jsem koupil SAS/SATA radic, ale zrejme mi bude na...
odkaz na seagete
Z PDF-ka
9.5 FC-AL physical interface
Figure 14 shows the location of the J1 Fibre Channel single connection attachment (FC-SCA).
Na ebay je jeden konvertor ze 40pinu na optiku, ale jsou i jene alternativy? popr budu muset neco konfigurovat? neco na zpusob klasickyho biosu bych klidne rozdychal, ale nejakou slozitejsi konfiguraci...
to uz je vyssi divci
(Jeste tady mam paskovou mechaniku DAT72 na SCSI a tu jsem HW rozbehl, ovsem nemam soft pro jeji pouzivani. Za informace k tomu bych byl taky moc vdecny)
Koupil jsem si pred nejakou dobou 146GB/15kOt. HDD s SAS 4Gb interface a moc rad bych ho propojil se svim stolnim PC. Zatim jsem bouzel nenarazil na potrebny HW.
Jedna se o Seagete Cheetach 15K.6 - ST3146356FC Pozor na oznaceni FC!! S odstupem casu jsem zjistil ze FC je Fiber Cannel!! Ovsem HDD ma nejaky 40pin predpokladam Hot-Swap konektor. Nikde jsem nenasel ani kabel ani redukci ani radic s obdobnym zapojenim.
Mezi tim jsem koupil SAS/SATA radic, ale zrejme mi bude na...
odkaz na seagete
Z PDF-ka
9.5 FC-AL physical interface
Figure 14 shows the location of the J1 Fibre Channel single connection attachment (FC-SCA).
Na ebay je jeden konvertor ze 40pinu na optiku, ale jsou i jene alternativy? popr budu muset neco konfigurovat? neco na zpusob klasickyho biosu bych klidne rozdychal, ale nejakou slozitejsi konfiguraci...
(Jeste tady mam paskovou mechaniku DAT72 na SCSI a tu jsem HW rozbehl, ovsem nemam soft pro jeji pouzivani. Za informace k tomu bych byl taky moc vdecny)
- Maxtor
- Začátečník

-
Tak gratuluju..
tenhle disk ma rozhrani "Fibre Channel 4Gb/s".. radice, pokud se nepletu, stojej desetitisice..
- pantypek
- Nováček

-
Dekuju! Dekuju!
Treba na E-bay se nejakej sikovnej radic z druhe ruky najde, jen kterej by to mel byt?? Kolika parametry bech se mel pri vyberu ridit? Napada me jen operacni system a prenosova rychlost. Ale urcite to radicem nekonci. HDD nema primo opticky interface....
.....Někdo musí prohledat slepou uličku lidského poznání a oznámit světu: "Tudy ne přátelé!"
- Maxtor
- Začátečník

-
Reknu to tak, ze jakykoli.. k dispozici jsou dve normy FC 4Gbps a FC 8Gbps.. jestli je zpetna kompatibilita fakt netusim, ale nejlevnejsi vubec, u nas stoji 12k, druhy nejlevnejsi 24.. tak se priprav na rozbijeni prasatek..
- Jeltík
- Mírně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
Kvůli starýmu hdd, to se vyplatí 
Za tu cenu je už slušný SSD
http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 00000016UZ
Nebo PCIE SSD
http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 54O00014RC
Za tu cenu je už slušný SSD
http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 00000016UZ
Nebo PCIE SSD
http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 54O00014RC
- Ugurundu
- Začátečník

Bože lidi, proč kupujete SAS, když je to do stolního pc naprosto zbytečný, to je na pole do serveru. SASko bych opravdu nedoporučil nikam jinam než do pořádnýho blade.
Na stolní pc SSD + raid 2X 1TB a data jsou v klidu.
Na stolní pc SSD + raid 2X 1TB a data jsou v klidu.
- zombux
- Odborník PCT

- olda02
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Já bych měl dotaz, jestli existuje nějaká redukce SAS-SATA či SCSI320? Byla by to jsitě levnější varianta.díky
- pantypek
- Nováček

-
O zadne takove redukci nevim, ale i kdyby byla, prenosova rychlost do 40MB/s a skutecna dle meho HDD, ktery se mi dnes podarilo na SCSI-320LVD zapojit (Cheetah 36GB 10000ot) je 36MB/s MAX a 34MB prumerna rychlost. 32,6 pak minimalni. HD Tune 2.50 - XP/32
Imho
Mohl by mi nekdo poradit, jak takovyto HDD na SCSI zviditelnit pro beznou praci s Win (XP nebo Seven za predpokladu ze k radici najdu pro Win7 driver) popr. jaky dostupny soft pouzit pro prenos dat? Mam i DAT72 a tam mam stejny problem.
THX
Imho
Mohl by mi nekdo poradit, jak takovyto HDD na SCSI zviditelnit pro beznou praci s Win (XP nebo Seven za predpokladu ze k radici najdu pro Win7 driver) popr. jaky dostupny soft pouzit pro prenos dat? Mam i DAT72 a tam mam stejny problem.
THX
.....Někdo musí prohledat slepou uličku lidského poznání a oznámit světu: "Tudy ne přátelé!"
- zombux
- Odborník PCT

radši bych to prodal za rozumnou cenu někomu kdo to využije a koupil místo toho třeba SSD...
ignorelist: kremrole a dezoláti
- pantypek
- Nováček

-
Omlouvam se, ze jdu proti proudu, ale proste preferuju zelezo na vysoke urovni nejlepe primo profesionalni.... Nejsem tak bohatej, abych mohl nakupovat levny lesteny....
Jasne vzhledem k nedostatku informaci na ten Fibre Cannel momentalne fakt nemam, 2x64GB SSD v noutasu v Raidu na SCSI uz z tovarny ano, ale zadna slava a mam bobky do toho zasahovat...
momentalne preferuji vetsi mnozstvi HDD klasicke konstrkce. Radeji bych si koupil 600GB velociraptora nez SSD kolik 60-80GB?? Ale jeste radeji SAS disk za hubicku pouzitej, kterej pobezi jeste roky a roky a roky)
Proste mam radeji lety proverenou a vychytanou technologii nejvyzzsi jakosti nez newinky s detskymi nemocemi, resp. zakladnimi nedostatky...
PROSIM O SKUTECNE INFORMACE JAK PRACOVAT S SCSI (SCSI320 - HDD, Paskova mechanika, Magnetoopticka mechanika) a SAS (HDD)
Jasne vzhledem k nedostatku informaci na ten Fibre Cannel momentalne fakt nemam, 2x64GB SSD v noutasu v Raidu na SCSI uz z tovarny ano, ale zadna slava a mam bobky do toho zasahovat...
momentalne preferuji vetsi mnozstvi HDD klasicke konstrkce. Radeji bych si koupil 600GB velociraptora nez SSD kolik 60-80GB?? Ale jeste radeji SAS disk za hubicku pouzitej, kterej pobezi jeste roky a roky a roky)
Proste mam radeji lety proverenou a vychytanou technologii nejvyzzsi jakosti nez newinky s detskymi nemocemi, resp. zakladnimi nedostatky...
PROSIM O SKUTECNE INFORMACE JAK PRACOVAT S SCSI (SCSI320 - HDD, Paskova mechanika, Magnetoopticka mechanika) a SAS (HDD)
- olda02
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Já mám v desktopu taky Cheetah 15 000 ot přes SCSI 320 a jede mi to přes PCI i přes 60 MB/s, víc jak 80 MB/s z pochopitelných důvodů z toho nevyždímu.pantypek píše:O zadne takove redukci nevim, ale i kdyby byla, prenosova rychlost do 40MB/s a skutecna dle meho HDD, ktery se mi dnes podarilo na SCSI-320LVD zapojit (Cheetah 36GB 10000ot) je 36MB/s MAX a 34MB prumerna rychlost. 32,6 pak minimalni. HD Tune 2.50 - XP/32
- havli
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Co jsou pochopitelny duvody, kvuli kterym nejde presahnout 80MB/s ?
pantypek:
34MB/s je dost slaba rychlost. Pro zajimavost sem davam vysledek 36GB Maxtora 10k rpm na Adaptecu 29160N

pantypek:
34MB/s je dost slaba rychlost. Pro zajimavost sem davam vysledek 36GB Maxtora 10k rpm na Adaptecu 29160N

Ryzen 7 7700 ; Asus B650E-F Gaming Wifi ; 64 GB DDR5 6000 ; Inno3D RTX 4070 Super ; Samsung 990 Pro 4 TB, MX500 4 TB ; Corsair RM850i ; Dell G3223Q
Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS
Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS
Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT
HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů
Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS
Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS
Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT
HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů
- pantypek
- Nováček

-
Jeste jsem si trochu rozsiril obzory. Predpokladal jsem ze, me zkusebni zapojeni pracovalo v rezimu SCSI-320-SE dle (320Mb/s - 40MB/s)* nikoli vsak SCSI-320-LVD, ktere pracuje s vyssi prenosovou rychlosti. Radic mi 320LVD podporuje, dalsi vec ze HDD (ST336706LC) ne. Umi Ultra160-LVD i SE. Jak presne se HDD/radic da nakonfigurovat pro urcity rezim
Ze specifikaci HDD jsem narazil i na jednu pro me uuuuzasnou novinku, a to ze (zrejmne ne jen tento HDD) umi hardwareove zamezit psani na disk!!! Coz je pro ochranu dat (u me) dulezitesi nez trojty RAID se dvemi vruty
Mohl bych te o neco poprosit? Mohl bys mi vysvetlit tvuj postup k zprovozneni a provozovani SCSI zarizeni a na jakem systemu ji pouzivas? Uz jsem se na to tady nekolikrat ptal, tak snad se nyni toto, zrejme prisne strezene tajemstvi, podari trochu poodhalit.
Mohl bych te o neco poprosit? Mohl bys mi vysvetlit tvuj postup k zprovozneni a provozovani SCSI zarizeni a na jakem systemu ji pouzivas? Uz jsem se na to tady nekolikrat ptal, tak snad se nyni toto, zrejme prisne strezene tajemstvi, podari trochu poodhalit.