Zdravím, mám zajímavý problém s notebookem HP550. Pokud na něm pracují, koukám na filmy atd - tak není problém, jak ale připojím externí HDD do USB, tak se po chvíli rozpálí konektor od nabíječky skoro doběla a začne smrdět plast/guma... Už takhle jednu nabíječku propálil, teď máme novou, sice ne originál, ale dělá to to samý. Ale pouze s externím diskem. Je možný že by žral tolik?
HDD je 2,5" Fujitsu z Lenovo notesu, 160GB, 5400ot v boxu od LC Power.
Přepalující se nabíječka při použití externího HDD
Moderátor: Don
- SpeedyGT
- Mírně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Přepalující se nabíječka při použití externího HDD
AMD Ryzen R7 7700X + AiO Fractal Lumen S36 V2 / ASUS TUF Gaming B650-PLUS / Kingston FURY 2x32GB 5200MHz / Gigabyte RX 7900GRE OC / WD Black SN770 NVMe 1TB / Enermax Modu82 625W / Fractal Meshify / 3x Dell P2720D 2560x1440
- Maranov
- Mírně pokročilý
Re: Přepalující se nabíječka při použití externího HDD
Spíš je v něm nějaký špatný kontakt/zkrat a HP neomezuje maximální proud USB...
Hledal bych na disku/kabelu/portech nějaký horké místo, může tam být zlomený kontakt nebo podobně.
LC Power ve mně taky nevzbuzuje pocit kvality.
Hledal bych na disku/kabelu/portech nějaký horké místo, může tam být zlomený kontakt nebo podobně.
LC Power ve mně taky nevzbuzuje pocit kvality.
DESKTOP: C2D E8200 (pasivně); ATI HD 3870 (AC S1, 120 fan@5V); 4GB RAM; OCZ Vertex2 SSD 64GB; 320+320+250GB JBOD (odhlučněno); 2x FSC P19-2 (2056x1024)
MOBILE: Lenovo Thinkpad T420 4177 CTR, Crucial M4 SSD 128GB, 6GB RAM; FSC P19-2; Logitech G400
POCKET: Nokia Hulmia 800; Hitachi 500GB@Scythe Kamazo 2 (eSATA); Creative EP-630
AUDIO: Sennheiser HD 555 (foam mod), NuForce Icon µDAC, FLAC, ReplayGain, f2k
"A Man's mortality is a compass that points his way in life."
MOBILE: Lenovo Thinkpad T420 4177 CTR, Crucial M4 SSD 128GB, 6GB RAM; FSC P19-2; Logitech G400
POCKET: Nokia Hulmia 800; Hitachi 500GB@Scythe Kamazo 2 (eSATA); Creative EP-630
AUDIO: Sennheiser HD 555 (foam mod), NuForce Icon µDAC, FLAC, ReplayGain, f2k
"A Man's mortality is a compass that points his way in life."
- Highlander
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Re: Přepalující se nabíječka při použití externího HDD
řešil jsem podobnej problém asi před půl rokem, kdy zákazník přišel s tím, že mu po 15 minutách u notebooku umře nabíječka, jakmile připojí jakékoliv zařízení do USB... Mám takovej pocit, že to bylo zrovna také HP nebo nějaký Asus (model si ale nepamatuji, musel bych mrknout do servisního protokolu).
Docela neobvyklá vada byla v jednom z koncových FET tranzistoru pro spínání +5V, ten sám o sobě neobvykle topil a při větší zátěži (asi o 100mA) se roztopil tak, že se málem odletoval od desky (začal se z ničeho nic prorážet). Ještě větší paradox byl, že kontrolér, který budí tyhle koncové tranzistory pro +5V neměl zapojenou zpětnou vazbu pro hlídání nadproudu, takže jakmile došlo na výstupu pro +5V ke zkratu, tak tranzistory buď zhořely i s řídícím kontrolérem nebo se rozsvítíly do žluta. V HP se prostě vysrali osadit na základní desku pár součástek (přitom DPS bylo na tuhle ochranu nachystané a kontrolér to uměl taky). Když jsem onen FET vyletoval a proměřil ho, tak vykazoval docela zvláštní parametry, takže jsem si řekl, že ho zkusím vyměnit. Nakonec jsem vyměnil oba spínací tranzistory pro +5V i s budícím kontrolérem a notebook už fungoval jak měl.
Už jsem těchto závad zažil mraky, kdy se zdá, že tranzistor funguje a při vyšší teplotě se začně z ničeho nic prorážet.
U tebe si spíš myslím, že bude studený spoj přímo na konektoru pro nabíječku a při vyšší záteži se to v místě spoje s deskou začne žhavit. To by taky odpovídalo tomu, že to žádná ochrana na základní desce neodpojí. Samozřejmě nikdo nemá věšteckou kouli a chyba může být kdekoliv jinde, dokud si nevezmeš do ruky multimetr a nezjistíš: co, kde, kam teče a hlavně proč, tak asi nepřijdeš na to, kde je chyba.
Myslím si, že pokud by měl tvůj disk moc velký odběr na USB portu, tak by to měla odpojit ochrana na základní desce, resp. měla by to aspoň omezit a hlavně by to zaregistroval i tvůj operační systém a vyskočila by ti hláška přímo ve windowsech o přetížení USB.
Docela neobvyklá vada byla v jednom z koncových FET tranzistoru pro spínání +5V, ten sám o sobě neobvykle topil a při větší zátěži (asi o 100mA) se roztopil tak, že se málem odletoval od desky (začal se z ničeho nic prorážet). Ještě větší paradox byl, že kontrolér, který budí tyhle koncové tranzistory pro +5V neměl zapojenou zpětnou vazbu pro hlídání nadproudu, takže jakmile došlo na výstupu pro +5V ke zkratu, tak tranzistory buď zhořely i s řídícím kontrolérem nebo se rozsvítíly do žluta. V HP se prostě vysrali osadit na základní desku pár součástek (přitom DPS bylo na tuhle ochranu nachystané a kontrolér to uměl taky). Když jsem onen FET vyletoval a proměřil ho, tak vykazoval docela zvláštní parametry, takže jsem si řekl, že ho zkusím vyměnit. Nakonec jsem vyměnil oba spínací tranzistory pro +5V i s budícím kontrolérem a notebook už fungoval jak měl.
Už jsem těchto závad zažil mraky, kdy se zdá, že tranzistor funguje a při vyšší teplotě se začně z ničeho nic prorážet.
U tebe si spíš myslím, že bude studený spoj přímo na konektoru pro nabíječku a při vyšší záteži se to v místě spoje s deskou začne žhavit. To by taky odpovídalo tomu, že to žádná ochrana na základní desce neodpojí. Samozřejmě nikdo nemá věšteckou kouli a chyba může být kdekoliv jinde, dokud si nevezmeš do ruky multimetr a nezjistíš: co, kde, kam teče a hlavně proč, tak asi nepřijdeš na to, kde je chyba.
Myslím si, že pokud by měl tvůj disk moc velký odběr na USB portu, tak by to měla odpojit ochrana na základní desce, resp. měla by to aspoň omezit a hlavně by to zaregistroval i tvůj operační systém a vyskočila by ti hláška přímo ve windowsech o přetížení USB.