Nove cpu
Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee
- Baneshee
- Moderátor

- Kontaktovat uživatele:
Re: Nove cpu
Jezis Hladis, zkus si predstavit, ze kazdej neni nerd, co travi 15 hodin denne u nejakych MMO. Troufam si tvrdit, ze vysledky z her co tu postoval X-COM jsou pro naprostou vetsinu hracu mnohem podstatnejsi, to je proste skladba her, o ktery si myslim, ze je typyckej hrac hraje. Ve vsech je X4 naprosto dostatecnej a to jsou ty testy s GTX580, ktera potrebuje mnohem vic krmit nez 560Ti. Tam by byly rozdily mnohem mensi, grafika bude brzdou mnohem driv.
Pokud nekdo (zjevne tvuj pripad) neustale hraje samy MMO a strategie, tak at si koupi 2500K za 2x vyssi cenu, pro beznyho hrace jsou to ale zbytecne vyhozeny prachy, aby mel misto 80ti 100FPS. To by bylo asi dobry zduraznit v tvych doporucenich, protoze jinak to je tezka demagogie.
Pokud nekdo (zjevne tvuj pripad) neustale hraje samy MMO a strategie, tak at si koupi 2500K za 2x vyssi cenu, pro beznyho hrace jsou to ale zbytecne vyhozeny prachy, aby mel misto 80ti 100FPS. To by bylo asi dobry zduraznit v tvych doporucenich, protoze jinak to je tezka demagogie.
Ryzen 7800X3D | Noctua C12P SE14 | 2x32GB Kingston Fury 6000MHz | Sapphire Pulse 9070XT 16GB | ASRock X870 Pro RS | Micron 2TB NVMe & Kingston KC3000 4TB | FD North Black TG | Seasonic GX 750W | Dell G3223Q
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Tohle může říct jen člověk, co ten rozdíl a CPU limit v min. FPS sám neokusil.
- HEAD
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Samozrejme, ze tyhle testy nikdy nereknou pravdu, protoze to nestestuje celou hru.
To by musel autor projit celou hru a celou dobu merit Frapsem.Kdyz projde nakej 30s usek a pak vyvodi, ze na phenomu se to hejbe jako na i5 2600 je proste blbost.
Clovek co presel z phenomu na SB to proste ve hrach pozna vsude.Hlavne minimalni FPS i s pomalejma kartama.
To by musel autor projit celou hru a celou dobu merit Frapsem.Kdyz projde nakej 30s usek a pak vyvodi, ze na phenomu se to hejbe jako na i5 2600 je proste blbost.
Clovek co presel z phenomu na SB to proste ve hrach pozna vsude.Hlavne minimalni FPS i s pomalejma kartama.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Asi tak no. Většina těhlecht estů zohledňuje jen průměrné FPS. A když už se to projevuje i v průměrném tak to už musí bejt. Kritická jsou ty minimální FPS v těch kritickejch momentech, a tam to právě visí na CPU a tam je to cejtit. Pokud mi hra poběží 90% času se slušnym FPS, a 10% času tragicky kvůli CPU limitu, bude její hratelnost mizerná, ačkoliv průměrné FPS z celého benchmarku bude jen o 10% menší.....
- alisan
- Začátečník

-
Jenže to že mi párkrát ve hře trhne obraz ještě neznamená, že se to nedá hrát a prudí to. A všichni jsme hráli i na horších CPU, než jsou X4 ... moc to hrotíte. Průměrná skladba her u hráče celkem bude odpovídat tomu co je v testech a průměrný hráč fakt neřeší, že se mu při hodině hraní párkrát cukne obraz. Důležitý je, aby har byla zajímavá. A i když chápu, že třeba v MMO je rozdíl citelnější, tak pořád dotaz Paul3 zněl jinak. Naívc už má nejspíš X4 doma, tak už ho nechte žít 
- Baneshee
- Moderátor

- Kontaktovat uživatele:
Kdyz to tu ctu, tak mam taky pocit, ze nez na zem sestoupilo Sandy Bridge s spasilo nas, tak jsme vlastne hry nehrali a jen trpeli u trhajiciho se cehosi. Hry hravam 15 let, hral jsem na vsem moznym, hral jsem i na i5 a i7 (i kdyz ne SB) a s tim co se tu posledni dobou dovidam, (ze se vlastne na nicem jinym jak SB skoro neda hrat) nesouhlasim. Nerikam ze tam neni rozdil, ale pokud se jedna o PC s mainstreamovou grafikou a nehraju tech par vylozene extremne CPU zavislych her, tak to rozhodne takova pecka neni.
Ryzen 7800X3D | Noctua C12P SE14 | 2x32GB Kingston Fury 6000MHz | Sapphire Pulse 9070XT 16GB | ASRock X870 Pro RS | Micron 2TB NVMe & Kingston KC3000 4TB | FD North Black TG | Seasonic GX 750W | Dell G3223Q
- HEAD
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Pred 10lety mi stacilo mit 20fps a byl sem happy.Dneska pokud mi to padne pod 60fps je to nehratelny.
A to jaksi bez slusnyho cpu nejde.
A to jaksi bez slusnyho cpu nejde.
- Hladis
- Moderátor

Vzdy zohlednim zanr her ktery dotycny hraje. Jelikoz mi projde rukama velke mnozstvi HW +SW vcetne her a vlastnim docela dost pocitacu a nebojim se testovat ,tak mam urcite zkusenosti jak se to cele chova. Vzdy jsou nejdulezitejsi minimalni FPS ktere rozhoduji predevsim v multiplayeru o vasem byti ci nebyti a ne fps prumerne.
Napriklad posledni COD:BO. V prumernych FPS je stare nepretaktovane C2D/Q naprosto v pohode ,pritom v praxi tam padaji minimalni fps pod hratelnou uroven a nedalo se to hrat jelikoz v kritickych momentech to pri setkani s protivnikem cuklo a FPS spadli na snad nekolik milisekund pod 20Fps. Nasledek je fatalni zvlaste proti protivnikovi ,ktery tim netrpi. Pritom graf vam v prumernych fps vyplivne ze to bylo v pohode.
http://www.techspot.com/review/312-mafi ... page8.html Jen prumerne fps
http://www.techspot.com/review/336-cod- ... page8.html jen ze singleplayeru.
U drtive vetsiny strilecek je CPU mene podstatny a zde neni CPU Bottleneck. Jen v par vyjimkach a ty se nejvice v testech na webech testuji.
Stejna situace Starcraft II. Hrajete proti vice protivnikum a FPS jsou krasny. Dojde k setkani vasich armad a najednou pri zobrazeni velkeho mnozstvi jednotek dojde k prudkemu poklesu FPS a vy nemuzete reagovat na prubeh bitvy a prohrajete. Opet prumerne fps byli super.
http://www.techspot.com/review/305-star ... age13.html
http://www.techspot.com/review/320-civi ... age11.html
Hrajete MMO napriklad TERA. Hlavni naplni MMO jsou masivni boje a akce typu dobyvani hradu ci boju ve velkych arenach. Jakmile se v danem okruhu dohlednosti objevi vyssi pocet postav, vase fps jde dolu a pri zapoceti bitev ci jinych cinnosti se pohybujete stylem diapozitivu. Nekoho zamerit ci se spravne orientovat je utrpeni a vetsinou koncite jako mrtvoly. V MMO se rika i7 for win. Pritom normalne jsou vase prumerne FPS perfektni.
Dalsi zanr letecke simulatory. Simulator zobrazuje hodne velke prostory a objekty na zemi a ve vzduchu. Jakmile dojde k leteckemu souboji ,tak nastava problem ,zvlaste pokud se priblizujete blize zemi. Prudka otocka a manevry vam okamzite ze 100 fps udelaji v nekritictejsich momentech 20fps. Nasledky jsou opet fatalni. Pritom vam to vyplivne ze mate 100 fps prumer.
Priklad:
IL2-Sturmovik --- Avg / Max / Min
E6300@1.87GHz - 27 / 059 / 03
E6300@3.02GHz - 43 / 092 / 15
E8500@3.17GHz - 49 / 113 / 17
E8500@4.09GHz - 61 / 145 / 21
Vemte PC s Denebem X4na 3,8GHz a osadte ho R5770 a otestujte ,pak zmente grafarnu za nejakou Fermi od GTX470 a vys. Prumerne FPS se zvednou ,ale minimalni zustanou stejne a dosahnete v CPU limited hrach stejneho vysledku - cukani.
Priklad:
Sestava: AMD Phenom(tm) II X4 965 3.4GHz/GTX 480 AMP!/4GB RAM/Seagate 1500GB 7200RPM
Max detaily - prumerne FPS 40-60 ale caste propady na 20fps
Sestava: Intel i5-2500K/4GB RAM/GTX 480 Zotac AMP!/Seagate 1500GB 7200RPM
Max detaily - Bez propadu. v narocnych lokacich narust z 20-30 na 50-60fps oproti minule sestave.
Co je tedy lepsi ? Neni lepsi mit vyrovnany vykon ve vetsine her a drzet minimalni fps nad 30 ,aby nedochazelo v kritickych momentech k propadum a tim snizeni hratelnosti ?
PS: SB neni zadny spasitel ,ale cista evoluce. Naroky her na CPU se s dobou zvetsuji uplne stejne jako naroky na vykon graficky. U grafaren je to vice poznat a skoky jsou tam daleko masivnejsi ,ale to neznamena ze u CPU to stagnuje ,zvlaste v dobe konverzi z konzoli s shitozni grafarnou a vicejadrovym procikem. Diky konzolim pak i hry jako CoD jsou bezduvodne narocne na procesor. CPU prestane byt bottleneck az s multithread renderingem z Dx11.
Napriklad posledni COD:BO. V prumernych FPS je stare nepretaktovane C2D/Q naprosto v pohode ,pritom v praxi tam padaji minimalni fps pod hratelnou uroven a nedalo se to hrat jelikoz v kritickych momentech to pri setkani s protivnikem cuklo a FPS spadli na snad nekolik milisekund pod 20Fps. Nasledek je fatalni zvlaste proti protivnikovi ,ktery tim netrpi. Pritom graf vam v prumernych fps vyplivne ze to bylo v pohode.
http://www.techspot.com/review/312-mafi ... page8.html Jen prumerne fps
http://www.techspot.com/review/336-cod- ... page8.html jen ze singleplayeru.
U drtive vetsiny strilecek je CPU mene podstatny a zde neni CPU Bottleneck. Jen v par vyjimkach a ty se nejvice v testech na webech testuji.
Stejna situace Starcraft II. Hrajete proti vice protivnikum a FPS jsou krasny. Dojde k setkani vasich armad a najednou pri zobrazeni velkeho mnozstvi jednotek dojde k prudkemu poklesu FPS a vy nemuzete reagovat na prubeh bitvy a prohrajete. Opet prumerne fps byli super.
http://www.techspot.com/review/305-star ... age13.html
http://www.techspot.com/review/320-civi ... age11.html
Hrajete MMO napriklad TERA. Hlavni naplni MMO jsou masivni boje a akce typu dobyvani hradu ci boju ve velkych arenach. Jakmile se v danem okruhu dohlednosti objevi vyssi pocet postav, vase fps jde dolu a pri zapoceti bitev ci jinych cinnosti se pohybujete stylem diapozitivu. Nekoho zamerit ci se spravne orientovat je utrpeni a vetsinou koncite jako mrtvoly. V MMO se rika i7 for win. Pritom normalne jsou vase prumerne FPS perfektni.
Dalsi zanr letecke simulatory. Simulator zobrazuje hodne velke prostory a objekty na zemi a ve vzduchu. Jakmile dojde k leteckemu souboji ,tak nastava problem ,zvlaste pokud se priblizujete blize zemi. Prudka otocka a manevry vam okamzite ze 100 fps udelaji v nekritictejsich momentech 20fps. Nasledky jsou opet fatalni. Pritom vam to vyplivne ze mate 100 fps prumer.
Priklad:
IL2-Sturmovik --- Avg / Max / Min
E6300@1.87GHz - 27 / 059 / 03
E6300@3.02GHz - 43 / 092 / 15
E8500@3.17GHz - 49 / 113 / 17
E8500@4.09GHz - 61 / 145 / 21
Vemte PC s Denebem X4na 3,8GHz a osadte ho R5770 a otestujte ,pak zmente grafarnu za nejakou Fermi od GTX470 a vys. Prumerne FPS se zvednou ,ale minimalni zustanou stejne a dosahnete v CPU limited hrach stejneho vysledku - cukani.
Priklad:
Sestava: AMD Phenom(tm) II X4 965 3.4GHz/GTX 480 AMP!/4GB RAM/Seagate 1500GB 7200RPM
Max detaily - prumerne FPS 40-60 ale caste propady na 20fps
Sestava: Intel i5-2500K/4GB RAM/GTX 480 Zotac AMP!/Seagate 1500GB 7200RPM
Max detaily - Bez propadu. v narocnych lokacich narust z 20-30 na 50-60fps oproti minule sestave.
Co je tedy lepsi ? Neni lepsi mit vyrovnany vykon ve vetsine her a drzet minimalni fps nad 30 ,aby nedochazelo v kritickych momentech k propadum a tim snizeni hratelnosti ?
PS: SB neni zadny spasitel ,ale cista evoluce. Naroky her na CPU se s dobou zvetsuji uplne stejne jako naroky na vykon graficky. U grafaren je to vice poznat a skoky jsou tam daleko masivnejsi ,ale to neznamena ze u CPU to stagnuje ,zvlaste v dobe konverzi z konzoli s shitozni grafarnou a vicejadrovym procikem. Diky konzolim pak i hry jako CoD jsou bezduvodne narocne na procesor. CPU prestane byt bottleneck az s multithread renderingem z Dx11.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Se asi nudíš ne?
Heh... ale naprostej souhlas.... pořesně takle to je.
Heh... ale naprostej souhlas.... pořesně takle to je.
- alisan
- Začátečník

-
Ale to vám přeci nikdo nebere. Jenže pořád je to minoritní výsek her z celkového počtu které na trhu jsou a je otázkou, jak komu co vadí. Každopádně X4955 nestojí stejně, jako Ci5-2500K a tedy dokud si kupec není ochoten připlatit, tak se musí spokojit s tím na co dosáhne. Jediné co se dá řešit je, zda by 2100 nebylo zajímavější, ale na to asi těžko odpovíte 100%, respektive o kolik, když tu srovnáváte X4 proti Ci52500. Kolikje orzdíl v pořizovací ceně? 2000? Respektive je to 2500 a nebo 4500 ... je ten nárůst výkon adekvátní nárůstu ceny?
- ArgCZ
- Začátečník

Tady někdo vyhlásil svatou válku Phenomům? Tak mě svatí válečníci řekněte co má Intel lepšího za 2.500,- pro hráče? Snad né zamčený dvoujádra když s Phenomem můžem na 4GHz?
PS5 Pro, LG OLED65BX, Samsung HW-Q700A + SWA-9500S = 5.1.4 Dolby Atmos, DTS:X
- Hladis
- Moderátor

DOC
Tak ja mam nashromazdeno hodne vysledku a kdybych tu mel nahazet vsechny ,tak by to bylo sakra dlouhy. Da se rici ,ze jsem to sepsal pomerne rychle a jen maly vytazek.
Tahle vec me proste vzdycky zvedne ze zidle. Problem je ze pokud dam vlastni vysledky ,tak tomu lidi neverej a webu co testuje aspon i se zobrazenim minimalek moc neni. I tak to testnou nekde v koutku mapy ci jen nejakou jednu sekvenci. Tohle je pak lidem namasirovanym z tehle testu skoro nemozny vysvetlit. No zkousim bojovat proti vetrnym mlynum 
Alisane: Nechtej po me abych tu nahazel vysledky z her ,ktery hraje 3/4 vsech hracu na svete. Mam i statistiky s pocty hracu jednotlivych her ,ale musim taky neco delat aby bylo na chleba.
V primem srovnani s i3-2100 bych diky absenci pretaktovani bral radsi X4 955 ,ale jak uz jsem rikal ,tak tu i3 muzes upgradovat s citelnym nariustem vykonu. U AMD tam moc moznosti neni a jen tak nebude. Tady spis rozhoduje platforma a dalsi moznosti rustu.
)
Tak ja mam nashromazdeno hodne vysledku a kdybych tu mel nahazet vsechny ,tak by to bylo sakra dlouhy. Da se rici ,ze jsem to sepsal pomerne rychle a jen maly vytazek.
Alisane: Nechtej po me abych tu nahazel vysledky z her ,ktery hraje 3/4 vsech hracu na svete. Mam i statistiky s pocty hracu jednotlivych her ,ale musim taky neco delat aby bylo na chleba.
V primem srovnani s i3-2100 bych diky absenci pretaktovani bral radsi X4 955 ,ale jak uz jsem rikal ,tak tu i3 muzes upgradovat s citelnym nariustem vykonu. U AMD tam moc moznosti neni a jen tak nebude. Tady spis rozhoduje platforma a dalsi moznosti rustu.
A jdu neco delat uz jsem promarnil dost casu a nechci si hrat s PSkem do 3 do rana (ikdyz me to stejne zase nemineMaybe you are right, AMD TRIES to offer performance/price, but if their flagship can't even win against Intel's low/mid-end segment, that's bad and that's not what I call for competition. I can tell you one other thing, here in sweden the Intel-2100 costs about 1 000SEK vs. AMD 1090T costs about 1 500SEK, so basically it's 50% more expensive and performs worse in real applications, real performance. Sure the 1090T performs better in almost all the synthetic tests, but what do you think the market cares about? Let's say all of the 465 000 000 gamers out there, FPS in games or score in Cinebench 11.5R?
- ArgCZ
- Začátečník

omg, ještě Plledriver bude do AM3+, to je Q2(Q3)/2012, hoši co je moc to je moc, proč těm lidem lžete(třeba zrovna o tý "neupgradovatelnosti") a přesvědčujete každýho občasnýho hráče o vašich megalomanských nárocích?Hladis píše:U AMD tam moc moznosti neni a jen tak nebude. Tady spis rozhoduje platforma a dalsi moznosti rustu.
Naposledy upravil(a) ArgCZ dne úte 27. zář 2011, 13:20, celkem upraveno 1 x.
PS5 Pro, LG OLED65BX, Samsung HW-Q700A + SWA-9500S = 5.1.4 Dolby Atmos, DTS:X
- alisan
- Začátečník

-
Hladis ... tak vydíš, že jsme se nakonec dobrali výsledku. Paul3 se původně ptal, zda je pro jeho GK vhodnou volbou X4-955 a stačila prostá odpověď, že ano. Pak se tu strhne smršť ohledně výhodnosti Intelu a lepších minim a také FPS. Ale po tom maratonu sám řekneš, že bys za 2.500,- bral raději X4 než 2100. A o ničem jiném to přeci celou dobu být ani nemělo. Paul3 jasně řekl, že je omezen finančním stropem. Tedy lze předpokládat, že upgrade se nebude konat za pár měsíců Pokud za rok či dva, tak ani jeden z nás netuší, jak na tom bude AMD a jak Intel.
Já nemíním zpochybňovat, že na hry jsou dnes lepší Intel CPU. Ale také za to musíš zaplatit. Pokud ty peníze nemáš, je zbytečné přemýšlet, že se ti občas hra někde trhne. Tedy nejsme spolu v rozporu. Já bych si ndes primárně na hry určitě nekoupil X6/X4, pokud by mne neomezil rozpočet. Ale do 2.500,- je X4955 dobrá volba a určitě ne horší (ne nezbytně ani lepší), než Ci32100.
Já nemíním zpochybňovat, že na hry jsou dnes lepší Intel CPU. Ale také za to musíš zaplatit. Pokud ty peníze nemáš, je zbytečné přemýšlet, že se ti občas hra někde trhne. Tedy nejsme spolu v rozporu. Já bych si ndes primárně na hry určitě nekoupil X6/X4, pokud by mne neomezil rozpočet. Ale do 2.500,- je X4955 dobrá volba a určitě ne horší (ne nezbytně ani lepší), než Ci32100.
- Hladis
- Moderátor

No jo Alisane ale ta 955 pretocena jen tu i3 dozene a to je to smutny
Jinak jo v par hrach ta 955 dokaze profitovat ze 2 jader navic. Jinak uz neslo o Paula, ten radu dostal ,ale o ostatni. Tuhle debatu bych tedy ukoncil.
PS: Zapomel jsem jeste na jednu vec. U 955 se musi pripocist castka do chladice min. za 600Kc
PS: Zapomel jsem jeste na jednu vec. U 955 se musi pripocist castka do chladice min. za 600Kc
Naposledy upravil(a) Hladis dne úte 27. zář 2011, 18:57, celkem upraveno 1 x.
- alisan
- Začátečník

-
Jsem pro. Paul3 své odpovědi má a věřím, že zbytek co to četl už ví takéc co potřebuje. Měj se a určo se potkáme zas v další diskusi ... nuda při čekání na zpracování dat je mocný důvod k pobytu na foru 
- Hladis
- Moderátor

To se mas ,ja se pri tech fotkach nenudim a pisu v pouzach mezi editacemi ,jinak by mi z toho asi hrablo. Ale dost OT.