Restartování/ Zamrznutí PC po jemném šťouchnutí

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
QiwiQiwi
Nováček
Nováček

Restartování/ Zamrznutí PC po jemném šťouchnutí

Příspěvek od QiwiQiwi »

Ahoj,

nevím do jaké sekce bych tento problém měl pořádně zařadit, můj PC se po menším šťouchnutí/drcnutí/ťuknutí zamrzne, nebo restartuje, nevím čím to může už být.

Všechna zapojení jsem překontroloval 3x vše jsem vypojil, zapojil zpět, zkontroloval kabely.
Problém stále přetrvává, občas se objěví před restartem BSOD, ale vždy to vyvola sebemenší dotyk.

Na druhém PC se nic podobného neděje s tim můžu třást stále a drží.

Jde mi o to, že když jdu, tak se mi občas stane, že třeba o PC zavadím rohem křesla, kolenem nebo stačí položit láhev na stůl a PC zamrzne. Case je umístěna na levo pod stolem na kovových podstavcích přišroubovaných ke stolu, aby nebyl na zemi. Dříve jsem tento problém neměl, tento problém se objevuje od doby co mám nový HDD, case, MB.

Mimochodem disky jsem testoval přes HD tune, ramky jsem pro jistotu projel přes MemTest, vše stabilní OK podle testů...
Hladis
Moderátor
Moderátor

Re: Restartování/ Zamrznutí PC po jemném šťouchnutí

Příspěvek od Hladis »

Mas mozna nekde neco spatne zasunute nebo poskozeny kabel ,takze bych zkousel hybat s kabely a zkouset kde se to projevi.
QiwiQiwi
Nováček
Nováček

Příspěvek od QiwiQiwi »

Hladis píše:Mas mozna nekde neco spatne zasunute nebo poskozeny kabel ,takze bych zkousel hybat s kabely a zkouset kde se to projevi.
Zkontroloval jsem kabelaz 3x a cely PC jsem rozlozil a zapojil znova.
Jeltík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jeltík »

Nebo máš blbě přidělanou desku na distančních sloupkách, zapadlý šroubek...
QiwiQiwi
Nováček
Nováček

Příspěvek od QiwiQiwi »

Jeltík píše:Nebo máš blbě přidělanou desku na distančních sloupkách, zapadlý šroubek...
Sroubek jsem nikde nenasel, ale na ty distancni sloupky mrknu.
Jeltík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jeltík »

Taky se mi už stalo, že jsem přidělal sloupek, který byl k ničemu a deska na něj dosedala tak blbě, že zkratovala, ale všechno přežilo, teď, když dělám nový PC i ze stejných komponent, pořád si to pečlivě kontroluju :-)
eLzyx
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od eLzyx »

a používáš ještě staré napájecí konektory na disky, nebo už používáš jen sata verzi? Přesně to samé mi dělali volné dutinky v těch konektorech. Stačilo je trochu víc napružit a problém zmizel.
Ryzen R5 3600, Asus ROG Strix X570-F, 32GB DDR4@3600MHZ, Crucial M550 256GB, 300GB VelociRaptor, RX580, Asus Xonar DX, SilverStone Raven II
Dell 5491 6C/12T Core i7-8850H, MX130 ve 14"/1,5kg; veterán: OQO 01+
QiwiQiwi
Nováček
Nováček

Příspěvek od QiwiQiwi »

Tak jsem vybral zakladni desku a dal jsem ji tam znova, zkontroloval jsem sloupky, sedi to... ale pc se furt zamrzne po malickem stouchnuti, takze problem pretrvava.
eLPeCKo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od eLPeCKo »

Zkus se ještě podívat jestli pod diskem máš dost místa od plechů z bedny, některé bedny tam mají tolik různých zahybů a blbůstek, že se to může dotknout elektroniky disku.....
CPU: Core i9 7900X + Be quiet Dark Rock PRO 4, MB: ASUS ROG RAMPAGE VI APEX, RAM: Corsair 3200MHz 4x8 GB, GPU: ASUS RoG STRIX 1080Ti,
PSU:
Seasonic Prime 850W, Case: Be quiet! Dark Base 700, HDD: Samsung 960 PRO 1TB NVMe + Samsung 850 PRO 512GB,
LCD: Dell U2515H, Zvuk: Creative X7 + Creative EMU XM7
QiwiQiwi
Nováček
Nováček

Příspěvek od QiwiQiwi »

eLPeCKo píše:Zkus se ještě podívat jestli pod diskem máš dost místa od plechů z bedny, některé bedny tam mají tolik různých zahybů a blbůstek, že se to může dotknout elektroniky disku.....
Mam tudle bednu Lian-Li Armorsuit PC-P50 http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=66678 a kdyz se kouknes na ten obrazek, tak kazdy disk ma svuj "suplik" ve kterem je zhruba 0,5cm mista od spodu po namontovani disku.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Pokud chces eliminovat zda to dela disk tak ho zkus ve svem druhem PC. Ja stale tipuju nejaky studenak v kabelazi.
QiwiQiwi
Nováček
Nováček

Příspěvek od QiwiQiwi »

Hladis píše:Pokud chces eliminovat zda to dela disk tak ho zkus ve svem druhem PC. Ja stale tipuju nejaky studenak v kabelazi.
V druhym PC nabootuju OK s timdle diskem a kdyz do nej stouchnu tak to drzi.

Studenak? Ja nevim, ale kdyby byl studeny spoj, tak bych ani nenabootoval ne?
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Kabel nebo nejaky kontakt muze byt uvnitr poskozen a pri manipulaci ,pohybu ci otresu dojde k chvilkovemu preruseni. Musis najit kde to je stylem pokus omyl. Zkus prvni vymenit datovy kabel pak pokud ma zdroj modularni kabely tak je vymenit. Pokud neni modularni tak zkusit jestli mas jiny , odpojit ostatni zarizeni ktera nepouzivas a po kazde zmene s tim zatres.
QiwiQiwi
Nováček
Nováček

Příspěvek od QiwiQiwi »

Hladis píše:Kabel nebo nejaky kontakt muze byt uvnitr poskozen a pri manipulaci ,pohybu ci otresu dojde k chvilkovemu preruseni. Musis najit kde to je stylem pokus omyl. Zkus prvni vymenit datovy kabel pak pokud ma zdroj modularni kabely tak je vymenit. Pokud neni modularni tak zkusit jestli mas jiny , odpojit ostatni zarizeni ktera nepouzivas a po kazde zmene s tim zatres.
No to bude na dlouho necham to na vikend :D abych prosel kazdy kabel na to musim mit nervy :D
QiwiQiwi
Nováček
Nováček

Příspěvek od QiwiQiwi »

Tak uz jsem na to prisel, nakonec je chyba ve slotu na ramku, ma spatny "klapky" a kdyz se jemne tukne do toho nebo do case tak ramka se jemne vychýlí. Dal jsem ramky do jiných slotů a uz vse jede jak má.
Jeltík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jeltík »

Tak to je ostrej problém, gratuluju, žes to našel :-)
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

njn vyzarovaci metoda pokus/omyl :) Jako v tomhle pripade to muze delat xx veci ,tak dobre ze se zadarilo.
Václav Sedlář
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Václav Sedlář »

tak to se docela divím-samotný slot je natolik úzký, že tam ty ramky drží pevně i bez klapek..to bys do toho musel opravdu bouchat/kopat... :shock:
QiwiQiwi
Nováček
Nováček

Příspěvek od QiwiQiwi »

Václav Sedlář píše:tak to se docela divím-samotný slot je natolik úzký, že tam ty ramky drží pevně i bez klapek..to bys do toho musel opravdu bouchat/kopat... :shock:
Zkousel jsem se dotknout malickem ze strany a ramka se vychyli +- o 0,3mm, ten slot je naky "vyjezdeny", k desce ... asus p5k.
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“