Výběr CPU Intel do soc 775

Vše kolem srovnání a rad s nákupem procesorů.

Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee, PKBO

Odpovědět
hockeyman74
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Re: pentium dual core vs core 2 duo

Příspěvek od hockeyman74 »

jj dík ,
a co je lepší tohle
Core2Duo E6320 1.86 GHz nebo Intel Core 2 Duo E6600 2x2,40Ghz 4MB L2 Cache
Caderom
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Caderom »

Pentium Dual-Core nejsou a ani nebyla dvoujádrová Pentia 4! Procesory založené na dvou jádrech Pentií 4 byly Pentia D. Pentium Dual-Core jsou osekané Core 2 Duo o některé technologie a cache. První verze Pentií Dual-Core (E2xxx) mají od prvních Core 2 Duo větší výkonový rozdíl kvůli malé 1MB L2 cache. Dnešní Pentia Dual-Core mají 2MB cache, shodnou velikost s nižší řadou prvních Core 2 Duo, což v mnoha případech výkonový rozdíl oproti dnešním plnohodnotným C2D snižuje, avšak v některých případech je stále patrný.

Výběr mezi uvedenými procesory (pozn.: jde o první generaci C2D) je jasný, jediný rozdíl je v násobiči, který má E6600 výrazně vyšší. Aby se vyplatilo vzít E6320, muselo by se taktovat a daný E6320 by musel být kus s velmi vysokou hranicí frekvence FSB a E6600 by naopak musel být velmi špatný kus.
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lokomotiva »

hockeyman74 píše:který je z nich lepší , a jak se to moc projeví :roll:
Začni tím, že se podíváš na web výrobce desky, jaké procesory tvoje deska a s jakou verzí BIOSu podporuje.
Teprve pak má smysl začít vybírat procesory - z těch deskou podporovaných.
R0ck
Nováček
Nováček

Procesor pro soc. 775

Příspěvek od R0ck »

Zdravím, tak jsem se po par letech rozhodl rozhýbat a nějak trochu dat novou stavu svoji současné sestavě. Upřímě nechce se mi investovat do nové MB, takze bych rád zůstal u současného socketu. Každopadně mám ale dilema, rozhoduji se mezi několika procesory, jednak mam lákavou nabídku na Intel Core 2 Duo E8400, ale již bez záruky a také bez chladiče, což mě docela odrazuje. V mém bližším hledáčku se pak nachází Intel Pentium Dual-Core E6800 nebo Intel Core 2 Duo E7500, především tedy vybírám mezi těmito dvěma. Rád bych uvítal Vaše případné rady a doporučení ohledne procesoru. Jinak současně funguju na Intel Pentium Dual-Core E2160 a je mi jasne, že at vyberu kterykoliv bude to krok dále, ale byl bych rád kdyby ten krok byl lepším. Ještě jednou zopakuji, že nechci pořizovat nový MB, takže žádám pouze o rady ohledně 775, děkuji :)
Hladis
Moderátor
Moderátor

Re: Procesor pro soc. 775

Příspěvek od Hladis »

Procesory normalne neodchazeji ,takze pokud ta nabidka je lakava ,klidne E8400 vem. Klidne zauvazuj i o nejakem 4 jadrovem Q pokud bys to vyuzil. Jinak reknu ze je lepsi do toho penize nestrkat a vymenit platformu ,ale to ty nechces :)
Jeltík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jeltík »

No ber quad, jinak to nemá moc cenu a přetaktuj ho kolem 3GHz, Q6600/Q9300 a výše
Dithius
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Dithius »

tak jako největší a smisluplný by byl ten Quad protože jestli vezmeš dvoujadro za nedlouho stejně budeš uvažovat o nějaké vyměně a pak už třeba quad nebude mít smysl nebo ho neseženeš takže tak

dále bych se zeptal na typ tvého současného motherboardu protože ne každa 775 nevydrží dlouho u quadu protože jen přece quad žere a už jsem viděl nafouknute kondíky od takových slabých napajecích kaskád

Ale každopadně jestli nemáš kvalitnější desku tak stejně přestup na novou patici bude nutný
CPU: AMD Ryzen 7 7800X3D, IF 2066 MHz; MB: ASROCK B650E TAICHI Lite; RAM: Trident Z5 Neo 32GB 6200MHz CL30-38-38-28-68-48-1T (GearDown Disabled); GK: AMD Radeon RX 6950 XT; SSD: Kingstone KC3000 2048 GB; PSU: Corsair RM1000; Case: Thermaltake Core P5; Rad: Alphacool NexXxoS Monsta 560mm; Block: EKWTB Quantum Velocity (Fully black Nickel base); Pump: EK-DDC + acetal top; No exp-reservoir; OS: Custom Fedora 41 (installed ground UP from cmd nonGUI).
R0ck
Nováček
Nováček

Příspěvek od R0ck »

Ten quad se mi jeví také jako dobrá možnost na ebay se da sehnat za docela slušnou cenu. Desku mam Gigabyte P43-ES3G, vím že to není nijak extra kvalitní deska, ale kupoval jsem ji narychlo vzhledem k tomuz ze predchozí deska odešla díky bouřce která u nás řádila právě tou dobou jsem zrovna neoplýval penězi. Navíc momentálně ted bych se nechtěl přehnoupnout přes hranici 7 tisíc. To jsou v současné době opravdu takové rapidní rozdíli mezi novými i7,5,3 oproti nejakemu lepsimu staršímu C2D popř. quad ?
Jeltík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jeltík »

7K je dobrý, navíc svoje věci prodáš třeba za 2-3000 Kč na aukru nebo tady za 2000Kč po dílech.
A tady je nová supersestava "D

http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?i ... 8401188U01

Co máš za zdroj a jak starý?
Se zdrojem:

http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?i ... W7010WXU01
Dithius
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Dithius »

toto je tvoje deska

http://www.microbank.fr/images/Products ... 142578.jpg

když se na ni kouknu na první pohled vidím že napajeni do procesoru je jen 4 pin a ne 2x 4 pin dále kolem procesorové patice vidím malou hustotu součastek je jasné že ta napajecí kaskáda je starší takže když už tu desku použiváš nějakou dobu tak s tím quadem by to dlouho vydržet nemusela

sám sem nedavno vyměňoval zakladovku asi 2x a vždy to byl quad a to byl Asus z řady P5- deluxe a P5-sli takže mainstrem

no co se týče těch 7 tisíc tak to není žadná sláva že neuvažoval jsi že bys skusil AMD ? poznáš to na výkonu a cena nebude strašlivá

dívej máš rozpočet 7 000 kdybys kupoval AMD tak koupáš toto:

Procesor AMD Phenom II X6 1100T Black Edition - 3947,-
Základní deska ASUS M5A99X EVO - 2855,-
Operační paměť KINGSTON 8GB KIT DDR3 1333MHz CL9 - 948
Celkem: 7750,-

myslím si že těch 750 kč za to stoji obětovat případně by sis koupil místo šestijádrového phenoma II X6 1100T Phenoma II X4 980 a ušetříš :)

a myslím že zakladovka je kvalitní je připravena i na Buldozera a neš se vyladí stejně jako první Phenomy tak máš vystarano :) jakej máš zdroj ?
Naposledy upravil(a) Dithius dne pon 5. zář 2011, 22:41, celkem upraveno 1 x.
CPU: AMD Ryzen 7 7800X3D, IF 2066 MHz; MB: ASROCK B650E TAICHI Lite; RAM: Trident Z5 Neo 32GB 6200MHz CL30-38-38-28-68-48-1T (GearDown Disabled); GK: AMD Radeon RX 6950 XT; SSD: Kingstone KC3000 2048 GB; PSU: Corsair RM1000; Case: Thermaltake Core P5; Rad: Alphacool NexXxoS Monsta 560mm; Block: EKWTB Quantum Velocity (Fully black Nickel base); Pump: EK-DDC + acetal top; No exp-reservoir; OS: Custom Fedora 41 (installed ground UP from cmd nonGUI).
Jeltík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jeltík »

Dithius
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Dithius »

hmm myslím že asi taktovat nebude kdyby koupil to šestijadro tak to chvíli s boxem vydrží a pak koupí towerchladič
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

jj primlouvam se za kopi novych vnitrnosti nez se pokouset upgradovat. Ta deska neni vhodna na Quad procesory. Rozmysli se tedy zda chces obmenit jen prosesor za silnejsi nebo cely vnitrek. Rozdil s novymi Intel SB je oproti staremu C2D opravdu velky a spis se priklanim k platforme Intel 1155 ,ale je bohuzel drazsi.

edit: X6 pro bezneho usera je zbytecnost.
R0ck
Nováček
Nováček

Příspěvek od R0ck »

Právě jsem se díval po AMD, když už bych asi měnil připadá mi to že za mín penez víc zábavy, jen ja osobně sem se nikdy v AMD neorientoval a vzdy sem byl věrný intelu, ale zaujal mě např. http://beta.czc.cz/amd-phenom-ii-x4-965 ... 70/produkt. Jinak ta sestava vypadá pěkně, ale chybí mi tam ještě grafika kterou bych chtěl Sapphire HD 6850 1GB GDDR5 a dávat za procesor téměř 5 000 je pro mě trochu moc, kdyz ma AMD obdobu za menší cenu. Nešlo by to trochu srazit právě s AMD ? I když sem starý intelák. Jinak zdroj mám Seasonic Energy Knight SS500ET-Bronze 500W :). Osobně bych asi koupil kdyz uz tak jen MB+CPU+GPU+HDD a to vše nejlépe do 7K, ale to mi připadá i tak nemožné :(.
R0ck
Nováček
Nováček

Příspěvek od R0ck »

Evidentně ste mě všichni přeběhli s odpovědmi, děkuji mnohokráte :). Jen do toho všeho ještě narvat grafiku a HDD protože místa rapidně ubývá a jak to všichni známe žádný disk není dost velký :D. To co u mě potřebuje právě inovaci jsou HDD+GPU+CPU.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Zdroj tedy nepotrebujes. Jinak ten Intel i5-2500K je vykonostne uplne jinde nez cokoliv z nabidky AMD ,proto i ten rozdil v cene. Pokud nechces taktovat ,tak se muzes poohlednout po verzich bez K ,ktere jsou zamcene ,ale cenovy rozdil neni moc velky http://www.czechcomputer.cz/cat_tree.js ... %5CCore+i5 troufnu si rici ze ti bude stacit i toto http://www.czechcomputer.cz/cat_tree.js ... %5CCore+i3 hlavne novinka i3-2130 (ale stale nejdou pretaktovat).
R0ck
Nováček
Nováček

Příspěvek od R0ck »

Tak mě se jedná hlavně o to abych si na tom nějak slušně zahrál nějakou tu gamesu, až do ted jsem s X1950 a E2160 fungoval docela obstojně je sice pravda že na nejvyšší detaily toho příliš mnoho nešlo, ale bylo to hratelné i v rozlišení 1920x1080. Pravda je že bych si docela rád zahrál na urovni, ale nehodlám do toho zase investovat přehnané peníze. Nikdy jsem netaktoval, ale u black edition by to byla asi celkem výzva.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Konfigurace jsou na stole ,tak popremyslej a vyber co se ti libi. Mas na vyber z AMD kde je slusne taktovatelny 4jadrovy procik nebo drazsi Intel s bezkonkurencnim vykonem u 4jadrovych i5 ci slabsi netaktovatelne 2jadrove i3. Pokud chces setrit tak Jeltik nahodil dobrou konfiguraci s AMD.
Dithius
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Dithius »

no hele popřemyšlej jestli bys nechtěl počkat a kdyžtak by sis zvěčil rozpočet protože teď ke konci roku vyjdou nové Radeony (pravděpodobně) to znamená že ty starší serie 6XXX zlevní a navíc po vánocích se bude doprodavat se slevou o něco levněji

nikde jsem nezjistil tvůj zdroj a abych řekl pravdu je to potřeba vědět jaky zdroj to je a za jakou dobu už ho používáš ve svém PC.

tak ten Phenom šestijadrový potřebovat nemusíš na hry stačí 4 jádro s mírně vyším taktem na jádra no a ten Phenom 965 nekupuj kup nejnižší 955 protože těch par desítek megaherc dotahneš taktováním a to není u otevřeného nasobiče nic těžkého jen prostě zvedneš jednu položku o 3 másta a je to :)

teď s tím zdrojem. Mi těď odešla zakladovka se zdrojem, a můj nový zdroj je dražší než samotná nová deska, ale to sem nepatří, jen bych tim chtěl říct že, když už tak pořádně a než něco dokupovat tak to rači za 2 roky sestavu prodej jako celek a a pak něco přidej a kup znovu :)

co se týče HDD tak nevím to se musíš poptat v jiné sekci ja mám Samsung spinpoint F3 500GB protože ten disk má jen jednu plotnu tak je o něco rychlejší nevím jestli už existuje disk co má 1000GB na plotnu do takového bych šel jakožto i systemový disk.

btw. už zasahujeme do sekce rady s nákupem a porovnání takže za chvíli nam to asi zavřou :) další otazky bys měl směřovat tam

jinak něco podobného v košíku jak tady kolega navrhoval předtím se vším všudy jen bez skříně a Grafické karty

http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?i ... M1010GVS01

co se týče grafické karty tak po vanocich by byla idealní koupě asi 6950sátka od Sapphire protože je tam přepínač na biosu a je tu velká šance že si uděláš z té grafiky 6970sátku :)

řada radeonu 7xxx bude pravděpodobně stejná jako tato nová architektůra bude asi jen u řady 79XX jinak 7850satka bude podobná jako 6950sat akorát s vyšími takty a novějším 22nm procesem
BerryCZ
Nováček
Nováček

i945G-IGM+I Pentium E6500

Příspěvek od BerryCZ »

Dobrý den chtel jsem se zeptat zda je možný na desku I945G-IGM

Kód: Vybrat vše

http://www.advansus.com.tw/db/Datasheet/28/i945G-IGM.pdf
Dat procesor Intel Pentium E6500

vypadá že všechno je OK jenže procesor je 45nm a v tom dokumentu píšou 65nm jestli je to takový problém

Je to muj nedomácí PC a nerad bych do něj investoval více než je možné - pokuď to není možné tak jaký procesor by do toho šel (ted je tam P4 531 na 3GHz
Odpovědět

Zpět na „Rady s nákupem a porovnání“