MacBook Pro

Vše ohledně rad s nákupem a srovnání notebooků a netbooků.

Moderátor: Don

SNowie
Začátečník
Začátečník

Re: MacBook Pro

Příspěvek od SNowie »

Wuuduu píše:1. display (prechod z IPS Procka na TN bude bolestivy, vzdy som Applistom zavidel kvalitne IPS displaye, skoda, uz je to minulostou, TNko sa IPS nikdy nevyrovna, nech su reklamne kecy akokolvek silne a dlhe)
2. 100% nutnost kupit verziu s 4GB RAM (swapovanie na SSD nie je pre jeho zivotnost uplne optmalne)
3. ta integrovana grafika v CPU je slaba (internet, office, maily super, na hry vobec,ale samozrejme, nie kazdy sa chce hrat)

Ale spracovanie, hlucnost a velkost su super.

Sam som zvedavy, na SNowieho pocity zo zmeny. Aj ked, z novej veci je kazdy nadseny a nedostatky si hned nepripusta :wink:
1. ani MBP nemá IPS display, vpodstatě veškeré notebooky na trhu jsou TNka, lepší/horší
2. jenom základní 11" Air má 2GB RAM, 13 začíná na 4 na druhou stranu víc než 4GB člověk nedostane no :(
3. to je cena, co člověk platí za ultraportable, jediný s výkonnější grafikou a srovnatelnou velikostí je Vaio Z (za zhruba dvojnásobek) a ke všemu je ta výkonná grafika v externím boxu ... s kterým se dostaneš skoro na trojnásobek ... tohle je problém se všemi novějšími CPU od intelu, kvůli neshodám s nvidiou prostě nemáš na vybranou co se integrovaného GPU týče :(

// zkoumal jsem ty hry a kousky jako Civ5, CoD4, Starcraft 2, WoW běhají vpohodě na pomezí low/medium detailů v nativním rozlišení ... nicméně větráček o sobě dává hodně vědět
- překvapivě hry běhají na HD3000 trošku lépe na macu než ve windows

/// thunderbolt navíc podporuje připojení jakékoliv PCI-E karty, takže se možná objeví box podobný tomu od Sony i pro Aira s pořádnou grafikou ... jestli na to teda bude trh :)
Crustik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Crustik »

No vy jste me nasadili brouka do hlavy. S kolegama v praci jsem to konzultoval a ti me taky doporucili MBP. No asi nakonec teda padne volba na to PRO. To ze air neni mozne nijak upgradovat je docela konecna. Naopak do MBP muzu odebrat mechaniku a dat tam SSDcko. No mam jeste tyden na rozmysleni. Finanace jsou na oba dva ted jenom spravne zvolit
Mastodont
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od Mastodont »

Pro neber, aftermarket ssd stejne nepojedou s trimem a 4GB staci na vse.
SNowie
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od SNowie »

tak záleží jak moc se v tom chceš vrtat:-) hlavně nebudeš mít to SSDčko v základu a tím se ti stroj dost prodraží a pro ženskou bych řekl hmotnost také dost hraje roli

// tož jsem si ho dnes vyzvedl, zatím jsem nezkoušel nic moc náročného, jen web atd
- oproti starému Pro je velmi příjemná svažující se klávesnice, člověk si neopírá ruce o ostrou hranu
- nižšího zdvihu jsem si ani nevšiml
- restart je neuvěřitelně rychlej, vše se ukončí za 2s a za dalších snad ani ne 10 vteřin už svítí zas login
- LAN adaptér z dealextremu funguje dobře :)
- není vůbec slyšet, až když člověk položí hlavu na klávesnici, uslyší jakoby z dálky ševelení .. díky SSD ani disk nedělá bordel :-) (při velké zátěži o sobě však minivětráček dá poměrně dost vědět)
- repráčky jsou celkem hlasité, přestože jsou malinké a zvučí skrz klávesnici jakoby odnikud
- akcelerace flashe v lionu ještě není úplně doladěná, občas vytočí cpu na 100% (1080p) a větráček se ozve ale většinou se drží nízko, 720p je úplně vpoho, jen pár procent, nechápu ... snad to adobe opraví
- clicktoflash 2.3.3 tohle vyřeší dokonale, 6-7% v 1080p :-) must have extension
- display je výborný, rovnoměrně podsvícený a jasný .. gamut jsem nijak netestoval, ale určitě se magicky nezvedl v mém kousku:-) nicméně jsem ho překalibroval, nemám rád tu teplou základní kalibraci maců
- vše reaguje téměř okamžitě, paráda
Crustik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Crustik »

Mastodont píše:Pro neber, aftermarket ssd stejne nepojedou s trimem a 4GB staci na vse.
ja se na to prave dival a prijde me ze na Lionu to pojede:

http://www.appleinsider.com/articles/11 ... _beta.html
Thellwin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Thellwin »

Už týden na tom (MBPro) dělám osm hodin denně a vždycky se modlím, abych už seděl doma u normálního PC. Dělám na tom tedy jen málo věcí (Excel + Internet), ale vůbec mi to nesedlo. Chápu, že ovládání je otázka zvyku, ale stejně, ani za těch X hodin jsem si na to nedokázal zvyknout, přijde mi to dost neintuitivní. Navíc, k čemu mi je, že to rychle startuje, když dalších 15 vteřin musím čekat, než se zapne blbej excel, kterej mi doma nastartuje do dvou vteřin.

Co se mi líbí je klávesnice a fakt, že to nepůsobí nijak fórově, když to porovnám se svým Lenovem R61, tak mám lepší pocit, když to musím někam přenést.

Berte to jako počáteční pocity dlouholetého uživatele Windows, kterého Mac nijak zvlášť neoslnil :)

EDIT - jo a je to pěkně tiché
Goldnoob team proud member!
SNowie
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od SNowie »

tomu ovládání dej ještě chvilku čas:-) bohužel produkty microsoftu pro maca nejsou tak svižné jako na windows a hlavně vpodstatě úplně kašlou na guidelines pro aplikace, kterých se většina ostatních vývojářů pro maca drží

k hraní na 13" MBA (nativní rozlišení), 13" MBP může být o trochu lepší, nemusí rozhýbat tolik pixelů a má rychlejší cpu:
- Civilizace 5 na low/medium jede tak za 3/5
- Portal 2 na medium/high tak za 4/5
- stařičký KOTOR za 5/5
- Team Fortress 2 na medium/high za 5/5
- Left for Dead 2 na medium/high za 4/5
- Torchlight na max za 5/5
- Civilization 4 na max za 5/5
- Starcraft 2 na low/medium za 4/5, na low 5/5 (velká challenge maps s odkrytým FOW)
- League of Legends = 5/5
- Heroes of Newerth = 5/5
- Diablo 2 - nefunguje (roseta :( )
- Starcraft 1 - nefunguje stejný důvod
- Warcraft 3 - funguje, ale nelze opatchovat (opět kvůli absenci rosety)

ani jsem si neuvědomil, kolik toho mám nakoupeno na steamu multiplatformního :-)
// je to jen pro otestování, na hraní mám win desktop :D
/// tak se zdá, že na hraní to není tak úplně marné :-)
- u valné většiny her se z bezhlučného notebooku stane fén na nízkém-středím stupni :-)
- nic jsem netestoval do hloubky, 3/5 = hratelné s menšími výhradami, 4/5 = plynulé, 5/5 = naprosto plynulé
Naposledy upravil(a) SNowie dne ned 14. srp 2011, 21:18, celkem upraveno 9 x.
Wuuduu
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Wuuduu »

Thellwin píše:...k čemu mi je, že to rychle startuje, když dalších 15 vteřin musím čekat, než se zapne blbej excel, kterej mi doma nastartuje do dvou vteřin...
hehe, ja som to pisal.
Ale nie je to len problem MS office, podobne na tom su napr. aj vsetky Adobe veci (Photoshop...), Quark, pustanie/vypinanie fontov, atd atd. Vsetko sa to spusta kurwa dlho, oproti Win s obycajnym diskom.
Niekto napise, ze to nie je vela, lenze za tyzden, za mesiac, ci za rok je to uz kopa strateneho casu.

Mozno preto pouzivatelia Macbookov ich skoro nikdy nevypinaju, ale len uspavaju.

P.S. v nedelu rozbalujem noveho iMaca a Mac Pro... vsetko bude 3x, 5x ci 100x faster, then before... robota sa bude robit sama.
Lenovo ThinkPad EDGE E520, intel i3-2310M, 8GB RAM, intel HD graphics / Ati Radeon 6630M 1GB, HDD 500GB, Windows7 HP 64bit
intel pentiumMMX 200MHz, 64MB EDORAM, TsengLabs ET6000 2MB PCI, SoundBlaster AWE32 ASP 8MB ISA, HDD 4GB+850MB, DOS 6.22
ATARI 1024STFM, 1MB RAM, 3.5" FDD SingleSide, TOS
Apple iMac, i5 3,1GHz, 4GB RAM, Ati Radeon 6970M 1GB, 27" LED panel 2560x1440, Seagate 1TB HDD, Magic Mouse, Thunderbolt, audio-technica ATH-T44, Mac OSX 10.6.8
STEAM uubuuW ... EVE Online H00d

MACINTOSH – Most applications crash. If not, the operating system hangs.
SNowie
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od SNowie »

jestli naznačuješ, že se vše pouští na macu pomaleji i když má SSD a windows běžný disk, tak to je naprostý nesmysl

// zkoušel jsem Photoshop CS 5.1, na pozadí puštěných tucet aplikací (pár javových) a instaluje se Starcraft 2 ... naběhl za 2-3s
Wuuduu
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Wuuduu »

to nie, ja nemam SSD.
PSko ma nabehnut za 2-4 sekundy, na akomkolvek disku.

Od pondelka sa zacne moj nazor mozno znova menit a napravi sa :)
Lenovo ThinkPad EDGE E520, intel i3-2310M, 8GB RAM, intel HD graphics / Ati Radeon 6630M 1GB, HDD 500GB, Windows7 HP 64bit
intel pentiumMMX 200MHz, 64MB EDORAM, TsengLabs ET6000 2MB PCI, SoundBlaster AWE32 ASP 8MB ISA, HDD 4GB+850MB, DOS 6.22
Apple iMac, i5 3,1GHz, 4GB RAM, Ati Radeon 6970M 1GB, 27" LED panel 2560x1440, Seagate 1TB HDD, Magic Mouse, Thunderbolt, audio-technica ATH-T44, Mac OSX 10.6.8

SNowie
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od SNowie »

zmátlo mne to "oproti Win s obycajnym diskom" :-)
tak snad ti nový železo pomůže, dělat na něčem, co člověku nevyhovuje, je za trest a je jedno co je to za OS

tak nějak se mi zdá, že jak ty tak thellwin jste byli k používání Mac OSu donuceni v práci :-)

// tak nevím jestli by to tak "mělo" být, že naběhne za 2-4s, ale realita je věc jiná, na původním pomalém disku co jsem měl ve starém macu to tak určitě zdaleka nebylo a kolega s widlema si po zapnutí může dojít pro vodu:-) na uvaření kafe to zas neni
Crustik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Crustik »

No docela me tady desite. Ted jsem docela rozhozenej jestli teda do toho jit. Jak psal Thellwin doufam ze se neco podobneho nestane pritelkyni. Ta by me zabila potom :D
tx3rf
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od tx3rf »

myslim že nezabila, většina těch mínusů co tady vyjmenovali jsou zanedbatelný a normálního uživatele nezajímaj. Já mám MBP 2010 asi třičtvrtě roku a nic z toho sem nezaznamenal, měl sem nainstalovaný office od MS a jsou dobrý, nepracuju v nich často a na úpravu textu to "stačí" čti, je to dobrý.

SW neřešim, skoro si vystačim s defaultníma aplikacema, místo safari používám chrome, mailovej klient mám taky defaultní.. jen odepisuju a přijímám emaily - normální uživatel víc nepotřebuje

iTunes je taky dobrý, musíš si zvyknout na to, že budeš hudbu importovat.. ale máš to pak pěkně v centrální databázi

klávesnice je super, nějaký pg up a down, nepoužíval sem ani na win, nechybí mi ani tady. Del sem neměl potřebu použít snad nikdy.

ber to jako popis práce studenta ze střední - zápisky sešitů, internet atp.

magic mouse je super, bez gest bych si to nedokázal představit, má jinej tvar než klasický myši, ale to je kvůli tomu multi-touchi
SNowie
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od SNowie »

ber to tak, že kdyby ti tu lidi vypsali, co vše je sere na windows, nikdy bys ten systém už nepoužíval :-)
Wuuduu
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Wuuduu »

tx3rf píše:magic mouse je super, bez gest bych si to nedokázal představit, má jinej tvar než klasický myši, ale to je kvůli tomu multi-touchi
Si prvy clovek, co ju ma aj po takej dobe, asi :-)
Ale tvoj karpalny tunel ti nepodakuje, ta mys nema s ergonomiou a zdravim spolocne nic.
SNowie píše:ber to tak, že kdyby ti tu lidi vypsali, co vše je sere na windows, nikdy bys ten systém už nepoužíval :-)
Presne tak... je rozumnejsie pisat negativa, pozitiva ta potom srat nebudu.

tx3rf
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od tx3rf »

no hele znám víc lidí než jenom mně :D

ten systém má svoje chyby, pro mě nejzásadnější je ta, že v podstatě neumí pracovat s ntfs diskama, neumí rozumněj zápis na ně, neni to ani tak chyba systému jako lidí, který je z win neodpojujou bezpečně, nebo jak se to jmenuje a osx na ně pak nedovolí zapisovat. měl sem na to nějakej soft, ale nevim, jak se jmenuje, takže pokud víte, obohaťte mě. dík

nějaký zásadní nedostatky nevidim, nebo mi nepřijde, že by je měl. Co se týče HW tak si myslim, že současný konfigurace s i5 a 4GB ram je dostatečná na všechno pro danej model
SNowie
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od SNowie »

Wuuduu píše:
tx3rf píše:magic mouse je super, bez gest bych si to nedokázal představit, má jinej tvar než klasický myši, ale to je kvůli tomu multi-touchi
Si prvy clovek, co ju ma aj po takej dobe, asi :-)
Ale tvoj karpalny tunel ti nepodakuje, ta mys nema s ergonomiou a zdravim spolocne nic.
on trackpad (ač u macbooků asi nejlepší na trhu) je ergonomicky určitě ještě horší, ale ta gesta v lionu člověka nutí ho používat i víc než myš co je po ruce ... je to daleko pohodlnější, snad vymyslí něco ergonomického s podobnými možnostmi, jinak bude za chvíli spousta mrzáků :-) samozřejmě tohle platí jen když je po ruce stůl

// sám jsem pár let zvyklý na natural mouse od MS a poslední dobou se stále nachytávám z prackou na trackpadu :-|
Odpovědět

Zpět na „Rady s výběrem a porovnání“