Procesory AMD 15h "Bulldozer&Bobcat"- info, testy, spekulace

Vše o procesorech Advanced Micro Devices.

Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee

Zamčeno

Kdy podle vás uvidíme launch FX procesorů (recenze)?

Anketa končí za pát 9. pro 2011, 11:17

do poloviny září 2011
0
Žádná hlasování
do konce září 2011
8
8%
do poloviny října 2011
24
24%
do konce října 2011
28
28%
do půlky listopadu 2011
12
12%
nejspíš nikdy :-), EPIC FAIL
28
28%

Celkem hlasů: 100
webwalker
Začátečník
Začátečník

Re: Procesory AMD 15h "Bulldozer&Bobcat"- info, testy, spekulace

Příspěvek od webwalker »

dexterav píše:otázka je či by potom 4 prispievatelia stačili :)
Pokud se bude jednat o kvalitní příspěvky, tak určitě :)
Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
GPUreport.cz
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Yuri - Sorry máš pravdu, Tejas.... už je to dávno, heh, on Tejas se i vyrobil, do rukou pár lidí se dostalo pár ES kousků ( fungoval v LGA775 tam kde fungovaly Prescottyú ale pokud si to dobře pamatuju ten CPU byl tak velkej epic fail že je ani nevydali. Výkon na tak měl jen o chloupek lepší jak prescott a při 2,5Ghz žral ňákejch 250W. Bylo to něco jako prescott ale ještě horší, ala tak moc že to nestálo za zahájení výroby. Jsou to hod, taková CPU, která vypadaj na papíře skvěle a i v hlavách inženýrů skvěle a až když to vyjede z linky zjistíš že je to krám co patří do popelnice a roky vývoje v tahu.
THANATOS
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od THANATOS »

DOC_ZENITH zabudol si na Radeon 5870, tiez bol kral pokial, neprisla 480GTX.

Hladis ja som porovnaval pridanie jadier na rovnakej architekture a nie porovnanie, ktora architektura je lepsia. Porovnaj SB 2 jadro a SB 4 jadro, tiez by tam mal byt rozdiel, ale nie taky velky ako v tomto konkretnom pripade.

http://extrahardware.cnews.cz/core-i3-2 ... ?page=0,11
podla mna su tam dost velke rozdiely, priemer je 33%.

Ako som uz hovoril, ak bude BD slabe, tak nic ide sa dalej. BD musi mat narast vykonu aj v single inak ho viac jadier nezachrani, ale ak bude mat dostatocne silnu FPU tak by ani nizsi vykon v integer nemusel byt tragicky.

webwalker tiez ma to napadlo, zopar ludi s intel cpu ktori sem chodia, poriadne k BD nic nepovedia, len sa s flankerom dohaduju, ze thuban je sh.t a SB je kral popripade, ze neveria o vykone BD a ked bude vysoky vykon nevadi hned tu je IB alebo vytiahnu SB-E. Taketo sa v Intel sekcii nedeje a nebol by som prekvapeny ak niektori z nich tu maju viac prispevkov ako tam.
Napriklad mna mozno maju niektori za AMD fana ale nechodim do druhej sekcie riesit o com nie je tema a asi jedine co som v druhej sekcii pridal bola nova fatality doska od Asrock a tam to skoncilo.

dexterav bude tu urcite tichsie ale ak nemusim stale citat o Thubane alebo ako SB je vyborne co uz viem, tak preco nie.

yuri.cs vdaka, to si vyhladam, vyzera to na zaujimave citanie.
Lenovo Legion Y540-15IRH CPU: Intel Core i5 9300H GPU: NVIDIA GeForce GTX 1650 4GB RAM: 24GB 2666Mhz Micron SSD: 512GB WDC SN720 + 1TB Crucial MX500
yuri.cs
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yuri.cs »

DOC_ZENITH píše:Yuri - Sorry máš pravdu, Tejas.... už je to dávno, heh, on Tejas se i vyrobil, do rukou pár lidí se dostalo pár ES kousků ( fungoval v LGA775 tam kde fungovaly Prescottyú ale pokud si to dobře pamatuju ten CPU byl tak velkej epic fail že je ani nevydali. Výkon na tak měl jen o chloupek lepší jak prescott a při 2,5Ghz žral ňákejch 250W. Bylo to něco jako prescott ale ještě horší, ala tak moc že to nestálo za zahájení výroby. Jsou to hod, taková CPU, která vypadaj na papíře skvěle a i v hlavách inženýrů skvěle a až když to vyjede z linky zjistíš že je to krám co patří do popelnice a roky vývoje v tahu.
No, jestli ty kodovy nazvy a roky strilis z ciste z hlavy, tak stejne respekt.

40-50 stages a cil 7GHz. Ty ES musely stat za to.
It will be amazing in case after 10GHz we will see 20GHz, 30GHz and so on, just like we witnessed the thorny way from 10MHz to 33MHz in the eighties. -xbitlabs.com
THANATOS
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od THANATOS »

DOC_ZENITH na nieco take s vyssou spotrebou ako Presscot si tiez pamatam :lol:
Lenovo Legion Y540-15IRH CPU: Intel Core i5 9300H GPU: NVIDIA GeForce GTX 1650 4GB RAM: 24GB 2666Mhz Micron SSD: 512GB WDC SN720 + 1TB Crucial MX500
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

yuri.cs píše:
DOC_ZENITH píše:Yuri - Sorry máš pravdu, Tejas.... už je to dávno, heh, on Tejas se i vyrobil, do rukou pár lidí se dostalo pár ES kousků ( fungoval v LGA775 tam kde fungovaly Prescottyú ale pokud si to dobře pamatuju ten CPU byl tak velkej epic fail že je ani nevydali. Výkon na tak měl jen o chloupek lepší jak prescott a při 2,5Ghz žral ňákejch 250W. Bylo to něco jako prescott ale ještě horší, ala tak moc že to nestálo za zahájení výroby. Jsou to hod, taková CPU, která vypadaj na papíře skvěle a i v hlavách inženýrů skvěle a až když to vyjede z linky zjistíš že je to krám co patří do popelnice a roky vývoje v tahu.
No, jestli ty kodovy nazvy a roky strilis z ciste z hlavy, tak stejne respekt.

40-50 stages a cil 7GHz. Ty ES musely stat za to.
Ano střílim je z hlavy. Tak 3 roky dozadu jsem znal názvy jader, velikosti cache, délku pipeline, IPC a rok vydání + skóre CPUmarku 99 z hlavy u všech CPU co měl Intel , AMD, a Cyrix. Jenomže pak už mě to omrzelo, začalo to bejt nudné, ono dříve to bylo moje velké hobby a furt se něco dělo. Ale tak od toho roku 2006 chcípnul pes. Novou architekturu či čip co by něco znamenal, přinesl změnu, atd, vidíme jednou za 5x takovou dobnu co dříve. U grafik to samé. Co se stalo v grafikách mezi 1999 - 2004 OMG. A co se stalo 2006 - 2011 ? 10x méně. CPU to samé. Už je to nudné. A už se o to 3 roky nestarám, jen povrchně a bohužel už mi ty čísla a jména z hlavy mizej. A nová se už neučim. Nevim jaké je jméno jádra dvoujádrové I3 do LGA1156, prostě to už z hlavy nevim, a ani mě to netrápí, stačí že vim výkon a OC..... Dá se říci, že co jsem v tom začal dělat, tak mě to přestalo tak tahnout.

Edit: Thanatos nezabudol. Ano chvíli byl král, a měl jsem ho v ruce, novou architekturu grafik si vždy rád otestuju, rovněž každej rok pravidelně testuju CF a SLI jestli to už je použitelné ( ne zatim furt neni). Problémy co jsem na 5870 našel byly co se driverů týče a kvalita AF týče tak velké, že jsem byl nucen zůstat na GT200 do příchodu Fermi.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

THANATOS píše: Hladis ja som porovnaval pridanie jadier na rovnakej architekture a nie porovnanie, ktora architektura je lepsia. Porovnaj SB 2 jadro a SB 4 jadro, tiez by tam mal byt rozdiel, ale nie taky velky ako v tomto konkretnom pripade.

http://extrahardware.cnews.cz/core-i3-2 ... ?page=0,11
podla mna su tam dost velke rozdiely, priemer je 33%.

Ako som uz hovoril, ak bude BD slabe, tak nic ide sa dalej. BD musi mat narast vykonu aj v single inak ho viac jadier nezachrani, ale ak bude mat dostatocne silnu FPU tak by ani nizsi vykon v integer nemusel byt tragicky.
Tak samozrejme ze 4 jadro bude rychlejsi nez 2 pokud vezmeme stejnou architekturu. 2 jadro je cenove jinde nez 4 jadro a je mireno do nizkeho cenoveho segmentu. Kazdopadne jsme se bavili obecne o poctu jader a hlavne o sile jader a ten priklad i3 ukazuje ,ze zalezi nejen na poctu ale i na sile ,kdy hruba sila prebije i pocet. Neni o cem dal diskutovat a myslim ze s tim souhlasis.
Tohle nevim jaky vykon Bulldozer predvede a ani o tom nebudu spekulovat. Pockam si na oficialni vysledky po vydani a zkusim si nejaky kousek osahat (neni nad vlastni zkusenosti).

Jinak osobne nejsem zadny Intel fan a vubec mi nejde o nejake provokace ,ale kdyz tu clovek cte nova infa o Bulldozeru a v tom je dost hodne zavadejicich informaci ,tak ikdyz prispivam hodne vzacne ,tohle uz mi neda. Kazdopadne nechci zadny flame a prazdne vykriky a jsem jen pro rozumnou diskuzi s argumenty na stole.
dexterav
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dexterav »

Thuban a SB sa tu budú omielať často, s čím by sme asi , aj ked momentálne stále iba fiktívny výkon porovnali?
momentálny problém pri BD je že nikto nič nevie, a ten kto vie nepovie resp. zmení svoju výpoved asi tak 5 krát za týždeň :mrgreen:
Intel Ultra 7 265k 5,6/4,9GHz,Apex Z890, 2X24GB 8,73GHz CL40 Corsair, Asus TUF 5090 3.2/34GHz , H2O + Carbide 600Q,SS Noctua Edition, 10TB 850X, Topping D50s + Tilia + T5, StrixPG32UCDP, Fold7, ITX 13700k + 5070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X
THANATOS
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od THANATOS »

dexterav fiktivne spekulacie Thuban versus BD alebo SB versus BD, by nebol problem ale preco to vacsinou skonci Thuban vesus SB :wink: Niektori ludia aj vedia len su pod NDA.

Hladis
vsetko je pod NDA este aj datum uvedenia :-D, takze este nejaku dobu tu budes musiet citat aj zavadzajuce info.
webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
GPUreport.cz
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

Pěkné. Na to, že se jedná o B0 revizi je to slušné. Uvidíme, zda prodejní bude tedy nakonec B2...Myslím si, že ano.
ROG Power PC1:AMD Ryzen 7 5700X, Crosshair VII Hero, ROG Ryuo II 360, 512GB NVMe+500GB Samsung SSD, 2x 16GB GSkill TridentZ Neo RGB 3600 MHz, Dual RTX 2060,CM V750, Lian Li O11 Dynamic XL. PC2:AMD FX-8370, Silentium Fera, Asus 970 Pro Gaming/Aura, 240GB SSD HyperX 3K, R9-270X OC, 2x 4GB GSkill RipjawsX 2400 MHz, Corsair AX750, Bitfenix Pandora
webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

flanker píše:Pěkné. Na to, že se jedná o B0 revizi je to slušné. Uvidíme, zda prodejní bude tedy nakonec B2...Myslím si, že ano.
Protože se poslední dobou tak nějak o desítkové a třicítkové řadě BD moc nemluví, můj tajný tip je C0.
GPUreport.cz
THANATOS
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od THANATOS »

webwalker to by bolo dost revizii len na znizenie spotreby a navysenie frekvencie, ktora je viac ako dobra aj pri B0 ak to nie je podvrh. Nejaky bug, ktory treba odstranit :?:

P.S. rozmyslam ci nechcu uviest BD aj s papierovym launchom novych radeonov.
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

tak i tyto dva budou uvedeny, leč později....Já myslím, že revizi B3/C uvedou a po Novém roce. Nicméně zaujal mě i již zmíněný max násobič v BIOSu, který je pro FX 79 ! To by mohlo naznačovat, že pod LN2 bude ve finální verzi velmi zajímavý? Nebo dle čeho se určuje max násobiče?

Thanatos: grafiky, to pochybuju, TSMC a nový výrobní proces, to uvidíme nejdříve koncem roku a nebo až v 1Q 2012 :sad:
ROG Power PC1:AMD Ryzen 7 5700X, Crosshair VII Hero, ROG Ryuo II 360, 512GB NVMe+500GB Samsung SSD, 2x 16GB GSkill TridentZ Neo RGB 3600 MHz, Dual RTX 2060,CM V750, Lian Li O11 Dynamic XL. PC2:AMD FX-8370, Silentium Fera, Asus 970 Pro Gaming/Aura, 240GB SSD HyperX 3K, R9-270X OC, 2x 4GB GSkill RipjawsX 2400 MHz, Corsair AX750, Bitfenix Pandora
THANATOS
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od THANATOS »

flanker paper launch som hovoril :wink:
Inak to je dobra otazka podla coho sa urcuje aky je max. nasobic.
yuri.cs
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yuri.cs »

Jeste tu nikdo nezminil sobotni AMD&[H] event. Bylo to v podstate to same jako predvadecka na E3. Krom toho, ze se podarilo zahlednout specifikace CPU. System bezel na ES@3.51GHz. Teoreticky zbyva max 1.5 mesice do vydani a finalni kousky nejsou stale k dispozici.
It will be amazing in case after 10GHz we will see 20GHz, 30GHz and so on, just like we witnessed the thorny way from 10MHz to 33MHz in the eighties. -xbitlabs.com
THANATOS
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od THANATOS »

yuri.cs mozno pockaju na vianocne trhy :lol:
del42sa
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od del42sa »

webwalker:Podobně mohu argumentovat tím, že BD je vyvíjen už 5 let a následující BD bude architekturou také jiný (už dnes se spekuluje o změně v modulu - 4 jádra v modulu a předělaná FPU i frontend), ale původcem nosné myšlenky změny byl prostě současný BD
4 jádra v modulu, to už musí být slušnej bottleneck. Mě by se spíše více líbila myšlenka, že za určitých okolností by se modul mohl chovat jako jediné jádro a tím nemyslím že se jedno jádro vypne, ale spojení výpočetních jednotek každého jádra do jediného celku. Takže namísto 2x2 (ALU/AGU) by to mohlo být 1x4(ALU/AGU).Vzrostlo by IPC a k tomu by mohli přidat dvě 256bit FPU jednotky(místo 128bit). http://del42sa.rajce.idnes.cz/Bulldozer ... e_core.jpg

ostatně původní návrh od AMD naznačuje, že skutečně počet ALU/AGU mohl být pro každé jádro dvojnásobný oproti současnému návrhu 2x2 (dvě ALU a dvě AGU pro jádro)

Obrázek

Obrázek

Vlastně to připomíní něčím tu formu obráceného hyperthreadingu, o které se kdysi spekulovalo kolem roku 2006 i když tohle by nebyl hyperthreading ale spíše jakási "SLI"- ALU/AGU dvou jader :-D http://www.bit-tech.net/news/hardware/2 ... hreading/1
"The more you buy, the more you save" AI everywhere - Nvidia CEO at Computex 2023 https://www.youtube.com/watch?v=FhlE3m1trM4
Vega Primitive Shader combines the functions of vertex and geometry shader and with the right knowledge you can discard game based primitives at an incredible rate" https://pcper.com/2017/01/amd-vega-gpu- ... tecture/2/

MSI MPG GUNGNIR 110R White | CPU AMD Ryzen 7 9700X Granite Ridge | DeepCool AK500 White | GPU Sapphire Pure RX 9070 XT 16GB plus UV | MB MSI MAG X670E GAMING PLUS WIFI | 32GB DDR5 A-DATA XPG LANCER RGB Dual KIT 7200 MHz | system HDD SSD M.2 Kingston FURY Renegade NVMe 1TB | Seagate Baracuda HDD 1TB SATA III | data HDD WD RED 1TB SATA III | Quad HD VA monitor 27" MSI Optix G27CQ4 Free Sync 165 Hz 10bit HDR | Soud Blaster Audigy Fx | PSU MSI MAG A850GL 850 W 80 PLUS Gold PCIe 5 II | Win 10-64 bit Pro
THANATOS
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od THANATOS »

del42sa mne by sa to tiez pacilo, ak by cpu zvolilo sposob, ktory prida najviac vykonu v danej situacii.
Modul je najblizsie, k tomu aby dve integer klustre sa spojili a tym zlepsili vykon v jednom vlakne, inak nazvane reverse HT, napriklad u FPU to tak bude , ale asi u ALU/AGU to nie je take jednoduche aby to fungovalo.
Maly problem je aj v tom, ze info o reverse HT nebolo od AMD ale bolo vymyslene chlapikom, ktory prisiel aj s clankom preco AMD odislo z konzorcia BAPco co podla mna bol nezmysel.
webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

Jo, konspirační teorie Theo Valicha.
Ta se ale týkala Athlonu, kde by se dvě jádra spojila a utvořila by jedno "superjádro" pro singlethread aplikace.
http://www.theinquirer.net/inquirer/new ... ret-weapon

Nicméně, také jsem o tom přemýšlel a bylo by to pěkné :)
Je to ale realizovatelné? Nevím, ale nikdy neříkej nikdy. Já také tvrdil, že dvě jádra v modulu BD nemohou mít různou frekvenci a opak je pravdou :-D
GPUreport.cz
Zamčeno

Zpět na „Procesory AMD“