del42sa píše:DOC_ZENITH: ale to už jen záleží na různých konfiguracích čipsetů, bavili jsme se o společné patici a ta je například u s.1155 stejná pro lowend i highend. A to je podle mě rozumné řešení a hlavně levnější.
Tvůj argument byl, že nechápeš, proč by měl mít BD ("high end") a Trinity APU (mainstream/lowend) společnou patici. Na SB to je dobře vidět, že společná patice funguje dobře.
to rozdělení na vyšší mainstream a highend už podle mě neplatí, když právě výkonem ten SB 2600K ten high end dotáhlo. A BD sice má 16X16 PEG linky, ale výkonem spadá přesně do mainstreamu. Jiný výkonnější procesor AMD v současné době nemá... Jiný socket ospravedlňuje pouze existence SB-E, které má 4-kánál DDR3 a je to opravdovej enthusiast produkt i když výkonem bude težit spíše jen programech, které jsou limitované paměťouvou propustností běžných SB. Jinak tam bude opět nárust výkonu v rámci procent....
Ano protože AM3 používá HT se kterym komunikuje s jakýmkoliv chipsetem co umí také HT. Od prvních Nforce3 počínaje (Asrock je fakt dodnes dělá) po 990FX končeje, samo sebou v rychlejší verzi, ale právě jde o to že CPU komunikující přes HT můžeš spojit s jakýmkoliv chipsetem chceš.
A srovnáváme tu výkon platforem ne CPU. Pokud ti 1155 přijde jako high end platfroma, tak to fakt nevim. Mě přijde více omezená než cokoliv co jsem zatím měl. Nemá dost PEG linek jak z Northbridge tak ze southbridge a i komunikace mezi NB a SB je slow (na úrovni PCI-E 4x) tudiž další PEG v southbridge by toho moc neřešily. Je strašně omezená a je to příklad toho když se silné CPU oběví na levné platformě. Ano co nabízí většině lidí stačí. Ale je to přesnej příklad toho proč Integrovanej NB v CPU nemam rád. Přináší to přesně tuhle omezenost. Staré platformy jsi osadil od low endu po hig end. Chtěl jsi levnou desku protože nepotřebuješ features ale silnej CPU? - Můžeš. Chtěl jsi opak? Můžeš. Teď? Chci herní výkon I5 2500K ale všechny S1155 jsou stejně omezené a nestačí mi jejich PEG. Co mi zbejvá? Koupit pro mě předražené I7 do 2011 kterébych jinak nepotřeboval. Tímto jen poukazuji na to jak nevhodný mi tenhle systém přijde. Tyhle řadiče v CPU nám přinesly rozsekání trhu, už nemáme high end CPUčka, ale celé platformy. Nemůžu si koupit pořádnej board a mainstream CPU, kterej pořádně ocnu, případně v budoucnu upgraduji jak bylo zvykem. To teď prostě nejde. Kdežto AMD to díky své "zastaralé" AM3+ s HT umožňuje. Můžu si tam Koupit desku s pořádnym chipsetem a Athlon X3 a pak upgradovat.
A horší je, že BD momentálně nevyužije více než mu AM3+ nabízí, protože i 990FX desky se obávám, po odhalení jeho herního výkonu, nepůjdou zrovna na dračku.