Procesory AMD 15h "Bulldozer&Bobcat"- info, testy, spekulace

Vše o procesorech Advanced Micro Devices.

Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee

Zamčeno

Kdy podle vás uvidíme launch FX procesorů (recenze)?

Anketa končí za pát 9. pro 2011, 11:17

do poloviny září 2011
0
Žádná hlasování
do konce září 2011
8
8%
do poloviny října 2011
24
24%
do konce října 2011
28
28%
do půlky listopadu 2011
12
12%
nejspíš nikdy :-), EPIC FAIL
28
28%

Celkem hlasů: 100
THANATOS
Začátečník
Začátečník

Re: Procesory AMD 15h "Bulldozer&Bobcat"- info, testy, spekulace

Příspěvek od THANATOS »

DOC_ZENITH
Myslíš od krásnejch kvalitních Thinkpadů s hořčíkovým šasím k tý dnešní superplastový Čínský spotřebce?
jedine co bolo z horciku bol Rollcage a nie cele sasi a ten sa pouziva stale. Dobre by bolo ak by si nepozeral len najnizsie rady Thinkpadu bez rollcage a popripade sa pozrel aj do rady Ideapad napriklad U260 alebo este neuvedene ultrabooky, V series maju aj hlinikovy povrch.
Jako Herní CPU je to jako když se koukáme na K8(SB) vs Prescoot(BD), vve chíli kdy ten druhej potřebuje ke stejnému výkonu 2x takovou frekvenci ale vyšší jí nemá ani o 50%.
K8 versus P4 12 versus 31 a teraz K10 versus BD 12 versus 20 max to je velky rozdiel a v tej dobe K8 mala aj pamatovy radic, ktory vyrazne pomahal v hrach aj silnejsiu FPU, ktora bola total slaba u P4 ak si nepouzil SSE.
Naposledy upravil(a) THANATOS dne pát 23. zář 2011, 13:26, celkem upraveno 1 x.
Lenovo Legion Y540-15IRH CPU: Intel Core i5 9300H GPU: NVIDIA GeForce GTX 1650 4GB RAM: 24GB 2666Mhz Micron SSD: 512GB WDC SN720 + 1TB Crucial MX500
THANATOS
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od THANATOS »

Hladis Tak by ti malo byt ukradnute co pisem a ci verim alebo neverim OBRovym testom.

P.S. nepovedal by som, ze som verny fanusik AMD. Ak mi da Intel cpu za nizsiu cenu tak budem Intel fanda, ale mobilne APU za rozumnu cenu u Intelu nenajdem a Llano nechcem, tak ostava Trinity.
Naposledy upravil(a) THANATOS dne pát 23. zář 2011, 13:34, celkem upraveno 1 x.
Lenovo Legion Y540-15IRH CPU: Intel Core i5 9300H GPU: NVIDIA GeForce GTX 1650 4GB RAM: 24GB 2666Mhz Micron SSD: 512GB WDC SN720 + 1TB Crucial MX500
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

THANATOS píše:DOC_ZENITH
Myslíš od krásnejch kvalitních Thinkpadů s hořčíkovým šasím k tý dnešní superplastový Čínský spotřebce?
jedine co bolo z horciku bol Rollcage a nie cele sasi a ten sa pouziva stale. Dobre by bolo ak by si nepozeral len najnizsie rady Thinkpadu bez rollcage a popripade sa pozrel aj do rady Ideapad napriklad U260 alebo este neuvedene ultrabooky, V series maju aj hlinikovy povrch.
Jako Herní CPU je to jako když se koukáme na K8(SB) vs Prescoot(BD), vve chíli kdy ten druhej potřebuje ke stejnému výkonu 2x takovou frekvenci ale vyšší jí nemá ani o 50%.
K8 versus P4 12 versus 31 a teraz K10 versus BD 12 versus 20 max to je velky rozdiel a v tej dobe K8 mala aj pamatovy radic, ktory vyrazne pomahal v hrach aj silnejsiu FPU, ktora bola total slaba u P4 ak si nepouzil SSE.
Mluvíš o K8 vs Prescott. Northwood měl 21 stage. A ten rozdíl 21 vs 30 stage tam byl hodně cejtit na stejnym taktu, a to i přes to že Prescott měl větší cache, SSE3 a další úpravy pro minimalizaci dopadu této věci, stejně se to nepovedlo vyřešit a na stejnym taktu byl o 20% slower než NW. BD má procenty řečeno o 80% delší pipeline než K10. To je sakra dost a sakra problém. Nesnaž se to bagatelizovat. Tam + na sdílené FPU já vidím problém. Lidé čekali že bude silná jako blázen a budou se o ní dělit 2 ALU. Ale ona je slabá a ještě se o ní dělí. Takže shrnuto a podrtženo, BD bude dobrej jen pokud se sejdou 2 faktory:

1. více než 6 threadů.
2. Aplikace nesmí bejt FPU intensive (nároky na FPU nesměj bejt větší než 25% v poměru k ALU).

Tudiž ihmo mizérie. Takovéto aplikace skutečně půjdou spočítat na prstech jedné ruky.
THANATOS
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od THANATOS »

DOC_ZENITH Precitaj si co pises lebo ty si porovnaval terajsiu situaciu ako K8 versus Prescott namiesto Northwood a ten rozdiel je 67% a nie 80% :wink:. Ja nic nebagatelizujem ale to tvoje prirovnanie k Prescottu je prehnane a preto som ho komentoval.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Thanatosi ,ale ja videl i jiny testy nez ty od OBRa. OBRa opravdu nepovazuju z uplne duveryhodny zdroj. Tech testu je trochu vic a OBR neni jediny kdo nejaky BD ma. Od jednoho koumaka jsem taky neco videl (nebylo to verejne a odtud mam toho "muze s lopatou") s B2 revizi a Flanker si na BD uz taky sahnul. Jedina sance je ,ze AMD schvalne nejak vykon kurvi ,ale ta sance je tak to Flankerovo jedno procento. Nedelejme z toho kovbojku.
webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

DOC_ZENITH: Když jsem tady před delším časem tvrdil (dle výpočtu propustnosti), že SB je vlastně 5 jádro a BD 7 jádro, nikdo moc nevěřil. Jsem tedy rád, když dnes píšeš, že se bude lámat chleba okolo 6 threadů ve prospěch BD.
Nicméně, podle délky pipe to určitě porovnávat nemůžeš. K10 by sice měla mít 12 řezů (nevím, jestli to vůbec kdy AMD potvrdilo) dle branch misprediction, ale pro fpu se délka pipe dále prodlužuje (je delší). O kolik ale nevím, ani jak to bude vypadat u BD.
Navíc, do dnes ani nevíme na jaké frekvenci u BD fpu/L2/frontend pracuje. Nebo snad ano?
Já si raději počkám na ofiko výsledky, i když to nyní zjevně pro BD nevypadá moc dobře :(
Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
GPUreport.cz
THANATOS
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od THANATOS »

Hladis Nemas rad film wild wild west? :twisted:
ja mam len 2 odpovede, ktore hovorim uz nejaku dobu
1. AMD kurvi vykon(opravuje) a bude to riesit AGESA kod
2. vykon bude opraveny az v jadre Piledriver

Preto ja som radsej za pockanie na koniec NDA a vidiet vysledky oficialne a nie robit zavery podla nejakych leakov.

P.S. skor typujem na 2. moznost, AMD si znova zopakuje fiasko s Barcelonou.

P.S.2 Nevidel si u toho chlapika AIDA64? lebo ja typujem, ze s cache je problem.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Webwalker -

Jeden detail... já jsem řekl, že BD bude mít šanci, pokude aplikace bude umět plně vyloadovat 6 a více threradů a to ještě jen zátěží na ALU. Pokud to buzde zátěž na FPU tak to bude fail tak jako tak. Proto třeba i ne moc přesvědčivé výsledky v cinebenchi, protože je to sice absolutní multithread, ale počítá se tam 3D grafika což leží na FPU a BD má problém. Máme prostě CPU s dlouhou pipeline, 8-mi ALU a 4-mi FPU. Pokud nebude aplikace full loadovat 8 jader, BD dostane výklep (protože když neni full load na všech jádrech, a tim myslim vytížení pipeline, ne 100% v task manageru, výrazně tím u Intelu roste efektivita HT), zároveň pokud aplikace vyloaduje všech 8 a bude to FPU load tak dostane taky výklep, protože proti sobě budou stát 4 FPU jednotky BD (které se ukazují slabší než ty z K10) vs 4 FPU jednotky Sandybridge..... jak to dopadne asi nemusíme rozvádět. Takže BD bude dobrej opravdu jen ve velice úzkoprofilovym SW co je pro 8 thradů a jeho FPU load je nejvýše 25% AU loadu, a nebude kralovat ani tam kde se čekalo, ala většine softů na render a enkóding.

Tak to vidím. Největší problém v desktopu pro AMD teď je, že ten CPU neni vůbec potřebnej. Niak nevytírá podlahu s Phenomem II X6 (což už je hodně morálně zastaralej CPU) + asi bude obdobně žrát( v loadu, v idlu pokud se něco nepo tak očekávám lepší) + jeho herní výkon neroste nikam, ba ve spoustě případů jde naopak dolů. Takže celá AMD platforma bude nepoužitelná jako herní pro jakékoliv lepší single GPU karty. Natož multiGPU, a potenciál docela dobrých hcipsetů jako je 990FX zůstane nevyužit. Tím myslím v ohledu PEG linek. AMD pořád má problém s pomalým SATA III řadičem, problémy s funkčností TRIMM, stabilitou jejich raidů i prostupností na USB.
THANATOS
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od THANATOS »

DOC_ZENITH Preco si myslis, ze Flex FP je slabsia ako v K10?
webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

DOC_ZENITH:
Já myslím, že vím na co narážíš, a jde to porovnat i následovně na příkladu propustnosti SSE:
SB - 4jádra * 3 SSE = 12 SSE
BD - 4moduly * 2 SSE = 8 SSE

Jak patrno SB "udělá" o 50% více SSE instrukcí (vůbec neberu v potaz L/S).

Vypadá to pro Intel jako zjevná výhoda že? Nicméně BD krom těchto SSE instrukcí může ještě krmit také int ALU (2*x86 instrukce/na modul), kdežto SB už ne.

Hodně tedy záleží na tom, jak je kód vytvořen, třeba jestli míchá Int a fpu/SSE dohromady (nepřátelské vůči Intelu) nebo posílá "střídavě" na int a pak fpu/SSE (nepřátelské vůči AMD). A jsem třeba u toho, zda je porovnání int IPC SB vs BD vůbec nějak relevantní?

Já bych řekl, že takový CB11 je hodně optimalizovaný přímo pro SB, avšak zaráží mě špatný výkon BD v Blenderu, který je otevřený. Imho v BD nebude stále něco v pořádku.
Naposledy upravil(a) webwalker dne pát 23. zář 2011, 15:28, celkem upraveno 2 x.
Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
GPUreport.cz
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

THANATOS píše:DOC_ZENITH Preco si myslis, ze Flex FP je slabsia ako v K10?
Protože dle herních testů a starého CPUmarku99 to jak jasně vypadá.
THANATOS
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od THANATOS »

DOC_ZENITH cakal som lepsiu odpoved ako neoficialne OBR testy :sad: .

webwalker bleder nie je zly ani v OBRovych testoch.
webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

THANATOS: No já bral souhrnné výsledky od maltra:
http://www.maltrabob.com/Bulldy_average.jpg
GPUreport.cz
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Jen tak btw jsem dnes googloval, a ňák takhle by se měl testovat výkon CPU v hrách:

http://www.anandtech.com/show/4524/the- ... t-tested/3
THANATOS
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od THANATOS »

webwalker maltra sa pomylil, BD v blenderi je 15.87s a on tam nahodil vysledok X4 850-ky.
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Zkusil sem ten cpumark 99 a vyhodilo mi to 690.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

DOC_ZENITH píše:Jen tak btw jsem dnes googloval, a ňák takhle by se měl testovat výkon CPU v hrách:

http://www.anandtech.com/show/4524/the- ... t-tested/3
No ten SC II je v az moc nizkym rozliseni. v SC II rostou naroky na CPU i s rozliseim a SC II nema problem s GPU limitem. Tohle je myslim vic vypovidajici http://www.techspot.com/review/305-star ... age13.html Stejne zalezi v jak velky rezi to testujou.
WoW moc merit nemuzou a vzali to cestou nejmensiho odporu ,ale aspon se pokusili. Sami rikaji ze ty vysledky jsou moc vysoky a realne jsou jinde.
Dragon Age mi na C2D cukal v nekterych lokacich jako hovado. Sice prumerny FPS byli dobry ,ale padalo to na hubu v minimalkach. S i5-760 a 2600 to uz jede jak po masle.
THANATOS
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od THANATOS »

HEAD to je dost malo ak si to skusal na SB 5Ghz. Ak si to linearne znizis na 4.2Ghz by ti malo hodit 579.6 a Thuban ma 576.
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Ne neni to na 5ghz.Je to na 4.5Ghz na 5Ghz to je 740.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

SB 2600 na 4GHz mi hodilo 617.
Zamčeno

Zpět na „Procesory AMD“