Wi-fi router - žačátečnické dotazy

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Odpovědět
Dvorix
Začátečník
Začátečník

Wi-fi router - žačátečnické dotazy

Příspěvek od Dvorix »

Ahoj,

mám doma zatím jen klasický router od Edimaxu, nikdy jsem si nemohl stěžovat.
Jenže jsme se přestěhovali na jiný byt (a slečny spolubydlící nebudou chtít tahat kabely) a já se v bezdrátu a celkově sítích fakt vůbec nevyznám.

1. Mám 12mbps a půjde možná až k 30mbps. Tady si nejsem tedy jistý, jaká rychlost by mě mohla omezovat, ty levnější wi-fi routery ano?
2. budou připojené tři notebooky a jeden desktop (na ten taky nevím, jaký vybrat :) )
3. mám se připravit na kolísání rychlostí?

Slyšel jsem ještě o vedení sítě po elektrických zásuvkách. Není problém to realizovat v bytovém domě? Chápu, že nastavení sítě je podobné jako u Wi-fi?
Cenově samozřejmě co nejméně, je pro nás zbytečný utrácet za něco, co bychom nevyužili.

Možná, spíše určitě, jsem zapomněl něco uvést, tak mi prosím nějak pošťouchněte :) Mezitím si jdu o tom více pročíst.

Díky za rady a tipy.
Dvorix
N_o_c_l_a_f
Začátečník
Začátečník

Re: Wi-fi router - žačátečnické dotazy

Příspěvek od N_o_c_l_a_f »

Po zasuvkach je to relativne rychly ( pro vase potreby ). Ale taky docela drahy.

Vraz radsi penize do trochu lepsiho routeru ( 1,5 tisice by melo v pohode stacit ) a po chvilce ladeni to mas.
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

Dvorix: zasuvkam se vyhni. je s tim spojeno dost problemu jako to, ze to funguje jen v ramci jednoho okruhu atd.
Dvorix
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Dvorix »

Díky za odpovědi, tak pokud mne Wi-fi nebude omezovat (což by neměla v rychlostech), tak jsou zásuvky jen experiment a chtěl jsem vědět něco takovýho.

Bylo mi jinde doporučeno: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=67014

Aby to mělo nkovou wi-fi (samozřejmě pak stejně jako přijímač na desktopu).
LiveBomb
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LiveBomb »

HH. Zas TP-Link .... to je naka nemoc nebo co :-(
K desktopu, pokud neni zavazny duvod, tak natahni kabel.
PC - CPU: Intel Core i5-4670K MB: MSI Z87-G45 Gaming RAM: Kingston KVR1333D3N9K2/8G GPU: Asus Radeon HD7970 3 GB HDD: Kingston SVP100/96GR, Samsung SpinPoint F3 HD502HJ, Western-Digital WD20EARS PSU: Corsair HX750 Chladiče: AC Freezer 13 Pro, 2x AC F9 PWM, 2x AC F12, AC F12 Pro PWM DVD-RW: Samusng SH-S223C Case: Thermaltake Armor VA8003BWS Monitor: LG IPS236V Keyb: Logitech Wave Keyboard Myš: Logitech MX610 Left-Hand OS: Microsoft Windows 7 Professional x86-64 Notebook - Lenovo ThinkPad E530
Dvorix
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Dvorix »

A ty tři další s notebookem mi tu budou běhat s kabely. Měl jsem to takhle tři roky, ale byt měl úplně jiné rozložení.

Je to levný, vím, že na něj tady dost plivete, ale pokud uživatelům funguje? Argumenty, ne žádný plácání od klávesnice. Kolik si jich vyzkoušel, abys mohl dávat referenci?

Typická praktická rada diskutéra: pořídil sis blbost, po bitvě jsou tady vždycky generálové. Stejně tak sis LiveBomb nepřečetl ani ten dotaz.
N_o_c_l_a_f
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od N_o_c_l_a_f »

Dvorix píše:Díky za odpovědi, tak pokud mne Wi-fi nebude omezovat (což by neměla v rychlostech), tak jsou zásuvky jen experiment a chtěl jsem vědět něco takovýho.

Bylo mi jinde doporučeno: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=67014

Aby to mělo nkovou wi-fi (samozřejmě pak stejně jako přijímač na desktopu).
Proboha, to ti jde o kazdou stovku? Prihod trochu.

Proc chces n-ko? Jestli to mas jenom na 30Mbit internet, tak ti G bude bohate stacit.

Jestli chces za kazdou cenu usetrit, vem alespon vyssi model toho TP-linku http://beta.czc.cz/tp-link-tl-wr1043nd/68414/produkt

Kvalitni G router http://beta.czc.cz/linksys-wrt54gl-wire ... 78/produkt

Nebo Gcko od Asusu, co se mi taky docela osvedcilo http://beta.czc.cz/asus-wl-500gp-v-2/53874/produkt
Dvorix
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Dvorix »

Tohle chci slyšet, hurá :)

Bylo mi doporučeno neznamená kupuju. On, takže g stačí. Příjem nula nula nic, tak se kouká na korunu. Samozřejmě když už je pak rozdíl dvě stovky, tak mě to opravdu žíly neprotrhne. Využiju ale takový linux na routeru? Nepotřebuju nic jiného, než tam píchnout síťovou tiskárnu a připojit čtyři počítače.

Tak teďka se cítím asi jako ti, co chtějí taktovat a nemají nic přečteno :)
LiveBomb
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LiveBomb »

Nevim, proc by ty tri meli litat s kabelem. Jen sem napsal, ze porizovat k desktopu wifi je blbost a je lepsi pouzit kabel pokud to jde. Zbytek at se klidne pripojuje bezdratove, od toho to taky je - byt wireless pro prenosna zarizeni. U desktopu ktery se stehuje jednou za 2-3 roky (kdyz se maluje, nebo ma polovicka zachvat prestavovani hnizda) je to zbytecnost.
No klidne si ho poridt, ale pockej az se na nej napoji ty 4 zarizeni a budou po nem chtit vetsi datovy tok soucasne...
Btw. navazet se nemusis, pokud o radu nestojis delej podle sebe. Proslo mi toho prackama dost, nejen v SOHO segmentu.
N_o_c_l_a_f píše: Proc chces n-ko? Jestli to mas jenom na 30Mbit internet, tak ti G bude bohate stacit.
No ja bych dneska uz jen Gcko nebral, ono se to slusne projevi i vnormalni provozu ve vnitrni siti.
Tohle sou dneska uz podle me predrazeny legendy. Kdyz si vemes, co se da koupit treba za 1500,- - 2000,-
PC - CPU: Intel Core i5-4670K MB: MSI Z87-G45 Gaming RAM: Kingston KVR1333D3N9K2/8G GPU: Asus Radeon HD7970 3 GB HDD: Kingston SVP100/96GR, Samsung SpinPoint F3 HD502HJ, Western-Digital WD20EARS PSU: Corsair HX750 Chladiče: AC Freezer 13 Pro, 2x AC F9 PWM, 2x AC F12, AC F12 Pro PWM DVD-RW: Samusng SH-S223C Case: Thermaltake Armor VA8003BWS Monitor: LG IPS236V Keyb: Logitech Wave Keyboard Myš: Logitech MX610 Left-Hand OS: Microsoft Windows 7 Professional x86-64 Notebook - Lenovo ThinkPad E530
Dvorix
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Dvorix »

Ok, díky.

Kabel by nakonec problém nebyl, tak nějak čekám, že by to bylo nejlepší řešení. Jen vrtat no :)

//Mám trochu dojem, že je potřeba tady lidi k něčemu konstruktivnímu tlačit. Nic proti.
LiveBomb
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LiveBomb »

Dvorix píše: //Mám trochu dojem, že je potřeba tady lidi k něčemu konstruktivnímu tlačit. Nic proti.
Ja mam zas dojem, ze by bylo fajn si to tu precist. Na vyber routeru je tu celej thread. Resi se tam i to, jak se ty levny chovaj na rychejsich linkach a kde sou jejich hranice. Sorry, ale mit takhle sekce moda, tak to mas zamkly s presmerovanim do patricnyho vlakna. Staci si ho projit.
A ten TP-Link ti fungovat bude dokud po nem nebudes chtit neco vic, dokud se mu neudela mdlo z horka, dokud se neprojevi chyba ve FW .... proste se to takhle chova (a nejen TP-Link, ale prkaticky vsechno do ty zhruba 1000)
Dvorix
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Dvorix »

Měl bych se mlátit do hlavy, jsem ten threat ještě nepřečetl jak jsem rychle četl jen ADSL :) Díkys.
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“