del42sa píše:něco ze SA :
On the iteratively improve performance front, look what Sun/Oracle has done with the SPARC T series. The T4 has 5x single thread performance improvement over T3!!! Obviously AMD can’t achieve this (as T3 was in-order execution), but a future version *may be able to do one thing the T4 does: combine the execution resources of the two int cores when only one thread is running. If I had to bet, AMD engineers are working on, or at least considering this right now.
Godlike:
The closest thing to AMD’s new Bulldozer architecture out there is Sun’s Niagara, and no one would accuse those designers of following the pack.
Sparc T4 je zajímavej čip. Tehdy mě hodně zaujal když jsem o něm četl. 8 jader na každém z nich 8-mi násobné HT. Délka pipeline 16 stages na INT a 11 na FPU. (to mi připomíná že co se pipeline týče u BD jsme se vždy bavili jen o INT).
Má navíc velice unikátní features typu interní thread scheduler a priority manager, ala když na tom jednom jádru visí třeba 4 vlákna a OS řekne žed toto má prioritu tak jí má a žádné ostatní nebude brzdit jeho výkon. + Se umí přepnout do takzvaného single-thread modu kdy se kompet celé to vnitřní (říkejme tomu HT) ale i ostatní jádra vypnou. Většinou se to děje za předpokladu že co zrovna CPU dělá nepřetíží ani to 1 jádro + do tohoto stavu se CPU přepne komplet HW cestou, zbytek křemíku neidluje ale je doslova odpojen a dokonce se mohou některé jeho části použít pro navýšení výkonu toho jednoho aktivního (myslim že cache a to včetně L1 a další věci o kterejch už nevim) + to má v tomto režimu extra malou spotřebu.
Velice zajímavej čip, ale ruku na srdce, neni to X86 a na X86 se asi nedočkáme něčeho jako je interní task manager v CPU či schopnosti odpojovat fyzicky jádra za chodu a spřahovat jejich části v případě potřeby silného singlu, atd.
Prostě jak já říkám, X86 je dnes už nehoráznou brzdou, poslední čipy Power or IBM a třeba Sparc T4 jsou toho jasnym důkazem, že x86 už prostě neni král, je jen levná kvůli tomu že má momentálně největší mass produkci a windows na ničem jiném nejedou že. Ale to se může, a já doufám že změní.
Edit: Nutno ale říci, že srovnávat T4 sestaršími Suny je mimo. Je to pro ně obrovskej krok vpřed, vždyť starý sparcy nebyly ani out-of-order a neměly FPU.... byly to CPU výkoné jen v hodně specifickejch situacích, jinak většinou dostávali od Xeonů a Opteronů pěkné kopance. Sun (dnes Oracle) přešel defakto od 486SX architektury k P3....
Del - ano připomíná, až na to že ten produkt sunu neni X86 tudiž bude nativně mnohem efektivnější a umí to o čem fandové AMD (a já taky) sní už 6 let, ala něco jako reverzní HT, v případě nutnosti je to schopno podat velice solidní single výkon, což BD nedovede. A stejnak, na schématu to vypadá podobně ale jádro pudla bude úplně někde jinde, jsou to naprosto nesrovnatelné architektury. Na grafech vypadá FPU u Core2 a Nehalemu stejně, v praxi ji má Nehalem až 2x efektivnější. Go figure......
Godlike - ono se i jednoho dne může stát. Loni se šuškalo že Oracle hodlá CPU divizi co získal koupí Sunu rozpustit....... že pro něj neni výnosná. Ale kdo ví jestli s tim právě T4 nezahejbe.