Procesory AMD 15h "Bulldozer&Bobcat"- info, testy, spekulace

Vše o procesorech Advanced Micro Devices.

Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee

Zamčeno

Kdy podle vás uvidíme launch FX procesorů (recenze)?

Anketa končí za pát 9. pro 2011, 11:17

do poloviny září 2011
0
Žádná hlasování
do konce září 2011
8
8%
do poloviny října 2011
24
24%
do konce října 2011
28
28%
do půlky listopadu 2011
12
12%
nejspíš nikdy :-), EPIC FAIL
28
28%

Celkem hlasů: 100
THANATOS
Začátečník
Začátečník

Re: Procesory AMD 15h "Bulldozer&Bobcat"- info, testy, spekulace

Příspěvek od THANATOS »

yuri.cs No vidis, u Llana islo hore IPC o 5-7% tak u BD pojde viac :twisted:
Proc by museli delat samply, kdyz uz vedeli, ze 45nm variantu nebudou vyrabet diky tomu, ze je malo vykonna (viz JF). Kdyz by chteli znat treba dosazitelne frekvence, tak 45nm vs 32nm je doceal rozdil - zas vyhozene penize.

Teraz ma napada, ze na 45nm bola ina verzia BD, ktoru prepracovali. Podla mna ta povodna na 45nm mala IPC podobne ako K10.5 a tato bude mat viac. Uvidime, ale s malym narastom IPC nemoze mat BD vykon v multi medzi SB a Gulftownom.

DOC_ZENITH vsetko co zvysi vykon na rovnakom takte sa rovna vyssie IPC. Ja to aspon nazyvam rovnako, hoci to spravne nie je.
Lenovo Legion Y540-15IRH CPU: Intel Core i5 9300H GPU: NVIDIA GeForce GTX 1650 4GB RAM: 24GB 2666Mhz Micron SSD: 512GB WDC SN720 + 1TB Crucial MX500
webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

yuri.cs: Já očekávám u BD samozřejmě další zvýšení int IPC, jsou tam i další vychytávky jak mops fusion atd. Chybějící třetí ALU určitě na závadu nebude spíše naopak (nemají SMT jako Intel).
Nicméně se mi pořád nezdá to marketingové holedbání bez toho, aby nevěděli nic o výkonu svého produktu. AMD sice poslední dobou dělá mnoho chyb, ale tohle se mi opravdu nezdá. Jak jsem napsal - bylo by to smutné.
Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
GPUreport.cz
yuri.cs
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yuri.cs »

Jezis DOCente... Jasne, ze je to 'K10' ktera ma IPC = 3.
Jiny IMC, dalsi HW delicka, dvojnasobna L2 cache a kupa dalsich hovadin.

Uz jsme se tu dohadovali co to vlastne to IPC je. Nikdo neprines zadny konstruktivni navrh.

IPC*frekvence = vykon => IPC = vykon na takt
IPC jako max. pocet x86 instrukci vykonanych za jeden cyklus
x dalsich interpretaci

//webwalker: jenomze tohle vsecho je moc pekny, ALE: sileny narusty latenci jak instrukci, tak cache, L1 jsou navic velice maly; da se tohle 100% zakryt OoO enginem?
It will be amazing in case after 10GHz we will see 20GHz, 30GHz and so on, just like we witnessed the thorny way from 10MHz to 33MHz in the eighties. -xbitlabs.com
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

webwalker píše:yuri.cs: Já očekávám u BD samozřejmě další zvýšení int IPC, jsou tam i další vychytávky jak mops fusion atd. Chybějící třetí ALU určitě na závadu nebude spíše naopak (nemají SMT jako Intel).
Nicméně se mi pořád nezdá to marketingové holedbání bez toho, aby nevěděli nic o výkonu svého produktu. AMD sice poslední dobou dělá mnoho chyb, ale tohle se mi opravdu nezdá. Jak jsem napsal - bylo by to smutné.

Určitě výkon architektury znají dávno. Vždy máš tunu Early ES běžících třeba na poloviční frekvenci, ale běžící, a ty ti řeknou 90% toho co potřebuješ vědět. Rovněž pochybuji o tom že jeden ES přijde na 10 milionů. Proč by kvůli pár ES odstavovali a přestavovali mass-production výrobní linku. Ty ES si vyroběj kdesi ve své vlastní továrně pro své vlastní účely. Pokud jí teda AMD ještě má jestli už nedali naprosto vše Globalfounders. Takové ty ES ala předprodukční procesory co jsou ale defakto finální křemík, pracujou na vysokejch frekvencích, komplet fungujou už jsou něco jiného. Ty už jsou test té mass výroby a jakou to má výtěžnost, vlastnosti na té lince, atd.

U GPU se do děje obdobně. Nevim jestli jste viděli fotky ale pro vývoj GPU jsou normálně testovací boardy se sockety a early ES od GPU se vyráběj jako čistě čip a prostě se zasaděj do tý patice tam na tom boardu. Tohle jsou ale čistě internal věci. Ne ty tuny uniklejch ES produktů co už jsou finální a jen testujou kvalitu mass produkce.

Pávě proto si myslim, že ty BD co kolujou mezi lidma jsou final funkční a takovejhle výkon to bude mít. Možná se provozní vlastnosti trochu pohnou ale výkon bude tenhle. A tito lidé také znají výkon a dle mého názoru tu už mezi námi byl leak s jistotu. Jen je to tu také zahrnuto takovou tunou fake výsledků kteřé někteří retardi a možná i záměrně samo AMD vypouští, že nikdo neví co je realita a co fake.
godlike
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od godlike »

Coz i OBR potvrzuje..
PS. V těchto dnech se objevily na Chiphell výsledky procesoru FX revize B2. Nyní už tedy mohu říci, že já měřil přesně se stejným čipem. Na HS není napsáno ES, ale v CPUz se tak čip hlásí. B2 je retail revize ... a má +/- stejný výkon jako B1 a jen o kousek vyšší než B0. Největší mystérium je tedy prozrazeno - výkon B0 a B2 je téměř totožný ... změnily se jen spotřeba, pracovní napětí ... na Chiphell ale asi nefunguje Turbo a mají asi starý BIOS, mé výsledky jsou vyšší ...
Mac...
del42sa
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od del42sa »

další díl "skládačky" jménem BD : http://semiaccurate.com/forums/showpost ... tcount=197

zajímavé srovnání technologie 3D tranzistorů a FINFET, což by mohl být ten pomyslný poslední hřebíček do rakve pro AMD, protože ta nová výrobní technologie představuje daleko větší problém pro AMD než náskok SB před Bulldozerem:
http://semiaccurate.com/2011/08/18/inte ... -and-more/

\\webwalker: také moc nevěřím tomu, že by v AMD ten modulární design nejdříve nevyzkoušeli na nějakém testovacím samplu a jen tak naslepo stříleli čísly, to by byl moc velký risk IMHO.
Spíše ale neočekávali takové problémy s 32nm výrobou...

\\\Yuri
jenomze tohle vsecho je moc pekny, ALE: sileny narusty latenci jak instrukci, tak cache, L1 jsou navic velice maly; da se tohle 100% zakryt OoO enginem?
zase tak málá ta L1 cache není, a i tak má BD skoro dvakrát tolik celkové cache co SB (a jen ta Cache sama o sobě zabírá plochu téměř jako samotný SB čip bez grafiky)
The "normal" 8-series AMD Bulldozers each have:
8 MB L3 cache + 2 MB L2 cache/module * 4 modules + ~48KB L1 cache/core * 8 cores (estimated from Wikipedia) = 16.375 MB
16.375 MB * 2 ^ 20 bytes / MB * 8 bits/byte * 6 transistors / SRAM cell ~= 824 million transistors
(Note that if AMD hadn't cut down on the L1 cache /core from the 128KB it has used since the Athlon days, BD would have MORE total cache than the E-series Sandy Bridge!)

The Sandy Bridge 2600K that Bulldozer is purportedly going up against:
8 MB L3 cache + 256 KB/core * 4 cores L2 cache + 64 KB/core * 4 Cores L1 Cache = 9.25 MB total cache
9.25 MB * 2 ^ 20 bytes / MB * 8 bits/byte * 6 transistors / SRAM cell ~= 466 million transistors
Naposledy upravil(a) del42sa dne pát 19. srp 2011, 15:43, celkem upraveno 1 x.
"The more you buy, the more you save" AI everywhere - Nvidia CEO at Computex 2023 https://www.youtube.com/watch?v=FhlE3m1trM4
Vega Primitive Shader combines the functions of vertex and geometry shader and with the right knowledge you can discard game based primitives at an incredible rate" https://pcper.com/2017/01/amd-vega-gpu- ... tecture/2/

MSI MPG GUNGNIR 110R White | CPU AMD Ryzen 7 9700X Granite Ridge | DeepCool AK500 White | GPU Sapphire Pure RX 9070 XT 16GB plus UV | MB MSI MAG X670E GAMING PLUS WIFI | 32GB DDR5 A-DATA XPG LANCER RGB Dual KIT 7200 MHz | system HDD SSD M.2 Kingston FURY Renegade NVMe 1TB | Seagate Baracuda HDD 1TB SATA III | data HDD WD RED 1TB SATA III | Quad HD VA monitor 27" MSI Optix G27CQ4 Free Sync 165 Hz 10bit HDR | Soud Blaster Audigy Fx | PSU MSI MAG A850GL 850 W 80 PLUS Gold PCIe 5 II | Win 10-64 bit Pro
maltra
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od maltra »

godlike píše:Coz i OBR potvrzuje..
OBRovi pocty ale velmi nejdu, dokonca ani zakladna matematika, ma na blogu Bulldy vysledky 5/15 a hned za tym 7/15 :-).

P.S.: asi sok z navratu do vlasti...
PC: 9800X3D | 64GB CL30 | X870E Aorus Pro | ZOTAC RTX 5070 Ti AMP | WD_BLACK SN850X 2TB & 4TB | Phanteks Enthoo Pro M Glass | RM1000e | Alienware AW3423DWF
Retro PC: PIII 650E Slot 1 | GA-6BXE Rev 1.9 | 128MB DDR | V4 4500 32MB AGP | SB 32 PnP CT3670 | SpinPoint 80GB>32GB
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Je to spatny...
Vykon na takt ve hrach stejnej jako phenom2 no to me po**r...
Amd od K8 nic nepredvedla.Jen zveda pocet jader a frekvence.
ArgCZ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ArgCZ »

to je blbost, Kuma vs Brisbane takt na takt ve hrách dělala 15-25% ve prospěch K10
PS5 Pro, LG OLED65BX, Samsung HW-Q700A + SWA-9500S = 5.1.4 Dolby Atmos, DTS:X
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Ano ale Head to myslí tak že v té době byla na trhu Core2 takže to nemělo moc smysl vůbec sledovat. K8 byla nejsilnější CPU a vydrtila vše. Tomu se říká "něco předvést". Pokud atakuješ dolní polovinu trhu tak toho moc nepředvedeš, jen ti nezbejvá nic jinýho než tomu dát ok cenu aby to mělo dobrej poměr cena/výkon a alespoň timhle způsobem se to ňák prodávalo. Neni to ale ok když tvůj komkuret má čipo co je menší, rychlejší a méně žravej + vedle toho má čip co je větší a výkonem úplně jinde. V takové pozici AMD nebylo co vydali K7. Naopak se vždy rvaly o první pozici. I na Core2 nakonec s Phenomem II odpověděli. Ale na Nehalem už odpověď nenašli, a na SB tuplem. Proto se tak netrpělivě a nezvózně čeká na BD.

Co se týče těch cache tak je to jedna věc na kterou jsem hodně zvědavej. Hlavně překopaná L1. Intel i AMD na svou L1 už nešáhli strašně dlouho. Intel jí měl osekanou na 12KB jen u P4 a jak to dopadlo. L1 je nejrychlejší paměť v celém systému, když je malá a to co by v ní mělo bejt se musí přesunout do L2 je to tvrdej dopad na výkon. Ten rozdíl v latencích je tam obrovskej. Uvidíme jak na tomhle zapracovali. L1 je stavebním kamenem celého jádra a výkonu systému. Když jsem u bartona srazil L2 na polovic, klesl mi výkon o 6%. Když na 128K tak o 10%, když na 64 tak o 17% Když jsem jí totálně vyřadil tak ňákejch 22-25%. Ale ten CPU furt fungoval dost ok. Když jsem naopak vyřadil L1, tak jsem měl výkon v ALU jak 386DX a v FPU jak 486DX4-100. Naopak Příliš velká L2 či L3 jsou většinou zbytečné a její zdvojnásobení zvedne výkon třeba jen o 3%, atd. Tyhle cache už jsou spíš marketingové, jednoduše se vyrobí, jejich nefunkční bloky se dají jednoduše vyřadit, a za její přtomnost se dá připsat tuna tranzistorů navíc které se pak krásně marketingově prezentujou. Ono je bomba napsat máme xxxx tranzistorů když jich 75% leží jen v L3 ... ehm. Tak se to hold dělá.
godlike
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od godlike »

OT/
Jo, kde je konec tem dobam, kdy jsme na oc foru kazdej meli o144+tccd ramky+dfi lanparty nf4.. :) Krasny casy.To jeste OC byl kumst, neco odladit.Ne jako dneska...
Mac...
maltra
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od maltra »

HEAD píše:Je to spatny...
HEADe, dovolim si poukazat na skutocnost, ze testy v hrach co sa objavili nie su hodnoverne a opat ta musim odporucit sem: http://pctuning.tyden.cz/hardware/zakla ... i?start=11

Je to zatial jediny test BD v hrach ktory moze byt realny a to aj napriek kontroverznemu autorovi, kedze sa objavil oficialne na PCT. Na tom vykone neni nic "spatneho" ;-).
PC: 9800X3D | 64GB CL30 | X870E Aorus Pro | ZOTAC RTX 5070 Ti AMP | WD_BLACK SN850X 2TB & 4TB | Phanteks Enthoo Pro M Glass | RM1000e | Alienware AW3423DWF
Retro PC: PIII 650E Slot 1 | GA-6BXE Rev 1.9 | 128MB DDR | V4 4500 32MB AGP | SB 32 PnP CT3670 | SpinPoint 80GB>32GB
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Test v 2560x1600 s 8xAA :) to nerekne o cpu vykonu ani s SLI nic.
webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

DOC_ZENITH: No u L1D je zajímavý to, že když K10 potřebovala 4-way, tak tam byly pouze 2 linky, no a teď když BD má pouze 2 AGU tak se tam objevuje 4-way :) Že by kvůli AVX?

PS: Nejrychlejší paměť v systému by měly být registry, jinak je něco špatně :-D
Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
GPUreport.cz
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Ah ano. Ale bez L1 jsou ti ty registry k ****. Problém u BD je že se nedá odhadovat nic. Alespoň já to nedovedu, protože je to komplet nová architektura a ze staré si krom HT nebere snad nic. Kdyby mi někdo v souvislosti s K10 řekl - L1 ořezána o 60% tak já řeknu - propadák. Ale tohle je něco úplně jinýho. Nedá se to s K10 srovnávat takže fakt nevim.

Co se CPU a herních testů týče, navrhuji najít replay ve starcraftu 2 , třeba 2v2 se 4 hráčí když se střetnou všichni najednou na jedné obrazovce. A na tom to obenchmarkovat, třeba jen v 1024x768, atd. To by byl super cpu test, takovou replay není těžké najít ( klidně vám jí pořídím ), chce to jen vůli. To by jasně ukázalo kde se láme chleba.
webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

DOC_ZENITH: S těma registrama to byla jen taková prča aby řeč nestála, nic ve zlým :)
Jinak před časem jsi tu měl delší příspěvek o tom, jak by měl vypadat takový ideální herní cpu a skoro bych se vsadil, pokud si vše dobře pamatuji, že jsi vlastně popisoval BD :o
Imho nezbývá ti tedy nic jiného, než doufat, že BD nebude herní propadák :-D
GPUreport.cz
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

webwalker píše:DOC_ZENITH: S těma registrama to byla jen taková prča aby řeč nestála, nic ve zlým :)
Jinak před časem jsi tu měl delší příspěvek o tom, jak by měl vypadat takový ideální herní cpu a skoro bych se vsadil, pokud si vše dobře pamatuji, že jsi vlastně popisoval BD :o
Imho nezbývá ti tedy nic jiného, než doufat, že BD nebude herní propadák :-D

Nepopisoval jsem BD, tehdy jsem mluvil o jedné velké FPU pro vše a ne pro modul, a o krátké pipeline , mnoha malých slabších ALU a jakési formě HT na té FPU aby jí ty jednotlivé ALU mohly používat. Aby její absolutní výkon byl stejný ať už jí na 100% využije single threadem jedna z těch ALU a nebo ať už si jí rozdělí všechny v multi. atd... heh.... tomu BD neodpovídá, SB má k tomu blíže protože ačkoliv BD má jedno FPU pro modul, tak ta FPU v SB co je pro 1 jádro je ihmo zatím dle odhadů pořád markatně silnější. Ale to jdem už strašně OT ehm... to byla taková fantasmagorie co jsem tehdy napsal za 30 vteřin, mozek pod tím nehledej eh... jen jsem to tehdy hodil proti lidem co bránili herní výkon BD a hádali jsme se tehdy o tom že dlouhá pipeline je či není průser.
yuri.cs
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yuri.cs »

del42sa píše:zase tak málá ta L1 cache není, a i tak má BD skoro dvakrát tolik celkové cache co SB
Jak to, ze neni mala?
Na jadro L1D ; L1I
'K10': 64K ; 64K
BD: 16K ; 32K

Latence L1D, L2
'K10': 3 ; 12
BD: 4 ; 18-20

Latence par inst "ADD reg, mem", "MOV mem, reg", "MULSS xmm1, xmm2(mem)", "FMUL reg"
'K10': 4 ; 3 ; 4(6) ; 4
BD: 5 ; 4 ; 5(10) ; 6
It will be amazing in case after 10GHz we will see 20GHz, 30GHz and so on, just like we witnessed the thorny way from 10MHz to 33MHz in the eighties. -xbitlabs.com
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

yuri.cs píše:
del42sa píše:zase tak málá ta L1 cache není, a i tak má BD skoro dvakrát tolik celkové cache co SB
Jak to, ze neni mala?
Na jadro L1D ; L1I
'K10': 64K ; 64K
BD: 16K ; 32K

Latence L1D, L2
'K10': 3 ; 12
BD: 4 ; 18-20

Latence par inst "ADD reg, mem", "MOV mem, reg", "MULSS xmm1, xmm2(mem)", "FMUL reg"
'K10': 4 ; 3 ; 4(6) ; 4
BD: 5 ; 4 ; 5(10) ; 6
Pokud je tole pravda tak.... :sad:
yuri.cs
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yuri.cs »

DOC_ZENITH píše:Pokud je tole pravda tak.... :sad:
Jakou mam asi tak motivaci k tomu, abych lhal? Kdokoliv bude chtit, tak me muze prekontrolovat, jestli jsem se nekde neprekouk.
http://developer.amd.com/documentation/ ... fault.aspx

Lidi, co tomu rouzumi tvrdi, ze se *cast* tehle latenci zakryje v ramci vylepseneho OoO, predikce a dalsi "vnitrni" logiky.
Zamčeno

Zpět na „Procesory AMD“