Pořádné repro k pc nebo ne?
Moderátor: CageJ
- nCr
- Nováček

-
Pořádné repro k pc nebo ne?
Ahoj rozhoduji se koupit nějaké kvalitní repro k PC, které nyní použivám jako přehrávač Blu-Ray a mám to propojené s TV taky rád poslouchám hudbu opravdu velice často a samozřejmě hraju hodně i hry. V současné době mám klasické Logitech z-2300 ale kvalita zvuku už mi opravdu nestačí příjdou mi opravdu dost přebasované. Myslíte, že má ještě smysl jít do nějakých lepší pc repro třeba http://www.alza.cz/logitech-z906-d226021.htm#popis nebo si pořídit nějaké opravdu kvalitní repro které opravdu nějakých pár let vydrží jako třeba tyto http://shop.avcenter.cz/avcenter/eshop/ ... TS-101-5-1 může být rozdíl mezi těmito repro markantní? Zvukovku k tomu plánuji Asus Xonar Xense.
- crashPC
- Mírně pokročilý

Re: Pořádné repro k pc nebo ne?
Ahoj. Na tom není nic zlotřilého, že chceš hezčí zvuk.
Podstaná je opět jen cena a možnosti v takové cenové hladině. Osobně mám logitech za danou cenu rád, ale ty satelity jsou pro kvalitní poslech nepoužitelný, a subwoofer příliš výrazný. Totiž jeden 3"-4" širokopásmový reproduktorek v satelitu opravdu nemůže - nemá jak - zahrát něco kloudného při napojování hned na docela nízko laděnou basovku.
Na logitech se nadále už vykašli, nabídne ti jenom vyšší výkon, ale ne podstatně lepší zvuk. Tannoy nemlich to samé.
Především je potřeba pochopit, že pro věrný zvuk je subwoofer jen doplňkem. Má to skoro jen bouchat, dělat vítr ve vlasech a ne "hrát". Tedy, měl by hrát, ale pouze nízké frekvence. O drtivou většinu zvuku se má starat satelit. Z toho vyplývá větší budka, a v ní nejlépe 6,5", nebo 8" reproduktor. Basovka se satelitem by se měla frekvenčně napojovat někde pod 80Hz, lépe co nejníže, a satelity tedy musí zvládnout takový kompromis - uhrát co nejvíce basů při nejvyšší kvalitě. Ta se zhoršuje s pohybem membrány, která zároveň musí hrát část výšek, a basy zároveň. Co asi poleze reproduktoru, když má produkovat čistý zpěv, a membrána se při tom pohybuje div ne +-1cm(kvůli basům) že? Proto se staví vícepásma, ale to už asi v rozumné kvalitě nezaplatíš, a já si tu už povídám pro sebe a odbočuju od tématu
v PC a kinovejch hotovejch sestavách máš jakési pohodlí. Nabízejí k tomu jednoduché dálkové ovládáni, se kterým uděláš všechno, je to propojitelné s čímkoli a hned. To je ohromná výhoda, ale zvuku to nepřidá. Naopak lepší nebo profi soustavy jsou na tom svým výstupem lépe, ale ovládání je příšerné. Pak tu je řešení vlastní výroby (já si teď nechávám dělat 2.1 soustavu k PC), ale to je hodně mastné. Těch 15000 budou stát jenom satelity a jejich krmení. Pak ještě basovka (dalších alespoň 10 000).
Pokud nepotřebuješ tolik basu, jsou na místě opět studiové monitory. Jejich zvuk je opravdu věrný, a bas úžasně jemný a přesný. To se nedá popsat, musí se to slyšet. U hudby více než dostatečné, na filmy a hry už to stačit nemusí. V případě potřeby vyššího výkonu pak nezbude asi nic jiného než přišetřit někam k těm třiceti tisícům, aby to oproti logitechu za něco stálo.
Podstaná je opět jen cena a možnosti v takové cenové hladině. Osobně mám logitech za danou cenu rád, ale ty satelity jsou pro kvalitní poslech nepoužitelný, a subwoofer příliš výrazný. Totiž jeden 3"-4" širokopásmový reproduktorek v satelitu opravdu nemůže - nemá jak - zahrát něco kloudného při napojování hned na docela nízko laděnou basovku.
Na logitech se nadále už vykašli, nabídne ti jenom vyšší výkon, ale ne podstatně lepší zvuk. Tannoy nemlich to samé.
Především je potřeba pochopit, že pro věrný zvuk je subwoofer jen doplňkem. Má to skoro jen bouchat, dělat vítr ve vlasech a ne "hrát". Tedy, měl by hrát, ale pouze nízké frekvence. O drtivou většinu zvuku se má starat satelit. Z toho vyplývá větší budka, a v ní nejlépe 6,5", nebo 8" reproduktor. Basovka se satelitem by se měla frekvenčně napojovat někde pod 80Hz, lépe co nejníže, a satelity tedy musí zvládnout takový kompromis - uhrát co nejvíce basů při nejvyšší kvalitě. Ta se zhoršuje s pohybem membrány, která zároveň musí hrát část výšek, a basy zároveň. Co asi poleze reproduktoru, když má produkovat čistý zpěv, a membrána se při tom pohybuje div ne +-1cm(kvůli basům) že? Proto se staví vícepásma, ale to už asi v rozumné kvalitě nezaplatíš, a já si tu už povídám pro sebe a odbočuju od tématu
v PC a kinovejch hotovejch sestavách máš jakési pohodlí. Nabízejí k tomu jednoduché dálkové ovládáni, se kterým uděláš všechno, je to propojitelné s čímkoli a hned. To je ohromná výhoda, ale zvuku to nepřidá. Naopak lepší nebo profi soustavy jsou na tom svým výstupem lépe, ale ovládání je příšerné. Pak tu je řešení vlastní výroby (já si teď nechávám dělat 2.1 soustavu k PC), ale to je hodně mastné. Těch 15000 budou stát jenom satelity a jejich krmení. Pak ještě basovka (dalších alespoň 10 000).
Pokud nepotřebuješ tolik basu, jsou na místě opět studiové monitory. Jejich zvuk je opravdu věrný, a bas úžasně jemný a přesný. To se nedá popsat, musí se to slyšet. U hudby více než dostatečné, na filmy a hry už to stačit nemusí. V případě potřeby vyššího výkonu pak nezbude asi nic jiného než přišetřit někam k těm třiceti tisícům, aby to oproti logitechu za něco stálo.
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
- nCr
- Nováček

-
Díky za info, co teda koupit se slušným zvukem kolem cca 20k? Těch repráků je všude takový kvanta. Hledal jsem různé aktuální testy a nic kloudnéhojsem nenašl 
- crashPC
- Mírně pokročilý

No, nejsem obchodník - ti mají v produktech větší přehled, ale komplikuje to fakt, že potřebují prodat
Nestranný obchodník neexistuje. Lepší bude spíš vyslechnout návrhy a přijít se poradit a taky to googlit...
Podstatné je, jestli potřebuješ upgradovat i výkon, nebo zda stačí zaměnit za kvalitu. Pokud to druhé, studiové monitory jsou skoro jasná volba. V případě potřeby více výkonu a hlubších basů bude potřeba setrvat u 2.1.
Tak prosím nějak napiš co si představuješ za výsledek a jak by sis přál aby vypadala topologie té reprosoustavy, protože bysme jinak opravdu prodiskutovávali až příliš širokou nabídku trhu, a to docela zbytečně, když asi hledáš něco relativně konkrétního. Napsal jsi, že se logitech nelíbí, tak napiš co se líbí. Jestli o tom nemáš ponětí, tak je nejvyšší čas skončit s radama, utratit pár stovek za cestovné a upalovat si něco reálného poslechnout. Nejde totiž o žádný nákup párků v Tescu, ale definitivní audio
Lépe ti na foru asi neporadím.
Podstatné je, jestli potřebuješ upgradovat i výkon, nebo zda stačí zaměnit za kvalitu. Pokud to druhé, studiové monitory jsou skoro jasná volba. V případě potřeby více výkonu a hlubších basů bude potřeba setrvat u 2.1.
Tak prosím nějak napiš co si představuješ za výsledek a jak by sis přál aby vypadala topologie té reprosoustavy, protože bysme jinak opravdu prodiskutovávali až příliš širokou nabídku trhu, a to docela zbytečně, když asi hledáš něco relativně konkrétního. Napsal jsi, že se logitech nelíbí, tak napiš co se líbí. Jestli o tom nemáš ponětí, tak je nejvyšší čas skončit s radama, utratit pár stovek za cestovné a upalovat si něco reálného poslechnout. Nejde totiž o žádný nákup párků v Tescu, ale definitivní audio
Lépe ti na foru asi neporadím.
- gck23
- Začátečník

za 20k imho sezene celkem solidni 2.1 studiovou sestavu
Core i7 8700K, Asrock Taichi Z370, HyperX 16GB KIT DDR4 3333MHz CL16 Predator, Kingston A1000 960GB NVMe, MSI GeForce GTX 1070 GAMING X 8G, Be quiet! DARK BASE 700, AOC ag352UCG
- theedge
- Začátečník

Za 20k kup zesilovač a regálovky.
AMD Ryzen 7 5800X3D || Scythe Ninja 4 || ASUS Rog Strix B550-F Gaming || 32GB DDR4 Crucial Ballistix 3200@3600 CL16|| Gainward RTX 5080 Phoenix 16GB || SSD M.2 NVMe Samsung 980 PRO 2TB + Samsung 970 EVO 500GB || 3x HDD WD Red 3 TB || Creative X-Fi Titanium HD + Shure SRH840 || FRACTAL Define R4 + Corsair HX850 850W|| Razer DeathAdder 3500 || 27" Gigabyte Aorus FI27Q-P (1440p + 165 Hz)
- crashPC
- Mírně pokročilý

gck23: Nu, tak prosím poraď i mě. Jsem těsně před započetím "vlastní stavby", a to jen proto, že jsem nic kloudného na trhnu nenašel. Kdyby taková 2.1 byla, už po ní chmatám. Pokud jsi našel něco lepšího než levné KRK-y s necitlivou 10" pidibasovkou, utrhám ti ruce vděkem a radostí. Zatím se cítím odsouzen ke stavbě. Jde mi o kompromis velikosti a výkonu, cena kolem dvaceti litrů by byla více než příjemná.
- gck23
- Začátečník

ja to jen bezne prolitaval, myslel jsem, ze by napr Adamy A5x + sub 7 mohly stacit
Core i7 8700K, Asrock Taichi Z370, HyperX 16GB KIT DDR4 3333MHz CL16 Predator, Kingston A1000 960GB NVMe, MSI GeForce GTX 1070 GAMING X 8G, Be quiet! DARK BASE 700, AOC ag352UCG
- crashPC
- Mírně pokročilý

Ne, v pohodě. Ta soustava od Adama je jen z mého pohledu nevýhodná.
Zaplatím přes 25 000Kč, a tak malé reproduktory s tak málem dostupného výkonu. Za to budu mít 8"+1" driver 200W na bednu při dost vysoké citlivosti, a 12" basovku krmenou 500W, která půjde téměř libovolně hluboko i nahlas.
O kvalitě se jistě můžem bavit, ale jde spíš o osobní preference. Já nikdy neodpustím firmě, která dělá studiovou techniku, aby umístila bassreflexy na přední stěnu boxu (pokud vůbec nějaké!). To je mi proti srsti, protože tím prolejzá hnus ze zadní strany membrány reproduktoru, a je to slyšet. Díky, tolik peněz za tento produkt nedám, přestože ty peníze na to jsou.... Je to příliš mnoho nevýhod a kompromisů na to kolik to stojí.
Zaplatím přes 25 000Kč, a tak malé reproduktory s tak málem dostupného výkonu. Za to budu mít 8"+1" driver 200W na bednu při dost vysoké citlivosti, a 12" basovku krmenou 500W, která půjde téměř libovolně hluboko i nahlas.
O kvalitě se jistě můžem bavit, ale jde spíš o osobní preference. Já nikdy neodpustím firmě, která dělá studiovou techniku, aby umístila bassreflexy na přední stěnu boxu (pokud vůbec nějaké!). To je mi proti srsti, protože tím prolejzá hnus ze zadní strany membrány reproduktoru, a je to slyšet. Díky, tolik peněz za tento produkt nedám, přestože ty peníze na to jsou.... Je to příliš mnoho nevýhod a kompromisů na to kolik to stojí.
- gck23
- Začátečník

JJ v pohode
Ohledne ty stavby, mas nejaky plany? Celkem by me zajimalo, kde se sezenou kvalitni zesilovacove moduly do aktivnich beden, videl jsem akorat prodavat u Dexonu, ale ty ve me moc nebudi duveru. ze bych si taky rad nejake bedynky postavil
Ohledne ty stavby, mas nejaky plany? Celkem by me zajimalo, kde se sezenou kvalitni zesilovacove moduly do aktivnich beden, videl jsem akorat prodavat u Dexonu, ale ty ve me moc nebudi duveru. ze bych si taky rad nejake bedynky postavil
- crashPC
- Mírně pokročilý

Sestava bude co nejkompaktnější tak aby splnila všechny potřebné požadavky . Rozměry satelitu cca š23 x v40 x h26cm , dost vytlumené, bassreflex vzadu, zjev se bude designovat až na hotovém dřevě aby se vidělo, jak to bude vypadat v reálu. Nástřel asi nějak takto:

Osazení:
http://www.obchod.djsevenkj.com/product ... 00710.html
http://eshop.prodance.cz/a9090m-zvukovod/d-83921/
http://eshop.prodance.cz/de12-8-ohm/d-82296/
Příkon 200W+, citlivost 92db, frekvenční rozsah 52-22 000Hz -10db.
Basovka:
Bassreflex 55l, 33Hz(-10db) -80Hz. osazeno 12" - http://eshop.prodance.cz/12ps100-8-ohm/d-82752/
Nadoma to silný zesilovač dotáhne víceméně kam bude třeba, venku se s takovými příkony nebude moci doekvalizovávat, takže ty spodní basy pod 40Hz budou slabší....
Celé to bude potřebovat jistě poladit elektronikou nebo nějaký processing, aby z toho lezlo to nejlepší.
Zesilovače zatím nemám najisto vyřešené. Nabízejí se mi tři možnosti:
Cad Audio moduly, metronix, nebo ruční práce kolegů z audio komunity....
Předpokládaná cena: 26000Kč.

Osazení:
http://www.obchod.djsevenkj.com/product ... 00710.html
http://eshop.prodance.cz/a9090m-zvukovod/d-83921/
http://eshop.prodance.cz/de12-8-ohm/d-82296/
Příkon 200W+, citlivost 92db, frekvenční rozsah 52-22 000Hz -10db.
Basovka:
Bassreflex 55l, 33Hz(-10db) -80Hz. osazeno 12" - http://eshop.prodance.cz/12ps100-8-ohm/d-82752/
Nadoma to silný zesilovač dotáhne víceméně kam bude třeba, venku se s takovými příkony nebude moci doekvalizovávat, takže ty spodní basy pod 40Hz budou slabší....
Celé to bude potřebovat jistě poladit elektronikou nebo nějaký processing, aby z toho lezlo to nejlepší.
Zesilovače zatím nemám najisto vyřešené. Nabízejí se mi tři možnosti:
Cad Audio moduly, metronix, nebo ruční práce kolegů z audio komunity....
Předpokládaná cena: 26000Kč.
- nCr
- Nováček

-
Ufff tak po přečtení diskuze mám tak milion otazníků
Abych řekl pravdu byl jsem si na výstavě poslechnout velké množství sestav problem je v tom, že jich tam bylo takový kvanta, že se mi nejvíce zamlouvali tannoy kindom royal, ktere mě zvukem posadili na zadek a proto si další fakt nepamatuju :DDD (jenže ty jsou trošku jinde...). Klidně půjdu do 2.1 primární je pro mě kvalita pak až výkon, cena kolem dvacky klidně pujdu i výš. Hlavně hudba ->rock,metal,elektronika a ost., pak druhořadě filmy, hry. U, kterých značek mám alespoň začít? Je nějaká osvědčená kvalita? Nějaký TOP v kategorii řekněme 20-30 tis značka/typ? 
- crashPC
- Mírně pokročilý

Nemyslím si. Každý člověk má svůj pár uší, a ten má svůj názor 
Proto taky existuje tolik různých možností, jinak by si všichni vybírali ten jeden nejlepší typ.
Proto taky existuje tolik různých možností, jinak by si všichni vybírali ten jeden nejlepší typ.