Procesory AMD 15h "Bulldozer&Bobcat"- info, testy, spekulace

Vše o procesorech Advanced Micro Devices.

Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee

Zamčeno

Kdy podle vás uvidíme launch FX procesorů (recenze)?

Anketa končí za pát 9. pro 2011, 11:17

do poloviny září 2011
0
Žádná hlasování
do konce září 2011
8
8%
do poloviny října 2011
24
24%
do konce října 2011
28
28%
do půlky listopadu 2011
12
12%
nejspíš nikdy :-), EPIC FAIL
28
28%

Celkem hlasů: 100
THANATOS
Začátečník
Začátečník

Re: Procesory AMD 15h "Bulldozer&Bobcat"- info, testy, spekulace

Příspěvek od THANATOS »

webwalker to si pamatam, ale JF hovoril, ze je to vykonovo lepsie lebo druhy modul uspia a ten, ktory sa zdiela pretaktuju, ale to sa moze len pri Integer, FPU nema ziadne turbo, takze thread priradit druhemu modulu da viac logiky pri hrach. Mozno nakoniec bude mat aj FPU turbo, uvidime. Pri FX4170 by to co hovoril JF nemalo logiku, lebo tam turbo je len 100Mhz a to nestaci.

DOC_ZENITH Ako vravis, AMD alebo MS bude musiet vypustit nejaku zaplatu inak Windows bude priradovat thready ako chce.
Naposledy upravil(a) THANATOS dne čtv 29. zář 2011, 14:31, celkem upraveno 1 x.
Lenovo Legion Y540-15IRH CPU: Intel Core i5 9300H GPU: NVIDIA GeForce GTX 1650 4GB RAM: 24GB 2666Mhz Micron SSD: 512GB WDC SN720 + 1TB Crucial MX500
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Myslim ze tohle nevyresime. Nikdo z nas nenavrhuje prociky a nema poneti jak to cely presne funfuje. Teoreticky pohledem laika to vypada ,ze by to melo fungovat vcelku obstojne ,ale v praxi proste neco drhne at to na papire vypada sebelip. Svedky takovych veci uz jsme byli. P4 taky mela fungovat na 10GHz a na papire to vypadalo realne. Pokud by tam byl vylozeny bug tak by se to myslim dostalo ven a dalo by se to v nejake revizi opravit. Uz to ladej rok a jediny co resili je vyrobni proces a provozni vlastnosti. Tipuju ze to neni chyba ale vlastnost.

No treba pri treba placnu v Medievalu 2 hra vytizi 4 jadra a ostatni jsou idle. Me se jeste nestalo ze by win zacal rozhazovat praci po jadrech nahodne ale vzdy ji dava primarne ob thread ,tz na fyzicka jadra. Az kdyz tomu dochazi stava nebo aplikace chce nekonecno jader ,tak se vytizi vsech osum. TERA treba sebere docela dost 4 thready a tim se aktivuje thread paty pro veci bezici na pozadi. Drtivou vetsinu casu jsou ty ctyri HT thready uplne vypnuty coz prisuzuju vylepsenymu HT a Intelu kdy to komunikuje s Win a zapina a vypina thready podle potreby.
yuri.cs
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yuri.cs »

S prehazovanim threadu to muze byt jakkoli.

Rozreseni prijde s launchem a dozvime se, jestli OBR tady na PCT kecal.
It will be amazing in case after 10GHz we will see 20GHz, 30GHz and so on, just like we witnessed the thorny way from 10MHz to 33MHz in the eighties. -xbitlabs.com
webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

DOC_ZENITH: http://pctuning.tyden.cz/component/cont ... -v-detailu pokud pravda.
del42sa: I to je možné, dodnes neznáme frekvence front/fpu/L2, nebo jsem něco zaspal? Ale zatím známé výsledky ve hrách tomu moc nenapovídají :(

PS: Yuri mě zase předběhl. Sorry
Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
GPUreport.cz
webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

No po těch nic moc zprávách aspoň nějaká pozitivnější:
x264 bude podporovat XOP:
http://forum.doom9.org/showpost.php?p=1 ... count=1702
Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
GPUreport.cz
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Myslim ze tohle si neridej Win sami podle nalady ,ale ridi se to pres BIOS. Staci hodit nejakou 4 threadovou aplikaci a sledovat zda to pojede ob jadro nebo to zacne skakat sem a tam. Zalezi i na aplikaci jak je napsana. Viz: HT vlakna...muzu mucit WIN jak chci ale dokud jim ty 4 thready stacej tak na tech HT threadech neni ani 0,0001% vytizeni. Pokud by to na AMD zacalo skakat a vytezovalo by to thready podle nalady ,tak to je pruser jelikoz dochazi k deleni sdilenych prostredku.

Ale jsem naprostej laik takze jen hadam :)
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Hladis píše:Myslim ze tohle nevyresime. Nikdo z nas nenavrhuje prociky a nema poneti jak to cely presne funfuje. Teoreticky pohledem laika to vypada ,ze by to melo fungovat vcelku obstojne ,ale v praxi proste neco drhne at to na papire vypada sebelip. Svedky takovych veci uz jsme byli. P4 taky mela fungovat na 10GHz a na papire to vypadalo realne. Pokud by tam byl vylozeny bug tak by se to myslim dostalo ven a dalo by se to v nejake revizi opravit. Uz to ladej rok a jediny co resili je vyrobni proces a provozni vlastnosti. Tipuju ze to neni chyba ale vlastnost.

No treba pri treba placnu v Medievalu 2 hra vytizi 4 jadra a ostatni jsou idle. Me se jeste nestalo ze by win zacal rozhazovat praci po jadrech nahodne ale vzdy ji dava primarne ob thread ,tz na fyzicka jadra. Az kdyz tomu dochazi stava nebo aplikace chce nekonecno jader ,tak se vytizi vsech osum. TERA treba sebere docela dost 4 thready a tim se aktivuje thread paty pro veci bezici na pozadi. Drtivou vetsinu casu jsou ty ctyri HT thready uplne vypnuty coz prisuzuju vylepsenymu HT a Intelu kdy to komunikuje s Win a zapina a vypina thready podle potreby.

Co jsem naposledy testoval Teru, tak používala jen 2. Ano udělala ňákej lehkej load na další 2, ale to bylo nepodstané, protože když jsem na Nhealemu v biosu 2 jádry vypnul. FPS my neklesly. Klesly na polovic až když jsem nechal jen 1. Což je ihm onaprostej epic fail a technická sránka této hry je obecně epic fail. Textury u kterejch se libovolně samo degrasduje rozlišení, neschopnost efektivníého mutithreadu a přitom to používá Unrel 3 Egnine a UT3 efektivně škáluje až do 8 mi jader se stovkama FPS. Prostě ta hra je technicky epic fail jak vyšitej a přesnej úkaz toho jak by to bejt nemělo.

A tady máš důkaz jak si to win samy hážou...

Obrázek

Tento screen jsem udělal, byl spuštěn CPUMARK99, ala single thread alikace co si neurčuje na kterém jádru má bejt. Jak můžeš vidět, win si jí házely z jednoho na druhý jak jsem říkal. CPU Byla Core2 na 3Ghz... Ale děje se tak stejně všude. Skóre bylo stejné, ať už jsem ho nechal takhle lítat, nebo jej zamkun jen na jádro 0 či 1. Proto, z tohoto důvodu přeci dříve existovaly různé dualcore patche, atd. Hlavně v době příchodu prvních dvoujádrovejch K8, protože tohle házení thredu z jednoho CPU na druhej spoustě programů nesvědčilo.

Pokud máš 4 jádro s HT a aplikaci co vytíží jen 4 jádra, systém se nezahltí a nic se nezpomalí, protože jak si to win hážou, v nejhorším budou mít jedno fyzické jádro 2 thready každej s 50% loadem, což je furt OK, to nic nezpomaluje, protože je to furt v kapacitě toho fyzického jádra (která je ještě o pár % výše, proto tam to HT je). Problém je... když hold vytížíš další thready než ty 4.

Funny bejvaly staré hry s logem Pentium 4 HT ready, ty jediné co dělaly, bylo že se samy uzmakly pouze na jádro 0. (viz L2 toto dělala a když se to ručně změnilo, padaly mi win do BSOD s "invalid aifinity set").
THANATOS
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od THANATOS »

Rick Bergman z AMD se stává ředitelem Synaptics
http://www.diit.cz/clanek/rick-bergman- ... ics/38868/
Lenovo Legion Y540-15IRH CPU: Intel Core i5 9300H GPU: NVIDIA GeForce GTX 1650 4GB RAM: 24GB 2666Mhz Micron SSD: 512GB WDC SN720 + 1TB Crucial MX500
yuri.cs
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yuri.cs »

DOC_ZENITH píše:Funny bejvaly staré hry s logem Pentium 4 HT ready, ty jediné co dělaly, bylo že se samy uzmakly pouze na jádro 0. (viz L2 toto dělala a když se to ručně změnilo, padaly mi win do BSOD s "invalid aifinity set").
Myslim, ze pres WIN API jdou nastavovat afinitni masky pro thready/procesy. Kdyz si s tim nekdo hral az presprilis, tak to nemuselo chodit v pohode.
It will be amazing in case after 10GHz we will see 20GHz, 30GHz and so on, just like we witnessed the thorny way from 10MHz to 33MHz in the eighties. -xbitlabs.com
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

CPU mark mi nahodil na 2600 4 jadra z toho jedno bylo stabilne na 50% a dalsi 3 na 10%zatizeni. Dalsi ctyri ani necukly. TERA samo nevytezuje vsechny 4 naplno jelikoz jsme zase u toho. Jedno je na render a dalsi na bordel okolo ,tudiz vyloudovany bylo jen jedno a trochu druhy a ostatni jen tak lehce. Kazdopadne si to sahlo i do threadu patyho ale to bylo skoro nepodstatny. Proto i pitoma i3-2100 je rychla kdyz je potreba primarne jedno na render a to druhy ma dost prostredku dopocitat bordel okolo ,ktery je rozhazen na vicejadrovych procesorech na dalsi thready ,ale moc je nezatizi. Proste se to zhusti.

Me spis jde o to ze Winy proste narozdil treba od Thubana nehazou skoro nic na ty dalsi thready navic a vzdy se snazi primarne jet jen na ctyrech ikdyz jich ma 8 a ty zbyvajici 4 idlujou. Myslim ze tam nejaky zasahy z BIOSu budou a ze HT je nejak lehce (primitivne) rizeny.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

OT
Tomuhle se rika spravna demence ,aneb mereni vlivu procesoru na hru.
http://extrahardware.cnews.cz/files/ima ... iv-cpu.png
Cele to limituje grafarna (R6950) kde se autor plouzi kolem 25fps tudiz to nejen bylo nehratelny ,ale vyvolava to dojem ze da se rici vykonejsi procesor netreba. :roll:
V diskuzi tam clovrda s Thubanem jasa ze mu to pada az na 31 fps takze je to vlastne suprove hratelny :cry:
Proboha jsem divnej ja nebo svet kolem me :sad:
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Ale on sám říkal v té recenzi, že když to měl na těch 2,73 že se mu to trhalo, ale v těch grafech a průměrech se to prostě neukázalo.... Je to jasná ukázka toho, jak jsou tyhle měření matoucí. A ano souhlas, hrát FPS hru na takovejchlech framerate je nemyslitelné.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Vagnera si jako recenzenta vazim ,ale tohle mu proste ulitlo. Pokud to neni schopnej normalne zmerit ,tak at to nedela. Hodit tam takhle nesmyslnej graf (ikdyz sam rika ze to udelal schvalne a ze by to jinak skalovalo) je proste blbost. Samozrejme ze se tam nic neukaze kdyz to brzi pomala grafarna. Proc to aspon nezmeril na ty GTX580 ? Jinak jo rikal to tam. Podle grafu mu to jelo v pohode ,ale ve skutecnosti to plynuly nemel cemuz se ani nedivim.
StepanPepan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od StepanPepan »

Kam zmizelo obrovské turbo video?

Že by někomu vadilo skóre, co bylo na konci vidět? Bylo to 11 178 ve Fritz Chess.

Výsledek s 2500K na 4.7 GHz jsem měl 13 750. To by odpovídalo 10 532 na 3.6 GHz. To by mohlo znamenat, že jádro Bulldozeru je dvakrát slabší než jádro SB, pokud jsou všechna jádra plně zatížena.
THANATOS
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od THANATOS »

StepanPepan
Výsledek s 2500K na 4.7 GHz jsem měl 13 750. To by odpovídalo 10 532 na 3.6 GHz. To by mohlo znamenat, že jádro Bulldozeru je dvakrát slabší než jádro SB, pokud jsou všechna plně zatížena.
Ta tvoja logika nepozna hranic a uz sme ti to vysvetlovali ale asi nepomohlo, produkty sa nikdy neporovnavaju na rovnakych ale na default taktoch, vykon cpu ti udava IPC + frekvencia a nie len IPC, ktore by si tvojim sposobom dostal.

Tu su OBRove vysledky, ktore postoval (default takty)
SB2500 10436
SB2600 13313
BD 8150 13012

Podla tvojej logiky, ked su vsetky jadra plne vytazene by to vyzeralo takto(vysledky na jadro)(delene poctom spustenych jadier, co pri SB+Ht znamena nie 4 ale 8)
SB2500 10436/4=2609
SB2600 13313/8=1664.125
BD8150 13012/8 =1626.5
Co je samozrejme nezmysel, ale na hlupy prispevok hlupa odpoved.

Ked chces vediet vykon jedneho jadra pusti si Fritz na jednom jadre, ktore si v programe vies nastavit a nie tu zacat delit poctom jadier, ktore su pri SB+HT a BD nepresne a zavadzajuce.
Naposledy upravil(a) THANATOS dne pát 30. zář 2011, 13:45, celkem upraveno 1 x.
alisan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alisan »

Předpokládám, že tvůj výsledek je se zapnutým HT. Ač netuším, jak Fritz Chess vytěžuje HT, nebo jak dalece funguje na modulech u BD, případně jak dalece je relevantní pro porovnání výkonu, tak bych řekl, že obráceně se zas dá říct, že AMD je výkonější než 2500K. Poměr cena výkon tady tedy (dle očekávaných cen) bude mít lepší AMD. Pokud to bylo u tebe s HT, pak nelze ani říct, že jádro BD je 2x slabší než jádro SB. HT také přidá nějaký výkon. A ta koncepce AMD je alternativou vůči HT a fakt srovnávat ty dvě CPU výkonem na "jádro" či výkonem na stejné frekvenci je hloupost. Dají se srovnat jen výkonem na továrních taktech, cenou a dejme tomu pak ještě efektivitou na plochu čipu, či spotřebu a případně výkonem při max. OC. Ale určitě ne jádro versus jádro, když si to vzájemně vůbec neodpovídá.

EDIT: THANATOS byl rychlejší.
EDIT2: Omluva ... nedošlo mi, že 2500 nemá HT, tak beru zpět první část mého příspěvku, zbytek ale platí :)
Naposledy upravil(a) alisan dne pát 30. zář 2011, 13:48, celkem upraveno 1 x.
THANATOS
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od THANATOS »

alisan ziadne HT tam nema(2500K :wink: ), mal ho pretaktovane nic viac. Vykon jadro na jadro na default taktoch sa da porovnat, preco nie ale o vykone cpu to nepovie vsetko, len o vykone pri jednom vlakne co neznamena, ze pri max. vyuziti nemoze byt druhe silnejsie(HT alebo Modul).
Naposledy upravil(a) THANATOS dne pát 30. zář 2011, 13:55, celkem upraveno 2 x.
alisan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alisan »

Kruci, než jsem to u sebe stihl editovat, byl jsi rychlejší, ale přísahám, že mi to docvaklo i bez tvé intervence. Jak jsi psal příspěvek, já už editoval ten svůj a tvůj četl až pak. To je ale bordel v komunikaci :-D
THANATOS
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od THANATOS »

alisan mne to hovor :lol: , ked som editoval ty si stihol pridat dalsi prispevok.

edit: samozrejme sa da testovat aj pri max stabilnom OC, ale to beriem skor ako velky bonus, ktory nie kazdy chce vyuzit(spotreba, strata zaruky, slaby chladic, OC amater atd...).
Naposledy upravil(a) THANATOS dne pát 30. zář 2011, 14:06, celkem upraveno 1 x.
alisan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alisan »

Porovnávat výkon na jádro moc velký smysl nemá. To funguje o obdobných architektur a také ne zcela. Rozdíl mezi koncepcí BD a SB je znančný a tak jako tak je jediné fér srovnání pouze výkonem na default. V testu mít co nejvíc aplikací a her a pak verdikt, jak se co vyplatí. Nám přeci může být fuk, jak se který výrobce k výkonu dopracoval. A samo že zohlednit provozní vlastnosti.

A pokud už tedy srovnávat jádro versus jádro, pak jedině tak, že modul se nebude dělit dvěmi, ale pojede na obou CPU apliakce pouze jedním vláknem a tedy u SB nesepne HT a u BD se nebudou sdílet části modulu.

Jo, to křížení příspěvků je občas sranda. Hlavně když píšeš něco delšího, nedej bože si ještě odskočíš a mezi tím je tam všechno co chceš říct napsané třikrát :)

EDIT: Tak janě že OC je jen bonusem. Spíš jsem to myslel jako srovnání architektur na maximu frekvence co daná architektura dovolí s ještě rozumně dostupným chlazením - nejlépe vzduchem.
Zamčeno

Zpět na „Procesory AMD“