flanker píše:já si myslím, že to není CPUčkem, ale jeho nemožností se přehoupnout nad vysokou FSB, čistě hrubý limit procesoru to není (kdyby měl vyšší násobič, půjde na 100% dál)
Tak teď jsi mě trochu zmátl a nejsem si jistý jestli ti tak docela rozumím, že to není procesorem. Například u předchozí desky od GB jsem měl ověřeno, že Deneb dokáže jít stabilně až na FSB okolo 330MHz zatím co tento Thuban na ní skončil na 270MHz. Ikdyž se Deneb a Thuban k chipsetu přistupují každý trochu jinak, nepředpokládám, že by to byl FSB wall desky, na který narážím, ale spíš procesoru, takže to podle mě naopak je čistě CPUčkem, protože v dosažení vyšší FBS mu nebrání deska, ale nějaký vnitřní problém.
Možná se tu trochu pletou dvě věci dohromady, protože jsem s tímto procesorem zkoušel OC na dvou deskách a každá mě pustila jinam. GB na 270MHz a Asus na 290 MHz z čehož mě vyplývá, že byl buď nějaký problém na GB s napájením nebo s betabiosem. Hranice mezi stabilně přetaktovaným a procesorem a stavem, kdy jsem ani nenapostoval byla totiž na GB prakticky okamžitá a navíc se lišila podle verze nainstalovaného biosu.
Hrubý limit procesoru to možná není ale ikdybych mohl jít s vyšším násobičem na vyšší frekvenci, tak by se to asi stejně neobešlo bez dalšího navýšení napětí. Pokud už pro 4GHz potřebuji 1,625V, pak pro 4,2GHz to bude hrubým odhadem přes 1,7V. A to je stejně dlouhodobě nepoužitelné, ikdyby to bylo stabilní, takže se takovou spekulací nebudu ani zabývat

.