SSD DISK - Výběr

Vše kolem disků bez pohyblivých částí - SSD, flash, nand, atp.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
shelby_nr
Čestný člen
Čestný člen

Re: Kúpa SSD disku - OCZ Solid 3 Series 60GB ?

Příspěvek od shelby_nr »

hasufeal píše:a s kingstonmi je nejaký vážnejší problém ??
Kingston tiež používa SF...čiže ani ten
PC: Fractal R3+ Noiseblocker eLoop B12-PS, Noctua S12B FLX@ U.L.N.A + King Mod Premium, Seasonic X-560, G630 (dočasne) + Prolimatech Armageddon, MSI ZH77A-G43, 2x4 Kingston Blu, WD 6400AAKS. Monitor: Dell P2314H
NB: IBM/Lenovo T60 + 9 cell
durod
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od durod »

V+100 ma toshibu :wink:
i5 2500K, 16GB RAM, HD7750
M4r1hu4n3
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od M4r1hu4n3 »

Já nevím, kupoval jsem svůj SSD z druhé ruky a nemám s ním nejmenší problém, možná je to kus od kusu...
"Lepší než za ženštinami hampejznými se píditi, jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti." Jan Amos Komenský
genjsk
Nováček
Nováček

Nový disk pro OS

Příspěvek od genjsk »

Ahoj všichni,
nejdříve bych se chtěl omluvit za zařazení do špatné sekce, tak snad jsem se teď trefil.

Potřebuju poradit, co za nový disk do PC. Moje sestava je q6600, Gigabyte EP45DS3, 4GB, HD4870, HDD WD 500 GB a win vista 64bit. PC výkonově zatím dostačuje, ale HDD již potřebuje vyměnit (nelíbí se mu moc simultání přístup takže ho nechám pouze na data).

Náhradu bych chtěl pořídit cca do 3.000 až cca. 4.000,-Kč.

Otázka je zda má smysl zde pořizovat SSD, vzhledem k vistám (nejspíš nebude TRIM) a sata2 na této desce. K tomu jen dodám že soft mi zabírá cca 55GB (celkem nová instalace se vším potřebným), takže by to chtělo asi disk kolem 100-128GB (80 by bylo málo). Co jsem tak koukal tak 128GB kingston V100 je za 4.400 nebo obdobně Vertex 2(dvě verze), jedna má navíc v názvu "v2 16chip", i když asi je těžké vědět zda se nejedná o tu inovovanou pomalou verzi. Ale i těch 4.400 se mi zdá docela dost pro můj systém.

Druhá možnost je nějaký HDD a přemýšlel jsem zda má třeba velociraptor 150GB ještě smysl (ten nový s 64MB cache a jednou plotnou). Dík za rady.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Re: Nový disk pro OS

Příspěvek od Hladis »

Velociraptor 150 je dobry disk s petiletou zarukou a nabidne vetsi rychlost nez bezny disk a dobrou kapacitu. Ta nova SATA 6G revize je spis kosmetickeho razu.
SSD ti nabidne vyssi vykon a hlavne okamzitou odezvu ,ale mene mista ,mozne problemy a vyssi cenu. Zkus porovnat vyhody a nevyhody Velociraptora 150 vs. Kingston V100+ 96GB kde je mezi nimi rozdil jen cca 16 Eur. Ted resim stejnou vec a vybral jsem si SSD.

Ale do starsiho pocitace investovat tolik penez za system disk...spis bych setril na obmenu strev. Jen osobni nazor.
eLPeCKo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od eLPeCKo »

Já jsem měl původně velociraptor na sytém a pak jsem pořídil SSD od Intelu 80GB G2 a rozdíl to byl pekelný.
Teď mám ssd na systém a z velociraptora jsem udělal disk na virtuální stanice a nějaké ty hry plus samozřejmě SWAP file.
Takže za mně bych doporučil SSD, je to citelný rozdíl.
CPU: Core i9 7900X + Be quiet Dark Rock PRO 4, MB: ASUS ROG RAMPAGE VI APEX, RAM: Corsair 3200MHz 4x8 GB, GPU: ASUS RoG STRIX 1080Ti,
PSU:
Seasonic Prime 850W, Case: Be quiet! Dark Base 700, HDD: Samsung 960 PRO 1TB NVMe + Samsung 850 PRO 512GB,
LCD: Dell U2515H, Zvuk: Creative X7 + Creative EMU XM7
genjsk
Nováček
Nováček

Příspěvek od genjsk »

Dík za reakce a hlavně za tip na V+ 96Gb. Kapacita je akorát a cena super (přesně do 3.000).

Pouze bych se chtěl ještě zeptat jestli není moc velký problém nemít TRIM, kvůli degradaci výkonu.

A Hladisi, prosím tě, ty možné problémy s SSD, měl jsi konkrétně něco na mysli ohledně toho Kingstona? Co jsem četl tak problémy měly mít hlavně ty nové disky kvůli současným řadičům sata, což by se mě týkat nemělo, degradace výkonu bez TRIM a pak tedy ta rychlost vertexu po přechodu na nové čipy. Dík
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Ohledne tohohle Kingstona jsem prave zadne problemy nezaslech (jen u jinych verzi) a zde na foru lidi take problemy nemaji. Bez TRIMu to jde taky jen to musis delat rucne. Tohle ti presne reknou lidi ,kteri to vlastni (jeste nejsem vlastnikem) zkus pocist.
Dvorix
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Dvorix »

Mam ten zmineny v+96gb asi dva dny. Zatim resim dilemata, jak ho spravne vyuzit, jak si uzit rychlosti a zaroven se o nej nebat - napriklad urychleni exportu z PS. CrystakdiskInfo vypisuje podporu Trim.
(omlouvam se za diakritiku,jsem na telefonu)
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Pri praci v Photoshopu litaj na disku kde si nastavim Adobe TEMP gigabajty jak namydleny a behem hodky neni problem udelat pres 4GB zapisu. To bych na SSD neriskoval a radsi to hodim na Raptora. Pro PS stejne plati hlavne velka RAM nejlepe pres 8GB podle velikosti a objemu prace.
Dvorix
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Dvorix »

Hodim raptora a pak masli z toho,jak je to hlasity:)Temp PS je na plotne samozrejme,jenze pak uz je SSD polovicaty,stejne jako u strihu. Nakonec data stejne konci na HDD.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Velociraptor zas tak hlasity uz neni nez strasi klasicky Raptor. Ten je slyset dost to jo :) Ono stejne je pro praci s PS lepsi klasicky HDD s velkou RAM. Vyjde to levneji a vysledek je bych rekl lepsi. S 8GB uz je znat hodne dobra sviznost a s 16GB je to uz o naprosty pohode i bez SSD. PS neni nijak narocny na rychlost disku pokud ma dostatek pameti.
genjsk
Nováček
Nováček

Příspěvek od genjsk »

Dík za informace. Tak jsem se rozhodl pro ten kingston, jdu objednat (photoshop nepoužívám :) ).
Ohledně TRIMu jsem zatím četl že kingstony nemají utilitu pro manuální TRIM, ale jejich interní garbage collection je skoro stejně tak dobrý (v rámci možností).
medic_xx2
Začátečník
Začátečník

jaký SSD do 3 000,-

Příspěvek od medic_xx2 »

Zdravím mám vplánu koupit SSD jen na OS a jeden nebo dva nejpoužívanější programy.
Co sem se tak díval nejlepší by asi byl 60Gb a čtení,zápis okolo 500mb/s. Moc tomu nerozumím tak vás prosím o radu..

Zatím se rozhoduju mezi:
Corsair Force Series 3 60GB
OCZ Agility 3 Series 60GB

porovnání

Díky..
Naposledy upravil(a) medic_xx2 dne úte 9. srp 2011, 15:45, celkem upraveno 1 x.
shelby_nr
Čestný člen
Čestný člen

Re: jaký HDD do 3 000,-

Příspěvek od shelby_nr »

Len tak na okraj nejedna sa o HDD, ale o SSD.
Ani jedno, najprv si nieco nastuduj o SSD...lebo tie SSD pouzivaju SF radic, s ktorymi su problemy. OCZ duplovane nie.
Jedine Intel 320 80GB alebo Crucial M4 64GB...pripadne Kingston.
PC: Fractal R3+ Noiseblocker eLoop B12-PS, Noctua S12B FLX@ U.L.N.A + King Mod Premium, Seasonic X-560, G630 (dočasne) + Prolimatech Armageddon, MSI ZH77A-G43, 2x4 Kingston Blu, WD 6400AAKS. Monitor: Dell P2314H
NB: IBM/Lenovo T60 + 9 cell
medic_xx2
Začátečník
Začátečník

Re: jaký SSD do 3 000,-

Příspěvek od medic_xx2 »

Moc díky za radu..

PS: Opraveno
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

hodnoty čtení a zápisu jsou u SSD v zásadě jen nějaká hauznumera která výrobci tahají jak králíka z klobouku, skutečný výkon je obvykle někde úplně jinde - rozhodující je už samotná přítomnost SSD v systému, a to naprosto jakéhokoliv, je jedno jestli má v benchmarku 200MB/s nebo 600MB/s. zásadní při výběru SSD je: 1) jak dobře funguje wear leveling, resp. TRIM nebo nějaké garbage collection, 2) jestli SSD nemá nějakou zásadní slabinu (příliš rychlé opotřebení a následně rychlé chcípnutí, příliš nízký výkon v některé oblasti, nepodpora něčeho zásadního jako např. TRIM, atd.), 3) pochopitelně poměr cena/GB. zlaté tele v oblasti SSD neexistuje, vždycky to je o kompromisu. Sandforce v podání OCZ se ukázal jako průšvih, Intel nějaké drobné potíže má taky, i když pracuje na řešení. Crucial (respektive Marvell který pro něj dodává řadič) je zajímavá alternativa, jen mám pocit že nemá úplně v pořádku wear levelingu a životnost není nic moc, ale možná si to s něčím pletu. asi bych doporučil Kingston V+100, který sice nijak neexceluje v benchmarcích, ale je bezproblémový a levný.
ignorelist: kremrole a dezoláti
tielka
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od tielka »

co takle tento http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=94085 sice jiná cenová kategorie :)
medic_xx2
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od medic_xx2 »

Zombux: Moc díky za zasvěcení:-) mohl by jsi mi ještě poradit jaký je rozdíl mezi těmito SSD ? Kingston 64GB SSD a Kingston 96GB SSD

Tielka: no teď sem koupil NZXT Phantom za 3 520,- a mam v planu teď kupovat Gainward GTX580 Phantom 3072MB GDDR5 1794 za 11 585,- takže už moc financí nemám:-)

a THX
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

rozdíl mezi těmi dvěma kromě kapacity žádný nevidím, měly by to být identické disky se stejným řadičem, jen jinou osazenou kapacitou (snad nekecám)
ignorelist: kremrole a dezoláti
Odpovědět

Zpět na „SSD a flash disky“