jak se starat o HDD?

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Bigi
Nováček
Nováček

jak se starat o HDD?

Příspěvek od Bigi »

Zdravím.
Jak se člověk může postarat o co nejdelší životnost pevného disku? A také jak dlouho se předpokládá, že disk vydrží? Mám dva disky a zdá se mi, že jeden z nich začíná dosluhovat. Takže bych rád věděl jak se postarat alespoň o ten druhý. Teploty u obou disků se mi pohybují mezi 35 a 43 stupni.

pomalu mi odchází Maxtor DiamondMax 17 6G160E0 - 160GB SATA II, kupován v prosinci 2006
a můj druhý disk je Seagate Barracuda 7200.12 - 500GB, kupován v květnu 2009

Děkuji
Brázda.l
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Re: jak se starat o HDD?

Příspěvek od Brázda.l »

Udržovat disk v přijatelných teplotách (ty tvoje jsou ideální) a vyvarovat se otřesů.
PC: Asus P8P67 Pro | Intel Core i5-2500K + Cooler Master Hyper 212+ | Gigabyte GTX560 Ti OC | Kingston 12GB DDR III 1333Mhz | Seagate 500GB | Asus DRW-2014L1T | Enermax 600W NAXN 80+ | HP LP2275w

Notebook: Lenovo Thinkpad X200 7459-1P0
tielka
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od tielka »

pomalu mi odchází Maxtor DiamondMax 17 6G160E0 - 160GB SATA II, kupován v prosinci 2006

a jak se to projevuje že pomalu odchází?co já vím tak disk klekne a hotovo ... :)
Bigi
Nováček
Nováček

Příspěvek od Bigi »

tielka
:) Moje definice "pomalu odchází" : Asi 3x za posledních 10 dní disk začal cvakat, celý počítač se zasekl (na disku mám OS) a jednou se stalo, že se poté rozjel opět a ve zbytku případů se počítač vypnul. Kontroloval jsem asi 5x kabely a nic. Teď pro jistotu zálohuji důležité věci na druhý disk. Nikdy se mi to u nestalo, tak proto předpoklám, že brzy půjde do křemíkového nebe. I když bych byl raději, kdybych se pletl.

Brázda.l
Díky. A ještě kolika se tak běžně disk dožívá, když jeho teploty jsou v pořádku a ani není vystavován žádným otřesům? Záleží na uložení pevného disku? Jestli je vodorovně, šikmo, kolmo?
Václav Sedlář
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Václav Sedlář »

No, nechci to zakřiknout, ale za 15 let mi žádný s disků neodešel ani nehodil chybu...

Pravidla:

:arrow: teplota do 42°C
:arrow: žádné otřesy
:arrow: žádné spořící funkce typu po x minutách vypnutí disku
:arrow: dlouhý chod = ne když se jde několikrát denně na půl hodiny pryč od PC,tak že vypnu PC -> každý start/stop zkracuje život disku...pro disk je lepší, když poběží třeba 2 dny v kuse, než když ho 2-3x za den vypneš...
tielka
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od tielka »

Bigi
Nováček
Nováček

Příspěvek od Bigi »

Díky tialka, nečetl. Všechny testy u SeaTools proběhly v pořádku. Zdroj je sice eurocase 350W a docela letitý, ale mám Pentium D 3GHz, starší graf. kartu asus x1650 256MB, zmíněné dva disky a zapojené dva větráčky (CPU, bočnice), to by mělo stačit, ne? A kdyby ne, blbnul by i druhý disk nebo si systémový odebírá víc?
tielka
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od tielka »

systemový ti jede furt ,druhy se po par minutách nečinost uspí nebo jak to nazvat, každopádně zálohuj :)
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

S tim Eurocese si koledujes o slusny ohnostroj :)
Bigi
Nováček
Nováček

Příspěvek od Bigi »

Když už tady padla zmínka o tom zdroji... Je dost možné, že tedy na vině není disk, ale zdroj. Celý náběh, start, počítače a jednotlivé úkony jsou znatelně pomalejší. Když počítač více zatížím (spustím např. Call of Duty 2 i na min. detaily) tak chvíli vše jede, ale pak monitor vypne do power safe modu, počítač si dál běží. Teploty mám u všeho v pořádku (jen už asi rok mi hlásí čidlo AUX -6°C :) , ale to i u předešlého zdroje).

Eurocase (350W) předtím běžel asi 5 let v jiném PC naprosto v pořádku, teď je 2 měsíce v mém počítači a zdá se, že výrazně ztratil na výkonu (pokud je to takto "zničehonic" možné). Předtím jsem měl Fortron také 350W a u něho se mi stalo něco podobného, při zapnutí PC se jen líně roztočili větráčky (líně myslím to, že se třeba jeden jen cukal a musel jsem mu pomoci ručně), ale dál nic nenabíhalo. Asi 1 z 6 pokusů o start se povedl, že se načetl OS, ale pak po 10-15 minutách počítač zkolaboval a jen si točil větráčky.
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

velká část disků odejde tak jako tak, a uživatle může udělat jen málo pro to, aby je udržel v chodu. základem je držet teplotu v rozumných mezích (cca pod 50°C), dávat pozor na otřesy, a to je tak všechno.
ignorelist: kremrole a dezoláti
bertocek
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od bertocek »

Nevim jak se stale deje ale mám po kapsach disk hodne starej ani nevim z jakeho stoleti ale ma 6 gb a stale je plne funknci pouzivam ho externi pro zalohy savu a stale jede i kdyz mi spadl i ze stolu na zem :D
Bez_n1ck
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Bez_n1ck »

Tenkrát se ještě elektronika dělala pořádně, ne jako dneska :(
PC: MB: ASUS TUF Z370-PRO GAMING ; CPU: INTEL Core i7-8700K @ 3,7GHz ; CPUcooler: Noctua NH-D14 ; GPU: GIGABYTE GTX2070 WINDFORCE 3X 8GB ; DDR4: 2x16 GB 2666MHz CL16 ; HDD: Samsung 960 EVO M.2 500GB + WD Green 2,5TB + WD Red 4TB + 2xWD Red 8TB ; CASE: Be Quiet! Dark Base 900 ; PSU: Corsair RM650x ; MOUSE: Logitech G700s ; KEYBOARD: Razer Huntsman Elite ; SOUND: Logitech X530 ; MONITOR: 2x Dell U2515H (25" QHD IPS) | Games, that you can play with me | Diablo III - Divina
NOTEBOOK: Dell Precision 7730 ; CPU: Intel Core i7-8750H ; GPU: nVidia Quadro P4200 8GB ; DDR4: 2x16GB 2667MHz ; HDD: Samsung NVMe 256GB + Samsung 980 EVO M.2 1TB ; FullHD
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Bigi píše:Když už tady padla zmínka o tom zdroji... Je dost možné, že tedy na vině není disk, ale zdroj. Celý náběh, start, počítače a jednotlivé úkony jsou znatelně pomalejší. Když počítač více zatížím (spustím např. Call of Duty 2 i na min. detaily) tak chvíli vše jede, ale pak monitor vypne do power safe modu, počítač si dál běží. Teploty mám u všeho v pořádku (jen už asi rok mi hlásí čidlo AUX -6°C :) , ale to i u předešlého zdroje).

Eurocase (350W) předtím běžel asi 5 let v jiném PC naprosto v pořádku, teď je 2 měsíce v mém počítači a zdá se, že výrazně ztratil na výkonu (pokud je to takto "zničehonic" možné). Předtím jsem měl Fortron také 350W a u něho se mi stalo něco podobného, při zapnutí PC se jen líně roztočili větráčky (líně myslím to, že se třeba jeden jen cukal a musel jsem mu pomoci ručně), ale dál nic nenabíhalo. Asi 1 z 6 pokusů o start se povedl, že se načetl OS, ale pak po 10-15 minutách počítač zkolaboval a jen si točil větráčky.
Ano zdroj ma vliv na disky a pokud se HDD treba vypina a zapina ,tak na vine byva i zdroj. Fortrony a EC a jiny levny znacky zdroju nemaji moc kvalitni soucastky a po nejake dobe drasticky ztraceji vykon a stabilitu. Doporucuji ten Eurocase vymenit v co nejkratsim casovem horizontu jinak se muze stat ,ze odpali komplet PC.

BTW: Me funguji tez vsechny disky a to uz i historicke kousky. Jedine disky ktere vzdy odesli byli znacky Seagate a vubec s nimi mam jen spatne zkusenosti.
tielka
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od tielka »

a já to říkám furt kupujte si seasonic X
Bigi
Nováček
Nováček

Příspěvek od Bigi »

Hladis
A toho, že mi nějaké porouchané komponenty PC, likvidují jeden zdroj za druhým se bát nemusím? Tedy, že je pravděpodobnost něčeho takového mizerně mizivá?

Díky
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Kvalitni moderni zdroje maji velkou paletu ochran ,ktere zamezuji neprijemnym "nehodam". Komponenty muzou odpalit nekvalitni zdroj a to tim ze ho pretizi. Ten Eurocase je ale jeden z nejvetsich shitu jaky jde do PC dat a mnoha lidem odpalil cela PC.
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

Hladis píše:Kvalitni moderni zdroje maji velkou paletu ochran ,ktere zamezuji neprijemnym "nehodam". Komponenty muzou odpalit nekvalitni zdroj a to tim ze ho pretizi. Ten Eurocase je ale jeden z nejvetsich shitu jaky jde do PC dat a mnoha lidem odpalil cela PC.
a hele, agentura Jedna Paní Povídala zase v akci, a kupodivu zase hnůj na EC :) no, vzhledem k tomu že EC vyrábí širokou paletu zdrojů od nejlevnějších shitů přes fortrony a kdovíkam, tak bych to negeneralizoval, prošlo mi rukama hodně počítačů se zdrojem EC a nikdy se nestalo že by něco "odpálil", to je spíš hodně narostlá urban legend založená na smůle dvou nešťastníků.
ignorelist: kremrole a dezoláti
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Tech oddelanych PC s nekvalitnim zdrojem jsem mel v ruce trochu moc na muj vkus a ne nebyli jen 2. Je ale fakt ze ve vetsine pripadu zdroj odejde potichu bez nejakych kreci ,ale nez se tak stava ,tak se projevuji ruzna znameni ze uz je toho na nej moc. Kazdopadne vetsina vyhorelych nesl znacku EC a Chill. Dalsi znacky s kterymi jsem mel tu cest a kdy zdroj oddelal komplet PC jsou Fortron, Thermaltake, Corsair, LC ,Hedy. Z posledni doby to jsou 2 pripady s Corsair CX predchozi revize.
pute
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od pute »

Stačí změřit jaký hodnoty dává EC zdroj na jednotlivých větvích. Když porovnám Enermax a EC (vím, je to dost rozdíl ..) tak je to jak porovnávat olympijskýho běžce a udejchanou důchodkyni. A to jistě nějaký vliv na komponenty mít může. Navíc jsem taky zažil několik PC (naštěstí ne mých), kde EC zdroj odešel a do věčných lovišť s sebou vzal i motherboard a v jednom případě i disk.
Casio SF-4300R, 32kB + PANASONIC CR2032 3V Lithium
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“