Ahoj,
je nějaká relativně (jednoduchá) a levná možnost jak připojit k počítači nějaké sensory (našel jsem platformu Arduino, která se mi docela líbí, ale jestli není nějaká vhodnější alternativa) a dále pak spínat různé obvody? Zvládne to vůbec Arduino? Představa je taková, že bych to píchnul do staršího počítače, který by logoval data ze sensoru a spínal různá další zařízení. Nejlépe aby to mohlo běžet na Linuxu, abych zužitkoval staré Pentium (II? III? někde okolo 900MHz), co mám doma
Je na tohle Arduino vhodné, příp. má někdo zkušenosti? A pokud ne, nějaká jiná cesta? Netrápí mě případná složitost (přeci jen jsem student - hraju a třeba bych se i něco naučil), ale spíš aby se to dalo levně sehnat (Arduino je na ebayi za pár kaček).
díky za případné rady a postřehy
sensor - PC - spínání /Arduino?/
Moderátor: L4mka
- al3sh
- Nováček

-
- petr_
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Re: sensor - PC - spínání /Arduino?/
Nejjednodušší je spojení AVR a V-USB, stačí ti součástky za 100,- (atmega 8 a nějaké smetí okolo).
Zkoušel jsem to, je to skutečně jednoduché, pro vhodném režimu ani nejsou nutné ovladače (běží to jako HID).
Zkoušel jsem to, je to skutečně jednoduché, pro vhodném režimu ani nejsou nutné ovladače (běží to jako HID).
NTB: 13" MacBook Air mid. 2013, Haswell i7-4650U, 8GB LPDDR3, 256GB SSD
PC: Xeon 5550, 6GB DDR3, geforce 8800GTS 640MB
PC: Xeon 5550, 6GB DDR3, geforce 8800GTS 640MB
- Ollie
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
V-USB je nejjednodušší obvodově, ale programovat se bude začátečníkovi líp Arduino, už díky převodníku FTDI a bootloaderu
Takže jdi klidně do Arduina.
Předpokládám že to chceš na zalívání zahrádky nebo nějakou podobnou "domácí automatizaci", takže budeš potřebovat spínat síťový napětí, tak na to pozor! (nevím jaký máš zkušenosti a elektrotechnickou kvalifikaci)
A pro příště s bastlením do sekce Modifikace HW
Předpokládám že to chceš na zalívání zahrádky nebo nějakou podobnou "domácí automatizaci", takže budeš potřebovat spínat síťový napětí, tak na to pozor! (nevím jaký máš zkušenosti a elektrotechnickou kvalifikaci)
- al3sh
- Nováček

-
Přesně tak, odhadls to správněOllie píše:Předpokládám že to chceš na zalívání zahrádky nebo nějakou podobnou "domácí automatizaci", takže budeš potřebovat spínat síťový napětí, tak na to pozor! (nevím jaký máš zkušenosti a elektrotechnickou kvalifikaci)
Jo, plánuju spínat síťový napětí. Zkušeností mám pomálu, takže kdybys poradil, byl bych rád.
Dá se na Arduino napíchnout přímo SSR? Nebo oddělit a spínat 12V z molexu a pak až relé? Jinak počítám dobře, že na 600W výbojku stačí 5A relé?
PS: Nebyl jsem si jistý, kam to zařadit, takže pokud je to špatně, mohl by to nějaký hodný moderátor přesunout, prosím?
- Ollie
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
SSR mají na vstupu LEDku, takže proud 5-30 mA, to můžeš připojit přímo na výstupy Arduina. 5A relé bude stačit. Pokud bys chtěl šetřit a použít elektromagnetický relé, tak si z udanýho odporu cívky spočítáš proud, limit brouka je 40 mA na jeden pin a 200 mA celkem... Kup si smršťovací bužírku a všechna na síťové straně pečlivě zaizoluj, ať "si nešáhneš". To je nevýhoda Arduina, že je to prostě holý plošňák, u kterýho se s možností nacpání do krabice moc nepočítalo...