Hdd s Advanced Format + Win XP, Jak spravne zformatovat?
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- BRUCEF
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Hdd s Advanced Format + Win XP, Jak spravne zformatovat?
Ahoj,
poridil jsem si disk Hitachi do ntb, ktery pouziva AF.
Z netu jsem stahnul Hitachi align tool, jenze ten disk v nem neni neni videt.
Predpokladam, ze nejprve musim provest vytvoreni partition a zformatovat disk ve spravci disku, teprve pote zarovnat clustery v Hitachi tool.
Chci provest format disku v Xp. Mam zformatovat disk na velikost clusteru 512 nebo 4096 nebo je to jedno?
poridil jsem si disk Hitachi do ntb, ktery pouziva AF.
Z netu jsem stahnul Hitachi align tool, jenze ten disk v nem neni neni videt.
Predpokladam, ze nejprve musim provest vytvoreni partition a zformatovat disk ve spravci disku, teprve pote zarovnat clustery v Hitachi tool.
Chci provest format disku v Xp. Mam zformatovat disk na velikost clusteru 512 nebo 4096 nebo je to jedno?
- Hladis
- Moderátor

Re: Hdd s Advanced Format + Win XP, Jak spravne zformatovat?
Zkus jeste tenhle soft Paragon Alignment Tool. Disk zarovnej na velikost 4096.
Vice infa zde http://www.diit.cz/clanek/advanced-form ... ory/28484/
Vice infa zde http://www.diit.cz/clanek/advanced-form ... ory/28484/
- BRUCEF
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem dal format a nastavil 4096. Pokud dobre chapu to co jsem precetl, problem je pouze v automatickem formatu, kdy Xp nastavi 512 cili nerozpoznaji AF disk. Pokud sam zformatuji disk na 4096 tak by to melo slapat. Jeste tedy problem v ciste instalaci XP na novy AF disk.
W7 a Vista rozpoznaji automaticky AF disk, u Xp je treba zformatovat na 4096 nebo pokud zformatuju automaticky na 512, tak pote utilitkou srovnat clustery na 4096.
Jeste mi to neni zcela jasne.
W7 a Vista rozpoznaji automaticky AF disk, u Xp je treba zformatovat na 4096 nebo pokud zformatuju automaticky na 512, tak pote utilitkou srovnat clustery na 4096.
Jeste mi to neni zcela jasne.
- Hladis
- Moderátor

Pochopils spravne. Jde je o to spravne ten disk naformatovat. Pokud to udelas spatne nebo nacisto nainstalujes XPcka ,tak je treba to zarovnat rucne.
- BRUCEF
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Diky tak Hitachi je zformatovany a posleze zarovnany utilitou od Hitachi. Jenze mam orisek c. 2.
Mam tu Seagate disk s AF a nikde nemohu stahnout jejich Smartalign. Na ofic. webu Seagatu nic neni. Je videt, ze na zakazniky Seagate kasle
Mam tu Seagate disk s AF a nikde nemohu stahnout jejich Smartalign. Na ofic. webu Seagatu nic neni. Je videt, ze na zakazniky Seagate kasle
- Hladis
- Moderátor

Stale plati co jsem napsal vis. Nevim zda ten od Hitachi ma omezeni jen na sve disky. Paragon Alignment Tool funguje se vsemi disky.
Seagate mi do kompu nesmi
Seagate mi do kompu nesmi
- Hladis
- Moderátor

Poslal jsem ti SZ s resenim tvyho problemu. Doufam ze pomuze.
- Zivan
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Podle me je to jinak, problem je ve spravnem nastaveni zacatku vytvoreneho oddilu. Disk ma 4kB bloky, NTFS a FAT32 standardne taky a dulezite je to, aby ty fyzicke a virtualni bloky sedely.BRUCEF píše:Tak jsem dal format a nastavil 4096. Pokud dobre chapu to co jsem precetl, problem je pouze v automatickem formatu, kdy Xp nastavi 512 cili nerozpoznaji AF disk...
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
- BRUCEF
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Zivan: Zrejme mas pravdu. Disk jsem zformatoval na 4096, ale Hitachi align tool stejne ukazoval nespravne zarovnany oddil a nabizel funkci zarovnani ( zarovnani trvalo asi 1 min).
Seagate se chlubi svym Smartalign implementovanym ve firmware disku s AF. Ale po precteni par zkusenosti uzivatelu se stejne disk nezrychlil. Zkusim nejake testy pred a po zarovnani.
Seagate se chlubi svym Smartalign implementovanym ve firmware disku s AF. Ale po precteni par zkusenosti uzivatelu se stejne disk nezrychlil. Zkusim nejake testy pred a po zarovnani.
- Hladis
- Moderátor

Kdyztak rekni zda ti ten soft pomohl. Ja s tim zarovnal vsechny mozne disky a vse bylo v poradku.
- BRUCEF
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem testoval jen v HDtune a HD Tach, tam se rozdil neprojevil.
Na delsi testy mi nezbyl cas ( zapis).
Kazdopadne uz je spravne zarovnany podle toho softu.
Diky
Na delsi testy mi nezbyl cas ( zapis).
Kazdopadne uz je spravne zarovnany podle toho softu.
Diky
- Richo
- Začátečník

-
Zdá se, že u disku Seagate pomohlo: před instalací XP rozdělit a naformátovat disk pomocí instalačního média Win7 (není třeba zadávat produkt key), po naformátování odstranit první 100MB oddíl, který instalačka vytvoří a rezervuje pro systém, pak tvrdě restartovat, vložit instalační médium XP a klasicky nainstalovat. Prozatím žádné problémy.