připojení ventilátoru k usb

Nevizuální úpravy HW, elektronika - Voltage-mody, regulace otáček, schémata... nejde o přetaktovávání.
Odpovědět
smajliss
Nováček
Nováček

připojení ventilátoru k usb

Příspěvek od smajliss »

Dobrý den,

chtěl bych připojit tyhle http://www.bscom.cz/primecooler-pc-4010l05c_d15255 2 větráčky k USB. Ventilátor potřebuje 5V a 120mA. USB poskytuje 5V a nad 100mA může být připojeno jenom jedno zařízení (já chci 2 větráčky), myslíte, že to USB utáhne ? Existuje nějaká možnost, že bych to připojil jenom k jednomu USB kabelu, než mít 2 USB kabely ?

Díky za rady
Ollie
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: připojení ventilátoru k usb

Příspěvek od Ollie »

Klidně připoj oba větráčky na jeden konektor, USB port dá až 500 mA, takže to v pohodě utáhne... Ale poslouchat dva malý větráčky s 4500 ot./min. bych fakt nechtěl ;-)
Obrázek
smajliss
Nováček
Nováček

Příspěvek od smajliss »

Nakonec jsem vybral tyhle, http://www.gme.cz/cz/elektronicke-souca ... 5-127.html. Chci trošku vylepšit chladící podložku, která už tak má 23dB, takže by to s hlukem mělo být v pohodě.

A jak to mám teda připájet ? Oba větráky napájet na VBus (+5V) a GND ?

Jinak pokud to dobře chápu, tak to na tom jednom kabelu to bude fungovat tak, že ty větráky budou jakoby paralelně, takže na každém větráku bude 5V a jelikož USB může dát na jedno zařízení až 500mA, tak jich teoreticky můžu dát třeba 5, kdyby měli odběr 100mA. Chápu to dobře ?:- )
NecKneSS
Nováček
Nováček

Příspěvek od NecKneSS »

Jo, chápeš :)
Ollie
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ollie »

JJ oba větráky na Vbus a GND, a s tím paralelním řazením to chápeš správně.
S těma větrákama sis moc nepomohl, tyhle mají dokonce 10000 otáček za minutu, pochybuju že budou tichý i když mají magnetický ložiska.
A pozor na udávání hlučnosti, je rozdíl mezi dB a dBA... http://personal.cityu.edu.hk/~bsapplec/single.htm
Obrázek
smajliss
Nováček
Nováček

Příspěvek od smajliss »

18 - 23,5 dBA ± 10 % ... tohle mám napsané u té podložky
Hlučnost = 16,00 dBA .... tohle u toho větráčku ..

Tak já předpokládám, že by větráček neměl být hlasitější, než ta podložka. Jinak díky za rady, v týdnu se do toho pustím.

EDIT: při nejhorším k tomu můžu potom připájet rezistory, abych to zpomalil
Maranov
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Maranov »

Neřekl bych, že budou tiché. Musíš mít tuhle velikost? Pomaloběžný 120mm větrák bude mít větší výkon a slyšet nebude.
DESKTOP: C2D E8200 (pasivně); ATI HD 3870 (AC S1, 120 fan@5V); 4GB RAM; OCZ Vertex2 SSD 64GB; 320+320+250GB JBOD (odhlučněno); 2x FSC P19-2 (2056x1024)
MOBILE: Lenovo Thinkpad T420 4177 CTR, Crucial M4 SSD 128GB, 6GB RAM; FSC P19-2; Logitech G400
POCKET: Nokia Hulmia 800; Hitachi 500GB@Scythe Kamazo 2 (eSATA); Creative EP-630
AUDIO: Sennheiser HD 555 (foam mod), NuForce Icon µDAC, FLAC, ReplayGain, f2k

"A Man's mortality is a compass that points his way in life."
termit256
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od termit256 »

Ollie píše:Klidně připoj oba větráčky na jeden konektor, USB port dá až 500 mA, takže to v pohodě utáhne... Ale poslouchat dva malý větráčky s 4500 ot./min. bych fakt nechtěl ;-)
USB da sice 500mA, ale zarizeni si o to musi rict, tj. pouzit USB protokol, coz u vetraku pujde dost obtizne. Delaji se na to obvody co provedou enumeraci a vyjednaji vyssi proud i bez pouziti procesoru, ale pokud nevis jak zapajet 2 dratky od vetraku, bude asi problem.
Trinom
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trinom »

Ale prdlačku s háčkama. Půl ampéry dostane, pokud chce. Odběr se vůbec přes USB protokol neřeší.
Obrázek Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj
termit256
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od termit256 »

Jiste ze resi, pocti USB specifikaci (usb.org) nechce se mi ted konktetne hledat kde to je pac to nema valny smysl.
USB ma standartne 100mA, pokud chce vetsi proud musi si to zarizeni pri enumeraci vyzadat. USB radic muze pri nedostatku zdroju takove zarizeni odmitnout a obcas se to stava. 500mA muze mit jen jedno zarizeni na radic (tim si nejsem uplne jist).

Je pravda, ze se sprava napajeni nekdy zvlaste u desktopu ojebava a napajeni USB se zapojuje primo na zdroj a pak je mozne dostat i vice nez 0,5A. Ale muze to byt u kazdeho pocitace jine, muzes se dostat do problemu ze ti budou nespolehlive/vubec fungovat nektera jina USB zarizeni apod.
smajliss
Nováček
Nováček

Příspěvek od smajliss »

Tak se mi to všechno povedlo. Měli jste ale pravdu, že ty větráčky nejsou tiché. Plánuju to vyřešit tak, že si udělám DC/DC měnič, tím získám 12V a tam už je výběr ventilátorů mnohem větší.
Maranov píše:Neřekl bych, že budou tiché. Musíš mít tuhle velikost? Pomaloběžný 120mm větrák bude mít větší výkon a slyšet nebude.
Dělal jsem tohle:
http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos- ... 0552_n.jpg

http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos- ... 4285_n.jpg

Takže jsem velikostí omezen, koupím teď asi nějaké 4cm. http://www.lan-shop.cz/exactgame-exactcool-40-120329
OndraSter
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OndraSter »

5V 0.5A = 12V 0.15A (počítám 25mA ztráty).

Jinak ještě existuje speciální mód, ale nevím, jak moc je podporovaný na deskách:
Dedicated charger mode:

A simple USB charger should short the 2 data lines together. The device will then not attempt to transmit or receive data, but can draw up to 1.8A, if the supply can provide it.
A unit load is defined as 100 mA in USB 2.0, and was raised to 150 mA in USB 3.0. A maximum of 5 unit loads (500 mA) can be drawn from a port in USB 2.0, which was raised to 6 (900 mA) in USB 3.0. There are two types of devices: low-power and high-power. Low-power devices draw at most 1 unit load, with minimum operating voltage of 4.4 V in USB 2.0, and 4 V in USB 3.0. High-power devices draw the maximum number of unit loads supported by the standard. All devices default as low-power but the device's software may request high-power as long as the power is available on the providing bus
PC: i5-2500k 4.5GHz/24GB RAM/GTX560 Ti 1GB/>5TB - W7 Prof x64; Microsoft SideWinder X3 notebook: HP 6715b (4GB RAM) - W7 Prof x64;
mobil: Nokia Lumia 800 Cyan, 16GB; tablet: Toshiba Portege M200 (2GB, 64GB SSD, GeForce FX5200) - W7 Prof x32

Nahraďte Arduino výkonnější variantou!
Vývojová prostředí a nástroje | Webové prohlížeče | Seznam freehostingů
smajliss
Nováček
Nováček

Příspěvek od smajliss »

Takže, když těch 5V převedu na 12V, tak mi zbyde jenom 150mA ? Tož to nevim, jestli utáhne 3 ventilátory : /
OndraSter
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OndraSter »

Neutáhne.

Tyhle DC/DC konvertory jsou jednoduché spínané zdroje. No a tam se přenáší výkon, nikoli proud. Tzn P1=P2 (na tom trafíčku). P=UI

U1I1 = U2I2

U1 = 5V
I1 = .5A

U2 = 12V

5*.5=12I2
=> I2 = .175A.
Odečti nějaké ztráty (s těma 25mA asi podceňuju) a bum, máš < 150mA.
PC: i5-2500k 4.5GHz/24GB RAM/GTX560 Ti 1GB/>5TB - W7 Prof x64; Microsoft SideWinder X3 notebook: HP 6715b (4GB RAM) - W7 Prof x64;
mobil: Nokia Lumia 800 Cyan, 16GB; tablet: Toshiba Portege M200 (2GB, 64GB SSD, GeForce FX5200) - W7 Prof x32

Nahraďte Arduino výkonnější variantou!
Vývojová prostředí a nástroje | Webové prohlížeče | Seznam freehostingů
smajliss
Nováček
Nováček

Příspěvek od smajliss »

Teď si nejsem jistý, jestli máš pravdu, protože mám v plánu sestavit tohle http://www.nomad.ee/micros/mc34063a/ ... Je tam kalkulátor a když navolím
Vin:5 V
Vout:12 V
Iout:263 mA
Vripple:100
Fmin:100

263 mA je hodnota, která mi tam jde maximálně zadat, aniž by to vyhodilo error, tudíš předpokládám, že těch 263mA tam budu mít .... Ty hodnoty 100 a 100 mi poradil kamarád a měly by být správné ...
termit256
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od termit256 »

34063 je historicka vykopavka. Mrkni zde http://www.national.com/en/power/index.html
Mas tam simulaci spousty modernich obvodu vcetne volby konktretnich soucastek a jejich hodnot, vsech moznych i nemoznych grafu, teplotnich simulaci atd...
Nejspis se budes muset zaregistrovat (je to zdarma)
clkmaster
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od clkmaster »

smajliss píše:Teď si nejsem jistý, jestli máš pravdu, protože mám v plánu sestavit tohle http://www.nomad.ee/micros/mc34063a/ ... Je tam kalkulátor a když navolím
Vin:5 V
Vout:12 V
Iout:263 mA
Vripple:100
Fmin:100

263 mA je hodnota, která mi tam jde maximálně zadat, aniž by to vyhodilo error, tudíš předpokládám, že těch 263mA tam budu mít .... Ty hodnoty 100 a 100 mi poradil kamarád a měly by být správné ...
Predpokladas spatne - vubec neuvazujes, kolik si to vezme proudu z USB. Ta chybova hlaska ti oznami, ze jsi prekrocil maximalni spickovy proud, ktery si ten integrac vezme z tech 5V!
Intel i7 3770K + Be Quiet! Dark Rock Advanced C1, Corsair XMS3 16GB/2000MHz, Asus P8Z77-V PRO, MSI GTX970 Gaming 4G OC, Samsung 850 Pro 1TB, 3x WD RED 3TB, Seasonic Focus Plus 550W, Dell U3415W, Logitech MK710
smajliss
Nováček
Nováček

Příspěvek od smajliss »

Tak teda. Co myslíte, že je lepší ? Napájet pomocí 5V a většího možného proudu větrák na 12V nebo udělat ten obvod a napájet pomocí 12V a menšího proudu ?
Maranov
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Maranov »

Vzhledem k výkonu těch 40mm je to celkem jedno. Když je dáš na ten perforovaný plech, tak skoro vůbec chladit nebudou. Chtělo by to vyříznout díry, nebo použít větší fan.

5V vs. 12V... to je celkem jedno, jen u druhého potřebuješ ten měnič. Porovnej si pro a proti, jak ti to vyhovuje (otáčky, hluk, ...).
DESKTOP: C2D E8200 (pasivně); ATI HD 3870 (AC S1, 120 fan@5V); 4GB RAM; OCZ Vertex2 SSD 64GB; 320+320+250GB JBOD (odhlučněno); 2x FSC P19-2 (2056x1024)
MOBILE: Lenovo Thinkpad T420 4177 CTR, Crucial M4 SSD 128GB, 6GB RAM; FSC P19-2; Logitech G400
POCKET: Nokia Hulmia 800; Hitachi 500GB@Scythe Kamazo 2 (eSATA); Creative EP-630
AUDIO: Sennheiser HD 555 (foam mod), NuForce Icon µDAC, FLAC, ReplayGain, f2k

"A Man's mortality is a compass that points his way in life."
termit256
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od termit256 »

Pokud sezenes vetrak na 5V dej na 5V. Usetris ztraty na menici (cca 20%)

Co se tyka dilematu mensi proud vetsi proud, postuduj ohmuv zakon.
Potrebujes chladit nejakym vykonem a bylo by hloupe myslet si, ze pri 12V a mensim proudu bude ten proud stejny i na USB konektoru. Menic si proste tu energii odnikud nevycuca, prave naopak.
Odpovědět

Zpět na „Modifikace hardware“