AMD APU-Llano,Trinity/Richland,Kaveri/Carrizo,BristoRidge

Vše o procesorech Advanced Micro Devices.

Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee

Odpovědět
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: AMD family 12h/15h APU - Llano, Trinity-info, spekulace

Příspěvek od flanker »

ROG Power PC1:AMD Ryzen 7 5700X, Crosshair VII Hero, ROG Ryuo II 360, 512GB NVMe+500GB Samsung SSD, 2x 16GB GSkill TridentZ Neo RGB 3600 MHz, Dual RTX 2060,CM V750, Lian Li O11 Dynamic XL. PC2:AMD FX-8370, Silentium Fera, Asus 970 Pro Gaming/Aura, 240GB SSD HyperX 3K, R9-270X OC, 2x 4GB GSkill RipjawsX 2400 MHz, Corsair AX750, Bitfenix Pandora
ArgCZ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ArgCZ »

to si rád přečtu, měl jsem A8-3850 doma 14dní a vcelku pozitivní zkušenost, z testu jsem věděl že na tom hrát půjde, ale i tak mě to překvapilo jak dobře(1866MHz moduly podmínkou!! na 1333MHz fakt výkon úplně jinde). Mimochodem taky jsem na něj dal BOX z X4 955BE(omezený rozpočet na PC).

EDIT: jo měl jsem doma předtím i3-2100 a na tom se hrát opravdu nedá, když už něco staršího rozjdete plynule, tak to má chyby v obraze, Intel než bude pospíchat nahoru s výkonem, tak ať hlavně zamaká na ovladačích, jinak to bude zbytečný
PS5 Pro, LG OLED65BX, Samsung HW-Q700A + SWA-9500S = 5.1.4 Dolby Atmos, DTS:X
Michael24
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michael24 »

Potvrzuji, na GMA 3150 od Intelu také artefakty v obraze, kdežto na HD 6250 absolutně bez problémů. :) Také se těším na recenzi, bude to opět zajímavé čtení :)
PC: CPU: Intel Core i5 2500K @4.4 GHz + Coolink Corator DS Gk: MSI Radeon R9 280X Gaming RAM: Kingston 8GB 1600MHz CL9 SSD: Crucial MX300 1TB MB: Asus P8P67 Pro OS: Windows 10 Home x64
webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

Intel dělá ovladače na igpu jenom pro benchmarky, to je známá věc. Na hráče z vysoka .. .
V IB to bude imho stejné, nárůsty jen tam, kde by mohli recenzenti testovat :(
Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
GPUreport.cz
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Nevíte někdo, tim myslim někdo další kdo plave ve vodách maloobchodu a prodeje o prodejích llana? Jde totiž o to, že už je to ňákej měsíc co jej vydali a já jsem furt na žádnej nenarazil, takže buďto maj 0% poruchovost a žádný nejde na reklamace, nebo s nima má 0% lidí problémy a žádnej nejde na servis, nebo se jich prostě u nás prodá strašně málo. Přijde mi to divné, protože AM3 socketů mám poslední dobou tak 1/3 PC, ale FM1 jsem neměl ani jeden od launche.
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

těžko říci, nebudu lhát, že se neznám s lidmi z AMD, ale to je celosvětové měřítko-celosvětově se Llano prodává hodně dobře. U nás? Netuším. Ale vzhledem k tomu,že celkem dost projíždím diskuzní fora-i občas sestavy a nebo desky, tak Llana jsem zde až tak moc neviděl...těžko říci.
ROG Power PC1:AMD Ryzen 7 5700X, Crosshair VII Hero, ROG Ryuo II 360, 512GB NVMe+500GB Samsung SSD, 2x 16GB GSkill TridentZ Neo RGB 3600 MHz, Dual RTX 2060,CM V750, Lian Li O11 Dynamic XL. PC2:AMD FX-8370, Silentium Fera, Asus 970 Pro Gaming/Aura, 240GB SSD HyperX 3K, R9-270X OC, 2x 4GB GSkill RipjawsX 2400 MHz, Corsair AX750, Bitfenix Pandora
del42sa
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od del42sa »

bodejť bys nějaký viděl, když jsou tu všichni od začátku zmasírovaní tou DOCENTOVOU anti-Llano propagandou, takže koupili core i3-2100, protože je "nejlepší" :wink:
"The more you buy, the more you save" AI everywhere - Nvidia CEO at Computex 2023 https://www.youtube.com/watch?v=FhlE3m1trM4
Vega Primitive Shader combines the functions of vertex and geometry shader and with the right knowledge you can discard game based primitives at an incredible rate" https://pcper.com/2017/01/amd-vega-gpu- ... tecture/2/

MSI MPG GUNGNIR 110R White | CPU AMD Ryzen 7 9700X Granite Ridge | DeepCool AK500 White | GPU Sapphire Pure RX 9070 XT 16GB plus UV | MB MSI MAG X670E GAMING PLUS WIFI | 32GB DDR5 A-DATA XPG LANCER RGB Dual KIT 7200 MHz | system HDD SSD M.2 Kingston FURY Renegade NVMe 1TB | Seagate Baracuda HDD 1TB SATA III | data HDD WD RED 1TB SATA III | Quad HD VA monitor 27" MSI Optix G27CQ4 Free Sync 165 Hz 10bit HDR | Soud Blaster Audigy Fx | PSU MSI MAG A850GL 850 W 80 PLUS Gold PCIe 5 II | Win 10-64 bit Pro
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Ne, nemaj, I3 2100 není moc prodávanej CPU. Jako více než llano, ale ty desky pro llano jsou furt předražený. AM3 se furt prodává dost, llano jí v prodejích nenahradilo. Proč? No idea. Proto jsem se zeptal. Upřímě se ale tak úplně nedivim. Pokud někdo chce fakt low-end tak Athlon X2 furt stojí půlku než llano, deska o 50% méně. Když člověk chce kompromis, změní to zaAthlon X3 co jde odemknout na X4 a Radeon 5670 co dá větší výkon než nejvšší llano, a bude to stát velice podobně + AMD mi přijde že vůbec nemarketinguje tu platformu, protože když FM1 přišla bylo to "oh super nápad, ale přijde další generace za půl roku co bude mít citelně rychlejší GPU a do FM1 pasovat nebude tak to vyignorujeme a počkáme na tu."

+ ty cpu v loadu sakra topěj, téměř celá spotřeba toho systému jde z jednoho čipu, a to se musí chladit a uřvané boxy co na to jsou? Pokud to má bejt snesitlené tak chladič za dalších 500 a v tu chvíli ta I3 dostává drobátko význam.
Naposledy upravil(a) DOC_ZENITH dne sob 8. říj 2011, 01:19, celkem upraveno 1 x.
del42sa
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od del42sa »

Llano se prodává dost krátce, takže nejspíš proto. Teprve nedávno se nabídka trochu rozšířila, ale i tak stejně spoustu lidí ani neví co je APU...

edit: že, topěj ?? se zeptej ARGa, který ho testoval a při max zatížení (Lynxem a FurMark zároveň) teplota nepřelezla přes 63 C, při hraní Oblivinon do 56 C. Myslí, že bys sis měl nějakej půjčit a nejdříve si ho sám vyzkoušet než tady začneš vypisovat takové nesmysly. Ta zaujatost z tebe úplně čiší DOCente...
Naposledy upravil(a) del42sa dne sob 8. říj 2011, 01:51, celkem upraveno 2 x.
"The more you buy, the more you save" AI everywhere - Nvidia CEO at Computex 2023 https://www.youtube.com/watch?v=FhlE3m1trM4
Vega Primitive Shader combines the functions of vertex and geometry shader and with the right knowledge you can discard game based primitives at an incredible rate" https://pcper.com/2017/01/amd-vega-gpu- ... tecture/2/

MSI MPG GUNGNIR 110R White | CPU AMD Ryzen 7 9700X Granite Ridge | DeepCool AK500 White | GPU Sapphire Pure RX 9070 XT 16GB plus UV | MB MSI MAG X670E GAMING PLUS WIFI | 32GB DDR5 A-DATA XPG LANCER RGB Dual KIT 7200 MHz | system HDD SSD M.2 Kingston FURY Renegade NVMe 1TB | Seagate Baracuda HDD 1TB SATA III | data HDD WD RED 1TB SATA III | Quad HD VA monitor 27" MSI Optix G27CQ4 Free Sync 165 Hz 10bit HDR | Soud Blaster Audigy Fx | PSU MSI MAG A850GL 850 W 80 PLUS Gold PCIe 5 II | Win 10-64 bit Pro
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

del42sa píše:Llano se prodává dost krátce, takže nejspíš proto. Teprve nedávno se nabídka trochu rozšířila, ale i tak stejně spoustu lidí ani neví co je APU...
Je to CPU s integrovanym GPU v sobě. Lidem je celkem jedno od kud a jak ten výkon jde. Podobnej koncept měl v minulosti třeba Cyrix Media GX, I3ky to defakto tak maj, atd. AMD tomu prostě začalo říkat APU, APU bude pro mě čip kterej bude kombinovat výpočetníá jednotky CPU a GPU pro jednu operaci. LLano takto nefunguje, je to separátní GPU a CPU jen na jednom kusu křemíku. Nepoužívá se tam jedna výpočetní jednotka pro FPU operace a zároveň GPU například.

Llano by bylo super kdyby ceny desek nebyly jako kdyby to GPU bylo naletované na desce, což je věc kterou říkám od začátku. Za tyhle ceny to niak ultra výhodné není.
del42sa
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od del42sa »

mě to nevysvětluj, spíš AMD které to tak prostě nazývá, použil jsem jen jejich termín.
Ceny desek jsou diskutabilní, nadruhou stranu je tohle řešení mnohem použitelnější než to od Intelu a navíc cena toho APU ( ve skutečnosti zatím spíše SoC ) je příznívá když si vezmeš že tam máš započítáno CPU i celkem výkonné GPU. Aspoň tak to vidím já. Navíc desky s A55 jsou postatně levnější než A75, což je další plus.

ArgCZ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ArgCZ »

DOC_ZENITH: GIGABYTE GA​-A55M​-S2V stojí kolem 1300,- s DPH, takže nevím za co bys jí chtěl kupovat, spíš než cokoli jiný vidím průser v tom FM1 kterej už Q2 2012 bude mít nástupce, ale tak to je problém nás co se trochu orientujem, BFU je to putna ten neví o nějakých roadmapách, bude se divit až za 2-3 roky když bude chtít upgrade.

Jinak mě přijde nabídka APU vcelku vyvážená jak cenově tak výkonově, až přijdou ty ohlášený nový řady v čele s A8-3870K tak bude pokrytý snad vše co tě napadne, takže nevím proč to GPU cpát na desku.

To je samo dektop, do mobilních zařízení je Llano ale krok vedle, spotřeba v loadu a s tím spojené malé frekvence to zabíjej a tam myslím AMD potřebovalo s Llanem uspět nejvíc
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

3870K si rozhodně pořídím, jsme zvědav, co nabíádne za OC, jelikož tady to kolabuje na řadičích :(
Jediná chyba Llana v desktopu (mobilní vize Llana má úspěch) je přiliš vysoké napětí a sám nevím proč....Třeba spousta A8-3850 je schopna fungovat na napětí 1.25V zcela v pohodě. A to by se na spotřebě rozhodně projevilo. Napětí Llana v základu je vyšší, než má FX 8150 na svém základu (bez turba) a to docela o hodně.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Arg - ano to je ta nejlevnější verze co nemá absolutně nic než 4USB, jednu lanku a 2x PS2 a video výstupy. Problém je že furt stojí o 40% více než její AM3 ekvivalent kterej je mnohem výrobně dražší stojí mnohem méně. Ty desky by měly bejt logicky super cheap a celá ta platforma je navržená super cheap a ok výkon za velice malý prachy, as na rozdíl od jinejch low-end platforem použitelnej GPU výkon. Ten výběr těch boardů je tam stejně chudej. U nás na trhu je jedna, slovy jedna c má firewire. To jen tak pro přiklad. Dalši faktor je velká teplota a mizernej chlůadič, takže pokud nekoupíš lepší, tak to je v loadu 2x hlučnější než I7 2600K....

Flanker: Jak je u LLana napájeno GPU? Stejnym zdrojem jalko CPU nebo separátně? Protože kdyby separátně, musely by bejt 2 VRM sady na MB což by je prodražovalo, a kdyby společně tak nevim jak, protože 1,4v je na dnešní GPU moc. A když ho zvednu či snížim, ovlivní mi to spotřebu v GPU loadu či OC GPU části? AS pokud ne a je separátní, dá se ňákym způsobem ovládat?
ArgCZ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ArgCZ »

já ti nevim, nejdřív se nadává že jsou moc vybavený/drahý a že to ani nikdo nevyužije, pak zas málo vybavený a kdyby stála 800,- tak zas sjedeš AMD že na tom nevydělává a dotuje to. Né to byl vtip, mě ta výbava přišla dostatečná, ale každej máme jiný nároky, každopádně tvrdit že pod Llano jsou drahý desky není fér.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Je to maximálně fair, neni tam NB, ale stojej o 1/3 více než AM3 desky stejné třídy kde je. Jakákoliv logika říká že by měly bejt citelně levnější.
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

DOC: v BIOSu jsou dvě nastavení, jedno čistě pro CPU a druhé pro grafiku a CPU-NB či jak to u Lalna nazvat. Takže jakoby samostatně.
webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

DOC_ZENITH píše:... APU bude pro mě čip kterej bude kombinovat výpočetníá jednotky CPU a GPU pro jednu operaci. LLano takto nefunguje, je to separátní GPU a CPU jen na jednom kusu křemíku. Nepoužívá se tam jedna výpočetní jednotka pro FPU operace a zároveň GPU například.
Toho se imho nedočkáš nikdy :)
SP v gpu jsou příliš "vzdálené" výpočetní jednotky s obrovskou latencí, tam se ti nikdy nevyplatí posílat výpočet v cyklu cpu. U APU (cpu+gpu) se jedná o tzv. "thread parallelism" - mnoho paralelních, na sobě nezávislých, threadů provádějící výpočty.
Na tzv. "Data Parallelism" tu máš přeci MMX, SSE a AVX.
Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
GPUreport.cz
yuri.cs
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yuri.cs »

Jedine, co povysuje AMD cpu+gpu na nejake to APU muze byt jejich podpora GPGPU standardu. Prejmenovanej AMD Stream, OpenCL a MS CS.

mobilni Trinity 4jadro ES na 2.5GHz
...while this Trinity part is clocked slower, it's numbers are nice compared to my A8-3850 Linux system...
desktop Trinity 2jadro ES na 3.3GHz
The Linux performance appears quite competitive
http://www.phoronix.com/scan.php?page=a ... arly&num=1

s tema kodovejma jmenama nedaji pokoj... Devastator, Scrapper, ...
It will be amazing in case after 10GHz we will see 20GHz, 30GHz and so on, just like we witnessed the thorny way from 10MHz to 33MHz in the eighties. -xbitlabs.com
THANATOS
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od THANATOS »

yuri.cs vdaka za link, autor clanku ma potesil :-D . Z toho textu by som povedal, ze cpu vykon 2.5Ghz 2 modulu(nizsia frekvencia, modulova penalta) je podobny Llanu 4jadro 2.9Ghz, len skoda, ze je to pod Linuxom a nie Windows, ale pozeral som vysledky jeho Llano vs SB2100 a zodpovedaju windows realite (Llano 3850 = SB2100).
Ked budu testy spotreby FX41** budeme si vediet priblizne odvodit aku frekvenciu budu mat Trinity, ale vyssie takty budu podla mna zarucene, staci pozriet ten ES 1modul(+600Mhz).

P.S. Tie kodove mena pre IGP si mozu dovolit, lebo skutocne su daleko vykonnejsie ako konkurencia a nejaku dobu aj budu.
Lenovo Legion Y540-15IRH CPU: Intel Core i5 9300H GPU: NVIDIA GeForce GTX 1650 4GB RAM: 24GB 2666Mhz Micron SSD: 512GB WDC SN720 + 1TB Crucial MX500
Odpovědět

Zpět na „Procesory AMD“