Dual nebo Single DDR3?

Problematika SDRAM, DDR1/2/3 SDRAM, RDRAM, SO DIMM a další, včetně čteček pamětí.
Odpovědět
cabman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Dual nebo Single DDR3?

Příspěvek od cabman »

Je poravdu takový rozdíl když použiji třeba 2x2GB proti 1x4GB?

... obecný názor je že ano, ale mě to přijde prakticky jedno. Jako je jasné, že dva je víc než jedna, ale pokud bude rozdíl v jednotkách procent tak se vyplatí koupit 1x4GB - zůstane slot pro budoucí rozšíření a snižuje se možnost chyb (dva moduly dvakrát taková šance na problém).

Víte o nějakých testech na internetu které to potvrzují nebo vyvrací? ... zajímají mě konkrátní čísla - teorií bez výsledků je všude plno.

Zajímá mě hlavně intel s novějšíma deskama (třeba 1155), ale i 775

Předem dík.
Jsem pro přesměrování pctuning na google. Na co forum? Když se člověk na něco zeptá tak mu nějakej "inteligent" odpoví že si to má najít v google. V google je všechno a konečná odpověď na vše je google.
Mastodont
Černá karta
Černá karta

Re: Dual nebo Single DDR3?

Příspěvek od Mastodont »

v IT neexituje nic jako budoucí rozšíření. 2x2GB jasná volba.
Bez_n1ck
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Bez_n1ck »

Pokud vím, tak rozdíly jsou zanedbatelné, v praxi nulové.
PC: MB: ASUS TUF Z370-PRO GAMING ; CPU: INTEL Core i7-8700K @ 3,7GHz ; CPUcooler: Noctua NH-D14 ; GPU: GIGABYTE GTX2070 WINDFORCE 3X 8GB ; DDR4: 2x16 GB 2666MHz CL16 ; HDD: Samsung 960 EVO M.2 500GB + WD Green 2,5TB + WD Red 4TB + 2xWD Red 8TB ; CASE: Be Quiet! Dark Base 900 ; PSU: Corsair RM650x ; MOUSE: Logitech G700s ; KEYBOARD: Razer Huntsman Elite ; SOUND: Logitech X530 ; MONITOR: 2x Dell U2515H (25" QHD IPS) | Games, that you can play with me | Diablo III - Divina
NOTEBOOK: Dell Precision 7730 ; CPU: Intel Core i7-8750H ; GPU: nVidia Quadro P4200 8GB ; DDR4: 2x16GB 2667MHz ; HDD: Samsung NVMe 256GB + Samsung 980 EVO M.2 1TB ; FullHD
AllowedCry
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od AllowedCry »

v zapojení jednoho modulu je to naprosto bez problémů... nehledě na to že s jednou ramkou dual chanel nevykouzlíš :D rozdíl tam bude nulový.
Ryzen 9800X3D || Asrock X870 Pro || 64GB @ 6000Mhz cl30 || XFX RX 9070 XT @ UV-OC || M2 VP4300 4TB || HDD RED+ 4TB || Fractal R5 + Corsair HX850 || [4K] Philips 32M2N8900 240Hz + Philips 48OLED707.
cabman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od cabman »

Mastodont píše:v IT neexituje nic jako budoucí rozšíření. 2x2GB jasná volba.
Podle mě to neni zas tak jasné volba. Pokud by se na tom začala dělat práce s grafikou a videem tak proč nerozšířit na 8GB? ... pokud tam bude 2x2 tak to nejde, a pokud je single a nebo dual téměř nulový rozdíl tak je to jasná volba - 1x4 a případně 1x4 přidat.
Jsem pro přesměrování pctuning na google. Na co forum? Když se člověk na něco zeptá tak mu nějakej "inteligent" odpoví že si to má najít v google. V google je všechno a konečná odpověď na vše je google.
Mastodont
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od Mastodont »

Může udělat 4x2GB
cabman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od cabman »

Mastodont píše:Může udělat 4x2GB
Jen že naprostá drtivá většina desek má dva sloty ... na alza mají jen 2 z 24 kousků 4 sloty ... .

\\jo maji 4 sloty, koukal jsem jen an jeden chiset, ale stejně to neřeší první otázku - tedy jestli je to vůbec rozdíl.
Naposledy upravil(a) cabman dne čtv 4. srp 2011, 14:12, celkem upraveno 1 x.
veteran13
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od veteran13 »

Taky jsem pro 1x4gb, důvody viz. cabman
Má milá rozmilá neplakej! Život už není jinakej.
Dnes buďme ještě veselí, na naši bílé posteli.
Zejtra, co zejtra? Kdožpak ví, zejtra si lehnem do rakví.
Bez_n1ck
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Bez_n1ck »

Drtivá většina desek má 4 sloty. Jen absolutně nejhorší šunty s cenou pod 2 tisíce mají 2 sloty na RAM.
PC: MB: ASUS TUF Z370-PRO GAMING ; CPU: INTEL Core i7-8700K @ 3,7GHz ; CPUcooler: Noctua NH-D14 ; GPU: GIGABYTE GTX2070 WINDFORCE 3X 8GB ; DDR4: 2x16 GB 2666MHz CL16 ; HDD: Samsung 960 EVO M.2 500GB + WD Green 2,5TB + WD Red 4TB + 2xWD Red 8TB ; CASE: Be Quiet! Dark Base 900 ; PSU: Corsair RM650x ; MOUSE: Logitech G700s ; KEYBOARD: Razer Huntsman Elite ; SOUND: Logitech X530 ; MONITOR: 2x Dell U2515H (25" QHD IPS) | Games, that you can play with me | Diablo III - Divina
NOTEBOOK: Dell Precision 7730 ; CPU: Intel Core i7-8750H ; GPU: nVidia Quadro P4200 8GB ; DDR4: 2x16GB 2667MHz ; HDD: Samsung NVMe 256GB + Samsung 980 EVO M.2 1TB ; FullHD
cabman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od cabman »

Bez_n1ck píše:Drtivá většina desek má 4 sloty. Jen absolutně nejhorší šunty s cenou pod 2 tisíce mají 2 sloty na RAM.
Jo pravda, koukal jsem jen na jeden čipset, u drahých desek jsou 4 sloty. A taky dát přez 2k za desku mi připadá zbytečné - ale to není téma k diskusi.

Nicméně otázka byla: "Víte o nějakých testech na internetu které to potvrzují nebo vyvrací? ... zajímají mě konkrátní čísla - teorií bez výsledků je všude plno."
veteran13
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od veteran13 »

http://tinyurl.com/3tfg2so a hend první odkaz
Má milá rozmilá neplakej! Život už není jinakej.
Dnes buďme ještě veselí, na naši bílé posteli.
Zejtra, co zejtra? Kdožpak ví, zejtra si lehnem do rakví.
Jája
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jája »

http://www.behardware.com/articles/814- ... mings.html
Rozdíl tam je a ne úplně zanedbatelný. Rozhodně bych vzal dual, protože to nic nestojí.
Co se týká tvrzení že desky s 4mi sloty na RAM jsou jen ty drahý, tak to je trochu mimo podle mě. Spíš záleží na úhlu pohledu, ale já bych řekl naopak že jen ty úplně nejlevnější mají jen 2.

Je zajímavé jak jsou lidé různí - někteří jsou ochotni připlácet za 1600/1800 MHz paměti s lepším časováním za téměř nulový rozdíl ve výkonu oproti standart 1333 a druzí zase klidně sníží výkon singlem a ušetří 00 prd.
Core i7 8700K , Asus Prime Z370-A, 2x8GB DDR4 3200 G.Skill TridentZ, GTX1060 6GB, Adata SX 8200 Pro 512GB, 120GB Intel SSD 320, 2x Crucial MX500 1TB, X-Fi Titanium, 22" LG W2252TQ, EK water blocks (CPU+GPU, DDC1+EKtop, NexXxos Pro III+II), Avance C001 Terminator, Seasonic Focus GX-650
cabman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od cabman »

Jája píše:Rozdíl tam je a ne úplně zanedbatelný. Rozhodně bych vzal dual, protože to nic nestojí.
NO stojí tě to právě tu drahou desku v případě že budeš chtít možnost rozšíření paměti. A pak tě to stojí tu spolehlivost, kdy dva moduly znamenají 2x takovou šanci že odejdou a u čtyř čtyřikrát.
Jája píše: Co se týká tvrzení že desky s 4mi sloty na RAM jsou jen ty drahý, tak to je trochu mimo podle mě. Spíš záleží na úhlu pohledu, ale já bych řekl naopak že jen ty úplně nejlevnější mají jen 2.
No vidíš a já bych řekl že dražší deska než naprostý základ je jen placení za barevné chladiče a velkou bednu ... určitě má funkce navíc, ale já ten počítač jen používám.

Podle testů a reakcí je jasné, že DUAL DDR nic neřeší a je to reklamní trik. Zvýšení výkonu není vyšší, než nepřesnosti testů.
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lokomotiva »

Pokud nechceš používat víc než jednu paměť, tak to nedělej.
Není zákon, že kdo nepoužije aspoň 2 paměti přijde do vězení.....
Já, jelikož jsem demokratické povahy, budu vždy prosazovat ten názor, že každý má ve svém PC používat takové množství paměťových modulů, jaké uzná za vhodné.
Naposledy upravil(a) Lokomotiva dne pon 8. srp 2011, 20:57, celkem upraveno 2 x.
Jája
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jája »

Pokud koupíš paměti nějaké kvalitní značky, třeba kingston, tak je možnost poruchy opravdu minimální. Obecně je pravděpodobnost že odejde RAM na PC asi druhá nejnižší po CPU. Pokud neodejde po pár dnech, tak vydrží léta. Opakuju že nemluvím o šmejdech typu Zeppelin a spol.
Zato ta nejlevnější deska po čase pravděpodobně odejde.

Jinak těžko ti můžu oponovat, když ani nenapíšeš jaké CPU a desku máš vybrané.
Samozřejmě že pokud to chceš na hraní solitairu, skype, sledování videa a pod., tak ti bude stačit single channel a hlavně jakýkoliv dnešní běžný CPU.

Pokud to vezmu z vlastního pohledu, tak já mám výkonný PC na hry a tam je vtom testu na který jsem odkázal v GTA4 boost díky dualu + 7,6% - 47,3 vs 50,9 na i5 2500K. Jestli je podle tebe toto málo "zadarmo", nebo chyba v měření, tak se nemáme o čem bavit. Měl by jsi totiž vědět, že za rozdíl 7,6% mezi grafikami se platí nemalé peníze.
Core i7 8700K , Asus Prime Z370-A, 2x8GB DDR4 3200 G.Skill TridentZ, GTX1060 6GB, Adata SX 8200 Pro 512GB, 120GB Intel SSD 320, 2x Crucial MX500 1TB, X-Fi Titanium, 22" LG W2252TQ, EK water blocks (CPU+GPU, DDC1+EKtop, NexXxos Pro III+II), Avance C001 Terminator, Seasonic Focus GX-650
AllowedCry
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

GTA4 boost díky dualu + 7,6% - 47,3 vs 50,9 na i5 2500K.
no tak já si myslím, že je to chyba měření ;) pokaždé když ten test zapnu tak mám jinší výsledek a to v rozmezí i 4Fps...
Ryzen 9800X3D || Asrock X870 Pro || 64GB @ 6000Mhz cl30 || XFX RX 9070 XT @ UV-OC || M2 VP4300 4TB || HDD RED+ 4TB || Fractal R5 + Corsair HX850 || [4K] Philips 32M2N8900 240Hz + Philips 48OLED707.
Jája
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jája »

No jasně že je ten test na prd, z grafu je jasně vidět že dual byl vždy rychlejší, ale to není "směroplatný" že?
Když se ti ten test nelíbí, tak najdi jinej herní, ve kterém škálují procesory.
cabman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od cabman »

Hoši hoši, je jasné že puberťáci budou za každou cenu prosazovat to nejlepší co je a za každou cenu se budou hádat o procento ale jsou lidi zkušení, co mají méně vyhrazené názory:

Tak třeba tomshardware http://www.tomshardware.com/reviews/PAR ... 05-15.html říkají
But back to RAM and hard drives. As expected, the performance difference between single channel and dual channel DDR2-800 memory using an up-to-date Core 2 Duo system Compare Prices on Core 2 Duo Processors is little to nil, depending on the benchmark - most tests show differences, but they are really small. For games and enthusiast PCs, we recommend sticking to high-performance dual channel RAM, because the memory is one of those components that you want to perform best for a smooth experience. For regular applications, though, it doesn’t really matter much whether you run single or dual channel. Two 1 GB DIMMs typically are cheaper than a single 2 GB module, but a single DIMM will reduce your power consumption by several watts (which might just be more interesting than it is important).
a třeba pcextreme http://www.pcextreme.net/reviews/ram/du ... iguration/ říkají
So next time, be careful about the marketing hype. If you think you really need a dual channel configuration, you’re probably doing some high end gaming or video processing. Otherwise, single channel should suffice.
... jedná se o profesionální recenze, ale věřím že pokud má někdo super hardcore počítač a graf je pro něj život tak jedině dual.
AllowedCry
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

... jedná se o profesionální recenze, ale věřím že pokud má někdo super hardcore počítač a graf je pro něj život tak jedině dual.
perfektně řečeno :thumbsup:
Jája
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jája »

Jak jsem psal, kdo výkon nepotřebuje, nebo ho nechce, tak ať si dá jen jednu ramku.
Kdo chce vyšší výkon zadarmo ať koupí dual.
Odpovědět

Zpět na „Paměti“