Podivné údaje dle cpu-z

Problematika SDRAM, DDR1/2/3 SDRAM, RDRAM, SO DIMM a další, včetně čteček pamětí.
Odpovědět
Barney77
Nováček
Nováček

Podivné údaje dle cpu-z

Příspěvek od Barney77 »

Ahoj,
mám nový počítač o této konfiguraci:

asus rampage 3 gene
i7 960
ocz agility 3 ssd
3x2gb zeppelin 1600 gold

V rámci řešení občasných bsod jsem narazil na zajímavou věc. Cpu-z mi ukazuje v sumárním okně, že systém jede na triple channel pamětech a zobrazuje i správné údaje frekvencí a časování. Ovšem detailové okno pro jednotlivé sticky ukazuje rozdílné údaje. Slot1 kupříkladu neukazuje detekci XMP, normy JDEC mají rozdílné údaje. Sloty3 a 5 vykazují shodné údaje, vč. XMP a podobně.
Něco mi uniká, je to nezajímavý údaj, chyba hw, bug v cpu-z či něco jiného?
Poradí někdo nějaký postup nebo metodu, jak se dobádat problému?
Díky.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

P.S. screenshoty byly típnuté před tím, než jsem v biosu manuálně nastavil DRAM DDR3-1600, takže tyto údaje jsou nepřesné, nicméně rozdíly zůstávají.
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Re: Podivné údaje dle cpu-z

Příspěvek od Lokomotiva »

Mně to nijak zvlášť divné nepřipadá.

Na kartě Memory najdeš, jak nastavené paměti opravdu běží.
Na kartě SPD - když si projdeš jednotlivé paměťové sloty - si přečteš údaje výrobců jednotlivých paměťových modulů.
To co jejich výrobci zapsali do těch malých SPD chipů, které na každé paměti jsou.

No a ve tvém případě se zdá, že máš 2 paměti stejné a tu 3. (přesněji řečeno tu první - podle slotu, ve kterém je) mírně odlišnou.

V zásadě se jedná o 1333 MHz-ové paměti a u 2 z nich výrobce napsal, že při zvýšeném napětí a uvedeném časování budou chodit na 1600 MHz.
Barney77
Nováček
Nováček

Příspěvek od Barney77 »

Lokomotiva:

nahore jsem psal, ze je to 3x2gb Zeppelin 1600 mhz gold, ale to se dalo prehlednout, takze jinak:
ty pameti jsou triple channel box sada, za zadnych okolnosti to tudiz neni mix 2+1 kazdy pes jina ves. Z toho duvodu se domnivam, ze udaje by mely byt stejne.

Zkusim odpoledne prohazet jednotlive moduly v ruznych slotech a uvidim, jestli to bude hlasit rozdil v jinem slotu (tudiz chybny pametovy modul), nebo stale bude rozdil v prvnim slotu (pravdepodobne chyba na desce).
Nebo bude nejaka lepsi metoda na otestovani?
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

v prvni rade nastav casovani a voltaz pametem rucne, vykasli se na auto nastaveni
froxic
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od froxic »

Barney77 píše:Poradí někdo nějaký postup nebo metodu, jak se dobádat problému?
Na tvoji otázku existuje jednoduchá odpověď - Zeppelin. Nejhorší paměti všech dob a moc bych se nedivil, kdyby v kitu byly rozdílné XMP infromace. Ovšem na toto bych se vykašlal a nastavil ten XMP-1600 profil ručně v biosu: 800Mhz 9-9-9-24 40 při 1.65V. Pokud to pojede, tak to neřeš. Pokud ne, zkus každý modul zvlášť a když bude mít i tak rozdílné SPD informace, tak to běž vrátit, tam kde jsi to zakoupil.
Odpovědět

Zpět na „Paměti“