Posílení signálu
Moderátor: Don
- ROMIKUS
- Začátečník

-
Posílení signálu
DD,mám D-Link DIR-825 a chtěl bych posílit signál koupení vykonější antán(jsou tam 3dBi)
2.4 /5GHz konektor RP-SMA.
Musí být 2.4 /5GHz?,využívám obě pásma.
Co mi doporučíte ,může být i venkovní.
2.4 /5GHz konektor RP-SMA.
Musí být 2.4 /5GHz?,využívám obě pásma.
Co mi doporučíte ,může být i venkovní.
- ttx
- Začátečník

-
Re: Posílení signálu
Ak kupis vsesmerove nebudu mat viac ako 6dBi. Pomoze ti to?
- SpeederBB
- Začátečník

-
Taky řešim tenhle problém. Nechce se mi zakládat nový téma, tak to hodim tady. Mám router Tenda W311R+ jenže původně byl koupenej do bytu, kde fungoval skvěle. Teď ho máme ale na chalupě, kde je v patře zhruba uprostřed domu. Chalupa má ale metrový kamenný zdi a venku pod pergolou prostě neni dostatečnej signál, padá to a běhá to pomalu. Chci to nějak pořešit. Zajímá mě, jestli bych měl koupit jiný (silnější router) nebo třeba dokoupit nějakou anténu, která by měla větší zisk nebo nějakou anténu přímo na střechu. Co by jste mi poradili? Díky
MB: MSI 790FX-GD70 [1.1], CPU: AMD Phenom II X4 955 black edition, RAM: DDR3 1333 Kingston Value 2x2GB CL9 + Evolveo Zeppelin 2x2GB CL9, HDD:SSD Crucial MX500, Samsung SpinPoint F3 1TB VGA: Gigabyte nVidia GTX560 Ti Display: Samsung SyncMaster P2450H
- LiveBomb
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Z tendy si natahni kabel ven a na nej poves PicoStation...
PC - CPU: Intel Core i5-4670K MB: MSI Z87-G45 Gaming RAM: Kingston KVR1333D3N9K2/8G GPU: Asus Radeon HD7970 3 GB HDD: Kingston SVP100/96GR, Samsung SpinPoint F3 HD502HJ, Western-Digital WD20EARS PSU: Corsair HX750 Chladiče: AC Freezer 13 Pro, 2x AC F9 PWM, 2x AC F12, AC F12 Pro PWM DVD-RW: Samusng SH-S223C Case: Thermaltake Armor VA8003BWS Monitor: LG IPS236V Keyb: Logitech Wave Keyboard Myš: Logitech MX610 Left-Hand OS: Microsoft Windows 7 Professional x86-64 Notebook - Lenovo ThinkPad E530
- Shit
- Odborník PCT

Možná by stačilo koupit sólo AP (popř. navíc 5dB anténu - dle konkrétní situace všesměr nebo sektor), napojit ho do stávajícího routeru a dát ho vysoko na půdu, kde "metrové" zdi snad nemáš. Já to mám doma vyřešeno podobně a dosah mám v pohodě po celé zahradě (cca 50m). Můžeš to udělat i tak, že budou v provozu případně i oba AP (stejné SSID, zabezpečení i heslo, jenom každý AP nastavíš na jiný kanál). Vyšlo by to asi levněji než PicoStation.
- SpeederBB
- Začátečník

-
Taky se mi zdá to PicoStation docela drahý řešení. A AP navíc je taky docela složitost. Já jsem rád, že ten router nastavim a ještě abych tam dával další. To by mě teda zajímalo na jak dlouhým kabelu může bejt ta anténa. To řešení antény pod střechou se mi zamlouvá. Myslim, že kdybych jí prdnul pod tašky na stranu ke dvoru, kde máme pergolu, mohlo by to fungovat. Ta pergola je daleko od baráku tak 15m a kabel k anténě bych potřeboval tak 10-15m abych dosáhnul na tu půdu. Otázka je, jak by to pak fungovalo zase ve spodním patře, kde to jde nyní pěkně. Nebo pak koupit jinej router, kterej má třeba dvě, tři antény a tu jednu vyvést pod střechu a ostatní nechat.
MB: MSI 790FX-GD70 [1.1], CPU: AMD Phenom II X4 955 black edition, RAM: DDR3 1333 Kingston Value 2x2GB CL9 + Evolveo Zeppelin 2x2GB CL9, HDD:SSD Crucial MX500, Samsung SpinPoint F3 1TB VGA: Gigabyte nVidia GTX560 Ti Display: Samsung SyncMaster P2450H
- LiveBomb
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Pocitej utlum tak 0,3 - 0,8 dB/m. Tzn. na 15 metrovym kabelu mas 4,5 - 12 dB utlum jen na kabelu. Neco pripocitej i na konektorech a razem zjistis, ze to nema moc smyl. Utlum 0,3 je na kabelu RLA-10 kde je cena cca. 50,- kc/, utlum 0,8 je RG-58, kde je cena asi 10,- Kc/m.
Routery s vice antenama vyuziva MIMO a tam vymena/odlouceni anteny vede spis ke zhorseni funkcnosti nez ke zlepseni ...
Routery s vice antenama vyuziva MIMO a tam vymena/odlouceni anteny vede spis ke zhorseni funkcnosti nez ke zlepseni ...
PC - CPU: Intel Core i5-4670K MB: MSI Z87-G45 Gaming RAM: Kingston KVR1333D3N9K2/8G GPU: Asus Radeon HD7970 3 GB HDD: Kingston SVP100/96GR, Samsung SpinPoint F3 HD502HJ, Western-Digital WD20EARS PSU: Corsair HX750 Chladiče: AC Freezer 13 Pro, 2x AC F9 PWM, 2x AC F12, AC F12 Pro PWM DVD-RW: Samusng SH-S223C Case: Thermaltake Armor VA8003BWS Monitor: LG IPS236V Keyb: Logitech Wave Keyboard Myš: Logitech MX610 Left-Hand OS: Microsoft Windows 7 Professional x86-64 Notebook - Lenovo ThinkPad E530
- SpeederBB
- Začátečník

-
Dobrý no. Tak bych třeba zkusit prostě jen dát na router silnější anténu? Nějaký doporučení? A nebo celej router silnější?
- LiveBomb
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Ono je otazka, jestli ti misto ty 3 dB anteny ta 5 dB nejak pomuze. A stejne nesmis prekrocit vykon 20 dB a a ten ta Tenda s tim 3 dB pendrekem urcite dosahvoat bude (v ramci hesla "osolme to na max")...
- Shit
- Odborník PCT

Celý problém je v těch "metrových" stěnách.
Dáš AP na půdu, propojíš AP s routerem kabelem (často AP mají PoE => není třeba tahat k AP žádný jiný kabel kromě UTP), dáš mu statickou IP (bývá to defaultní volba a je uvedena na štítku, stejně jako zakázané DHCP), DHCP převezme AP z routeru a jenom si nastavíš vlastní WiFi...
Hoď další AP na půdu, konfig. AP zvládneš levou zadní.
Jaká složitost? Konfigurace AP je ještě snadnější než u routeru.SpeederBB píše:.. AP navíc je taky docela složitost. Já jsem rád, že ten router nastavim a ještě abych tam dával další...
Dáš AP na půdu, propojíš AP s routerem kabelem (často AP mají PoE => není třeba tahat k AP žádný jiný kabel kromě UTP), dáš mu statickou IP (bývá to defaultní volba a je uvedena na štítku, stejně jako zakázané DHCP), DHCP převezme AP z routeru a jenom si nastavíš vlastní WiFi...
To musí zvládnout AP i s dodávanou anténou (bývá 3dBm).SpeederBB píše:..pergola je daleko od baráku tak 15m..
SpeederBB píše:Otázka je, jak by to pak fungovalo zase ve spodním patře, kde to jde nyní pěkně.
2 AP to jistí.Shit píše:Můžeš to udělat i tak, že budou v provozu případně i oba AP (stejné SSID, zabezpečení i heslo, jenom každý AP nastavíš na jiný kanál).
Metrová zeď to "utluče" => to není dobré řešení...SpeederBB píše:Dobrý no. Tak bych třeba zkusit prostě jen dát na router silnější anténu? Nějaký doporučení? A nebo celej router silnější?
Hoď další AP na půdu, konfig. AP zvládneš levou zadní.
- SpeederBB
- Začátečník

-
Dobře tedy. Jakej AP mám koupit? Nevyznám se v tom vůbec 
- Shit
- Odborník PCT

Ono to je defakto jedno....
Vzhledem k tomu, že ta Tenda umí 150Mbit/s, tak bych vzal též něco s 150Mbit/s a aby AP "uměl" PoE (i když to PoE nemusí být podmínkou) => třeba TL-WA701ND (umí PoE a je případná možnost použití i jiné antény).
Vzhledem k tomu, že ta Tenda umí 150Mbit/s, tak bych vzal též něco s 150Mbit/s a aby AP "uměl" PoE (i když to PoE nemusí být podmínkou) => třeba TL-WA701ND (umí PoE a je případná možnost použití i jiné antény).
- SpeederBB
- Začátečník

-
To PoE znamená, že ten AP nemusim připojovat k adaptéru a bude se napájet po tom UTP kabelu (když bude dlouhej do 30 metrů) ?
- Shit
- Odborník PCT

Přesně tak. PoE injektor je součástí krabice s AP. Jenom musíš dokoupit UTP kabel s koncovkami.
- SpeederBB
- Začátečník

-
Tak to by šlo. Tak to mi pak budete muset poradit s tou konfigurací. A doufám, že nastavení tý současný tendy už nebudu muset měnit. Jdu to teda objednat.
Jo s kabelem počítám. Předpokládám, že je jedno jestli je kříženej nebo ne. Vezmu 20 metrů a to musí stačit až pod hřeben střechy.
Jo s kabelem počítám. Předpokládám, že je jedno jestli je kříženej nebo ne. Vezmu 20 metrů a to musí stačit až pod hřeben střechy.
- Shit
- Odborník PCT

Vem nekřížený (raději).
Zpravidla stačí nechat vše na defaultu (AP je výchozí režim AP) a jenom nastavíš WiFi (vše stejné, jako na Tendě, jenom si zvolíš jiný kanál, aby se wifiny netloukly).
Zpravidla stačí nechat vše na defaultu (AP je výchozí režim AP) a jenom nastavíš WiFi (vše stejné, jako na Tendě, jenom si zvolíš jiný kanál, aby se wifiny netloukly).
- SpeederBB
- Začátečník

-
Tomuhle já právě vůbec nehovim. Podle návodu jsem do tendy naklepal ty adresy od provajdra, nastavil v počítači na automat a jelo to. Snad to zmáknu nějak no. Ten jiný kanál je co? 
- LiveBomb
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Mel bys pouzit kabel primy. Krizeny se pouziva jen pro propojeni zarizeni stejneho typu.
Shit: Jak to ma resene to PoE? Neni u toho nahodou jen prihozeny pasivni PoE adapter?
Shit: Jak to ma resene to PoE? Neni u toho nahodou jen prihozeny pasivni PoE adapter?
- SpeederBB
- Začátečník

-
No i kdyby, tak pouštět to do žíly u tendy bude pořád lepší než tahat elektriku až pod hřeben.
- Shit
- Odborník PCT

Pasivní PoE injektor (klik) je snad součástí balení (alespoň u mé WA901ND byl), stejně jako vlastní napájecí adaptér.LiveBomb píše:Shit: Jak to ma resene to PoE? Neni u toho nahodou jen prihozeny pasivni PoE adapter?
Aktivní injektor by byl zcela zbytečný, jelikož u 100M máš v UTP kabelu využity pouze 4 žíly a zbývající 4 postačí k napájení - což je pasiv.
Aktiv použiješ tehdy, pokud potřebuješ vyšší proudy (rvát to tam 8 žilami) nebo u 1G spojení, kde využíváš ke spojení všech 8 žil => což oboje není tento případ. Aktivy se moc nepoužívají a jsou cenově zcela někde jinde...
Přesně tak.SpeederBB píše:No i kdyby, tak pouštět to do žíly u tendy bude pořád lepší než tahat elektriku až pod hřeben.